Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚαταγγελίεςΤο ένα ρεκόρ...

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει φέτος το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Οι τελευταίες ποσότητες που έχουν κρατήσει στις αποθήκες τους παραγωγοί και συνεταιρισμοί, έχουν γίνει ανάρπαστες, κλείνοντας «χρυσές» συμφωνίες, που φτάνουν ακόμα και τα 8 ευρώ/κιλό. 

Χαρακτηριστική είναι η τελευταία εμπορική πράξη, που κλείστηκε από τον Αγροτικό Συνεταιρισμός Παπαδιάνικων Λακωνίας, ο οποίος συμφώνησε για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, οξύτητας 0,35 στην τιμή των 8 ευρώ το κιλό. Μόλις, μια μέρα πριν σε άλλες παραγωγικές περιοχές, είχαν κλειστεί συμφωνίες με 7,50 ευρώ/κιλό.

Πάντως, η φρενίτιδα της αύξησης της τιμής δεν φαίνεται να σταματήσει σε αυτά τα επίπεδα, καθώς η αγορά εκτιμά ότι οι τιμές θα συνεχίσουν την αυξητική τους πορεία τουλάχιστον μέχρι και την άνοιξη του 2024.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, ο καταναλωτής θα δει την αύξηση αυτή στα σημεία λιανικής πώλησης το φθινόπωρο, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την αγοραστική δύναμή τους.

Όμως το πιο ανησυχητικό για την αγορά, δεν είναι η αύξηση της τιμής του παραγωγού, αλλά η επάρκεια του προϊόντος σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι μεγάλες παραγωγικές χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Τυνησία) την τρέχουσα ελαιοκομική χρονιά απώλεσαν σημαντικό μέρος της παραγωγής, η οποία έφτασε στην περίπτωση της Ισπανία ακόμα και στο 70%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι όσον αφορά την εγχώρια κατανάλωση, η οποία έχει ήδη μειωθεί κατά 30%, εκπρόσωποι της αγοράς εκφράζουν την εκτίμηση ότι μεγάλη μερίδα καταναλωτών θα στραφεί στα σπορέλαια, ως πιο οικονομική λύση. Δηλαδή, σε μια χώρα που παράγει τόσο ελαιόλαδο ώστε να υπερκαλύπτει τις ανάγκες της κατανάλωσης, τα νοικοκυριά αναγκάζονται να το υποκαταστήσουν γιατί δεν μπορούν να το πληρώσουν.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...