ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Αποκαλύψεις που συγκλονίζουν την ελληνική κοινή γνώμη για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αντιλαμβάνεται την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων έναντι της Τουρκίας
Εχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τις καταγγελίες των κατοίκων και φαντάρων της Στρογγύλη Μεγίστης, ένα μικρό νησί των Δωδεκανήσων κοντά στο Καστελλόριζο, το ανατολικότερο Ελληνικό έδαφος, για την «εκκένωση» του νησιού με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Καταγγελίες που ζητούσαν απαντήσεις από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, μέχρι να τις… πνίξουν, εσκεμμένα όπως πολλοί είπαν, τα συστημικά ΜΜΕ στο χείμαρρο της επικαιρότητας.
Ξεκινήσαμε μια άτυπη διαδικασία… σιωπηρής παράδοσης της Στρογγύλης στους Τούρκους ή την είχαμε ήδη δώσει με συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία φρόντισε να το κρατήσει μυστικό και όταν κάτι πήγε να αχνοφανεί στον ορίζοντα, επεδίωξε να το πνίξει και να το αγνοεί επιδεικτικά ώσπου να ξεχασθεί;
Ποια είναι η νήσος Στρογγύλη για την οποία εκείνο το διάστημα είχε δημιουργηθεί τεράστιο θέμα με πρωτεργάτη τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εξαιτίας της γνωστής εισήγησης του, να χαρακτηρισθεί αρχαιολογικός χώρος;
Γιατί ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αυθαίρετα και μπαίνοντας σε αρμοδιότητες άλλου υπουργείου έκανε αυτήν την απρόσμενη κίνηση;
Γιατί ο τότε αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, αναίρεσε αμέσως την «αρχαιοποίηση» της νήσου Στρογγύλης;
Ευτυχώς που έβαλε ο Θεός το χέρι του είπαν πολλοί, γνώστες των καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί στο Καστελλόριζο για την τύχη της Στρογγύλης, τα τελευταία πολλά χρόνια.
Ποτέ κανείς δεν έδωσε απαντήσεις για το καυτό αυτό θέμα που αφορά την εθνική ακεραιότητα της Πατρίδας μας και τα νησιά της.
Αντιθέτως, δημιουργήθηκε σύγχυση για το τι ακριβώς συμβαίνει στο ανατολικότερο σημείο της Ελληνικής επικράτειας.
Το εξαιρετικά μικρό αυτό νησί των Δωδεκανήσων βρίσκεται πολύ κοντά στο Καστελλόριζο.
Ανήκει διοικητικά στο δήμο Μεγίστης και γεωγραφικά στο σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελλόριζο), το οποίο απαρτίζεται από 14 νησίδες εκ των οποίων οι τρεις μεγαλύτερες (Μεγίστη, Ρω και Στρογγύλη) κατοικούνται και ανήκουν στο δίκτυο «Natura», κάτι που αυτόματα συνεπάγεται περιορισμένη και υπό όρους οικονομική εκμετάλλευση).
Στη νότια πλευρά της Στρογγύλης υπάρχει φάρος για τους ναυτιλομένους. Το σημείο αυτό ήταν το ανατολικότερο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι τη στιγμή της εισόδου της Κύπρου σε αυτή.
Μετά από όσα προηγήθηκαν, στο νησί δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι, παρά μόνο μικρό απόσπασμα καταδρομέων του Ελληνικού Στρατού και ένας Φαροφύλακας.
Ο χαρακτηρισμός της νήσου Στρογγύλης ως «αρχαιολογικός χώρος» φαίνεται πως ολοκληρώνεται για τη χώρα μας με το πλήρες… γκριζάρισμα της περιοχής και της παράδοσής της στους Τούρκους με διαφορετική μέθοδο.
Όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο, η ΑΟΖ θα σταματούσε να υπάρχει για την Ελλάδα στο σημείο, καθώς σε αρχαιολογική περιοχή απαγορεύεται η οικονομική δραστηριότητα. Άρα, χάνεται αυτόματα και το δικαίωμα ανακήρυξης ΑΟΖ.
Ποια είναι τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτή την ανθελληνική διαδικασία;
Αυτό το ερώτημα που από το Σεπτέμβριο του 2013 απασχολεί τους Έλληνες δεν απαντήθηκε ποτέ για τη νήσο Στρογγύλη. Ισως, γιατί καλά πληροφορημένες πηγές του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και πως κάτι άλλο κρύβεται πίσω από όλα αυτά.
Γιατί από τη στιγμή που η Στρογγύλη δεν μετετράπη σε «αρχαιολογικό χώρο» σύμφωνα με τις επιθυμίες του κ. Βενιζέλου, χάθηκε και η παραμικρή ελληνική ταυτότητα στο νησί;
Μήπως τελικά η Στρογγύλη δεν είναι πια Ελληνική;
Η ελληνική κυβέρνηση διατήρησε στο νησί τη δύναμη των καταδρομέων (αφού καταγγέλθηκε εντονότατα από παντού η φημολογία και μόνο περί πρόθεσης απομάκρυνσής τους), φρόντισε όμως να… απαγορεύσει τις δραστηριότητες, τις επισκέψεις, αλλά και τη μόνιμη κατοικία στο νησί από Έλληνες;
Και προς πλήρη επιβεβαίωση των παραπάνω, ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός που συνέβη πρόσφατα στη Στρογγύλη, για το οποίο θα πρέπει να ντρέπονται όλοι όσοι έχουν συμμετάσχει σε μια ενέργεια ντροπιαστική για τα εθνικά μας συμφέροντα, κυρίως για το πατριωτικό αίσθημα των ακριτών που ζουν στο Καστελλόριζο.
Ενα γεγονός που αποτελεί ακράδαντη επιβεβαίωση ότι το νησί βρίσκεται σε σύγχυση ιδιοκτησίας και υπάρχουσας τάξης πραγμάτων με την εντολή που δόθηκε από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, να μην απλωθεί η Ελληνική σημαία στο νησί Στρογγύλη, σε μια στιγμή σπουδαία για τον τόπο, που σήμερα μόνο λίγοι καταδρομείς κατοικούν.
Ποιον Έλληνα πατριώτη θα ενοχλούσε μια σημαία 150 τετραγωνικών σε ένα ελληνικό νησί; Μια τεράστια ελληνική σημαία απλωμένη σε ελληνική επικράτεια;
Μήπως ξεφεύγουμε από τα όρια της λογικής;
Μια απλή ιστορία που οδηγεί τον κάθε Έλληνα να διεκδικήσει από την ελληνική κυβέρνηση μια απάντηση για το αν η Στρογγύλη είναι ακόμα ελληνική ή όχι.
Τι συμβαίνει στο νησί των κομάντος και γιατί δεν επιτρέπεται το αυτονόητο, να επισκεφθούν το νησί Έλληνες;
Το χρονικό της ντροπής…
Εδώ και καιρό το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου χτιζόταν με χρήματα Ελλήνων χορηγών πάνω στην Στρογγύλη. Έλληνες που έδωσαν χρήματα να χτιστεί η εκκλησία, να επισκευασθούν τα σκάφη του στρατού που ήταν ανύπαρκτα στην περιοχή, να αγοράσουν ρουχισμό στο στρατό και σημαίες για την τοποθέτησή τους στο νησί.
Έλληνες υπερήφανοι που σήμερα φροντίζουν με ιδιωτική πρωτοβουλία για το έθνος την πατρίδα και τα σύνορά μας, αυτά που όφειλε να είχε διασφαλίσει το κράτος…
Όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ως είθισται έπρεπε να γίνουν τα θυρανοίξια στο μικρό ναό, σύμφωνα με τους κανόνες της ελληνορθόδοξης παράδοσης.
Και για το λόγο αυτό, είχε προγραμματιστεί η άφιξη στο νησί του υπουργού εμπορικής ναυτιλίας, του υπουργού Αμυνας, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αμυνας, ώστε μαζί με άλλους επισήμους και μη, να παραβρεθούν μαζί με το στρατό στην εορταστική αυτή τελετή στη νήσο Στρογγύλη.
Μάλιστα, καθώς επρόκειτο να παραβρεθεί και ο μητροπολίτης Σύμης ο οποίος είναι υπερήλικας είχε παραγγελθεί ειδικό ιδιωτικό ελικόπτερο (δεν θα πληρωνόταν από χρήματα του δημοσίου αλλά από ιδιώτη ) για να τον μεταφέρει στο νησί ώστε να είναι εκεί σε μια πολύ σημαντική στιγμή για το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, το οποίο ανήκει στη Μητρόπολή του.
Με πρωτοβουλία ιδιωτών και όχι χρήματα του δημοσίου, είχαν παραγγελθεί σημαίες για την ημέρα της γιορτής, ώστε να απλωθούν στο νησί και να παραμείνουν εκεί για πάντα.
Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η μεγαλύτερη σημαία που είχε παραγγελθεί για να τοποθετηθεί στην πλαγιά του νησιού ήταν 150 τετραγωνικά και θα κάλυπτε 10 επί 15 μέτρα του εδάφους της Στρογγύλης.
Φαίνεται όμως ότι μια εκδήλωση υπέρ της Ελλάδας και της θρησκείας μας σε ελληνικό έδαφος απέναντι από την Τουρκία δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση…
Ξαφνικά όλα απαγορεύθηκαν…
Εντολή άνωθεν, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, απαγόρευσε και την προσγείωση του ελικοπτέρου στο ελικοδρόμιο και την τοποθέτηση της ελληνικής σημαίας των 150 τετραγωνικών μέτρων αλλά και την επίσημη επίσκεψη των υπουργών άμυνας και εμπορικής ναυτιλίας στο νησί.
«Καμία τελετή, κανείς υπουργός και κανένας κάτοικος δεν θα πατήσει στο νησί στα θυρανοίξια του ναού…».Αυτή ήταν η εντολή – διαταγή που είχε σταλεί από την Αθήνα, παγώνοντας όσους επρόκειτο να παραβρεθούν και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την εντολή είχε δώσει ο υπουργός εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, για λόγους που μόνο εκείνος μπορεί να γνωρίζει και που θα πρέπει να τους εξηγήσει στον ελληνικό λαό…
Στο Καστελόριζο οι κάτοικοι έκλαιγαν που τους απαγορεύτηκε, ουσιαστικά, η πρόσβαση στη Στρογγύλη σε μια ευλογημένη στιγμή για τον τόπο τους. Την ώρα που έφευγαν τα σκάφη για να μεταφέρουν μετά από πολλές διαπραγματεύσεις τουλάχιστον τον στρατιωτικό ιερέα και ορισμένους στρατιώτες, τον μητροπολίτη Σύμης, το μηχανικό που έχτισε το εκκλησάκι και κάποιους από τους χορηγούς όλης αυτής της διαδικασίας, η κόρη του φαροφύλακα ξέσπασε σε λυγμούς καθώς επιθυμούσε διακαώς να βρεθεί στο νησί για τη στιγμή αυτή.
Οι 70 καταδρομείς που βρίσκονται στην Στρογγύλη ήταν οι μοναδικοί που παραβρέθηκαν τελικά στα θυρανοίξια . Αυτοί έψαλαν, αυτοί μετέφεραν τον ηλικιωμένο μητροπολίτη , αυτοί στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, αυτοί προφανώς πληγώθηκαν όταν απαγορεύθηκε να απλωθεί η ελληνική σημαία σε ελληνικό έδαφος από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
Πηγή του υπουργείου Αμυνας που μας μετέφερε το κλίμα συγκίνησης που επικρατούσε στο νησί, τόνισε ότι όσοι παραβρέθηκαν στην τελετή, δεν έκρυψαν το θυμό και τη ντροπή που τους κυρίευσε, δακρύζοντας οι περισσότεροι που δεν μπόρεσαν να απλώσουν την ελληνική σημαία στην πλαγιά του νησιού.
Την ώρα της τελετής οι στρατιώτες ήταν πραγματικά συγκινημένοι, ακούγοντας το στρατηγό τους, να δηλώνει υπερήφανος για τους κομάντος του και να τους μιλά για την αξιοπρέπεια και την ελληνική περηφάνια που εκείνη τη στιγμή όλοι την ένιωσαν στον υπέρτατο βαθμό, εκτός -βέβαια- από εκείνους που απαγόρευσαν να απλωθεί η ελληνική σημαία σε ένα ελληνικό νησί που βρίσκεται απέναντι από την Τουρκία.
«Τι είναι αυτά που αγνοούμε δηλαδή εμείς; Ούτε η ελληνική σημαία δεν μπορεί να ανέβει;» ρώτησε κάποιος από την ομάδα που παραβρέθηκε στα θυρανοίξια και ήταν ένας από τους Έλληνες χορηγούς που βοήθησαν οικονομικά για την ανέγερση της εκκλησίας αλλά και την προσφορά ενίσχυσης στο στρατό.
Ετσι λοιπόν, προστέθηκε άλλη μια σελίδα ντροπής για το έθνος από τους κυβερνώντες αυτής της χώρας. Μια ταπεινωτική ενέργεια που πλήγωσε τις καρδιές όσων παραβρέθηκαν σε μια περίοδο που η Τουρκία κάνει επίδειξη δύναμης στο Αιγαίο και τα ανοικτά της Κύπρου, γνωρίζοντας -φυσικά- ότι έχει να κάνει στην Ελλάδα με πολιτικούς που δεν τολμούν σηκώσουν την ελληνική σημαία σε ελληνικό έδαφος.
Άλλη μια ιστορία με πρωταγωνιστή τον Ευάγγελο Βενιζέλο ζητά απαντήσεις.
Σε ποιον ανήκει η Στρογγύλη τελικά κ. υπουργέ των Εξωτερικών της Ελλάδας;
πληρ από: Newsbomb,anoixtomialos