Λόγω της παράνομης απόρριψης επικίνδυνων αποβλήτων που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες από την Καμόρα, οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα καρκίνου και πρόωρου θανάτου, επιβεβαιώνει έκθεση που συντάχθηκε με εντολή του Iιταλικού Κοινοβουλίου.
Η τοπική Μαφία εκτιμάται ότι έχει κερδίσει δισεκατομμύρια τις τελευταίες δεκαετίες απορρίπτοντας στην περιοχή τοξικά απόβλητα, κυρίως από βιομηχανίες του πλούσιου βορρά που δεν κάνουν ερωτήσεις για το πού καταλήγουν τα επικίνδυνα υλικά -αρκεί να τα ξεφορτωθούν με πολύ λιγότερα χρήματα από ό,τι θα απαιτούσε η νόμιμη απόρριψή τους.
Μόλυβδος, αρσενικό και βιομηχανικά χημικά όπως τετραχλωρίδια έχουν καταλήξει με τα χρόνια στον υδροφόρο ορίζοντα από τον οποίο αρδεύεται ένα σημαντικό μέρος της ιταλικής αγροτικής παραγωγής.
Η έκθεση που συνέταξε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, οργανισμός που υπάγεται στο υπουργείο Υγείας, αποδίδει την υψηλή συχνότητα καρκίνου και πρόωρου θανάτου στην «βεβαιωμένη ή πιθανή έκθεση σε έναν συνδυασμό περιβαλλοντικών ρύπων που μπορούν να εκπεμφθούν ή να απελευθερωθούν από παράνομες χωματερές και/ή την ανεξέλεγκτη καύση αστικών και επικίνδυνων αποβλήτων».
Κάνει επίσης λόγο για «υπερβολική» συχνότητα νεοπλασιών, κυρίως καρκίνων του εγκεφάλου, σε βρέφη ηλικίας ενός έτους.
Η έκθεση έρχεται έπειτα από νόμο που ψηφίστηκε το 2014 απαιτώντας από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας να αναφέρει τη συχνότητα θανάτων, καρκίνων και νοσηλειών στους 55 δήμους της περιοχής της Νάπολης.
Η Μαφία «βύθιζε πλοία με πυρηνικά απόβλητα στη Μεσόγειο»
Πλοίο με πυρηνικά απόβλητα άγνωστης προέλευσης, το οποίο φέρεται να βυθίστηκε από τη Μαφία το 1992, εντοπίστηκε από τις ιταλικές αρχές έξω από την Καλαβρία.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν τώρα ότι πολλά ακόμα πλοία με ραδιενεργά ή τοξικά υλικά ίσως έχουν βυθιστεί ακόμα και έξω από τις ελληνικές ακτές.
Το φορτηγό πλοίο Cunsky, μήκους 110 μέτρων, βρέθηκε από ρομποτικό υποβρύχιο σε βάθος 500 μέτρων και σε απόσταση περίπου 28 χλμ από τις ακτές, ανέφερε ο Μπρούνο Τζιορντάνο, εισαγγελέας της πόλης Πάολα.
Το φορτίο του πλοίου ήταν 120 βαρέλια με ραδιενεργά απόβλητα, υποστηρίζει ένας πρώην μαφιόζος που συνεργάζεται τώρα με την ιταλική Δικαιοσύνη.
«Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε την προέλευση των αποβλήτων, πιθανότατα όμως ήρθαν από το εξωτερικό. Αυτό είναι ένα πρώτο στοιχείο» δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και διευκρίνισε ότι η φύση του φορτίου δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.
Τη θέση του Cunsky αποκάλυψε ο πρώην μαφιόζος Φρανσέσκο Φρότι, ο οποίος παραδέχτηκε τη συμμετοχή του στη βομβιστική επίθεση που βύθισε το φορτηγό το 1992. Δήλωσε ότι η Ντραγκέτα -τοπικό παρακλάδι της Μαφίας- έχει βυθίσει συνολικά 32 πλοία με ραδιενεργά ή τοξικά απόβλητα για λογαριασμό ιταλικών εταιρειών.
Εκπρόσωποι της Greenpeace και της ιταλικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Lagambiente δήλωσαν ότι από τη δεκαετία του 1990 συντάσσουν λίστες με πλοία που εξαφανίστηκαν έξω από την Ιταλία και την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν φορτία αποβλήτων που χάθηκαν την τελευταία 20ετία.
Η υπόθεση παραπέμπει στην ιταλική ταινία «Γόμορρα», η οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων σε παράνομη επιχείρηση της Κομόρα για το «ξεφόρτωμα» τοξικών αποβλήτων σε αγροτική περιοχή έξω από τη Νάπολη.
Μεγάλο μέρος των αποβλήτων θα παραμείνουν επικίνδυνα για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, αφήνοντας μια δηλητηριώδη κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές.
ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press