Αίσθηση προκάλεσε στο «Spiegel» η χθεσινή δήλωση του κ. Βενιζέλου ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου το κράτος έχει χρήματα για τις πληρωμές μισθών και συντάξεων.
Οι Ελληνες, σημειώνεται στο δημοσίευμα, πάντα κρύβουν εκπλήξεις.
Εκεί, που έλεγαν ότι τα αποθεματικά φτάνουν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και ότι εάν δεν λάβουν την 6η δόση θα οδηγηθούν σε πτώχευση, τώρα φαίνεται ότι ανακάλυψαν έναν θησαυρό του 1 δισ. ευρώ και αντέχουν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου…
Με αρκετό χιούμορ, το «Spiegel» αναρωτιέται εάν στο κυνήγι του θησαυρού βοήθησε και η τρόικα ή τον «ανακάλυψαν» μόνοι τους οι Ελληνες,
καταλήγοντας στην εκτίμηση ότι το απόθεμα προέρχεται από το ταμείο σταθεροποίησης των τραπεζών, που ξεκίνησε στον απόηχο της κρίσης του 2008 και εκεί «έμειναν» περίπου 1,5 δισ. ευρώ…
Και ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως και η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, χθες, ακολουθώντας τους πρόσφατους υπαινιγμούς του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε, δήλωσαν ανοιχτά ότι συζητείται πλέον το ενδεχόμενο αναθεώρησης της απόφασης της 21ης Ιουλίου, που προβλέπει απώλειες 21% για ιδιώτες πιστωτές, που θα αποδέχονταν ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, που λήγουν τα επόμενα χρόνια με άλλα μακρύτερης χρονικά διάρκειας…
Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στην επικείμενη συνάντηση Μέρκελ και Σαρκοζί, καθώς οι γαλλικές τράπεζες είναι πολύ περισσότερο εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος από τις γερμανικές και θα πρέπει στην οποιαδήποτε αλλαγή, προς το χειρότερο, να συναινέσουν οι Γάλλοι…
Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», πάντως, αποκάλυψε χθες το σχέδιο «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» της Ελλάδας, που προωθούν οι Γερμανοί, το οποίο, επιγραμματικά, προβλέπει διαδικασία χρεοκοπίας με παράλληλο περιορισμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων…
Η διαδικασία χρεοκοπίας θα δρομολογηθεί από ανεξάρτητο σώμα, που θα αναλάβει, αλλά και θα εποπτεύει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, με προοπτική αυτό το σώμα να εξελιχθεί σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και να διαδεχθεί τον μόνιμο μηχανισμό του ESM…
Η διαδικασία αυτή θα παγιωθεί και σε μελλοντικές περιπτώσεις πτωχεύσεων και εφόσον πιστωτές και οφειλέτες δεν καταλήγουν σε συμφωνία, οι μεν πιστωτές θα γνωρίζουν ότι θα έχουν υψηλές απώλειες, η δε οφειλέτρια χώρα θα αποδέχεται πρόσβαση στα περιουσιακά της στοιχεία. Εν ολίγοις, δηλαδή, περιουσιακά στοιχεία των κρατών θα εκποιούνται για να ικανοποιηθεί το ύψος των απαιτήσεων, που θα απομένει..
Οι αγορές αναμένουν ούτως ή άλλως ένα κούρεμα στο ελληνικό χρέος, γράφει η εφημερίδα «Die Welt». Ναι, το «κούρεμα» εγκυμονεί κινδύνους, όμως, η διαγραφή θα ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο για όλους τους εμπλεκόμενους, επισημαίνει η εφημερίδα. Εδώ, που τα λέμε, ούτε εμείς αντέχουμε άλλο αυτό το μαρτύριο της σταγόνας.
Ας δούμε τον «πάτο», μήπως και μπορέσουμε να σταθούμε σιγά σιγά στα πόδια μας.
«Τον χειμώνα τούτο άμα τον πηδήσαμε, γι’ άλλα 10 χρόνια άντε καθαρίσαμε», που τραγούδαγε και ο Σαββόπουλος…
Ευρωπαϊκή λύση» για τις ιδιωτικοποιήσεις προτείνει ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, μιλώντας στην εφημερίδα «Handelsblat».
Η Ελλάδα, λέει, δεν θα έπρεπε να ξεπουλά τη δημόσια περιουσία σε τιμή ευκαιρίας. Θα ήταν προτιμότερη μία ευρωπαϊκή λύση διαχείρισης των ιδιωτικοποιήσεων, έτσι ώστε η δημόσια περιουσία να ιδιωτικοποιηθεί σταδιακά μέσα σε μία δεκαετία αποδίδοντας όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη… /Κέρδος