Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Τι θα γίνει με την πειρατεία;

Τα τελευταία χρόνια, η μάχη κατά της πειρατείας αποτελεί

Νο1 προτεραιότητα για τη δισκογραφία και την κινηματογραφική βιομηχανία. Ωστόσο, δεν είναι προφανείς οι τρόποι ώστε να πειστούν οι χρήστες να επιστρέψουν στη … νομιμότητα.

Η δικαστική οδός

Η πρώτη απάντηση της βιομηχανίας για την προάσπιση των συμφερόντων της ήταν η δικαστική οδός, η οποία βασίζεται σε μακροχρόνιες διαδικασίες και πρόσφατα εκδόθηκαν αποφάσεις για πολλές από τις γνωστές υποθέσεις.

Στην υπόθεση Pirate Bay, τα σουηδικά δικαστήρια καταδίκασαν τους δημιουργούς της εν λόγω ιστοσελίδας ανταλλαγής αρχείων για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Τους επέβαλαν φυλάκιση 1 έτους και 2,7 εκατ. € αποζημίωση που πρέπει να δώσουν σε εταιρείες δισκογραφικές, κινηματογραφικές και βιντεοπαιχνιδιών. Πέρα από την όποια δικαστική συνέχεια, οι δημιουργοί της ιστοσελίδας ανακοίνωσαν ότι αν χρειαστεί θα μετακομίσουν τους εξυπηρετητές τους (servers) στο εξωτερικό.

Και αν το ύψος του προστίμου δε σοκάρει προκειμένου για δημιουργούς μιας δημοφιλούς ιστοσελίδας (η οποία στο μεταξύ που- λήθηκε έναντι 5,5 εκατ. € στην Global Gaming Factory), φαίνεται μάλλον εξωφρενικό το 1,92 εκατ. $ που καλείται να πληρώσει μια …μητέρα σε 6 δισκογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ.

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο δικαίωσε την Ένωση Δισκογραφικής Βιομηχα- νίας Αμερικής (RIAA) στην αγωγή για παράνομο κατέβασμα 24 τραγουδιών (80 χιλιάδες $ ανά τραγούδι) κατά της Jammie Thomas-Rasset, η οποία αρνείται ότι διέπραξε η ίδια τις παραβάσεις, καθώς θα μπορούσε να είναι ο σύζυγος ή τα παιδιά της.

Στην από- φαση, η ένοχη φέρεται ότι διέθεσε 1.700 τραγούδια σε δυνητικά απεριόριστους χρήστες του Kazaa το 2005.

Η υπόθεση είναι η μόνη από περισσότερες από 30.000 παρόμοιες αγωγές που οδήγησε σε απόφαση, καθώς στην πλειονότητα επετεύχθησαν εξωδικαστικοί συμβιβασμοί. Νέοι δρόμοι Πλέον οι ίδιες οι εταιρείες φαίνεται να εγκαταλείπουν τη δικαστική οδό και να τάσσο- νται υπέρ της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σημασία των πνευ- ματικών δικαιωμάτων και τον παράνομο χαρακτήρα κάποιων ενεργειών.

Επιλέγουν, επίσης, την ανάπτυξη νόμιμων και ελκυστικών προσφορών, όπως συμφωνίες μεταξύ παροχέων διαδικτυακών υπηρεσιών και δισκογραφικών εταιρειών για απεριόριστη πρό- σβαση σε μουσικά αρχεία. Από την άλλη, ο νομοθέτης σε πολλά κράτη σκληραίνει τη στάση του απέναντι στο παράνομο κατέβασμα αρχείων.

Στη Σουηδία, παράλληλα με την εκδίκαση της υπόθεσης Pirate Bay υιοθετήθηκε νέος νόμος, που διευκολύνει τις αρχές στο «κυνήγι» της ανταλλαγής αρχείων.

Στον αντίποδα, το Κόμμα των Πειρατών έλαβε 7% στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Στην Ολλανδία, έρευνα έδειξε ότι οι νέοι έχουν «εθιστεί» στο κατέβασμα παράνομων αρχείων και είναι πολύ συνηθισμένο να κατεβάζουν κινηματογραφικές ταινίες πριν την προβολή τους στις αίθουσες.

Έτσι το Κοινοβούλιο κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει σκληρά μέτρα για τους παραβάτες, καθώς μέχρι σήμερα τιμωρούνται μόνον όσοι ανεβάζουν παράνομο υλικό. Κάποιοι φοβούνται ότι μπορεί να επεκταθεί το γαλλικό μοντέλο. Πρόκειται για την περίφημη riposte graduée, που βασίζεται στη βοήθεια των παροχέων πρόσβασης για τον εντοπι- σμό των χρηστών που «κατεβάζουν» αρχεία παραβιάζοντας τα πνευματικά δικαιώματα, καθώς και στην επιβολή κύρωσης που ξεκινά από προειδοποιητικό μήνυμα και καταλήγει στην διακοπή πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Μετά την απόφαση του Συνταγματι- κού Συμβουλίου, την επιβολή της διακοπής πρόσβασης μπορεί, πάντως, να αποφασίσει μόνο δικαστική και όχι διοικητική αρχή, καθώς άπτεται θεμελιωδών ελευθεριών.

Ο αρχικός νόμος εκδόθηκε χωρίς τις διατάξεις που έκρινε αντισυνταγματικές το Συνταγματικό Συμβούλιο και αναμένεται να ψηφισθεί νέος.

Ως προς το περιεχόμενο, δεν αφορά πια μόνο τις υπηρεσίες επικοινωνίας του κοινού στο διαδίκτυο, αλλά διευρύνεται στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, ενώ για την αναστολή της συνδρομής στο διαδίκτυο προβλέπεται απόφαση ποινικού δικαστή. Και παρότι φαίνεται να υιοθετούνται πιο σκληρές στάσεις, παραμένει αδιαμφισβήτητο ότι η παιδεία των χρηστών με αργά αλλά σταθερά βήματα μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα./ Πηγές:euobserver,guardian.co.uk, zdnet.fr

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην ακριτική Φλώρινα, από πατέρα ντόπιο ομιλούντα και το τοπικό ιδίωμα και μητέρα βλάχα από το ηρωικό Μοναστήρι, ομιλούσα επίσης τη βλαχική διάλεκτο. Οι γονείς μας ήταν αυτοί που μας εμφύσησαν την αγάπη για την...

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ράφει η Νίνα Γκατζούλη Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι η λογοτεχνική ανάπτυξη οποιασδήποτε γλώσσας συνδέεται στενά και σχετίζεται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα και επιρροές που έχει υποστεί ένα έθνος. Ο Tony Crowley, στο Proper English, παραθέτει τη θέση του Saussure για τη γλώσσα...

Πρακτικές Εφαρμογές της Πυρηνικής Φυσικής με πολύ απλά λόγια.

* Γράφει ο Στέφανος Ευαγγέλου Μπινιάρης Τη Μελέτη μου αυτήν την  παρουσίασα διαδικτυακά στις 14.03.2024 στις 20.00 η ώρα από τον ΙΧΑ  Το παρόν γραπτό κείμενο διαφέρει κατά τι από την Ομιλία, αφού εδώ δεν υπάρχει ένας αυστηρός περιορισμός έκτασης του κειμένου. Με...

Ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2024           Με το Ν. 2193/1994 (Α΄32) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το Π.Δ....