Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜνημόνιοΤι αναφέρει το...

Τι αναφέρει το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο για τα πλεονάσματα, τις συντάξεις, τα αντίμετρα και τις αποκρατικοποιήσεις

Επικαιροποιημένου Μνημονίου. Παράλληλα «σφραγίζεται» η περικοπή των συντάξεων το 2019, ενώ θέτονται προϋποθέσεις για την εφαρμογή των αντιμέτρων.

Αναφορικά με το αφορολόγητο, παραμένει ανοιχτή η εμπροσθοβαρής μείωσή του το 2019. Αυτό που περιγράφεται στο προσχέδιο της συμφωνίας για την τέταρτη αξιολόγηση, είναι το εξής:  το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο-υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα- έχει το δικαίωμα να «επανεκκινήσει» το εν λόγω αίτημα και σε συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να διαβουλευτούν για την ανάγκη εφαρμογής του μέτρου από το 2019, προκειμένου να διασφαλίσουν την επίτευξη του συμφωνημένου στόχου πλεονάσματος 3,5%.

Επιπρόσθετα η Ελλάδα δεσμεύεται να «καταγράψει» πλεονάσματα ύψους 3,5% έως το 2022 και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για πολλά χρόνια (στο προσχέδιο της συμφωνίας δεν περιγράφεται ακριβής αριθμός).

Για τις συντάξεις αυτό που επιβεβαιώνεται ότι «κλείδωσαν» οι περικοπές για το 2019 (εφαρμογή προσωπικής διαφοράς), με το δημοσιονομικό στόχο για την τριετία 2019-2022 να παραμένει στο 1% (1,8 δισ.ευρώ).

Κατά τα άλλα, στο Επικαιροποιημένο Μνημόνιο περιγράφονται και τα από καιρό γνωστά μέτρα και δεσμεύσεις που καλείται να εφαρμόσει η Αθήνα. Μεταξύ αυτών είναι η εξίσωση των αντικειμενικών και εμπορικών αξιών, χωρίς ωστόσο να δίνεται σαφής κατεύθυνση και σ’ ό,τι αφορά στις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.
Επίσης καταγράφεται η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η μείωση των νέων συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, η κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά και οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις για χρέη στην εφορία.

Προϋποθέσεις για την εφαρμογή των αντιμέτρων

Ακόμη, για τα αντίμετρα (προνομοθετημένα), τίθενται προϋποθέσεις δημοσιονομικής φύσης, προκειμένου να εφαρμοστούν, αρχής γενομένης από το 2019.

Αποκρατικοποιήσεις-Ενέργεια

Για τις αποκρατικοποιήσεις προβλέπεται ότι τα έσοδα το 2018 θα ανέλθουν στα 2 δισ.ευρώ και το 2019 στο 1 δισ.ευρώ, με αιχμή του δόρατος τον ΔΕΠΑ και την Εγνατία Οδό.

Στα ενεργειακά, στο προσχέδιο γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που βρίσκεται σε εξέλιξη και την ολοκλήρωση της μέχρι το τέλος του 2018, καθώς επίσης και τη συνέχιση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Άλλη μία μεγάλη νίκη των παιδιών από την Κύπρο στο διαγωνισμό Ρομποτικής στο Χιούστον.

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ηλίας Νεοφυτίδης ΧΙΟΥΣΤΟΝ. ΤΕΞΑΣ. Στον φετινό παγκόσμιο διαγωνισμό Ρομποτικής που συμμετείχαν μαθητές από όλο τον Κόσμο, στο Χιούστον του Τέξας, 16-20 Απριλίου 2024, η κυπριακή ομάδα K.P. Computer Training bits από το Σχολείο Ξυλοφάγου της Λάρνακας, αποτελούμενη από τους μαθητές...

Το ακραίο Κέντρο ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΙΚΟΥ της Νέας Δημοκρατίας

Η Νέα Δημοκρατία στήνει σενάρια φόβου για να τρομάξει τους ψηφοφόρους της συντηρητικής περιοχής, του ακραίου Κέντρου και τους ανασφαλείς μικροαστούς  Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να παραμερίσουν για λίγο τις διαφωνίες τους, να φασκιώσουν...

Ο χαμένος Αγώνας και η προδοσία της Κύπρου

*Του Δημήτρη Βόγγολη Υποστρατήγου ε.α μέλους και Δασκάλου του ΙΗΑ Πολλά από τα στοιχεία παρακάτω, παρμένα από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ανήκουν στην φίλη μου Φανούλα Αργυρού. Στο  μαρτυρικό νησί  στα  8.000 πχ έγινε ανακάλυψη και ανασκαφή του χαλκού, copper,...