
Οι συμμετέχοντες στην ΕΣΩ 2025 «ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΕΞΥΠΝΟ ΚΟΣΜΟ» οπως www.behance.net/dimitrisvanis θα διερευνήσουν το πώς μπορεί η αρχιτεκτονική έρευνα να αξιοποιήσει την τεχνολογία για να αντιμετωπίσει, να αμφισβητήσει ή να αλληλεπιδράσει με ευρύτερα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, οδηγώντας τελικά σε θετική αλλαγή στον κόσμο μας.
Καθώς πλησιάζει η ημέρα της ΕΣΩ, συγκεντρώνουμε τα 10 facts που αξίζει να γνωρίζεις για την πολυαναμενόμενη ημερίδα.
Γιατί με αφορά η ημερίδα ΕΣΩ;

Καταρχάς, η κεντρική θεματική του συνεδρίου είναι πιο καίρια από ποτέ: “Αγκαλιάζοντας το χάος σε έναν έξυπνο κόσμο”. Δεν θυμίζει τον κόσμο σήμερα; Κατά δεύτερον, η ημερίδα δεν αφορά μόνο αρχιτέκτονες ή σχεδιαστές.
Ούτε μόνο τους ανθρώπους του real estate και του τουρισμού. Αλλά όλους μας. Όλοι μπορούμε να εμπνευστούμε και να μάθουμε από τις ομιλίες που θα ακούσουμε σχετικά με το χτισμένο περιβάλλον και την αλληλεπίδρασή του με το φυσικό τοπίο.

2. 10 κορυφαίοι ομιλητές, από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική, καθώς και 3 σημαντικές βραβεύσεις προσωπικοτήτων σε διάρκεια μόλις 4 ωρών! Κι αυτό γιατί το ΕΣΩ έχει πλέον καθιερώσει μια συνεδριακή μορφή που θυμίζει speed dating! Οι προσκεκλημένοι ομιλητές, Έλληνες και ξένοι, αρχιτέκτονες και designers με αξιοπρόσεκτη παρουσία στον χώρο, παίρνουν τον λόγο για 15 λεπτά και καταθέτουν τη δική τους εμπειρία ως επαγγελματίες με τρόπο λιτό και κατανοητό. Οι διοργανωτές έχουν καταλάβει ότι η συντομία είναι το “ιερό δισκοπότηρο” της εποχής.
ΕΣΩ 2025: ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΕΞΥΠΝΟ ΚΟΣΜΟ. Με αρχιτεκτονικούς όρους, πως μεταφράζεται αυτό; Η θεματική “Αγκαλιάζοντας το Χάος σε Έναν Έξυπνο Κόσμο” προωθεί την ιδέα της αξιοποίησης της απρόβλεπτης φύσης, της οργανικής ανάπτυξης και των ευέλικτων αρχιτεκτονικών αρχών σε περιβάλλοντα που ορίζονται όλο και περισσότερο από την αυτοματοποίηση, τα δεδομένα και την ακρίβεια.
Η σχεδίαση για την αβεβαιότητα δεν σημαίνει την εγκατάλειψη της τάξης ή του σχεδιασμού.
Αντιθέτως, αφορά τη δημιουργία συστημάτων, δομών και χώρων που μπορούν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, χωρίς να χάνουν τη βασική τους λειτουργικότητα ή την αισθητική τους αξία.
Αυτή η προσέγγιση ενθαρρύνει μια στροφή από το σχεδιασμό για μονιμότητα στο σχεδιασμό για ευελιξία, από τις άκαμπτες μορφές στα δυναμικά συστήματα. Το συνέδριο “Αγκαλιάζοντας το Χάος σε Έναν Έξυπνο Κόσμο” προσφέρει μια μοναδική πλατφόρμα στους επαγγελματίες για να εξερευνήσουν νέες ιδέες, να μάθουν από κορυφαίους ειδικούς και να συνεργαστούν για λύσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον των πόλεών μας.
Ποιοι θα είναι οι φετινοί ομιλητές; Κατερίνα Καραγιάννη – Αρχιτέκτονας και συν-ιδρύτρια των KKMK Architects Διαβάστε περισσότερα, εδώ! Μάρα Παπαβασιλείου – Αρχιτέκτονας και συν-ιδρύτρια των micromega Διαβάστε περισσότερα, εδώ! Aude Mazelin – Αρχιτέκτονας και Ιδρύτρια των Mykonos Architects Διαβάστε περισσότερα, εδώ! Chris Sharples – Ιδρυτικό μέλος SHoP Architects Διαβάστε περισσότερα, εδώ! Anna Dyson – Hines Professor of Architecture at Yale University Beatriz Ramo -Ιδρύτρια και διευθύντρια των STAR Strategies + Architecture Διαβάστε περισσότερα, εδώ! Julian Lipscombe – Διευθυντής των Bennetts Associates Διαβάστε περισσότερα, εδώ! Ήβη Νανοπούλου – Αρχιτέκτονας – Διευθύντρια, TPA Architects Δημήτρης Πούλιος – Αρχιτέκτονας – Εταίρος, TPA Architects Διαβάστε περισσότερα, εδώ! Ανδρέας Καραβάνας – Ανώτερος αρχιτέκτονας και επικεφαλής έργου, OMA
5. Ποιοι ομιλητές έρχονται, φέτος, από την Ελλάδα;
πό την Μύκονο έρχεται η Aude Mazelin, ιδρύτρια των Mykonos Architects. Με σπουδές στη Γαλλία και με διεθνή εμπειρία στην αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό, η Aude ίδρυσε τους Mykonos Architects με όραμα να παρέχει εξατομικευμένες λύσεις προσαρμοσμένες στον μοναδικό τρόπο ζωής και τις ανάγκες κάθε πελάτη.
Από την Αθήνα έρχεται η Μάρα Παπαβασιλείου, συνιδρύτρια του γραφείου micromega. H Mάρα Παπαβασιλείου σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα και στην σχολή ENSAP Belleville στο Παρίσι, ενώ το 2011 πήγε με υποτροφία της Γαλλικής Πρεσβείας στο Παρίσι στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Strategies Territoriales et Urbaines» της Sciences PO.
Έχει εργαστεί στην Αθήνα και το Παρίσι σε γραφεία αρχιτεκτονικού ή και πολεοδομικού αντικειμένου. To 2016 ίδρυσε μαζί με τον Αλέξανδρο Ζώμα το γραφείο micromega. Στο όνομα του γραφείου θέλησαν να εκφράσουν τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι αντιλαμβάνονται την αρχιτεκτονική: ως ένα πεδίο όπου οι κλίμακες λαμβάνονται ταυτόχρονα υπόψη: από το «mega» επίπεδο της στρατηγικής μέχρι το «micro» επίπεδο της υλικότητας και της ανθρώπινης εμπειρίας.
ΚΑΙ Πολύ δημιουργεί


https://www.behance.net/dimitrisvanis
ΕΔΩ