Wilson Wilson
«Όλοι στο ISIS ξέραμε ότι η Τουρκία είναι η μητέρα μας»
Τζιχαντιστής αποκαλύπτει ότι στην Τουρκία λειτουργούσαν κλινικές για τους τραυματίες του χαλιφάτου ενώ τα μέλη του ISIS κυκλοφορούσαν με άνεση στην χώρα. Γιατί δεν ασχολείται ο Τύπος, αναρωτιέται δημοσίευμα
Οι σχέσεις της Τουρκίας με το ISIS είναι ίσως το πιο σκοτεινό κεφάλαιο στο… βιβλίο του καθεστώτος Ερντογάν. Δεν αμφισβητείται πλέον ότι η τουρκική κυβέρνηση διατηρούσε εμπορικούς δεσμούς με το χαλιφάτο ενώ όσο περνά ο καιρός έρχονται στο φως νέα στοιχεία.
Πριν από λίγες μέρες το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF δημοσίευσε συνέντευξη τζιχαντιστή που έχει συλληφθεί από τις κουρδικές αρχές στη Συρία. Τα όσα υποστηρίζει για τους δεσμούς του τουρκικού καθεστώτος με το ISIS είναι συγκλονιστικά.
Ο Μοχάμεντ Μπαλούσα είναι 28 ετών και γεννήθηκε στην Γάζα. Η οικογένεια του ήταν μέλη της Χαμάς και ο ίδιος μπήκε στην οργάνωση από τα μαθητικά του χρόνια. Ένας φίλος του τον στρατολόγησε στο ISIS και το 2014 πήρε την απόφαση να ταξιδέψει στη Συρία και να ενταχθεί στο Χαλιφάτο.
“Έβγαλα βίζα για να ταξιδέψω στην Τουρκία. Πέρασα στην Αίγυπτο και από εκεί ταξίδεψα στην Κωνσταντινούπολη. Μαζί μου ήταν και ο Αιγύπτιος φίλος μου Σαντί Νταβούντι. Από εκεί πετάξαμε για το αεροδρόμιο Σανλίουρφα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Δύο μέλη του ISIS μας περίμεναν εκεί. Όταν φτάσαμε στο αεροδρόμιο μας σταμάτησαν δύο αστυνομικοί. Φορούσαν πολιτικά και είχαν όπλα. Μας ζήτησαν τα διαβατήρια και έψαξαν τις τσάντες μας. Μας είπαν: Ελάτε να μπείτε στο ISIS. Μείναμε έκπληκτοι που μας το είπαν αυτό. Πιστεύαμε ότι θα μας συλλάβουν αλλά τελικά μας κράτησαν μόλις πέντε λεπτά” λέει ο Μπαλούσα.
Από το αεροδρόμιο πήγε στην πιο κεντρική πλατεία της πόλης όπου συναντήθηκε με τον στρατολογητή του ISIS, Αμπού Ιμπραχίμ Τουρκί. “Είχε δύο αυτοκίνητα. Εκτός από εμάς πήρε δύο Τσετσένους, δύο Αλγερινούς, δύο Σαουδάραβες και ένα ζευγάρι που δεν ξέρω από πού ήταν. Πήγαμε σε ένα χωριό και εκεί βρίσκονταν κάποιες οικογένειες, είχαν μαζί τα παιδιά τους. Το πρωί ταξιδέψαμε στα σύνορα. Έκοψαν τα σύρματα και περάσαμε. Ήταν εύκολο”, τονίζει.
Ο Μπαλούσα πήγε στο Κομπάνι και στη συνέχεια στη Ράκα. Σε μια μάχη κοντά στο αεροδρόμιο στο Χαλέπι τραυματίστηκε από όλμο. Τον μετέφεραν σε νοσοκομείο στη Ράκα. Ο τραυματισμός του ήταν σοβαρός και έχασε το ένα του νεφρό. Στη συνέχεια πήγε στην πόλη Αλ Μπαμπ όπου τον πάντρεψαν με μια κοπέλα. “Μια μέρα δεν μπορούσα να βρω τη γυναίκα. Μου είχε αφήσει ένα γράμμα ότι πήγαν οικογενειακώς στην Τουρκία και από εκεί θα περνούσαν στη Βουλγαρία” αναφέρει.
Τον Ιούλιο του 2016 του παρουσιάζεται πρόβλημα στο νεφρό που του είχε απομείνει. Στη Ράκα δεν μπορούν να τον βοηθήσουν και του λένε ότι θα τον στείλουν στην Τουρκία. Ταξιδεύει στο Άντεπ όπου συναντά και πάλι τον Αμπού Ιμπρχίμ Τουρκί. Στην πόλη υπάρχει καταφύγιο για τους τζιχαντιστές. “Βρήκα άλλα 15 άτομα που είχαν έρθει για θεραπεία. Υπήρχε οργάνωση και ανάλογα το πρόβλημα είτε έμενες στο Άντεπ, είτε σε μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη. Στην περίπτωση μου έγινε το δεύτερο. Έμεινα λίγες μέρες στο σπίτι στο Άντεπ και μας επισκέφθηκαν άνθρωποι των τουρκικών αρχών. Φορούσαν στολές με την τουρκική σημαία” αποκαλύπτει.
Στα τέλη του 2016 μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τον πήγαν σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο στο Ακσαράι. “Ήταν σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της περιοχής. Κοντά στο σταθμό που υπάρχει στην πλατεία. Πολλοί Σύριοι είχαν μαγαζιά εκεί. Δίπλα στο νοσοκομείο βρισκόταν ένα μαγαζί που πουλούσε ρούχα ενώ το αστυνομικό τμήμα ήταν πολύ κοντά” τονίζει ο Μπαλούσα.
“Οι γιατροί και οι νοσοκόμες γνώριζαν”
Όπως αναφέρει η οργάνωση ήταν εκπληκτική ενώ στο νοσοκομείο δεν νοσηλεύονταν μόνο τζιχαντιστές. “Μας ξεχώριζες από τα μούσια και τα ρούχα. Οι γιατροί και οι νοσοκόμες φαινόταν να γνωρίζουν τι συνέβαινε. Ήταν αδύνατο να μην γνωρίζουν” λέει. Ο Μπαλούσα (φωτό) εγχειρίστηκε και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ένα σπίτι. Κυκλοφορούσε χωρίς πρόβλημα στην περιοχή όπως και άλλοι τζιχαντιστές. Όπως υποστηρίζει οι αρχές γνώριζαν τι γινόταν εκεί. “Κάποια στιγμή είχα βγει να αγοράσω ρούχα. Οι αστυνομία με σταμάτησε. Με ρώτησαν από που είμαι. Φοβήθηκα να τους πως ότι είμαι Παλαιστίνιος και είπα ότι είμαι Σύριος. Με ρώτησαν αν έρχομαι από το Χαλιφάτο. Είπα όχι. Με πήραν και με πήγαν σε ένα κτίριο. Μου πήραν αποτυπώματα και με φωτογράφισαν. Έμεινα εκεί έξι ώρες. Όταν τους είπα ότι είμαι Παλαιστίνιος μου έδωσαν ένα χαρτί για να μην αντιμετωπίσω πάλι πρόβλημα και με άφησαν ελεύθερο” αναφέρει.
Τον Μάρτιο του 2017 ο Μπαλούσα επέστρεψε στο Άντεπ και πέρασε εύκολα στη Συρία και έφτασε στη Ράκα. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, με την κατάσταση να έχει γίνει απελπιστική, πήρε τη νέα του σύζυγο και τον γιο του και παραδόθηκαν στον κουρδικό στρατό.
Μιλώντας για τις σχέσεις της Τουρκίας με το Χαλιφάτο ο Μπαλούσα τονίζει ότι ήταν η… μητέρα τους. “Χιλιάδες τζιχαντιστές όπως εγώ νοσηλεύτηκαν στην Τουρκία. Όλοι γνωρίζαμε ότι η Τουρκία ήταν μητέρα μας. Αυτό είναι κάτι που το ξέρουν όλοι. Αυτό ισχύει για τζιχαντιστές στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν. Μας στήριζε πάρα πολύ. Το 2015 κάποιοι τραυματίες περνούσαν στην Τουρκία ακόμα και με ιδιωτικά ασθενοφόρα. Ήταν κάποιοι πιο ηλικιωμένοι. Περνούσαν από τα σύνορα στο σταθμό Rai. Αυτά είναι γεγονότα που τα γνωρίζουν όλοι στο ISIS” λέει ο Μπαλούσα και προσθέτει ότι ένας από τους τραυματίες που πέρασαν με ασθενοφόρο στην Τουρκία ήταν ένα πολύ υψηλόβαθμο μέλος του Χαλιφάτου.
“Η Τουρκία αποτελεί καταφύγιο τρομοκρατών”
Σε συνέχεια των αποκαλύψεων και των στοιχείων που έρχονται στο φως για τις σχέσης της τουρκικής κυβέρνησης με το ISIS η New York Post, με σειρά άρθρων της αναρωτιέται γιατί ο διεθνής Τύπος δεν ασχολείται με το θέμα.
“Αυτό που πρέπει να προβληματίσει του Αμερικάνους είναι πως ο Ερντογάν φυλακίζει δημοσιογράφους και διεξάγει έναν πόλεμο γενοκτονίας κατά των Κούρδων. Από το 2012 οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, υπό την καθοδήγηση του Ερντογάν, παρέχουν χρήματα και εξοπλισμό στο ISIS. Οι τελωνιακές τους αρχές έκαναν τα στραβά μάτια σε στρατολογημένους μαχητές του Χαλιφάτου που περνούσαν από την χώρα. Πάρα πολλοί τζιχαντιστές που αιχμαλωτίστηκαν από τις κουρδικές δυνάμεις είχαν διαβατήρια σφραγισμένα από τις τουρκικές αρχές και μιλούσαν για την απευθείας στήριξη που έλαβαν από την Τουρκία. Πολλοί από τους τζιχαντιστές που έμειναν πίσω τώρα είναι στο πλευρό των τουρκικών δυνάμεων στην εθνοκάθαρση που διεξάγουν στα κουρδικά εδάφη. Δύο Τούρκοι πράκτορες που συνελήφθησαν στο Βόρειο Ιράκ το 2017 μίλησαν για την βοήθεια που παρείχε η κυβέρνηση του στο Χαλιφάτο αλλά και άλλα γκρουπ”, αναφέρει δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας και υπενθυμίζει ότι υπάρχουν στοιχεία για το πως ο γαμπρός του Ερντογάν πλούτισε από το πετρέλαιο του ISIS και πως σε νοσοκομεία που ανήκουν στην κόρη του νοσηλεύονταν τραυματίες τζιχαντιστές που περνούσαν τα σύνορα χωρίς κανέναν έλεγχο.
“Τα στοιχεία ότι ο Ερντογάν άμεσα, προσωπικά και θεσμικά υποστήριζε το ISIS είναι συντριπτικά και το ερώτημα είναι γιατί τα αμερικανικά μίντια δεν δίνουν σημασία στο θέμα” τονίζει η New York Post.
Σε σημερινό της άρθρο με τίτλο
“Η Τουρκία αποτελεί καταφύγιο τρομοκρατών και παράγοντα τρομοκρατίας” η εφημερίδα αναφέρει πως οι αρχές και οι τράπεζες της γειτονικής χώρας διευκολύνουν οικονομικά τρομοκρατικές ομάδες.
“Υπό τον πρόεδρο Ερντογάν η Τουρκία έδωσε δικαιοδοσία σε ακραία καθεστώτα και παράνομους τραπεζίτες. Αποδείχθηκε μια οικοδέσποινα που συγχωρεί τους τρομοκράτες.
Κάνει τα στραβά μάτια στους τζιχαντιστές και ανέπτυξε τις σχέσεις της με τους “Αδελφούς Μουσουλμάνους” της Αιγύπτου. Αφήνει τρομοκράτες να δρουν στο έδαφος της” τονίζει το άρθρο.