Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚαταγγελίεςΤελετή ορκομωσίας: Όπως...

Τελετή ορκομωσίας: Όπως τα πρόβατα στο μαντρί

Κορυφαία εκδήλωσε για κάθε Ανώτατο Πανεπιστημιακό ίδρυμα είναι η τελετή ορκομωσίας, της απονομής των πτυχίων των φοιτητών.

Όμως κάποιοι το γεγονός αυτό το μετέτρεψαν άνευ σημασίας, σε εκδήλωση τριτοκοσμικού χαρακτήρα, μακριά από κάθε έννοια πολιτισμού και Ακαδημαϊκού κύρους.

Αυτό συνέβη προ ημερών στις 25 Νοεμβρίου 2010 στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, του Ρεθύμνου, κατά την απονομή των πτυχίων, διδακτορικών, μεταπτυχιακών και πτυχιούχων, στα τέσσερα τμήματα των κοινωνικών επιστημών (Πολιτικών, Κοινωνιολογίας, Οικονομικών και Ψυχολογίας), όπου παρευρέθει πλήθος κόσμου, φίλοι και συγγενείς των πτυχιούχων απ΄ όλην την χώρα. και του εξωτερικού.

Ανάμεσα σ΄ αυτούς παρευρέθει και η γράφουσα μητέρα μιας πτυχιούχου, ο πατέρας και ο αδελφός , οι οποίοι ταξίδευσαν από την Μακεδονία όλη την ημέρα και νύχτα, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα οδικώς και θαλάσσης, για να καμαρώσουν το παιδί τους, αλλά και τον κόπο και τις θυσίες τεσσάρων ετών.

Για τον ίδιο σκοπό παρευρέθησαν εκατοντάδες συγγενείς, φίλοι, ακόμα και γέροντες με το μπαστούνι, για να δώσουν έμφαση σ΄ αυτό για όλους κορυφαίο γεγονός.

Ύστερα από μεγάλη κούραση από το ταξίδι, και τα  εκατιμμύρια ευρώ που ξόδεψαν αντί να απολαύσουν την χαρά, παίρνοντας ικανοποίηση, εισέπραξαν αγανάκτηση και θυμό, έτσι όπως τους υποδέχθηκε ένα ολόκληρο Πανεπιστήμιο, με τους εκατοντάδες δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι οργάνωσαν μια  άθλια και τριτοκοσμική εκδήλωση.

Σε μια μικρή αίθουσα αμφιθεάτρου στοίβαξαν όλο αυτό το πλήθος κόσμου, μια κατάσταση δηλαδή άνευ προηγουμένου. Μετά από τόση κούραση, αν μην τι άλλο ο κόσμος περίμενε να απολαύσει καθισμένος όλη την εκδήλωση.

 Αντ΄ αυτού, βρέθηκαν στριμωγμένοι ο ένας να πατά τον άλλον,  ανάμεσα τους γέροντες και εγκυμονούσες γυναίκες, καθώς και πολλά μικρά παιδιά. Απίστευτο, πως δεν ποδοπατήθηκε όλος αυτός ο κόσμος, και αντί τελετή ορκομωσίας σήμερα να είχαμε άλλου είδους τελετή, ντροπή και αίσχος!!!!

Οι γονείς, συγγενείς και φίλοι όλοι σχεδόν κρατούσαν ανθοδέσμες στα χέρια τους, για να τις προσφέρουν στους πτυχιούχους, οι οποίες όμως μετά το απίστευτο αυτό στρίμωγμα κουρελιάστηκαν ,όπως άλλωστε και τα νεύρα όλων.

 Δυστυχώς, ακόμα και οι πτυχιούχοι των τεσσάρων τμημάτων, πάνω στην εξέδρα δεν είχαν καλύτερη μεταχείριση. Και εκεί στριμώχτηκαν ο ένας πάνω στον άλλον, τόσο που δεν ξεχώριζε κανείς,  ούτε οι φωτογράφοι δεν μπόρεσαν να κάνουν σωστά την δουλειά τους.

Όλοι ήμασταν  σαν τα πρόβατα στο μαντρί σε μια τέτοια ιερή για μας στιγμή, όπου ο όρκος των πτυχιούχων δεν ακούστηκε, παρά μόνο η αγανάκτηση και ο θυμός των παρευρισκομένων, για την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, για το οποία τόσα χρόνια κάθε οικογένεια ξοδέψε χιλιάδες Ευρώ που  δεν τα σεβάστηκε, ύστερα από την απαράδεκτη υποδοχή και κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Φαίνεται όμως πως ακόμα και το ίδιο το Ανώτατο ίδρυμα, δεν σέβεται το Ακαδημαϊκό του έργο, καθώς οι ίδιοι οι καθηγητές που εκφώνησαν και μεγάλα λόγια κατά την τελετή ορκομωσίας, ήταν απαράδεκτοι  με την ενδυματολογική τους παρουσία, παρέπεμπε σε λέτσους, εν συγκρίσει με τους εκατοντάδες καλοντυμένους παρευρισκόμενους, καθώς και τους πτυχιούχους (με ελάχιστες εξαιρέσεις).

Φυσικά κανείς δεν είχε την απαίτηση από τους ακαδημαϊκούς να φορούν γραβάτα, αλλά ούτε και κανείς περίμενε μια τέτοια χαλαρότητα από ανθρώπους που υποτίθεται πρέπει να εκπέμπουν κύρος και σεβασμό.

Κύριε Πρύτανη, για σας που έχετε όλη την ευθύνη, μπορεί να είναι ρουτίνα, ένα τέτοιο γεγονός, όπως είναι η τελετή ορκομωσίας, ωστόσο, γι΄ αυτήν την ρουτίνα πληρώνεστε από τον Ελληνικό λαό, και αν μην τι άλλο θα έπρεπε  η εκδήλωση να είναι ευπρεπής, με αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, και όχι μόνο για το θεαθήναι, ισοπεδώνοντας τα πάντα, με μια τέτοια άθλια και τριτοκοσμική διοργάνωση από το προσωπικό του Πανεπιστημίου.

Ένα γεγονός που δυστυχώς ίσως να μην μπορέσουμε να ξεχάσουμε, βλέποντας τις φωτογραφίες, όπου αποθανατίζονται όλες οι παραπάνω απαράδεκτες καταστάσεις.

Στην τελετή ορκωμοσίας ο κάθε γονιός ήθελε να καμαρώσει το παιδί του, να σφίξει το χέρι των Ακαδημαϊκών για τις γνώσεις που μετέδωσαν, εντούτοις όμως μέσα στο μεγάλο χαμό οι Ακαδημαϊκοί έγιναν Λούης.

Με απλά λόγια ζήσαμε μια ισοπέδωση απ΄ όλες τις πτυχές των πραγμάτων, συμπεραίνοντας πως ακόμα και στα Ανώτατα Ιδρύματα της πατρίδας μας, όπως το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ισοπεδώνονται τα πάντα, τότε δεν έμεινε τίποτα άλλο σε αυτήν την δημοκρατική (ακόμα) χώρα στην οποία  θα μπορούμε να ελπίζουμε για  ένα καλύτερο μέλλον.

Αντί να καμαρώνουμε τα παιδιά μας, καμαρώσαμε τα χάλια σας κύριε Πρύτανη. Στα μάτια μας το έργο και το κύρος σας δεν φάνηκε την ιερή στιγμή, όπως είναι η τελετή της ορκομωσίας των πτυχιούχων.

Απεναντίας, ζήσαμε τον απόλυτο εξευτελισμό, το απόλυτο μηδένισμό σε όλα. Τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια θα σας συμβούλευα να μην τραβολογάτε τόσο κόσμο για ένα χαρτί “σαν αυτό του πτυχίου” για μια δήθεν εκδήλωση, τελετής ορκομωσίας, θα ήταν χρήσιμο να τα στέλνετε ταχυδρομικώς, αποφεύγοντας έτσι άσκοπα κόπο και χρήμα, από την μεριά των Πανεπιστημίων, αλλά και των πτυχιούχων, των συγγενών και των φίλων.

Αντί να σας ευχηθώ κύριε Πρύτανη και εις ανώτερα, ύστερα από την απίστευτη ταλαιπωρία , την αγανάκτηση, και την ντροπή που μας προσφέρατε, θα σας συμβούλευα να παραιτηθείτε από το αξίωμα, γιατί δεν το αξίζετε, είστε υπεύθυνος για την απαράδεκτη εκδήλωση, μήπως και ικανοποιηθούμε και εμείς τα κορόϊδα,  οι βαριά φορολογούμενοι και ρομαντικοί πολίτες αυτής της χώρας των θαυμάτων.

Ναι κύριε Πρύτανη, είμαστε ακόμα ρομαντικοί,γιατί με λαχτάρα ήθελαμε να καμαρώσουμε τα παιδιά μας, γιατί περιμέναμε να μας σεβαστείτε, να μας ευχαριστήσετε, που στηρίξαμε τόσα χρόνια τόσο την τοπική κοινωνία της Κρήτης, όσο και το Πανεπιστήμιο της στο Ρεθύμνου, το οποίο εντέλει δεν μπόρεσε ούτε μια καρέκλα να μας δώσει, για να  ξαποστάσουμε.

Ακόμα και τον εκπρόσωπο της εκκλησίας δεν αφήσατε  πριν την ορκομωσία, να πραγματοποιήσει  την δοξολογία, όπως είθεστε πάντοτε, ντροπή και αίσχος !!!!!!!!

Χ. Α

Μητέρα

Παρακαλώ η εφημερίδα σας να δημοσιεύσει την ανοιχτή επιστολή προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου Κρήτης, μήπως και κάποιοι ιθύνοντες (αν και δεν το πιστεύω), θέλουν στο μέλλον να διορθώσουν την πρωτοφανή αυτή κατάσταση για ένα Πανεπιστήμιο.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...