Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝέα της πόληςΤελετή λήξης και...

Τελετή λήξης και απονομής των βραβείων

film.jpgστο  47o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη .

Χρυσό Αλέξανδρο – το πρώτο βραβείο (37.000 ευρώ) του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος το κέρδισε η νοτιοκορεατική ταινία «Οικογενειακοί δεσμοί» του Κιμ Τάε Γιονγκ

 Η ίδια ταινία κέρδισε άλλα δύο βραβεία: για το σενάριο, ενώ οι τέσσερις γυναίκες ηθοποιοί μοιράστηκαν το βραβείο καλύτερης ηθοποιού, οι Μουν Σορί, Γκοχ Ντουν-σιμ, Κονγκ Χίο-ζιν και Κίμ Χάε-οκ

Το βραβείο καλύτερου ηθοποιού απονεμήθηκε στον Αντόνι Παβλίτσκι για την ερμηνεία του στην ταινία «Ανάκτηση», της οποίας ο σκηνοθέτης Σλαβομίρ Φαμπίσκι πήρε το βραβείο σκηνοθεσίας.

 Ο Αργυρός Αλέξανδρος (22.000 ευρώ) απονεμήθηκε στη ιρανική ταινία της Μόνα Ζαντί Χαγκίρι «Μια Παρασκευή απόγευμα».

Το βραβείο καλλιτεχνικού επιτεύγματος απονεμήθηκε στην ταινία «Ο ουρανός της Σουελί». Την ίδια βραζιλιάνικη παραγωγή επέλεξε για το βραβείο του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος και η κριτική επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) , ενώ η ίδια επιτροπή για το τμήμα του ελληνικού κινηματογράφου επέλεξε την ταινία «Εντουαρτ» της Αγγελικής Αντωνίου.

Το βραβείο που θεσμοθέτησε φέτος για πρώτη φορά το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (με χρηματικό έπαθλο 15.000) και τίτλο «Καθημερινότητα : Υπέρβαση ή συμφιλίωση» απονεμήθηκε στην ταινία του Αλγερινού Ταρίκ Τεγκιά «Προτιμώ τη Ρώμη από σένα».

Το βραβείο «Γυναίκα και ισότητα ευκαιριών» της Γενικής Γραμματείας Ισότητας (συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ) απονεμήθηκε στην ταινία «Σεράγιεβο σ΄αγαπώ» της Γιασμίλα Ζμπανιτς.

Το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων (συνοδευόμενο από έπαθλο 15.000) ευρώ δόθηκε στην Μεξικάνικη ταινία «το βιολί» του Φρανσίσκο Βάργκας.

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών αφού σε ανακοίνωση της εκφράζει την αντίθεση της με το θεσμό των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας (θα απονεμηθούν τη Δευτέρα σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) , απένειμε το δικό της βραβείο στην ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Η ψυχή στο στόμα».

Το ειδικό βραβείο αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Ελλάδος Κινηματογράφου τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ) για ελληνική παραγωγή δόθηκε στην ταινία «Έντουαρτ» της Αγγελικής Αντωνίου.

Βραβείο σεναριακής διασκευής για ταινία μεγάλου μήκους (συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ) απένειμε επίσης το ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο βιβλίου) στο σενάριο της ταινίας του Μανόλη Τσίπου «Πάπισσα Ιωάννα» που βασίστηκε στο ομότιτλο έργο του Εμμανουήλ Ροΐδη.

Τα βραβεία κοινού τέλος είναι: Για το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» (συνοδεύεται από 2.000 ευρώ): στην ταινία «Ηταν ή δεν ήταν» του Κορνέλιου Πορουμπόιου από τη Ρουμανία.

 Για το τμήμα DigitalWave στα «Ονειρα θερινής Επαρχίας» του Γιώργου Ακσεχερλίδη.

 Της τελετής λήξης ακολούθησε η προβολή της τελευταίας ταινίας του 84χρονου σήμερα Γάλλου σκηνοθέτη Αλέν Ρενέ «Ιδιωτικοί φόβοι σε δημόσιους χώρους» που κέρδισε τον Αργυρό Λέοντα στο φετινό φεστιβάλ της Βενετίας .

Την τελετή – όπως και της έναρξης του Φεστιβάλ σκηνοθέτησε ο Αγγελος Φραντζής .

Τα βραβεία επέλεξε η επταμελής κριτική επιτροπή με πρόεδρο την παραγωγό Κριστίν Βασόν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

πηγή:filmfestival,in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Πρακτικές Εφαρμογές της Πυρηνικής Φυσικής με πολύ απλά λόγια.

* Γράφει ο Στέφανος Ευαγγέλου Μπινιάρης Τη Μελέτη μου αυτήν την  παρουσίασα διαδικτυακά στις 14.03.2024 στις 20.00 η ώρα από τον ΙΧΑ  Το παρόν γραπτό κείμενο διαφέρει κατά τι από την Ομιλία, αφού εδώ δεν υπάρχει ένας αυστηρός περιορισμός έκτασης του κειμένου. Με...

Ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2024           Με το Ν. 2193/1994 (Α΄32) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το Π.Δ....

Κάθε ημέρα μας υπενθυμίζουν την προδοσία της Μακεδονίας μας.

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κατάπτυστη Συμφωνία, μια ενδοτική Συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος, μια Συμφωνία που στόχο έχει τη μείωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων! Αυτή ήταν διαχρονικά η θέση μας και...

Μισός Αιώνας Βάρβαρης Τουρκικής Κατοχής στην Κύπρο οι στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας.

τού Φοίβου Κλόκκαρη, αντιστράτηγου ε.α.* Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στη Κύπρο το 1974 και την κατοχή του βορείου τμήματος της. Η επεκτατική στρατηγική της Τουρκίας για την Κύπρο πηγάζει από τον εθνικό όρκο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης...