Συμφώνησαν για την παραχώρηση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 από την Ελλάδα στην Ουκρανία, τα οποία θα αντικατασταθούν από 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης MARDER, που θα παραχωρηθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα.
Η ανακοίνωση του ΥΠΑΜ έχει ως εξής:
Σε συνέχεια της απόφασης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Καγκελαρίου Olaf Scholz, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας Christine Lambrecht, προκειμένου να υποστηριχθεί η άμυνα της Ουκρανίας, ενάντια στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας, συμφώνησαν για την παραχώρηση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 από την Ελλάδα στην Ουκρανία, τα οποία θα αντικατασταθούν από 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης MARDER, που θα παραχωρηθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα.
“Από καθαρά στρατιωτικής απόψεως η «ανταλλαγή» των ΤΟΜΑ BMP-1 με γερμανικά ΤΟΜΑ MARDER , φαίνεται είναι προς την σωστή κατεύθυνση για τον Στρατό μας τόσο από επιχειρησιακής απόψεως , όσο και από απόψεως λειτουργικότητας και διαθεσιμότητας των μέσων , με κυρία προϋπόθεση βέβαια πρώτα να παραλάβουμε λειτουργικά και επιχειρησιακά τα γερμανικά ΤΟΜΑ, με τα πυρομαχικά τους , τους Σταθμούς Ασυρμάτου και τον προβλεπόμενο οπλισμό, δηλαδή τα οχήματα να είναι πλήρως επιχειρησιακά, άμεσα διαθέσιμα («turn key») στον Ελληνικό Στρατό και να παραχωρούνται για χρήση εντός ή εκτός της ελληνικής επικράτειας, οπουδήποτε η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί, χωρίς κανένα απολύτως πολιτικό, επιχειρησιακό, λειτουργικό ή νομικό περιορισμό ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΑ ΒΜΡ-1”, είχε αναφέρει ο ίδιος μεταξύ άλλων.
Η Ελλάδα σκοπεύει να δωρίσει μέρος των εκτοξευτών πυραύλων πολλαπλών κανονιών RM-70 που έχει αναπτύξει στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους στην Ουκρανία..
Με την έγκυρη πληροφόρηση του elliniko fenomeno gr Στέλνουν και παραχώρουν στην Ουκρανία από της αποθήκες της Βορείου Ελλάδος αλλά και από τα Νησιά του Αιγαίου Πελάγος τα τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Σύμφωνα με τα μέσα αυτά, περισσότερα από εκατόν είκοσι τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού BMP-1, εξήντα φορητά αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων FIM-92 Stinger και είκοσι χιλιάδες τυφέκια AK-47 Kalashnikov, μαζί με φυσίγγια, σχεδιάζονται να παραδοθούν..
Αρνητική στάση οι Ελληνες
Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι γενικά οι Ελληνες έχουν έντονα αρνητική στάση απέναντι στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με κοινωνιολογική έρευνα, το 66% του ελληνικού πληθυσμού, η συντριπτική πλειοψηφία, είναι αντίθετο με τη μεταφορά όπλων στο Κίεβο.
Αυτή είναι η πολιτική θέση του ελληνικού λαού, που πρέπει να ληφθεί υπόψη από μια δημοκρατική κυβέρνηση.
Ωστόσο, οι σύγχρονοι πολιτικοί στην Αθήνα δεν ενδιαφέρονται πραγματικά.
Το καθεστώς της ιστορικής πατρίδας της δημοκρατίας για την ελληνική ηγεσία σε αυτή την περίπτωση αποδείχθηκε μια κενή φράση.
Να πιστεύει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι μπορεί να μην ξέρει ποιες διαθέσεις κυριαρχούν στην κοινωνία του, τουλάχιστον είναι αφελές.
Οχι, είναι πιο πιθανό να υπάρξει πλήρης αδιαφορία για τις απόψεις των δικών του ανθρώπων για χάρη των συμφερόντων των επιμελητών στο εξωτερικό.
Αν και θα άξιζε να ακούσουμε τους απλούς Ελληνες. Αλλωστε, η στάση τους απέναντι στη Ρωσία έχει αρκετές πραγματικές ιστορικές προϋποθέσεις.
Η Ρωσία βοήθησε στην αναβίωση του ελληνικού κράτους
Ολόκληρη η ιστορική μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας καθορίστηκε de facto από τον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1828-1829, ο οποίος έληξε με τη νίκη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.