Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤουρισμόςΤα όμορφα αρχοντικά,...

Τα όμορφα αρχοντικά, τα καλντερίμια, η φυσική ομορφιά και οι παραδοσιακές γεύσεις στο Βογατσικό

Δημοσιογράφος Νίκος Βάνης επισκεπτόμενος την Δυτική Μακεδονία ,συγκεκριμένα την περιοχή ένας προορισμός που αξίζει για τουρισμό

Τα όμορφα αρχοντικά, τα καλντερίμια, η φυσική ομορφιά και οι παραδοσιακές γεύσεις στο Βογατσικό

Κλέβουν τις εντυπώσεις.Στον Αλιάκμονα, μια όμορφη διαδρομή rafting πάνω σε φουσκωτή βάρκα στο πρώτο κομμάτι του ποταμού Αλιάκμονα στο Βογατσικό

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ταξιδιωτικοί οδηγοί το παρουσιάζουν ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης.

Πρόκειται για έναν διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό, που μπαίνει δυναμικά στην travel list όλο και περισσότερων γιατί δεν του λείπει τίποτα.

Η αρχική ονομασία του οικισμού Βογατσικό.Για την προέλευση του ονόματος «Βογατσικό» υπάρχουν δύο κύριες εκδοχές. Η μία αναφέρει ότι είναι η εξελληνισμένη εκδοχή του Τούρκικου «Μπογάζ Κιοϊ» το οποίο σήμαινε «Χωριό του Μπουγαζιού» καθώς το χωριό είναι χτισμένο σε «μπογάζι» δηλαδή στο τέρμα στενής χαράδρας.

Έτσι το «Μπογάζ Κιοϊ» έγινε «Μπογατσκό» και κατόπιν «Βογατσικό». Η άλλη εκδοχή, αναφέρει ότι το Βογατσικό πήρε το όνομά του από τα «Μπογάτσια» το οποίο ήταν ένα είδος ψωμιού το οποίο φτιαχνόταν σε εορταστικές και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.

Επίσης το Βογατσικό στα Τούρκικα, αναφερόταν και ως «Γεντί Κιοϊ» δηλαδή «Επταχώρι» όνομα το οποίο έχει τις ρίζες του στην ιστορία του χωριού καθώς το Βογατσικό αποτελεί την συνένωση Επτά παλαιότερων οικισμών στην ευρύτερη περιοχή για τον φόβο των Τούρκων.

Το Βογατσικό είναι ένα όμορφο κεφαλοχώρι του Νομού Καστοριάς, με μόνιμο πληθυσμό 800, περίπου, κατοίκων, που γνώρισε κατά το παρελθόν μεγάλη οικονομική ανάπτυξη και αξιοθαύμαστη πνευματική άνθιση.

Το εν λόγω χωριό, σύμφωνα με την τοπική προφορική παράδοση και τα πενιχρά αρχαιολογικά δεδομένα, ιδρύθηκε κατά τον 16ο – 17ο αιώνα, απ’ τους ελληνόφωνους Μακεδόνες επτά πλησιόχωρών του μικρών οικισμών, οι οποίοι προχώρησαν σ’ αυτήν την ενέργειά τους, για να μπορέσουν ν’ αντιμετωπίσουν καλύτερα τις τότε συχνές επιδρομές των Τούρκων, των μουσουλμάνων Αλβανών και των πολλών ληστών της γύρω περιοχής.

Τα πιο μεγαλοπρεπή αρχοντικά του χωριού Κάντε μια βόλτα στα πέτρινα δρομάκια για να θαυμάσετε από κοντά τα εντυπωσιακά αρχοντικά, τις παλιές εκκλησίες, τους τις πετρόκτιστες αυλές με τα λουλούδια.

Σε ένα ζεστό σαλόνι πλάι στο αναμμένο τζάκι πιείτε τον καφέ σας δίπλα σε ένα μαγευτικό σκηνικό.

Δοκιμάστε οπικές γεύσεις με αγνά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές της περιοχής όπως πεντανόστιμες τραχανόσουπες, κρέας στη στάμνα, κυνήγι, πίτες. Συνοδεύστε το γεύμα σας με ένα κόκκινο κρασί.

Αν το τοπίο είναι χιονισμένο τότε θα έχετε την δυνατότητα να απολαύσετε ένα αυθεντικό σκηνικό Χριστουγέννων.

 

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...