Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚαταγγελίεςΤα σχέδια του...

Τα σχέδια του κ. Καραμανλή

godfather.jpgΤο χρονοδιάγραμμα της αναμέτρησης, το πακέτο των παροχών και το νέο… σάουντρακ της ΝΔ ΑΝΟΪ. Από τα χαρούμενα χοροπηδήματα των καγκουρό, ο κ. Καραμανλής επιστρέφει σήμερα στη στενάχωρη αντιπαράθεση των ομολόγων, και από τις συγκεντρώσεις της Ομογένειας, προσγειώνεται στις άχαρες και γεμάτες καχυποψία προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Ελλάδα. Στους επόμενους δύο μήνες ο Πρωθυπουργός καλείται να λάβει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν την περαιτέρω πορεία της κυβέρνησής του.

Θα πρέπει να αποφασίσει πότε θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ποια τακτική θα επιλέξει για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ποια πρόσωπα θα εμπιστευθεί για να σχεδιάσει μαζί τους τα επόμενα βήματα και πώς θα αντιμετωπίσει το ΠαΣοΚ που δείχνει για πρώτη φορά να οργανώνεται.

 Είναι προφανές ότι ο κ. Καραμανλής δεν έχει βρει ακόμη όλες τις απαντήσεις. Γι’ αυτό και ενώ βρισκόταν συνεχώς με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο μακρινό του ταξίδι, απέφυγε επιμελώς να αποκαλύψει τις σκέψεις του για τις επόμενες πολιτικές του κινήσεις, αποφεύγοντας γενικότερα κάθε συζήτηση για πολιτικά θέματα. Από τον τρόπο που κινήθηκε όμως αυτές τις δέκα ημέρες της περιήγησής του στην Ωκεανία, αλλά και από τις ακριτομυθίες των στενών συνεργατών του, μπορεί κάποιος να καταλήξει με ασφάλεια σε κάποια συμπεράσματα για τα επόμενα βήματα του κ. Καραμανλή.

Ο κ. Καραμανλής βρίσκεται σήμερα στο Ανόι του Βιετνάμ και αναμένεται στις έντεκα το βράδυ να επιστρέψει στην Αθήνα. Στις 50 ώρες πτήσης που βρέθηκε στο ίδιο αεροπλάνο με τους δημοσιογράφους και στις δέκα ημέρες που περιόδευσε μαζί τους στη Σιγκαπούρη, στη Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία και στο Βιετνάμ, έδειξε καθαρά ότι η διάθεσή του έχει έντονες μεταπτώσεις.

Εμφανιζόταν κεφάτος και αισιόδοξος όταν μιλούσε για την Ομογένεια και για τις πρωτοβουλίες που προετοιμάζει στο εξωτερικό και ιδιαίτερα άκεφος όταν η συζήτηση πήγαινε στην εσωτερική επικαιρότητα και στο κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της κυβέρνησής του. Με αυτά τα ανάμεικτα συναισθήματα καλείται τώρα που επιστρέφει στο γραφείο του να λάβει μια σειρά από αποφάσεις. Και κυρίως να αποφασίσει πότε θα πάει για εκλογές. Φαίνεται ότι και ο ίδιος πια έχει αποφασίσει, αλλά δεν το εκμυστηρεύεται ούτε στους στενούς συνεργάτες του.

Αλλά τόσο η δική του συμπεριφορά όσο και των συνεργατών του δεν αφήνουν πια αμφιβολίες για κάποια πράγματα. Πρώτα από όλα, ελάχιστοι πλέον αμφιβάλλουν αν οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν άλλη εποχή εκτός από το φθινόπωρο. Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής απέκλεισε κάθε πιθανότητα πρόωρων εκλογών πριν από το καλοκαίρι, τονίζοντας στους δημοσιογράφους ότι «για τις εκλογές έχουμε καιρό ακόμη».

Αν, από την άλλη πλευρά, είχε πραγματικά πρόθεση να εξαντλήσει την 4ετία, τότε δεν θα απαντούσε με αυτόν τον τόπο, αλλά τουλάχιστον θα προσέθετε ότι «έχουμε πολύ καιρό ακόμη». Δεν το έκανε, επειδή και ο ίδιος ομολογεί ότι αποτελεί κίνηση ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου πια να προσπαθήσει να εξαντλήσει την 4ετία.

Ο κ. Καραμανλής γνωρίζει ότι τον Φεβρουάριο του 2008 (έναν μήνα πριν από τη λήξη της κυβερνητικής θητείας δηλαδή) η πΓΔΜ θα μπει στο ΝΑΤΟ κι ίσως με το όνομα «Μακεδονία». Αν πάει λοιπόν σε εκλογές τότε, το μόνο που διασφαλίζει είναι η είσοδος του ΛΑΟΣ στη Βουλή! Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός πιέζεται και από τον κ. Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος του επισημαίνει ότι η οικονομία δεν αντέχει μια μακρά προεκλογική περίοδο, ούτε μια παρατεταμένη σύγκρουση με τα συνδικάτα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να ακυρωθεί όλη η ως τώρα πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Μόνον αυτοί οι δύο λόγοι (γιατί υπάρχουν και πολλοί άλλοι) αρκούν για να αναγκάσουν τον Πρωθυπουργό να κοιτάζει από τώρα ποια Κυριακή του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου τον βολεύει. Οπως εκμυστηρεύθηκε πάντως πρόσφατα ο κ. Καραμανλής σε συνεργάτες του, μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου προτιμά τον Σεπτέμβριο, επειδή του εξασφαλίζει πολύ μικρή προεκλογική περίοδο και καλύτερη προεκλογική ατζέντα λόγω της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές εκτιμούν λοιπόν ότι το πιθανότερο είναι να προκηρύξει εκλογές ο κ. Καραμανλής αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο για να πραγματοποιηθούν στις 23 ή στις 30 Σεπτεμβρίου.

 Λιγότερο πιθανό θεωρείται το σενάριο να προκηρυχθούν οι εκλογές στη ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου και να διεξαχθούν στις 7 ή στις 14 Οκτωβρίου. Εκλογές πάντως τον Ιούνιο αποκλείονται. Αλλωστε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής προγραμμάτισε την περασμένη εβδομάδα τέσσερα νέα ταξίδια στο εξωτερικό. Στην Πορτογαλία στις 15 και 16 Ιουνίου, στο Βερολίνο λίγο νωρίτερα, στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο Κορυφής στις 22 και στις 23 του μήνα και στην Κωνσταντινούπολη στις 25 και στις 26.

Οσο για την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, θα βρίσκεται στην Αθήνα μόνο πέντε ημέρες ολόκληρο τον Ιούνιο. Από τον Ιούνιο όμως ξεκινά και επισήμως η προεκλογική εκστρατεία για τον κ. Καραμανλή. Την Κυριακή θα μιλήσει στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα επισκεφθεί Λάρισα, Ηράκλειο, Πάτρα και τους ομογενείς στις Βρυξέλες.

Οι γενικές πρόβες των προεκλογικών συγκεντρώσεων ολοκληρώθηκαν στην Αυστραλία, όπου η ΝΔ δοκίμασε τη νέα σκηνοθέτιδα για την τηλεοπτική κάλυψη των ομιλιών του Πρωθυπουργού, κάμερες, φώτα, αλλά και τη νέα μουσική που θα ακουστεί για πρώτη φορά στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης. Το νέο σάουντρακ της ΝΔ (που γυρίζει οριστικά την πλάτη στον Βαγγέλη Παπαθανασίου που είχε επιλέξει ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος και στον Στ. Σπανουδάκη που επέλεξε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής) ονομάζεται «Spiraled skies» και δημιουργήθηκε από τους Βρετανούς Andy Blithe και Martin Justra.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζει πυρετωδώς εξάλλου το νέο πακέτο παροχών που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, πιθανότατα από το βήμα της ΔΕΘ, που θα περιλαμβάνει νέα προνόμια και οικονομική στήριξη των ασθενέστερων τάξεων και των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων. Το πακέτο αυτό θα περιλαμβάνει κατώτατη σύνταξη και επίδομα για τους άπορους που ανά ζευγάρι θα ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, εξομοίωση των τριτέκνων με τους πολυτέκνους, δωρεάν υπολογιστές σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και φοροαπαλλαγές για τους πολίτες που δείχνουν συνέπεια στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.

 Η συσπείρωση του ΠαΣοΚ τρομάζει τη Ρηγίλλης «Εκείνοι πήραν πίσω τον Λαλιώτη και τον Τσοβόλα. Να δούμε εμείς τι θα κάνουμε» φέρεται να είπε κάποια στιγμή ο κ. Καραμανλής στους συνεργάτες του, αποκαλύπτοντας την ανησυχία του για την αύξηση που παρουσιάζει η συσπείρωση στο ΠαΣοΚ, αλλά και η ικανότητα του κ. Παπανδρέου να βρίσκεται καθημερινά στην επικαιρότητα με πρωτοβουλίες του.

 Προεκλογικά πάντως έχει ήδη αποφασιστεί να χρησιμοποιηθεί και η στρατηγική της γκρίζας διαφήμισης για να τονιστεί ότι το ΠαΣοΚ δεν είναι τόσο ομοιογενές στο εσωτερικό του όσο η ΝΔ και δεν έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος. Δεν σκοπεύει πάντως να ακολουθήσει τον κ. Γ. Παπανδρέου στην τακτική της πόλωσης. Ο ίδιος εκτιμά ότι η ευπρέπεια στον πολιτικό λόγο θα εκτιμηθεί από τους ψηφοφόρους και το «σκληρό ροκ» της αντιπολίτευσης θα αποδοκιμαστεί στις εκλογές, όπως το 2004.

πηγή;Β. ΧΙΩΤΗΣ Το ΒΗΜΑ, 27/05/2007 , Σελ.: A10

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...