Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕκλογέςΤα πάνω -...

Τα πάνω – κάτω έφεραν τα παιχνίδια του εκλογικού νόμου

Οι απώλειες, οι «προίκες», τρελά της κάλπης και ρεκόρ αποχής

Παιχνίδια έπαιξε ο εκλογικός νόμος στα κόμματα προκειμένου να καλυφθεί το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση μικρότερων κομμάτων.

Περιφέρειες όπου το πρώτο σε ψήφους κόμμα δεν λαμβάνει έδρα ή σε άλλες στις οποίες το πέμπτο κατά σειρά κόμμα εκλέγει περισσότερους βουλευτές από εκείνα με μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφονται στα αποτελέσματα της 6ης Μαΐου.

Για να βρεθούν οι 50 έδρες που δίνονται στο πρώτο κόμμα, η ΝΔ στην Α’ Αθήνας βρέθηκε να είναι δεύτερο κόμμα και να λαμβάνει 5 έδρες περισσότερες από τον πρώτο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακριβώς η ίδια εικόνα καταγράφηκε και στη Β’ Αθήνας. Δύο έδρες περισσότερες πήρε η δεύτερη σε ψήφους ΝΔ σε Αττική και Βοιωτία έναντι του πρωτοπόρου ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επίσης στη Β’ Θεσσαλονίκης κέρδισε επιπλέον τρεις έδρες.
Η ΝΔ αναδείχθηκε πρώτη στην περιφέρεια Ημαθίας, χωρίς όμως να εκλέξει βουλευτή, σε αντίθεση με ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Ελληνες και ΚΚΕ που συγκέντρωσαν μικρότερο ποσοστό, αλλά θα εκπροσωπηθούν από έναν βουλευτή το καθένα.
Τα πάνω – κάτω ήρθαν και στα Χανιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα πήρε μία έδρα, αλλά το δεύτερο και το τέταρτο κόμμα, δηλαδή ΠΑΣΟΚ και Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν εξέλεξαν βουλευτή (το τρίτο κόμμα ήταν η Δημοκρατική Συμμαχία που δεν εισήλθε στη Βουλή). Ωστόσο, η ΝΔ η οποία αναδείχθηκε πέμπτο κόμμα στην περιφέρεια αυτή, πήρε τρεις έδρες!
Ανατροπές επήλθαν λόγω του εκλογικού νόμου και στη Μαγνησία. Δεύτερο κόμμα αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, που έμεινε χωρίς εκπροσώπηση από την περιφέρεια αυτή.

Ως τρίτο κόμμα οι Ανεξάρτητοι Ελληνες πήραν μία έδρα, το τέταρτο κατά σειρά κόμμα ΠΑΣΟΚ δεν έβγαλε βουλευτή, ενώ τα επόμενα κόμματα ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και ΔΗΜΑΡ κατέλαβαν από μία έδρα.

Ανάλογη εικόνα υπήρξε και στις Σέρρες, με τέταρτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς βουλευτή και πέμπτο κόμμα τη Χρυσή Αυγή να εκπροσωπείται στη Βουλή, έκτο κόμμα το ΚΚΕ που δεν πήρε έδρα και την ίδια ώρα στην έβδομη σε ψήφους της περιφέρειας ΔΗΜΑΡ δόθηκε έδρα.

Στην Εύβοια η ΝΔ ήταν δεύτερο κόμμα, αλλά δεν πήρε έδρα, ενώ τα επόμενα σε ψήφους πέντε κόμματα (Ανεξάρτητοι Ελληνες, ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ) κέρδισαν από μία έδρα.

Αντιστοίχως, σε αρκετές περιφέρειες το ΠΑΣΟΚ τερμάτισε στη δεύτερη θέση, αλλά τελικώς δεν έβγαλε βουλευτή και έδρα πήραν κόμματα με λιγότερες ψήφους. Αυτό συνέβη στην Καβάλα, όπου βουλευτή εξέλεξε ο τρίτος ΣΥΡΙΖΑ και στην Πιερία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες να κατοχυρώνουν έδρα.

Το δεύτερο στην κατάταξη ΠΑΣΟΚ είδε επίσης στην Καρδίτσα τις έδρες να πηγαίνουν στο τρίτο και το τέταρτο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ), όπως και στην Κορινθία όπου κατετάγησαν στις ίδιες θέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή και ανέδειξαν βουλευτές.

Απώλειες είχε και ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιες περιφέρειες. Είναι δεύτερο κόμμα στην Κοζάνη χωρίς ωστόσο βουλευτή, καθώς από μία έδρα κατέλαβαν τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τρίτο κόμμα στην Πέλλα και τα Τρίκαλα, αλλά επίσης από έναν βουλευτή εξέλεξαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (τέταρτο κόμμα στην πρώτη περιφέρεια) καθώς και η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (τέταρτο και πέμπτο κόμμα στη δεύτερη περιφέρεια).

Την κατάρρευση του πολιτικού σκηνικού όπως είχε διαμορφωθεί από τη Μεταπολίτευση έως και τις εκλογές του 2009 αποτυπώνει το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που σταθερά από το 1981 συγκέντρωναν πάνω από το 80% των ψήφων, πλέον έχουν 31,65%. Το 1985 και το 2000 είχαν αγγίξει το 87%. Οι απώλειες σε σχέση με το 2009 είναι 30,74 μονάδες για το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ έχασε 14,63 μονάδες.

Για πρώτη φορά το πρώτο κόμμα, η ΝΔ, δεν συγκεντρώνει καν το 20% των ψήφων, ενώ το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν πιάνουν το εκλογικό μέτρο του 3% και δεν θα εκπροσωπηθούν στη νέα Βουλή είναι 19,03% – δηλαδή πάνω από εκείνο της ΝΔ!

Η ΝΔ, παρά την «προίκα» των 50 εδρών που έλαβε έχοντας κόψει πρώτη το νήμα των εκλογών, δεν εκλέγει βουλευτή σε πέντε νομούς (Εύβοιας, Ημαθίας, Κεφαλληνίας, Ρεθύμνου και Σάμου). Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σε 20 νομούς (Α’ Πειραιά, Βοιωτίας, Γρεβενών, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κυκλάδων, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Πιερίας, Σάμου, Φωκίδας, Χανίων).

Σε 21 νομούς ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι δεύτερο κόμμα, δεν εκλέγει βουλευτή. Σε 31 νομούς δεν εκλέγουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και σε 35 δεν εκλέγει το ΚΚΕ.

Οι κάλπες της Κυριακής έχουν ένα ακόμη ρεκόρ, αυτό της αποχής.

Παρά την κρισιμότητα των εκλογών, η συμμετοχή ανήλθε μόλις στο 65,09%. Από το 1974 έως και το 1990 η αποχή κυμαινόταν μεταξύ 17%-20%. Από το 1996, όμως, αρχίζει να ανεβαίνει σταθερά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και να αγγίζει περίπου το 25%. Το 2009 είχε σημειωθεί το προηγούμενο ρεκόρ αποχής – το ποσοστό είχε σκαρφαλώσει στο 29,08%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάντως, αν και πρόκειται για ρεκόρ, τα κομματικά επιτελεία ανέμεναν την περασμένη εβδομάδα μεγαλύτερη αποχή – ως ένδειξη και αυτό της οργής των πολιτών. Ωστόσο η αντίληψη ότι η αποχή ευνοεί το πρώτο κόμμα λειτούργησε τελικά ως ανάχωμα και οδήγησε μερίδα των ψηφοφόρων στις κάλπες, αν και η αρχική τους απόφαση εκτιμάται ότι ήταν να μην ψηφίσουν. Σύμφωνα με τους αναλυτές, μάλιστα, μεγάλο ποσοστό εκείνων που αποφάσισαν τελικά να απόσχουν είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ.

Σημαντικό ρόλο πάντως στην αποχή-ρεκόρ φαίνεται ότι έπαιξε και η οικονομική κρίση, αφού οι ετεροδημότες σε μεγάλο βαθμό υπολόγισαν το κόστος της μετακίνησης. Τα κόμματα, άλλωστε, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, δεν μετακίνησαν μαζικά ψηφοφόρους – προσέφεραν εκπτώσεις σε εισιτήρια λεωφορείων και τρένων.

Είναι ενδεικτικό ότι στα αστικά κέντρα τα ποσοστά συμμετοχής κυμαίνονται μεταξύ 70%-75%, σε αντίθεση με ακριτικές και νησιωτικές περιοχές όπου η αποχή εκτοξεύεται.

Για παράδειγμα, στη Φλώρινα η συμμετοχή ήταν μόλις 40,93%, στην Κεφαλονιά 44,39%, στη Λέσβο 47,02%, στην Ευρυτανία 49,30% και στη Χίο 50%.

Στο σύνολο των 9.949.401 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ψήφισαν 6.476.751 πολίτες, πράγμα που σημαίνει ότι 3.472.650 δεν ψήφισαν

Νικητές και χαμένοι στη μάχη του σταυρού

Ηχηρές απουσίες στη νέα κοινοβουλευτική σύνθεση. Αντζελα Γκερέκου, Γιάννης Βούρος, Αννα Νταλάρα, Μιλένα Αποστολάκη και Ροδούλα Ζήση είναι μεταξύ των ονομάτων του ΠΑΣΟΚ που δεν θα καθήσουν εκ νέου στα έδρανα της Βουλής.

Εκτός μένει και η Εύα Καϊλή που έχασε την έδρα από τον Βαγγέλη Βενιζέλο – για δεύτερη φορά, καθώς το ίδιο είχε συμβεί και το 2004 όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε επιλέξει αυτή την περιφέρεια. Αλλωστε στη ΝΔ η επάνοδος του Σάββα Τσιτουρίδη δεν απέφερε και την επανεκλογή του στο Κιλκίς, ενώ η μη είσοδος του ΛΑΟΣ στη Βουλή στέρησε και την πιθανή εκλογή της Βάνας Μπάρμπα.

Αντιθέτως, το «παρών» και στη νέα Βουλή δίνει η Ελενα Κουντουρά με τους Ανεξάρτητους Ελληνες αυτή τη φορά.

Μεταξύ των λαμπερών ονομάτων του Κοινοβουλίου περιλαμβάνονται αυτά των ηθοποιών Παύλου Χαϊκάλη, Παύλου Κοντογιαννίδη και Ελένης Γερασιμίδου, αλλά και του Γιώργου Βαρεμένου και του Πέτρου Τατσόπουλου.

Αναλυτικά, οι νέοι βουλευτές ανά εκλογική περιφέρεια είναι:
Α’ Αθηνών.

ΣΥΡΙΖΑ: Αλέξης Τσίπρας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νίκος Βούτσης. ΝΔ: Ολγα Κεφαλογιάννη, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Νικήτας Κακλαμάνης, Φωτεινή Πιπιλή, Βασίλης Κικίλιας, Παναγιώτης Μηταράκης, Προκόπης Παυλόπουλος, Ανδρέας Ψυχάρης. ΠΑΣΟΚ: Κώστας Σκανδαλίδης. Ανεξάρτητοι Ελληνες: Ελενα Κουντουρά. Χρυσή Αυγή: Νίκος Μιχαλολιάκος, Γιάννης Βουλδής. ΚΚΕ: Λιάνα Κανέλλη. Δημοκρατική Αριστερά: Γιάννης Πανούσης.
Β’ Αθηνών.

ΣΥΡΙΖΑ: Σοφία Σακοράφα, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιάννης Δραγασάκης, Ρένα Δούρου, Δημήτρης Στρατούλης, Νάντια Βαλαβάνη, Πέτρος Τατσόπουλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος. ΝΔ: Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Σοφία Βούλτεψη, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Αργύρης Ντινόπουλος, Αδωνις Γεωργιάδης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Αρης Σπηλιωτόπουλος, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Αννα Καραμανλή, Βύρων Πολύδωρας, Κατερίνα Παπακώστα, Γιάννης Παπαθανασίου. ΠΑΣΟΚ: Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Μίμης Ανδρουλάκης, Απόστολος Κακλαμάνης. Ανεξάρτητοι Ελληνες: Πάνος Καμμένος, Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Καπερνάρος, Γιάννης Μανώλης, Παύλος Κοντογιαννίδης. ΚΚΕ: Αλέκα Παπαρήγα, Σπύρος Χαλβατζής, Λίνα Κροκίδη, Χρήστος Κατσώτης. Χρυσή Αυγή: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ελένη Ζαρούλια, Γεώργιος Γερμένης. Δημοκρατική Αριστερά: Φώτης Κουβέλης, Γρηγόρης Ψαριανός, Οδυσσέας Βουδούρης.

Περιφέρεια Αττικής.

ΣΥΡΙΖΑ: Αλέξης Μητρόπουλος, Νάσος Αθανασίου. ΝΔ: Μάκης Βορίδης, Γεωργία Μαρτίνου, Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Μπούρας. ΠΑΣΟΚ: Εύη Χριστοφιλοπούλου. Ανεξάρτητοι Ελληνες: Παύλος Χαϊκάλης, Ευγενία Αρβανίτη-Πρεβεζάνου. Χρυσή Αυγή: Ηλίας Κασιδιάρης. ΚΚΕ: Ιωάννης Γκιόκας. Δημοκρατική Αριστερά: Βασίλης Οικονόμου.

Α’ Πειραιώς.

ΣΥΡΙΖΑ: Θοδωρής Δρίτσας. ΝΔ: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Ανεξάρτητοι Ελληνες: Παναγιώτης Μελάς. Χρυσή Αυγή: Νικόλαος Κουζήλος. ΚΚΕ: Ελπίδα Παντελάκη. Δημοκρατική Αριστερά: Μαρία Ρεπούση.

Β’ Πειραιώς.

ΝΔ: Γιάννης Τραγάκης. ΠΑΣΟΚ: Δημήτρης Λιντζέρης. ΣΥΡΙΖΑ: Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ευγενία Βαμβακά. Ανεξάρτητοι Ελληνες: Ιωάννης Κουράκος. ΚΚΕ: Διαμάντω Μανωλάκου. Χρυσή Αυγή: Ιωάννης Λαγός. Δημοκρατική Αριστερά: Μαρία Γιαννακάκη.

Α’ Θεσσαλονίκης.

Με καταμετρημένους τους σταυρούς περίπου στα μισά εκλογικά τμήματα: ΣΥΡΙΖΑ: Τάσος Κουράκης, Ιωάννα Γαϊτάνη, Γιάννης Αμανατίδης. ΝΔ: Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης, Ελενα Ράπτη και Γιώργος Ορφανός. Ανεξάρτητοι Ελληνες: Χάρης Αηδονόπουλος, Χρυσούλα Γιαταγάνα. ΠΑΣΟΚ: Ευάγγελος Βενιζέλος. ΚΚΕ: Γιάννης Ζιώγας, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης. Χρυσή Αυγή: Αντώνης Γρέγος. Δημοκρατική Αριστερά: Ασημίνα Ξηροτύρη.

Β’ Θεσσαλονίκης.

Με καταμετρημένα τα τρία πέμπτα των εκλογικών τμημάτων: ΝΔ: Θόδωρος Καράογλου. ΣΥΡΙΖΑ: Λίτσα Αμανατίδου. Ανεξάρτητοι Ελληνες: Απόστολος Χαρουπάκης. ΠΑΣΟΚ: Χάρης Τσιόκας. ΚΚΕ: Ελένη Γερασιμίδου. Χρυσή Αυγή: Πολύβιος Ζησιμόπουλος. ΔΗΜΑΡ: Αικατερίνη Μάρκου.

Ημαθία.

ΠΑΣΟΚ: Αγγελος Τόλκας. ΣΥΡΙΖΑ: Ξανθίππη Καρανίκα. Ανεξάρτητοι Ελληνες: Κώστας Γιοβανόπουλος. ΚΚΕ: Ιωάννα Σοφρόνωφ.

Κιλκίς-ΝΔ: Γιώργος Γεωργαντάς. ΠΑΣΟΚ: Θόδωρος Παραστατίδης. ΣΥΡΙΖΑ: Ειρήνη Αγαθοπούλου.

Πέλλα-ΝΔ: Γιώργος Καρασμάνης, Αλκιβιάδης Νουσηκύρου. ΠΑΣΟΚ: Θεοδώρα Τζάκρη

Ανεξάρτητοι Ελληνες: Αθανάσιος Γραμματικόπουλος.

Πιερία.-ΝΔ: Κώστας Κουκοδήμος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Δημήτριος Χριστογιάννης.
Ανεξάρτητοι Ελληνες: Ευγένιος Παπαδόπουλος.

Σέρρες- ΝΔ: Μενέλαος Βλάχβενης, Φωτεινή Αραμπατζή, Θεοφάνης Λεονταρίδης.
ΠΑΣΟΚ: Μάρκος Μπόλαρης. Ανεξάρτητοι Ελληνες: Μαρία Κόλλια. Χρυσή Αυγή: Νικήτας Σιώνης. ΔΗΜΑΡ: Ευάγγελος Φωτίου.

Χαλκιδική.-ΝΔ: Ευθύμιος Καρανάσιος. ΠΑΣΟΚ: Γιάννης Δριβελέγκας. ΣΥΡΙΖΑ: Αικατερίνη Ιγγλέζη.

Γρεβενά- ΝΔ: Τιμολέων Κοψαχείλης.

Καστοριά- ΝΔ: Μαρία Αντωνίου. Ανεξάρτητοι Ελληνες: Συμεών Κουμπάνης.

Κοζάνη-ΝΔ: Γιώργος Κασαπίδης. ΠΑΣΟΚ: Πάρις Κουκουλόπουλος. Ανεξάρτητοι Ελληνες: Ραχήλ Μακρή. ΚΚΕ: Κωνσταντίνος Σταμπολίδης. ΔΗΜΑΡ: Θεόδωρος Τσικαρδάνης.

Φλώρινα- ΝΔ: Ευστάθιος Κωνσταντινίδης. ΠΑΣΟΚ: Νικόλαος Σαμαράς.

Ροδόπη- ΝΔ: Ευριπίδης Στυλιανίδης, ΣΥΡΙΖΑ: Αϊχάν Καραγιουσούφ. ΠΑΣΟΚ: Αχμέτ Χατζηοσμάν,

Ξάνθη. ΠΑΣΟΚ: Δημήτρης Σαλτούρος, ΝΔ: Αλέξανδρος Κοντός, ΣΥΡΙΖΑ: Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Εβρος. ΝΔ: Κυριάκος Γεροντόπουλος, Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος. ΠΑΣΟΚ: Γιώργος Ντόλιος. Ανεξάρτητοι Ελληνες: Μαρίνος Ουζουνίδης, εκτός κι αν επιλέξει την έδρα ο Πάνος Καμμένος.

Λάρισα- ΝΔ: Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας. ΣΥΡΙΖΑ: Ηρώ Διώτη. ΠΑΣΟΚ: Φίλιππος Σαχινίδης. ΚΚΕ: Γιώργος Λαμπρούλης. Ανεξάρτητοι Ελληνες: Χρήστος Ζώης. Δημοκρατική Αριστερά Θωμάς Ψύρρας. Χρυσή Αυγή: Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος

Μαγνησία- ΝΔ: Αθανάσιος Νάκος. ΚΚΕ: Απόστολος Νάννος. Ανεξάρτητοι Ελληνες Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Χρυσή Αυγή: Παναγιώτης Ηλιόπουλος

Καρδίτσα. ΝΔ: Κώστας Τσιάρας, Ασημίνα Σκόνδρα, Σπύρος Ταλιαδούρος. ΣΥΡΙΖΑ: Νίκος Μιχαλάκης, ΚΚΕ: Βαγγέλης Μπούτας.

Τρίκαλα- ΝΔ: Ηλίας Βλαχογιάννης, Κώστας Σκρέκας, ΠΑΣΟΚ: Γιώργος Οικονόμου, ΚΚΕ: Αχιλλέας Κανταρτζής, Δημοκρατική Αριστερά: Γιώργος Κυρίτσης

Ιωαννίνα.-ΝΔ: Κώστας Τασούλας, Σταύρος Καλογιάννης. ΠΑΣΟΚ: Μιχάλης Κασσής. ΣΥΡΙΖΑ: Χρήστος Μαντάς. ΚΚΕ: Νίκος Εξαρχος.

Θεσπρωτία- ΝΔ: Αντώνης Μπέζας.

Αρτα- ΝΔ: Γιώργος Στύλιος. ΠΑΣΟΚ: Χρήστος Γκόκας. ΣΥΡΙΖΑ: Ολγα Γεροβασίλη.

Πρέβεζα. ΝΔ: Δημήτρης Τσουμάνης. ΠΑΣΟΚ: Βασίλης Ιωάννου

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Αιτωλοακαρνανία.-ΝΔ: Μάριος Σαλμάς, Κων/νος Καραγκούνης. ΠΑΣΟΚ: Θανάσης Μωραίτης. ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος. ΚΚΕ: Νικόλαος Μωραΐτης. ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης (ή Νίκη Φούντα). Χρυσή Αυγή: Κων/νος Μπαρμπαρούσης. Ανεξάρτητοι Ελληνες: Δημήτρης Σταμάτης.

Αχαΐα- ΝΔ: Αθανάσιος Νταβλούρος, Νικόλαος Νικολόπουλος. ΣΥΡΙΖΑ: Αλέξης Τσίπρας, Μαρία Κανελλοπούλου. ΠΑΣΟΚ: Γιώργος Παπανδρέου. ΔΗΜΑΡ: Νίκος Τσούκαλης. ΚΚΕ: Νικόλαος Καραθανασόπουλος. Ανεξάρτητοι Ελληνες: Γεώργιος Νταβρής (ακολουθεί με 120 ψήφους λιγότερους η Σπυριδούλα Αναγνωστοπούλου). Χρυσή Αυγή: Μιχαήλ Αβράμης.

Ηλεία- ΝΔ: Κων/νος Τζαβάρας, Διονυσία- Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. ΣΥΡΙΖΑ: Ευσταθία Γεωργοπούλου – Σαλτάρη. ΠΑΣΟΚ: Γιάννης Κουτσούκος. Ανεξάρτητοι Ελληνες: Ιωάννης Κωνσταντόπουλος. Χρυσή Αυγή: Νικόλαος Κρέσπης.

Φθιώτιδα.-ΝΔ: Χρήστος Σταϊκούρας. ΠΑΣΟΚ: Νίκος Τσώνης. ΣΥΡΙΖΑ: Βασίλης Κυριακάκης. Ανεξάρτητοι Ελληνες: Θόδωρος Χειμάρας. Χρυσή Αυγή: Απόστολος Γκλέτσος.

Ευρυτανία. ΝΔ: Κώστας Κοντογεώργος.

Φωκίδα. ΝΔ: Ασπασία Μανδρέκα.

Βοιωτία- ΝΔ: Γιάννης Καράμπελας, Ανδρέας Κουτσούμπας, Βαγγέλης Μπασιάκος. ΣΥΡΙΖΑ: Γιάννης Στάθας.

Εύβοια- ΣΥΡΙΖΑ: Βαγγέλης Αποστόλου. ΠΑΣΟΚ: Συμεών Κεδίκογλου. ΚΚΕ: Γιώργος Μαρίνος. ΔΗΜΑΡ: Δημήτρης Αναγνωστάκης. Ανεξάρτητοι Ελληνες: Κώστας Μαρκόπουλος. Χρυσή Αυγή: Νικόλαος Μίχος.

Δωδεκάνησα-ΝΔ: Βασίλης Υψηλάντης, Εμμανουήλ Κονσόλας, Ιωάννης Παπάς. Ανεξάρτητοι Ελληνες: Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη. ΠΑΣΟΚ: Δημήτρης Κρεμαστινός.

Κυκλάδες- ΝΔ: Ιωάννης Βρούτσης. ΣΥΡΙΖΑ: Νίκος Συρμαλένιος. Ανεξάρτητοι Ελληνες: Μάριος Βουτσίνος

Λέσβος – Λήμνος. ΝΔ: Παύλος Βογιατζής. ΚΚΕ: Δημήτρης Καραγιάννης. ΣΥΡΙΖΑ: Ιωάννης Ζερδελής.

Σάμος.-ΚΚΕ: Δημήτρης Μαυρατζώτης.

Χίου- ΝΔ: Κων/νος Μουσουρούλης. ΠΑΣΟΚ: Κων/νος Τριαντάφυλλος.

Κεφαλληνία – Ιθάκη. ΣΥΡΙΖΑ: Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Κέρκυρα-ΣΥΡΙΖΑ: Στέφανος Σαμοΐλης. ΚΚΕ: Μπάμπης Χαραλάμπους. ΝΔ: Νίκος Δένδιας – προηγείτο κατά μικρό αριθμό σταυρών του συνυποψηφίου του Στέφανου Γκίκα

Λευκάδα- ΝΔ: Θοδωρής Σολδάτος

Ζάκυνθος- ΝΔ: Διονύσης Γάσπαρος

Κρήτη

Χανιά. ΝΔ: Μανούσος Βολουδάκης, Κυριάκος Βιρβιδάκης, Κώστας Γύπαρης. ΣΥΡΙΖΑ: Γιώργος Σταθάκης.

Ρέθυμνο. ΠΑΣΟΚ: Μανώλης Οθωνας. ΣΥΡΙΖΑ: Ανδρέας Ξανθός.

Ηράκλειο- ΝΔ: Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μάξιμος Σενετάκης, Γιώργος Δεικτάκης. ΠΑΣΟΚ: Βασίλης Κεγκέρογλου. ΣΥΡΙΖΑ: Μιχάλης Κριτσωτάκης. ΔΗΜΑΡ: Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Ανεξάρτητοι Ελληνες: Μαρία Νότη. ΚΚΕ: Μανώλης Συντιχάκης

Λασίθι- ΠΑΣΟΚ: Μιχάλης Καρχιμάκης. ΝΔ: Γιάννης Πλακιωτάκης.

Μεσσηνία-ΝΔ: Ιωάννης Λαμπρόπουλος, Δημήτρης Σαμπαζιώτης (δεν θα εκλεγεί αν επιλέξει την έδρα ο Αντώνης Σαμαράς). ΠΑΣΟΚ: Νάντια Γιαννακοπούλου. ΣΥΡΙΖΑ: Θανάσης Πετράκος. Χρυσή Αυγή: Δημήτρης Κουκούτσης

Αργολίδα- ΝΔ: Γιάννης Ανδριανός. ΠΑΣΟΚ: Γιάννης Μανιάτης. ΣΥΡΙΖΑ: Δημήτρης Κοδέλας.

Λακωνία- ΝΔ: Θανάσης Δαβάκης. ΠΑΣΟΚ: Λεωνίδας Γρηγοράκος. ΣΥΡΙΖΑ: Σταύρος Αραχωβίτης.

Αρκαδία- ΝΔ: Ανδρέας Λυκουρέντζος. ΠΑΣΟΚ: Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. ΣΥΡΙΖΑ: Κώστας Ζαχαριάς.

Κορινθία- ΝΔ: Νίκος Ταγαράς, Χρήστος Δήμας. ΣΥΡΙΖΑ: Μαρία Θελερίτη. Χρυσή Αυγή: Ευστάθιος Μπούκουρας.

ΤΑ ΝΕΑ

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Το καθεστώς του Κυριάκου Μητσοτάκη απαγορεύει στους Έλληνες πολίτες να αγωνίζονται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών – απόφαση όνειδος για αναθηματική στήλη της Επιτροπής...

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Αμπατζόγλου* Τον Οκτώβριο του 2023 συμμετείχα στις Περιφερειακές εκλογές ως Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Δράμας με την παράταξη Περιφερειακή Σύνθεση του κ. Χριστόδουλου Τοψίδη. Τότε,...

Το 26ο Διεθνές Συνέδριο Αθλητικού Δικαίου στην Αθήνα…

Στο αρμόζον κλίμα, για την περίσταση, έλαβε χώρα η Τελετή έναρξης  του 26ου Διεθνούς Συνεδρίου Αθλητικού Δικαίου  στις 13 Δεκεμβρίου με το  ξεχωριστό πολιτισμικό χρώμα του βιολοντσέλου με τον ύμνο στον Απόλλωνα και την Ωδή της χαράς. Την εκδήλωση τίμησαν με...

Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν σε κλοπές οχημάτων από περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος προχώρησε στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν σε κλοπές οχημάτων από περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Αττικής και στην παραποίηση των αναγνωριστικών στοιχείων τους, με σκοπό την περαιτέρω διάθεσή τους...