Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή-ΕυρωπαϊκάΤα εκατομμύρια των...

Τα εκατομμύρια των Ρώσων ολιγαρχών στην Κύπρο εξυπηρετούν μόνο τα δικά τους συμφέροντα

Τα εκατομμύρια των Ρώσων ολιγαρχών στην Κύπρο εξυπηρετούν μόνο τα δικά τους συμφέροντα

Η περίπτωση του 42χρονου Αντρέι Μελνιτσένκο, ο οποίος ποζάρει και στη λίστα του Forbes των πλουσιότερων ανθρώπων, αποτυπώνει ξεκάθαρα την παροιμία…

Ο ΜΕΛΝΙΤΣΕΝΚΟ, σε αντίθεση με άλλους Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι προσπαθούν να παρουσιάζουν δραστηριότητες στις χώρες όπου στεγάζουν τις υπεράκτιες εταιρείες τους, δεν έχει καμία οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο

Το ζήτημα των Ρώσων ολιγαρχών και του ρόλου τους στην Κύπρο είχε αναδειχθεί για πρώτη φορά από ξένα ΜΜΕ και αξιωματούχους της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων του Eurogroup του Μαρτίου του 2013. Η Κύπρος είχε χαρακτηριστεί τότε φορολογικός παράδεισος, για τις ευνοϊκές συνθήκες που παρείχε, οι οποίες προσέλκυαν τους Ρώσους Ολιγάρχες. Η περίπτωση του 42χρονου Αντρέι Μελνιτσένκο, ο οποίος ποζάρει και στη λίστα του Forbes των πλουσιότερων ανθρώπων, αποτυπώνει ξεκάθαρα την παροιμία, «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός».

Πρόκειται για ένα άνθρωπο ο οποίος χαρακτηρίστηκε ουκ ολίγες φορές από ξένα ΜΜΕ ως Ρώσος ολιγάρχης, μιας και διαθέτει όλα εκείνα τα «υλικά χαρίσματα» καθώς επίσης και το βιογραφικό που παραπέμπει σε τέτοιο.
Ο Μελνιτσένκο γεννήθηκε στη Λευκορωσία, είναι μόλις 42 ετών και αποτελεί έναν από τους νεαρότερους κροίσους που ποζάρουν στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του Forbes. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στην θέση 97, με τον πλούτο του να εκτιμάται στα 7,4 δις δολάρια. Ήταν ιδρυτής και πρώην ιδιοκτήτης της αμφιλεγόμενης ρωσικής τράπεζας MDM, για την οποία είχε ξεσπάσει σειρά σκανδάλων. Σήμερα είναι ιδιοκτήτης της SUEK, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής άνθρακα στον κόσμο, και της EuroChem, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής λιπασμάτων.

Διαθέτει επίσης ένα από τα μεγαλύτερα σκάφη αναψυχής στον κόσμο, με αξία 300 εκατομμύρια δολάρια. Ονομάζεται «Α», από το όνομα της συζύγου του, Αλεξάντρας, έχει μήκος 119 μέτρα και ζυγίζει 6.000 τόνους. Το superyacht σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στη Γερμανία και παραδόθηκε το 2008. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι προσομοιάζει με υποβρύχιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μελνιτσένκο είχε κινηθεί νομικά εναντίον της εταιρείας Dulux, η οποία ανέλαβε να βάψει το σκάφος, γιατί το αποτέλεσμα δεν τον ικανοποίησε. Η αγωγή, σύμφωνα με την «Daily Telegraph», αφορούσε ποσό 15 εκατομμυρίων στερλινών. Είναι επίσης ιδιοκτήτης κτήματος στο Άσκοτ της Βρετανίας, αξίας 24 εκατομμυρίων.

Η σχέση του με την Κύπρο

Η σχέση του με την Κύπρο, αφορά την εταιρεία EuroChem SE, η οποία προσφάτως μετέφερε τις εργασίες της στο Ζουγκ της Ελβετίας, έναν άλλο φορολογικό παράδεισο εκτός ΕΕ. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή στηρίχθηκε στην προσπάθεια να αποφύγει τυχόν κυρώσεις της ΕΕ για το θέμα της Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία EuroChem SE έχει μεν υποβάλει αίτηση για εγγραφή στον Έφορο Εταιρειών και Επίσημο Παραλήπτη, ωστόσο δεν είναι εγγεγραμμένη.

Ο Μελνιτσένκο, σε αντίθεση με άλλους Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι προσπαθούν να παρουσιάζουν δραστηριότητες στις χώρες όπου στεγάζουν τις υπεράκτιες εταιρείες τους, δεν έχει καμία οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο. Δηλαδή δεν έχει αγοράσει κανένα ακίνητο και δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Κύπρο.

Συνεπώς, εκτιμούν οικονομικοί κύκλοι, πρόκειται για μία περίπτωση ξεκάθαρης εκμετάλλευσης των ευνοϊκών συνθηκών που προσφέρει η Κύπρος, χωρίς η ίδια η χώρα να κερδίζει είτε μέσω οικονομικών συναλλαγών στο εσωτερικό, είτε μέσω ανοίγματος θέσεων εργασίας. Ο ίδιος πάντως ισχυρίζεται ότι ακόμα και σήμερα δραστηριοποιείται στην Κύπρο μέσω της εταιρείας MCC Holding Public Company Limited, η οποία υπάρχει μόνο στα χαρτιά.

Η τελευταία καταχώριση εγγράφου για την εν λόγω εταιρεία στον Έφορο Εταιρειών, εντοπίζεται το 2011. Όπως οικονομικοί κύκλοι αναφέρουν, τα εκατομμύρια των Ρώσων ολιγαρχών σε χώρες όπως η Κύπρος, δεν εξυπηρετούν τίποτα άλλο παρά μόνο τα δικά τους συμφέροντα, συνεπώς δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως «επενδύσεις» οι οποίες συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Με λίγα λόγια, ό,τι λάμπει δεν είναι απαραίτητα χρυσός.sigmalive

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...