Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήενεργειακάΤα εγκλήματα τον...

Τα εγκλήματα τον κυβερνήσεων για κλείσιμο των πέντε εργοστασίων της ΔΕΗ στην Δυτικής Μακεδονίας…

Ρεπορτάζ: Ο δημοσιογράφος Νίκος Βάνης.

Το oδοιπορικό του Νίκο Βάνη.. στους λιγνίτης της ΔΕΗ στην Δυτικής Μακεδονίας…

Τα εγκλήματα τον κυβερνήσεων για κλείσιμο των πέντε εργοστασίων της ΔΕΗ στην Δυτικής Μακεδονίας…

O λιγνίτης ήταν διαχρονικά μια φτηνή πηγή ενέργειας, που υπάρχει σε αφθονία στην Ελλάδα.

Τα εγκλήματα τον κυβερνήσεων να δημιουργήσουν καινούρια εργοστάσια φυσικού αερίου από τη Ρωσία – Gazprom και από της ΗΠΑ και της τρίτες χώρες έτσι αυξήσαμε και το χρέος μας..

Και αυτό παρά το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα οι λιγνιτικές μονάδες θεωρούνται πολύ σημαντικές για την επάρκεια του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας διότι οι ιδιώτες δεν μπορούν να καλύψουν της ανάγκες της χώρας.

Για ενδεχόμενα μπλακ άουτ ειδικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως είχε συμβεί με την κακοκαιρία Μήδεια, ή τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η μεγάλη ζήτηση για ενέργεια λόγω της ζέστης υπερφορτώνει το δίκτυο.

Ο ΑΔΜΗΕ έκρινε αναγκαίο να παραμείνουν διαθέσιμες για την περίοδο υψηλής ζήτησης του καλοκαιριού του επομένου χειμώνα που θα μας έρθει..

Τα εγκλήματα τον κυβερνήσεων είναι…

Ο ΑΗΣ Καρδιάς είναι το δεύτερο λιγνιτικό εργοστάσιο της ΔΕΗ μετά την κατασκευή του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και η λειτουργία του συνδέθηκε με την ολοκλήρωση του εξηλεκτρισμού της χώρας, την ενεργειακή αυτονομία και την βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Η μονάδα Μονάδα Ι, ισχύος 300Mw, τέθηκε σε λειτουργία το 1974 και έπαυσε τη λειτουργία της στις 13 Ιουνίου 2019, η Μονάδα ΙΙ, ισχύος 300 Mw τέθηκε σε λειτουργία το 1975 και έπαυσε την λειτουργία της στις 25 Ιουνίου 2019.

Η Μονάδα ΙΙΙ, ισχύος 306M w, τέθηκε σε λειτουργία το 1980 και έπαυσε να λειτουργεί στις 18 Απριλίου 2021 και η Μονάδα IVΙ, ισχύος 306M w, που τέθηκε σε λειτουργία το 1981, έπαυσε να λειτουργεί τα μεσάνυχτα της 5ης Μάϊου 2021.

Στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης στις εκτάσεις που καταλαμβάνει ο σταθμός έχει αποφασιστεί από την ΔΕΗ ότι θα κατασκευαστεί η νέα μονάδα Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) Φυσικού Αερίου που θα τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια τις Τηλεθερμάνσεις της Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου.

Οι μονάδες που είναι σε λειτουργία σήμερα στην Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την νέα ενιαία άδεια παραγωγής που εξέδωσε η ΡΑΕ οι μονάδες της ΔΕΗ που παραμένουν σε λειτουργία είναι οι εξής:

ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου με καύσιμο λιγνίτη και πέντε μονάδες συνολικής ονομαστικής ισχύος 1595 MW των οποίων οι άδειες λήγουν σταδιακά από το 2029 για τις μονάδες 1 και 2, το 2030 για τη μονάδα 3,το 2031 για την 4 και το 2042 για την 5.

Και τα τέσσερα εργοστασίων της ΔΕΗ είναι κλειστά στην Δυτικής Μακεδονίας…

Αυτά είναι τα εγκλήματα τον κυβερνήσεων

Τα εργοστάσια που είναι σε λειτουργία στην υπόλοιπη Ελλάδα..

ΑΗΣ Λαυρίου με καύσιμο φυσικό αέριο και εναλλακτικό καύσιμο ντίζελ σε ενδεχόμενη ενεργειακή κρίση, ισχύος 560 MW και διάρκεια άδειας έως το 2034

ΑΗΣ Κομοτηνής με καύσιμο φυσικό αέριο και εναλλακτικό καύσιμο ντίζελ ισχύος 485 MW και διάρκεια άδειας έως το 2037

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι άδειες παραγωγής των μονάδων 3 και 4 της Μεγαλόπολης συνολικής ισχύος 600 MW και 1 της Μελίτης ισχύος 330 MW είναι διακριτές και έχουν μεταβιβαστεί στις θυγατρικές της ΔΕΗ Λιγνιτική Μεγαλόπολης και Λιγνιτική Μελίτης, όταν αποσχίσθηκαν οι δυο κλάδοι που η κυβέρνησης θέλει να πωληθούν στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού που διενήργησε η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ..

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν πέντε “λιγνιτικοί” δήμοι, στους οποίους βρίσκονται τα εργοστάσια και τα ορυχεία, και όπου ζουν οι περισσότεροι από τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο.

Είναι οι δήμοι Εορδαίας και Κοζάνης στον νομό Κοζάνης, οι δήμοι Αμυνταίου και Φλώρινας στον νομό Φλώρινας, 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...