Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων « Καλοκαίρι 2012 » του Δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων.
Ίσθμια Πέμπτη, 2 Αύγουστου ( Πανσέληνος ) 2012, ώρα 21:00. Είσοδος ελεύθερη
Ταξίδι στα Αρχαία Ίσθμια- Συναυλία με Αρχαιοελληνική μουσική και όχι μόνο….στα Ίσθμια από το μουσικό σύνολο «ΛύρΑυλος».
Η «θεία» λύρα του Απόλλωνα θα ακουστεί μετά από 2000 χρόνια στο χώρο των Ισθμίων, κάτω από ένα ολόγιομο φεγγάρι.
Μαζί της μία σειρά από 40 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα θα ταξιδέψουν το κοινό απ’ την εποχή του Ορφέα ως τις μέρες μας.Η συναυλία συνοδεύεται με περιεκτικές πληροφορίες έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η μουσική ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με όλες τις εκφάνσεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Ο θεϊκός χαρακτήρας της Μουσικής
Η Μουσική έχοντας θεϊκό χαρακτήρα για τους αρχαίους Έλληνες, θεράπευε ψυχή και σώμα, εξάγνιζε, καταπράυνε, ενέπνεε, παρακινούσε αλλά και ηρεμούσε. Όλα τα παραπάνω δικαιολογούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτιζε στις μεγάλες Εορτές της πόλης όπου μουσική, άσμα και όρχηση ήταν άρρηκτα δεμένα με τις εκδηλώσεις που είχαν κατεξοχήν θρησκευτικό χαρακτήρα – π.χ. στη μεγάλη γιορτή των Παναθηναίων στην Αθήνα.
Άρρηκτα δεμένος ο Αθλητισμός με την Μουσική, όχι μόνον γιατί οι μεγάλοι αθλητικοί αγώνες είχαν και μουσικούς διαγωνισμούς, αλλά γιατί ο αθλητής τόσο στην προπόνησή του όσο και στον αγώνα χρειαζόταν τον ρυθμό του μουσικού να τον ωθεί και να τον εμψυχώνει.
Η ανακατασκευή των αρχαίων μουσικών οργάνων είναι βασικότατο σκέλος του έργου του Παναγιώτη Στέφου, το οποίο υποστηρίζεται από ολοκληρωμένη μελέτη επάνω στην αρχαία ελληνική μουσική.
Η εξαντλητική έρευνα σε μουσεία, η σχολαστική συγκέντρωση πάσης φύσεως πηγών και ο σχεδιασμός / αποτύπωση και κατασκευή των οργάνων είναι θεμελιώδες κυριολεκτικά στοιχείο της εργασίας του Λύραυλου.
Τα αρχαία Ίσθμια
Τα Ίσθμια διοργανώνονταν κάθε δύο χρόνια, στα μέσα του καλοκαιριού και κρατήθηκαν μέχρι τον καιρό της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Κάθε δύο χρόνια συνέπιπταν με τους Ολυμπιακούς αγώνες.
Η διεξαγωγή των αγώνων γίνονταν από την πόλη της Κορίνθου, μέχρι το 146 π.Χ., όταν η Κόρινθος καταστράφηκε και η διεξαγωγή πέρασε στα χέρια της Σικυώνας μέχρι που να ξανακτιστεί η Κόρινθος.
Τόπος διοργάνωσης ήταν το ιερό δάσος με τα έλατα στον Ισθμό της Κορίνθου. Εκεί βρίσκονταν ο ναός του Ποσειδώνα και ο αγωνιστικός ιππόδρομος, το στάδιο, το θέατρο και ένα γυμναστήριο, το «Κράνειο».
Περιελάμβαναν αγώνες γυμναστικής, δρόμου, πάλης, πυγμαχίας, παγκράτιο και πένταθλο. Αργότερα το πρόγραμμα επεκτάθηκε έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει και αγώνες ιππασίας και αρματοδρομίες. Αργότερα το πρόγραμμα συμπληρώθηκε έτσι ώστε να περιλαμβάνει και διαγωνισμό μουσικής, ποίησης και ρητορικής