Ο Τάσος Μπουγάς, προσκεκλημένος στο ψηφιακό ραδιόφωνο elliniko-fenomeno.com (28/01/2012) και του δημοσιογράφου Νίκου Βάνη μας μιλά για την περιοδεία του στους Έλληνες της ομογένειας, την καινούργια δισκογραφική δουλειά από την Αμερική, αλλά και εάν θα εμφανιστεί στην Θεσσαλονίκη.
Ο Τάσος Μπουγάς γνωστός και ως πλανητάρχης είναι ένας από τους αγαπημένους καλλιτέχνες στην σύγχρονη Ελληνική μουσική. Όπου κι αν εμφανίζεται δεν έχει σημασία εάν είναι στην Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, δεν βρίσκεις κενή θέση για να τον απολαύσεις.
Έχει φανατικούς θαυμαστές σ΄ όλον τον κόσμο. Έγινε πολύ γνωστός στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 του με τις επιτυχίες “Έλα στον παππού”, “Ο πλανητάρχης”, “Τόσα χρόνια σαν τυφλός”, όμως η καριέρα του πηγαίνει πολύ ποιο πίσω, στην δεκαετία του ΄60. όπου έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της Ελληνική μουσικής μεταξύ αυτών: Την Ρίτα Σακελλαρίου, τους Μανώλη Αγγελόπουλο, Πάνο Γαβαλά, Χρηστάκη, Πόλυ Πάνου, Στράτος Διονυσίου.
Έτσι αρχίζει και η δισκογραφία του με δισκάκια 45 στροφών. Ο στόχος του δεν είναι να κάνει χρυσούς, ή πλατινένιους δίσκους, αλλά να διασκεδάσει τον κόσμο όπως άλλωστε κάνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
Ν. Βάνης: Γεια σου φίλε μου Τάσο, πόσα χρόνια έχουμε να τα πούμε.
Τι κάνεις αδελφέ μου;;
Τ. Μπουγάς: Γεια σου Νικόλα μου, είμαι καλά.
Ν. Βάνης: Καιρό έχουμε να τα πούμε.
Τ. Μπουγάς: Λείπω συνεχώς, πηγαίνω εξωτερικό και γυρνώ.
Ν. Βάνης: Έχω μάθει ότι κάνεις περιοδεία στο εξωτερικό.
Τ. Μπουγάς: Ήμουνα Αμερική, Καναδά, Αυστραλία.
Ν. Βάνης: Τι λέει ο Ελληνισμός εκεί, διασκεδάζει Τάσο;;
Τ. Μπουγάς: Εκεί είναι μια χαρά, δεν έχουν πρόβλημα.
Ν. Βάνης: Εδώ υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα.
Τ. Μπουγάς: Εδώ εντάξει θα το παλέψουμε, τι θα κάνουμε.
Ν. Βάνης: Θα το παλέψουμε, θα ματώσουμε Τάσο, και θα επανέλθουμε, γιατί ο Έλληνας δεν το βάζει κάτω.
Τ. Μπουγάς: Το γνωρίζω πολύ καλά.
Ν. Βάνης: Έχεις βγάλει καινούργιο δίσκο, έτσι δεν είναι;;
Τ. Μπουγάς: Ναι, πιστεύω την εβδομάδα αυτή που θα ανέβω Θεσσαλονίκη , θα σου τον φέρω, το υπόσχομαι κιόλας.
Ν. Βάνης: Πόσα τραγούδια περιλαμβάνει ο δίσκος;;
Τ. Μπουγάς: Έχει 15 τραγούδια, τα 8 είναι καινούργια και τα υπόλοιπα είναι από παλιές μου δουλειές. Η δουλειά αυτή έγινε στην Αμερική.
Ν. Βάνης: Η δισκογραφία σου αυτή έγινε στην Αμερική, είναι πολύ καλό αυτό, μια και εσύ Τάσο χρόνια έκανες ψαγμένες δουλειές. Νομίζω ότι έξω έχει κάνει πολλές δουλειές.
Τ. Μπουγάς: Πρώτα απ΄ όλα είναι ο πρώτος που ξεκίνησα τις επανεκτελέσεις, αφού τα περισσότερα τραγούδια δεν τα είχε ακούσει ο κόσμος από άλλους τραγουδιστές, γιατί ήταν χαμένα. Ήταν παλιές επιτυχίες τις οποίες είπα εγώ, ακούστηκαν και από εκεί άρχισε να με γνωρίζει ο κόσμος, και χαίρομαι γι΄ αυτό.
Ν. Βάνης: Πολλά δικά σου τραγούδια, αλλά και επανεκτελέσεις τα ακούμε στα μαγαζιά, χθες άκουσα το “Σακάκι σταυροκουμπωτό” που το έλεγες μόνο εσύ, ούτε το γνώριζαν ορισμένοι καλλιτέχνες.
Στην Θεσσαλονίκη Τάσο, θα προκύψει κάποια συνεργασία;;
Τ. Μπουγάς: Θα έλθω επάνω, ήδη ανέβηκα δύο φορές, αλλά δεν ταίριαξε με κάποιους που μίλησα, και έφυγα. Τώρα όμως θα ανέβω πάλι.
Ν. Βάνης: Με το καλό, να κλείσεις εδώ κάποια συνεργασία, για να σε δει και ο κόσμος της Θεσσαλονίκης, διότι έχει πολύ καιρό να εμφανιστείς στην πόλη, για να μας χαρίσεις το γλέντι και το κέφι που μόνο εσύ ξέρεις να κάνεις με τον μοναδικό σου τρόπο.
Τ Μπουγάς: Εγώ διασκεδάζω πάντα, διασκέδαζα και θα διασκεδάζω τον κόσμο, γιατί είναι κάτι που το ζω, μια μαζί μ΄ αυτούς διασκεδάζω και εγώ. Είναι κάτι που δεν κρύβεται, άλλωστε φαίνεται.
Ν. Βάνης: Ξέρω ότι αγαπάς αυτό που κάνεις, και σ΄ αγαπά και ο κόσμος, νομίζω ότι το γνωρίζεις, το δε κοινό της Θεσσαλονίκης δεν τρώει παραμύθι φίλε μου Τάσο.
Τ. Μπουγάς: Το ξέρω αυτό, πολύ καλά μάλιστα.
Ν. Βάνης: Και όσες φορές ήλθες στην πόλη Τάσο μου πήγες ανέλπιστα καλά. Σε όποιο μαγαζί κι αν εμφανίστηκες η προσέλευση του κοινού ήταν μεγάλη.
Τ. Μπουγάς: Το ξέρω Νίκο μου, και πάλι το ίδιο θα γίνει όταν θα έλθω, γιατί θα διασκεδάσει ο κόσμος.
Ν. Βάνης: Πως είναι ο Ελληνισμός του εξωτερικού Τάσο;;
Τ. Μπουγάς: Ο Ελληνισμός δεν έχει ξεχάσει πρώτα απ΄ όλα τα ήθη και τα έθιμα που είχαμε εμείς παλιά εδώ στην Ελλάδα, γιατί τώρα δεν έχουμε τίποτα. Πρώτα απ΄ όλα έχει χρόνια στην Ελλάδα, που όλες μαζί οι παρέες γινόταν μία.
Δεν γιορτάζουν μια οικογενειακή εορτή, όπου μαζευόταν πολύς κόσμος, ενώ ξέρω υπάρχουν όλα αυτά, τά έχουν κρατήσει.
Όταν σε καλούν το βλέπεις και το χαίρεσαι, και όταν έχεις ζήσει τέτοιες καταστάσεις, μετά δεν τις βλέπεις στην Ελλάδα, αλλά τις βλέπεις στο εξωτερικό, εκεί κάπου σε πιάνει ρίγος.
Ν. Βάνης: Και λες, τι γίνεται.
Τ. Μπουγάς: Ναι, αυτή είναι η αλήθεια.
Ν. Βάνης: Τάσο σου είχα ρωτήσει και παλαιότερα, για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, και μου είχε πει ότι δεν παίρνεις καθόλου χρήματα, γιατί ακούγονται πως κάποιοι καλλιτέχνες παίρνουν πολλά χρήματα.
Τ. Μπουγάς: Αυτή είναι η αλήθεια Νίκο. Ήδη εάν θα έχει προσέξει, και θα πρέπει να το θυμάσαι αυτό, σ΄ όποιο μαγαζί κι αν εμφανίστηκα τους επέβαλα να έχουν χαμηλά τα μπουκάλια.
Ν. Βάνης: Γι΄ αυτό είσαι πάντα πρωτοπόρος.
Τ. Μπουγάς: Ναι είμαι, και ένας λόγος που δεν συμφώνησα με τα δύο μαγαζιά πριν από δύο μήνες στην Θεσσαλονίκη, ήταν η τιμή του μπουκαλιού, γιατί δεν ήθελαν να την κατεβάσουν. Δεν τους καταλαβαίνω από το ένα μέρος επικαλούνται την κρίση, και από το άλλο θέλουν να βαράνε τον κόσμο, δεν γίνεται αυτό το πράγμα.
Στο τέλος ξέρεις τι λένε όταν έλθει μια παρέα, “ρε συ το μπουκάλι είναι ακριβό”, αμέσως το μυαλό τους πάει ότι τα παίρνει ο Μπουγάς, έλα όμως που δεν τα παίρνει, και το λέει συνέχεια “χαμηλώστε τα μπουκάλια για να έλθω”
Ν. Βάνης: Συγκρίνοντας τις τιμές Τάσο με τα χρόνια της δραχμής, σήμερα είναι πάρα πολύ ακριβές.
Τ. Μπουγάς: Ναι, όντως οι τιμές έχουν πάει στο πενταπλάσιο ή το εξαπλάσιο, εν σχέσει με παλαιότερα.
Ν. Βάνης: Θυμάμαι παλιά η τιμή της φιάλης έκανε 25.000 δραχμές και τώρα στοιχίζει 180 Ευρώ.
Τ. Μπουγάς: Οι τιμές στα νυχτερινά κέντρα κυμαίνονται 180, 200, 230, 250, 280 Ευρώ, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και την Θεσσαλονίκη.
Ν. Βάνης: Η τιμή της φιάλης σε ένα τοπικό σχήμα εδώ της Θεσσαλονίκης έχει 160 Ευρώ, είναι πάρα πολλά.
Τ. Μπουγάς: Βεβαίως είναι πολλά και τα ρίχνουμε στον καλλιτέχνη, δεν μιλώ μόνο για τον Μπουγά. Λένε ότι παίρνει ο τάδε καλλιτέχνης τόσα, ενώ ο τάδε καλλιτέχνης συμφωνεί βάσει της κατάστασης αυτής, να παίρνει πιο λίγα, τα περισσότερα όμως μαγαζιά δυστυχώς βαράνε. Εδώ σε απλά μαγαζάκια που έχουν ένα τρίο, η τιμή του μπουκαλιού είναι 100-130 Ευρώ.
Ν. Βάνης: Αυτό είναι απαράδεκτο.
Τ. Μπουγάς: Βεβαίως και είναι απαράδεκτο, με δύο και τρία όργανα και δύο άτομα να τραγουδούν, στα δε περισσότερα τραγουδούν και οι ίδιοι οι μουσικοί, γιατί έχω γυρίσει πολλά μαγαζιά στην Θεσσαλονίκη, το μπουκάλι δυστυχώς είναι πολύ ακριβό. Ύστερα παραπονιούνται ότι δεν έχουν δουλειά, πως να έχουν δουλειά με τέτοια συμπεριφορά.
Ν. Βάνης: Βάζουν και είσοδο Τάσο 15-20 Ευρώ
Τ. Μπουγάς: Τα έχω δει Νίκο μου και τα βλέπω συνέχεια.
Ν. Βάνης: Λογικά ο κόσμος αντιδρά.
Τ. Μπουγάς: Και βέβαια θα αντιδράσει, δεν θα πάει να διασκεδάσει, οπότε την ζημιά ποιος την παθαίνει, το μαγαζί και οι καλλιτέχνες που κάθονται.
Ν. Βάνης: Αυτήν την εβδομάδα τα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης ήταν άδεια, γιατί τα μπουκάλια είναι πανάκριβα. Στο νυχτερινό κέντρο που ξεκίνησε η Πάολα, ένα κορίτσι δικό μας η τιμή της φιάλης κυμαίνεται στα 160 Ευρώ, και να φανταστείς τα τρία τελευταία χρόνια έγινε ευρέως γνωστή.
Τ. Μπουγάς: 160 Ευρώ έχει το απλό Νίκο μου.
Ν. Βάνης: Ναι το απλό, το σπέσιαλ έχει 180 Ευρώ.
Τ. Μπουγάς: Δεν ξέρω, δεν πήγα σ΄ αυτό το μαγαζί, όταν θα ανέβω θα πάμε παρέα. Πρώτα απ΄ όλα Νίκο εύχομαι να είναι καλά όλος ο κόσμος, υγεία και να κάνει υπομονή. Το λέω με όλη την καρδιά μου ότι με την υπομονή πάντα κερδίζεις. Θα μου πεις πόσο να κάνει υπομονή.
Ε..,΄ τι να κάνουμε αφού μας έπλεξαν κάποιοι κύριοι, δεν μπορούμε να το αποφύγουμε.
Ν. Βάνης: Τάσο σε περιμένω να κάνουμε μια συνέντευξη από το στούντιο του ραδιοφώνου.
Τ. Μπουγάς: Θα την κάνουμε Νίκο.
Ν. Βάνης: Για να παρουσιάσεις τα νέα σου τραγούδια. Εδώ θέλω να σ΄ ευχαριστήσω που ήσουν σήμερα μαζί μας.
Τ. Μπουγάς: Εγώ σ΄ ευχαριστώ Νίκο και , εύχομαι καλή ακρόαση στο κοινό που σε ακούει αυτήν την στιγμή, υγεία σε όλους και κουράγιο, μπάι – μπάι .