Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή-ΕυρωπαϊκάΣύνοδος Υπουργών Εξωτερικών...

Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών του χώρων του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

110414-berlin-banner.jpgΣήμερα συναντιούνται στο Βερολίνο οι Υπουργοί Εξωτερικών που μετέχουν στο ΝΑΤΟ.

 Η Διάσκεψη θα διαρκέσει μέχρι και αύριο. Εκτός από τις αντιπροσωπείες των 28 χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, θα πάρουν μέρος σε αυτήν και οι χώρες που συμμετέχουν στην αποστολή του ΙSAF στο Αφγανιστάν καθώς και στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

Η Σύσκεψη θα ξεκινήσει με βασικό θέμα συζήτησης τις επιχειρήσεις της Συμμαχίας στη Λιβύη, αναλύοντας αρχικά την «Επιχείρηση Ενιαίου Προστάτη» – Operation Unified Protector.

Αυτό αποτελεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το 1973, που απηύθυνε έκκληση για «όλα τα αναγκαία μέτρα» για την προστασία των αμάχων και των πολιτικών στις κατοικημένες περιοχές της Λιβύης. Οι εκπρόσωποι όλων των χωρών θα συζητήσουν για μια περαιτέρω εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ερχόμενος από το Κατάρ όπου βρέθηκε στην πρώτη συνάντηση της «Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη».

Την Παρασκευή η Διάσκεψη θα συνεχιστεί, αναζητώντας τρόπους για το πώς θα ενημερώνονται οι Πολιτικές της Συμμαχίας για να γίνει η συνεργασία με τους εταίρους πιο ευέλικτη, πιο αποτελεσματική και να ανταποκρίνεται περισσότερο στις προκλήσεις του 21ου αιώνα του περιβάλλοντος ασφαλείας.

 Επιπλέον, θα συνεδριάσουν οι Επιτροπές της Συμμαχίας με τη Γεωργία και την Ουκρανία και το συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Συγκεκριμένα η Γεωργία έχει πραγματοποιήσει μια σημαντική συνεισφορά στην ISAF και συνεχίζει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις. Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Γεωργίας, και έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις στη Γεωργία και την ενσωμάτωσή τους στην ευρωατλαντική κοινότητα.

 Όσο αφορά την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ουκρανία στους στόχους που έχει επιλέξει στο πλαίσιο της συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αμυντική μεταρρύθμιση και βελτίωση της ικανότητας των στρατιωτικών δυνάμεων μας για να λειτουργούν μαζί.

Ενώ οι συζητήσεις με την Ρωσία ως στρατηγικός εταίρος του ΝΑΤΟ θα περιλαμβάνουν την κατάσταση στη Λιβύη και τις εν εξελίξει συνομιλίες για το ενδεχόμενο της συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας για την καταπολέμηση των βαλλιστικών και γενικά την πυραυλική άμυνα.

Τα μέτρα ασφάλειας στο Βερολίνο και ειδικά στο κτίριο του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι δρακόντεια ώστε να επιτευχθεί η ομαλή διεξαγωγή της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της Διάσκεψης μπορείτε να το δείτε εδώ.

Πηγή: ΝΑΤΟ

Έλενα Βάνη

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ράφει η Νίνα Γκατζούλη Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι η λογοτεχνική ανάπτυξη οποιασδήποτε γλώσσας συνδέεται στενά και σχετίζεται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα και επιρροές που έχει υποστεί ένα έθνος. Ο Tony Crowley, στο Proper English, παραθέτει τη θέση του Saussure για τη γλώσσα...

Πρακτικές Εφαρμογές της Πυρηνικής Φυσικής με πολύ απλά λόγια.

* Γράφει ο Στέφανος Ευαγγέλου Μπινιάρης Τη Μελέτη μου αυτήν την  παρουσίασα διαδικτυακά στις 14.03.2024 στις 20.00 η ώρα από τον ΙΧΑ  Το παρόν γραπτό κείμενο διαφέρει κατά τι από την Ομιλία, αφού εδώ δεν υπάρχει ένας αυστηρός περιορισμός έκτασης του κειμένου. Με...

Ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2024           Με το Ν. 2193/1994 (Α΄32) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το Π.Δ....

Κάθε ημέρα μας υπενθυμίζουν την προδοσία της Μακεδονίας μας.

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κατάπτυστη Συμφωνία, μια ενδοτική Συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος, μια Συμφωνία που στόχο έχει τη μείωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων! Αυτή ήταν διαχρονικά η θέση μας και...