Επιστημονικό, τεχνολογικό και επιχειρηματικό συνεδρίο Nanotexnology 2015,λαμβάνει χώρα μέχρι τις 11 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη.
NANOTEXNOLOGY διερευνά τις ευκαιρίες στις αναδυόμενες πεδία των Νανοτεχνολογιών & Οργανικών Ηλεκτρονικών και περιλαμβάνει μια ισχυρή κοινότητα που συγκεντρώνει πάνω από 2.000 ερευνητές, επιστήμονες, μηχανικούς, των επιχειρήσεων και τεχνικό προσωπικό για την προώθηση της έρευνας και της βιομηχανικής συνεργασιών και στη μεταφορά τεχνολογίας, μέσω της δικτύωσης και παντρολογήματα.
Την ώρα που η χώρα μας περνά κρίσιμες ώρες, την ώρα που χιλιάδες νέοι επιστήμονες από την Ελλάδα υπολογίζονται στο κεφάλαιο ανθρώπινου δυναμικού της Διεθνούς Καινοτομίας, εδώ στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Νανοτεχνολογίας ltfn (Laboratory for Thin Films – Nanosystems & Nanometrology) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου -του μεγαλύτερου πανεπιστημιακού ιδρύματος των Βαλκανίων- κάνει τη διαφορά πρωτοπορώντας .
Στην περιοχή του Αεροδρομίου Μακεδονία, σε έναν χώρο 1500 τμ με ειδικά κατασκευασμένο clean room παράγονται από τις τρεις πιλοτικές γραμμές
Οι νέοι ερευνητές μέσω των διατμηματικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN , ένα από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη, πειραματίζονται στη Νανοβιολογία δημιουργώντας νέα υλικά που εισχωρούν στον ανθρώπινο οργανισμό για θεραπευτικούς λόγους , πετυχαίνουν ισχυρές δομές σε νανοκλίμακα αντιγράφοντας τη φύση.
“Η Νανοτεχνολογία μιμείται τη φύση για να δημιουργήσει νέα υλικά με μοναδικές ιδιότητες. Αυτό το φαινόμενο λέγεται Νανομιμητισμός. Για παράδειγμα έχουμε το φαινόμενο του λωτού , το οποίο μελετήθηκε κι έτσι δημιουργήθηκαν αδιάβροχα υλικά. Η σύνθεση των φύλλων του λωτού είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τις σταγόνες του νερού να εισχωρήσουν μέσα τους.
Είναι φυσικά αδιάβροχα. Αφού λοιπόν αναλύθηκε η δομή των φύλλων κατασκευάστηκαν αδιάβροχα υλικά που τη μιμούνται”, εξηγεί η ερευνήτρια Αλεξάνδρα Γκανάτσου διαπιστώνοντας ότι το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο με το οποίο παρατηρούται οι δομές των υλικών τής αποκαλύπτει κάθε φορά έναν νέο μαγικό κόσμο.παραγωγής εκτυπωμένα Οργανικά ΗΛκετρονικά.
Οι ερευνητές δοκιμάζουν τις ατιμικροβιακές δράσεις των νανοσωματιδίων. συθέτοντας νανοσωματίδια για βιολογικές εφαρμογές. “Συνθέτουμε νέα υλικά σε νανοκλίμακα. Στη συγκεκιρμιμένη περίπτωση εγώ συνθέτω νανοσωματίδια τα οποία έχουν αντιμικροβιοακή δράση, έτσι ώστε να γίνεται για παράδειγμα αποτελεσματικότερη η έγχυση ενός φαρμάκου στον ασθενή, ή να δημιουργούνται μικροεμφυτεύματα κατάλληλα για τον ανθρώπινο οργανισμό” λένε.
Το παράδειγμα του Μονομάχου
“Ο Μονομάχος (Gladiator) έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη ενός επαναστατικού νανο-υλικού, του γραφένιου. Το γραφένιο είναι το πιο γνωστό διδιάστατο υλικό, το οποίο αποτελείται από ένα μονόστρωμα ατόμων άνθρακα. Αυτά με τη σειρά τους συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας εξαγωνική διάταξη” εξηγεί ο ερευνητής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας και υπεύθυνος του προγράμματος Gladiator δρ Αργύρης Λασκαράκης.
Το γραφένιο είναι η επανάσταση στον τομέα των νέων υλικών καθώς έχει μονόστρωμα πάχους 0.35 δισεκατομμυριοστών του μέτρου και εμφανίζει μια σειρά εξαιρετικών ιδιοτήτων. Έχει υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα και συνδυάζει μεγάλη οπτική διαφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μεταφέρει ενέργεια και να δημιουργήσει ένα τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα. Σ αυτόν τον Μονομάχο, έχει επενδύσει πολλά η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς το πρόγραμμα που έχει διάρκεια 42 μήνες και ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2013 χρηματοδοτείται από το 7ο Πλαίσιο Στήριξης.
“Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός από τα πιο καινοτόμα νανο-υλικά στον κόσμο, του γραφένιου που θα ενσωματωθεί σε νέες διατάξεις αλλάζοντας την καθημερινή μας ζωή” εξηγεί ο κ Λασκαράκης. Όταν η συνεργασία του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας ltfn του ΑΠΘ , της εταιρείας Organic Elextionics με έδρα τη Θεσσαλονίκη και στόχο τη διάδοση των νανοτεχνολογικών εφαρμογών με 14 φορείς από Γερμανία, Δανία, Γαλλία, Ισπανία , Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο , ολοκληρωθεί, περισσότερη , φθηνότερη και αισθητικά αποτελεσματικότερη ενέργεια θα κατακλύσει τη ζωή μας!!
Τέλος του μήνα οι πρώτοι demonstrators
“Eκτιμούμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να παράγουμε τους δύο demonstrators στη γραμμή παραγωγής στην περιοχή του Αεροδρομίου, ώστε στη συνέχεια να πετύχουμε την ενθυλάκωση, δηλαδή την ενσωμάτωση αυτών των υλικών σε άλλα .για να εξασφαλίσουμε την προστασία τους επειδή είναι ευαίσθητα στην υγρασία και το οξυγόνο.
Η διαδικασία αυτής, της ενθυλάκωσης, θα δρομολογηθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΕΛΒΕ ΑΕ στην Καβάλα. Αν δοθεί η κατάλληλη έμφαση σε αυτό το πρόγραμμα, τότε από το 2016 θα μπορέσουμε να έχουμε μια τεχνολογία εμπορικά αξιοποιήσιμη” εξηγεί η επίκουρη καθηγήτρια του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, Μαρία Γιώτη.
Το ερευνητικό πρόγραμμα GR-Light ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013, με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας..
www.ltfn,gr
www.oe-technologies.com