Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΣύγκρουση Ερντογάν-Στρατού με...

Σύγκρουση Ερντογάν-Στρατού με συλλήψεις στρατηγών

Σχέδιο Βαριά. Σύμφωνα τον τουρκικό Τύπο, ο στρατός  σχεδίαζε το 2003 την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν μέσω πρόκλησης έντασης στο εσωτερικό της  Τουρκίας αλλά και στις σχέσεις Τουρκίας- Ελλάδας  Νέο μεγάλο κύμα συλλήψεων στον Στρατό εξαπολύει η τουρκική κυβέρνηση

 «Πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της καριέρας μου είδα τόσες πολλές συλλήψεις πρώην στρατηγών και στρατιωτικών», σχολίαζε χθες ο αρθρογράφος της «Χουριέτ» Φατίχ Τσεγκιργκέ.

 Στο πλαίσιο των ερευνών του σχεδίου Βαριά για ανατροπή της κυβέρνησης συνελήφθησαν πάνω από 40 πρώην στρατιωτικοί ανάμεσά τους και πρώην στρατηγοί, φέρνοντας και πάλι τα πάνω-κάτω στην Τουρκία. Το νέο μεγάλο κύμα συλλήψεων άρχισε χθες το πρωί.

«Οι οδηγίες ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη.

Στα χέρια του εισαγγελέα υπάρχει λίστα με βάση την οποία άρχισαν οι συλλήψεις», δήλωσε ο νομάρχης Άγκυρας.

Οι πρώην αξιωματούχοι του στρατού μεταφέρονταν από τις άλλες πόλεις της Τουρκίας στο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης στο Μπεσικτάς όπου στράφηκαν τα βλέμματα όλων. Η ένταση κορυφώθηκε κοντά στο μεσημέρι όταν έφτασαν πληροφορίες στην αστυνομική διεύθυνση της Κωνσταντινούπολης ότι ετοιμάζεται βομβιστική ενέργεια εναντίον του δικαστηρίου του Μπεσικτάς. Άρχισαν αμέσως έρευνες και λήφθηκαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας. «Όσο περνάει ο καιρός αυξάνεται η ένταση.

Ο αρχηγός του στρατού Ιλκέρ Μπασμπούγ βρίσκεται σε δύσκολη θέση», σχολίασε ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Νεζάτ Εσέν.

Ο Ιλκέρ Μπασμπούγ μετά τις νέες απρόσμενες εξελίξεις ακύρωσε αμέσως το ταξίδι του στην Αίγυπτο που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα και προτίμησε να παραμείνει στην Τουρκία, αν και μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν προέβη σε καμία ανακοίνωση. Το σχέδιο Βαριά

Ποια είναι τα ηχηρά ονόματα των στρατηγών που συνελήφθησαν;

 Ο πρώην αρχηγός της Πρώτης Στρατιάς Τσετίν Ντογάν, ο οποίος υπογράφει το σχέδιο Βαριά,

 ο πρώην αρχηγός της Αεροπορίας Ιμπραχίμ Φιρτίνα,

ο πρώην αρχηγός του Ναυτικού ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ,

 ο πρώην διοικητής της Α΄ Στρατιάς στρατηγός Εργκίν Σαΐγκούν

και ο αντιστράτηγος Ενγκίν Αλάν ο οποίος ήταν ο στρατηγός που συντόνιζε από την πλευρά των ενόπλων δυνάμεων την επιχείρηση σύλληψης του Αμπντουλάχ Οτζαλάν το 1999 στην Κένυα.

Όλοι οι συλληφθέντες κατηγορούνται για ανάμειξη στο σχέδιο Βαριά, το οποίο είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Ταράφ» πριν από έναν μήνα στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκενεκόν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ταράφ», το σχέδιο Βαριά προέβλεπε την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν μέσω πρόκλησης έντασης στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και στις σχέσεις Τουρκίας- Ελλάδας. Καταρτίστηκε τον Μάρτιο του 2003 στο πλαίσιο ενός σεμιναρίου με τη συμμετοχή 162 αξιωματικών και αποτελείται από πέντε χιλιάδες σελίδες.

Μεταξύ άλλων θα βομβαρδίζονταν δύο τζαμιά, θα προκαλούνταν ένταση στο Αιγαίο με κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους με τρόπο που να φαινόταν ότι καταρρίφθηκε από ελληνικό πολεμικό και θα καταλαμβανόταν τμήμα του Έβρου.

Ο στρατός ωστόσο είχε αντιδράσει έντονα στο δημοσίευμα της «Ταράφ», υποστηρίζοντας πως στο πλαίσιο του σεμιναρίου είχαν γίνει μόνο σχέδια επί χάρτου. «Ανάθεμα», είχε πει τότε ο Ιλκέρ Μπασμπούγ χτυπώντας τη γροθιά του στο τραπέζι, χωρίς να περιμένει ότι θα ακολουθούσε μια τέτοια μεγάλη επιχείρηση. «Είναι μια από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις των τελευταίων δέκα χρόνων. Συνελήφθησαν οι πιο ισχυροί στρατηγοί μιας περιόδου, ωστόσο για να δούμε τι θα ακολουθήσει χρειάζεται λίγος χρόνος», ανέφερε ο αναλυτής του CΝΝ Τurk Γιαβούζ Ογχάν.

 Η τουρκική κυβέρνηση φέρεται ικανοποιημένη από τις εξελίξεις, ωστόσο αποφεύγει να κάνει σχόλια τα οποία θα προκαλέσουν.
«Άλλα λένε μπροστά μου και άλλα πίσω από την πλάτη μου»

ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ επισκέπτεται σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «Εl Ρais» επέκρινε τη Γαλλία και τη Γερμανία για τη στάση τους, στην προσπάθεια της χώρας του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Συμφωνούμε σε πολλά πράγματα όταν μιλάω μαζί τους», είπε σχετικά με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. «Όμως όταν γυρίζω την πλάτη μου, τα πράγματα αλλάζουν. Με 5 εκατομμύρια μετανάστες, είμαστε ενταγμένοι στην Ε.Ε. με ανεπίσημο τρόπο. Όμως η Γαλλία και η Γερμανία άλλαξαν τους κανόνες του παιχνιδιού στο μέσον της παρτίδας».

 Ο Ερντογάν, μιλώντας στον διευθυντής τής «Εl Ρais» Χαβιέρ Μορένο, κατηγόρησε τις χώρες αυτές ότι «επέβαλαν όρους που δεν περιλαμβάνονται στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και δεν έχουν επιβληθεί ποτέ σε καμία άλλη χώρα, ούτως ώστε να μη μπορέσουμε να ενταχθούμε στην Ε.Ε., η οποία παραμένει χριστιανική λέσχη.

 Η χώρα μου δεν έχει χάσει την ελπίδα να ενταχθεί στην Ε.Ε. Θα δεχθούμε μια ολοκλήρωση, αλλά όχι μια πολιτιστική αφομοίωση».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι «όσα έγιναν πέρσι στο Νταβός (η σύγκρουσή του με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες) ήταν ένα κρίσιμο σημείο για την εξωτερική μας πολιτική. Υιοθετήσαμε έναν νέο τρόπο διαχείρισης των διεθνών μας σχέσεων, μια φιλοσοφία αποφασιστικότητας. Έχουμε μια εξωτερική πολιτική με σπονδυλική στήλη».

Πρόσθεσε ότι θέλει να αρχίσει διάλογο με το Ισραήλ και τάσσεται υπέρ της διπλωματικής επίλυσης στην αντιπαράθεση με το Ιράν.

Η Πρώτη Στρατιά είχε πατήσει τότε το κουμπί

«ΑΥΤΕΣ ΟΙ εξελίξεις είναι θετικές», σχολίασε ο αρθρογράφος της «Μιλιέτ» Χασάν Τσεμάλ για τις συλλήψεις αποστράτων στρατηγών, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικές για τη διασφάλιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Εκτιμά ωστόσο ότι αυτή υπόθεση σχετίζεται και με την ανατροπή της κυβέρνησης Ερμπακάν στις 28 Φεβρουαρίου 1997. Η Πρώτη Στρατιά είχε πατήσει τότε το κουμπί, αρχηγός της οποίας ήταν ο Τσετίν Ντογάν. «Όλες αυτές οι δολοπλοκίες πρέπει να βγουν στο φως και να ξεκαθαρίσουν», σχολιάζει ο Χασάν Τζεμάλ.

Η αντιπολίτευση ήταν μουδιασμένη κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας μέχρι το βράδυ που βγήκε ο εκπρόσωπος του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Μουσταφά Όζγιουρεκ, και δήλωσε ότι «οι φυλακές Σιλίβρι μετατράπηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης» και πως σε λίγο δεν θα υπάρχει στρατιωτικός για να υπηρετήσει./πηγή: Τα Νέα

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...

Το Πάσχα Πασκαλιά Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο και την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου στην περιοχή στην θέση του κτήμα “Κοντογιάννη Πλατανιάς & Βογατσικού…

Το Πάσχα Πασκαλιά και η Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο εκ των κατοίκων της περιοχής συρρέουν στον θαυματουργό Άγιο Νικόλαο για να Ανάψουν την λαμπάδα στο Άγιο Νικόλαο και να κάνουν το τάμα στην πανάγια και στον Ιησού Χριστού να λέμε...