Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΣύγκρουση δύο μαχητικών...

Σύγκρουση δύο μαχητικών F-16 νότια της Κρήτης

Δύο μαχητικά F-16 από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας με έδρα τη Σούδα Κρήτης συγκρούστηκαν στον αέρα νοτιοδυτικά της νήσου Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) με αποτέλεσμα να συντριβούν.

Πρόκειται για ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο αεροσκάφος.

Οι δύο χειριστές του διθέσιου αεροσκάφους περισυνελέγησαν ζωντανοί και μεταφέρθηκαν αρχικά στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας, όπου υπεβλήθησαν σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο τρίτος πιλότος εντοπίστηκε νεκρός έπειτα από εντατικές έρευνες στην περιοχή.

Η κατάσταση του ενός τραυματία χειριστή θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη και διακομίστηκε με ελικόπτερο Super Puma από το νοσοκομείο της Ιεράπετρας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου. 

Ο άτυχος 36χρονος σμηναγός δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή. Υπέστη διάτρηση πνεύμονα, φέρει τραύματα στο κεφάλι και έχει ακατάσχετη αιμορραγία. Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου θα γίνει προσπάθεια να ελεγχθεί η αιμορραγία.

 Στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας κατάφερε να ανανήψει από τρεις ανακοπές που υπέστη στο χειρουργείο.

Ο δεύτερος χειριστής φέρει κατάγματα στα κάτω άκρα και έχει κάκωση στον αυχένα αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Αργά το απόγευμα μεταφέρθηκε και αυτός στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου.

Τα δύο F – 16 Block 52 της Πολεμικής Αεροπορίας συγκρούστηκαν λίγο μετά τις 14:00, κατά τη διάρκεια άσκησης για προσομοίωση αναχαίτισης σε χαμηλό ύψος στην οποία συμμετείχαν έξι αεροσκάφη.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, έσπευσε αρχικά στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας και ενημερωνόταν για την εξέλιξη των ερευνών εντοπισμού του αγνοούμενου χειριστή. Αμέσως μετά, ο κ. Βενιζέλος μετέβη στην Κρήτη και βρίσκεται στο Ηράκλειο.

Στα Χανιά, όπου εδρεύει η 115 Πτέρυγα Μάχης, βρίσκεται αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

 «Χάσαμε ένα ακόμα παλικάρι» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

 «Η οδύνη μας είναι πολύ μεγάλη. Ένα ακόμα παλικάρι δίνει τη μάχη της ζωής. Οι γιατροί του ΠΑΓΝΗ, της Ιεράπετρας και της Αεροπορίας, είναι πάνω του. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να κερδίσει τη δύσκολη μάχη. Υπάρχει ένας ακόμα τραυματίας, αλλά είναι πολύ καλά στη υγεία του», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στα ακριβή αίτια του συμβάντος ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «έχουμε χρόνο να τα δούμε. Τώρα πρέπει να ξεπεράσουμε το δύσκολο κάβο. Η πολιτεία, η κυβέρνηση, όλη η ελληνική κοινωνία, νιώθει τους ανθρώπους αυτούς ως δικούς της, είμαστε και εμείς μέλη των οικογενειών τους.»

«Ο τραγικός θάνατος του ιπταμένου της Πολεμικής Αεροπορίας μας συγκλόνισε και μας υπενθύμισε το σεβασμό που νιώθουμε για εκείνους που με έντονη αίσθηση ευθύνης έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος. Εκφράζω την οδύνη και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του, καθώς και τη συμπαράστασή μου σε όλους τους συναδέλφους του» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Τη βαθιά οδύνη του ιδίου και της κυβέρνησης για την τραγική απώλεια του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, την ώρα του καθήκοντος, εξέφρασε με δήλωση του ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός συμπληρώνει στη δήλωσή του ότι οι σκέψεις μας αυτές τις δύσκολες ώρες είναι κοντά στην οικογένεια του αξιωματικού, που έχασε τη ζωή του, όπως και στους δύο χειριστές που νοσηλεύονται, μαζί με τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση.

Συλλυπητήρια για το χαμό του πιλότου, ευχές για ταχεία ανάρρωση των άλλων δύο, καθώς και ερωτηματικά για τις συνθήκες του ατυχήματος εξέφρασαν τα κόμματα, ζητώντας ταχεία διερεύνηση και άμεσες απαντήσεις./Newsroom ΔΟΛ

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...