Μανόλης Λαμτζίδης, δικηγόρος, πρ. Πρόεδρος ΔΣΘ, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς
Στις 10 Δεκεμβρίου 2014, δύο μέλη του ΔΣΘ , ο γράφων και η Ρωξάνη Κωστατζίκη, μέλος του Δ.Σ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης διαβήκαμε για άλλη μία φορά τις πύλες της δικαστικής φυλακής Διαβατών Θεσσαλονίκης καλεσμένοι της Διεύθυνσης του 3ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας , που λειτουργεί μέσα στη φυλακή.
Αφορμή ήταν η (καθυστερημένη) τελετή του αγιασμού για την έναρξη του σχολικού έτους και σκοπός η παρουσία σε αυτήν σε αναγνώριση του ρόλου του ΣΔΕ αφενός και η καταγραφή των αναγκών των μαθητών- κρατούμενων σε είδη καθημερινής χρήσης, που θα τους χορηγήσει ο Δ.Σ.Θ ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων, αφετέρου.
Το σχολείο σήμερα παρακολουθούν 63 άνδρες (50 στον Α΄κύκλο και 13 στο Β) και 6 γυναίκες.
Στους άνδρες συγκαταλέγονται Έλληνες (παλιννοστούντες από χώρες της πρ. ΕΣΣΔ) , Αλβανοί, Αρμένιοι, Βούλγαροι, Παλαιστίνιοι, Σύριοι, Αφγανοί, Αλγερινοί, Μαροκινοί και Ρομά (υπηκοότητας Αλβανικής, Βουλγαρικής και Ελληνικής).
Στις γυναίκες συγκαταλέγονται 2 Ελληνίδες, 2 Βουλγάρες, 1 Ρουμάνα και 1 «Ρομά» (Ρουμανικής υπηκοότητας).
Για πρώτη φορά φέτος , για όσους παρακολουθούν το σχολείο η ποινή υπολογίζεται ευεργετικά για το σύνολο του διδακτικού έτους (10 μήνες το χρόνο) και αυτό λειτουργεί σαν κίνητρο προσέλκυσης των κρατουμένων.
Τα ΣΔΕ αποτελούν ένα ευέλικτο πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων. Απευθύνονται σε άτομα από 18 ετών και πάνω, τα οποία δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική τους εκπαίδευση.
Έτσι, τα ΣΔΕ δίνουν τη δυνατότητα στους ενηλίκους αυτούς να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο του Γυμνασίου . Ακόμα μέσω αυτής της δομής , οι κρατούμενοι-μαθητές μπορούν να δώσουν δωρεάν εξετάσεις για πιστοποιητικό ελληνομάθειας και γνώσης αγγλικής γλώσσας.
Το προσωπικό του Σχολείου έχει να αντιμετωπίσει εκτός από τις καθημερινές προκλήσεις της μετάδοσης της γνώσης σε έγκλειστους ανθρώπους και άλλα «παράπλευρα» ζητήματα, όπως :
1.Την ανθρωπιστική κρίση , στην χειρότερη εκδοχή της, όπως εκδηλώνεται μέσα στη φυλακή (φτωχοί Έλληνες και αλλοδαποί στερούμενοι και των στοιχειωδών μέσων επιβίωσης κλπ.).
Αρκεί να σημειώσουμε ότι ακόμα και τώρα, στην καρδιά του χειμώνα, η παρεχόμενη κεντρική θέρμανση δεν υπερβαίνει τη μία ώρα την ημέρα!
Ακόμα, η πρόσβαση στο δικαίωμα σε «δίκαιη δίκη» και στο δικαίωμα για αποτελεσματική υπεράσπιση για αρκετούς δεν παρέχονται ικανοποιητικά καθώς , όταν τους χορηγείται «δωρεάν νομική προστασία», αυτό γίνεται τελευταία στιγμή στην κυριολεξία «στην έδρα» χωρίς να έχει προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία.
2.Η πολύ -πολιτισμική σύνθεση των μαθητών, καθώς κάθε εθνοτική ομάδα είναι φορέας διάφορων πολιτιστικών προτύπων και πρακτικών (θρησκευτικές πεποιθήσεις κλπ.), η οποία όμως παρέχει τις δυνατότητες εξάσκησης πάνω στη ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία αυτών των διαφορετικών ομάδων.
Σε κάθε περίπτωση, οι μαθητές του 3ου ΣΔΕ Διαβατών , αλλά και όλων των ΣΔΕ μέσα σε φυλακές, αλλά και ο Διευθυντής και το προσωπικό χρειάζονται την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή μας στις προσπάθειες που καταβάλουν , γιατί το Σχολείο με τις δυνατότητες που δίνει , δεν είναι «μια προέκταση της φυλακής, αλλά μια νησίδα ελευθερίας»!
Μανόλης Λαμτζίδης
(m.lamtzidis@gmail.com)