Κύριε Βάνη,
Θα ήθελα να ρωτήσω την γνώμη σας, γιατί εκτιμώ ιδιαίτερα την ευαισθησία σας, για τη στάση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τα ΙΕΚ. Λειτουργούν μέχρι και σήμερα πολλά δημοσία αλλά και ιδιωτικά ΙΕΚ στα οποία σπουδάζουν τα παιδιά μας, όσα απ’ αυτά δεν κατάφεραν να απορροφηθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και άλλα για συμπληρωματικές γνώσεις.
Ο κύκλος των μαθημάτων είναι τέσσερα εξάμηνα. Το υπουργείο με καινούργια απόφαση έθεσε ως όρο για την απόκτηση πτυχίου, υποχρεωτική πρακτική άσκηση, 960 ώρες, αμισθί.
Για να καλυφθούν αυτές οι ώρες, οι “πρακτικάριοι” θα πρέπει να απασχολούνται καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή 6 ώρες ημερησίως για 8 μήνες.
Αυτά τα παιδιά δεν θεωρούνται βέβαια άνεργα και όλο αυτό το διάστημα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τις οποίες εκμεταλεύονται οι ιδιώτες με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται και προσωπικό το οποίο θα επιβαρύνει την τσέπη τους. Το ΕΣΠΑ απ’ όσο γνωρίζω τα προηγούμενα έτη έδινε τουλάχιστον ένα μικρό ποσό σε αυτά τα παιδιά. Έτσι μετράμε τους ανέργους;
Μ εκτίμηση
Φωτεινή Λ…….ου
Απάντηση του Νίκου Βάνη
Η κάθε πρακτική άσκηση , πρέπει αναμφίβολα να αμείβεται με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση με βάση το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη ,όπως απορρέει από τις συλλογικές συμβάσεις που είναι υποχρεωτικά εκτελεστές για όλους τους απασχολούμενους.
Η εν λόγο υπουργική απόφαση για την υποχρεωτική δωρεάν πρακτική εργασία είναι απαράδεκτη,αντισυνταγματική και πρέπει να καταργηθεί,καθώς κανείς ,ούτε και ο υπουργός αυτής της απόφασης ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΎΕΙ ΤΣΑΜΠΑ!!!
Και εφόσον πρόκειται για δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα,τα αναλώσιμα και τα βιβλία,πρέπει η πολιτεία να τα παρέχει δωρεάν στους μαθητές σύμφωνα με το σύνταγμα ,γεγονός που επίσης δεν εφαρμόζεται.
Επιπλέον, με τον νόμο 4172 του Ιουλίου του 2013, η κυβέρνηση κατάργησε ξαφνικά και το 40% των ειδικοτήτων της δημόσιας τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης,μάλιστα πολλές από τις ειδικότητες που καταργήθηκαν αποτελούσαν πεδία υψηλής προτίμησης για τους μαθητές, λόγω της καλής απορρόφησης που παρουσίαζαν στην αγορά εργασίας, υποβαθμίζοντας του θεσμού Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)
Με όλες αυτές τις πρακτικές και αποφάσεις του κάθε υπουργού της εκάστοτε κυβέρνηση ,όχι μόνο υποβάθμισαν το θεσμό του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), αλλά γενικά ολόκληρη την Ελληνική παιδεία, σε όλους τους βαθμούς εκπαίδευσης ,όπου πλέον δεν διαπαιδαγωγεί θεωρητικά και πρακτικά για την παραγωγή του καλύτερου δυνατού πολίτη , αλλά των παιδεύει με την αμφίβολη σημερινή μέθοδος -“παπαγαλάκι”, της δήθεν μόρφωσης όπως το ονομάζουν αυτοί που τα εμπνεύστηκαν(βλέπε σχολικά βιβλία/σχολεία δίχως εργαστήρια χειμίας-φυσικής και δασκάλους/ νηπιαγωγεία χωρίς υλικά -παιχνίδια, ιδίως στην περιφέρεια ) και ισοπέδωσαν τα πάντα στο όνομα τις παιδείας
Όσο για τα ΕΣΠΑ ,βέβαιος και θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν και από τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.),αν υπήρχε ενδιαφέρων και προγραμματισμός από το υπουργείο παιδείας .Όπως φαίνεται όμως, με την υπουργική απόφαση για δωρεάν εργασία ,τους καλύπτει πλήρως ,με τα τεράστια κονδύλια να διοχετεύονται προς άλλες κατευθύνσεις.
Κατά τα άλλα μοιράζουν διπλώματα για την επόμενη στρατιά ανέργων!
Μονό με αγωνιστικούς αγώνες, γονέων και μαθητών ,ίσως να αλλάξουν κάποια πράγματα στον ορίζοντα!