Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΣυνεχίζεται η μάχη...

Συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών στη ΒΑ Αττική

Mε το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού στο μεγάλο μέτωπο της φωτιάς στη Νέα Μάκρη. Δύσκολα μέτωπα μαίνονται επίσης στον Διονύσο και τον Μαραθώνα. Ανυπολόγιστη η καταστροφή, καθώς εκτιμάται ότι κάηκαν 150.000 στρέμματα και εκατοντάδες σπίτια.

Ανησυχητικό είναι το μέτωπο της φωτιάς στην Πεντέλη, όπου οι φλόγες απείλησαν τη Μονή Παντοκράτορος. Η πυρκαγιά έχει ξεφύγει από την περιοχή του Νταού Πεντέλης και έχει φτάσει στην Καλλιτεχνούπολη και κατευθύνεται προς το Πικέρμι. Στα πρώτα σπίτια της Διώνης έφτασε η φωτιά.

Αναζωπυρώσεις σημειώνονται και στη Νέα Μάκρη, στον Διόνυσο, τον Βαρνάβα και το Σέσι.

Το έργο της Πυροσβεστικής δυσκολεύουν τόσο η μορφολογία του εδάφους όσο και οι ισχυροί άνεμοι που φτάνουν τα 6-7 μποφόρ.

Μείωση της έντασης των ανέμων αναμένεται από αργά το μεσημέρι της Δευτέρας.

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, από τις 06:17 το πρωί επιχειρούν στην Αττική 12 πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair (εννέα ελληνικά, δύο ιταλικά και ένα γαλλικό). Επίσης, από τις 06:11 επιχειρούν δύο Canadair στο Πόρτο Γερμενό, ενώ άλλα δύο επιχειρούν στην Κάρυστο.

Στη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκε η Μονή του Οσίου Εφραίμ, καθώς οι φλόγες απειλούσαν το μοναστήρι. Η φωτιά έχει κατακάψει περιοχές, όπως ο Μαραθώνας, ο Αγιος Στέφανος, η Παλαιά Πεντέλη, η Παλλήνη, το Πικέρμι, η Ανθούσα, η Ανοιξη, η Σταμάτα, η Ροδόπολη, το Ανω και Κάτω Σούλι.

Από τη νύχτα της Παρασκευής, όταν ξέσπασε η φωτιά στο Γραμματικό έως και αυτές τις ώρες έχουν καεί και υποστεί καταστροφές δεκάδες κατοικίες και έχουν παραδοθεί στις φλόγες χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, χωρίς να μπορεί ακόμη να υπάρξει καθαρή εικόνα της καταστροφής.

Τις ελληνικές δυνάμεις συνδράμουν δύο ελικόπτερα από την Ιταλία, ενώ το βράδυ έφτασαν δύο από τα τέσσερα γαλλικά αεροπλάνα και ένα κυπριακό ελικόπτερο Kamov. Από την Αυστρία αναμένονται έξι αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Ενδείξεις εμπρησμού Υπόνοιες για εμπρησμό αφήνουν οι φορείς και επισημαίνουν δύο στοιχεία: την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, αφού σπάνια γίνεται τυχαία τη νύχτα, και το σημείο όπου ξέσπασε, στα 500 μέτρα από τον χώρο κατασκευής του νέου ΧΥΤΑ και μακριά από οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα και εγκατάσταση, από την οποία θα μπορούσε να προκληθεί.

«Δύσκολο να ήταν τυχαίο γεγονός» λέει ο κοινοτάρχης Γραμματικού Νίκος Κούκης, αλλά παραπέμπει σε «αυτούς που φυλάνε τον χώρο του ΧΥΤΑ στα 500 μέτρα, από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά». Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως «αντί να κάνουν προσπάθεια να σβήσουν τη φωτιά, έσπευσαν να προστατεύσουν τα μηχανήματα του εργολάβου».

Υπενθυμίζεται ότι οι περιοχές Γραμματικού και Κερατέας έχουν εναντιωθεί στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή τους, όπως προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός για το Λεκανοπέδιο και απαντούν με μπλόκα και κινητοποιήσεις στην όποια απόπειρα να αρχίσουν τα έργα.

Ο αρχιεπίσκοπος στα μέτωπα της φωτιάς

Επίσκεψη στις πληγείσες από τις καταστροφικές πυρκαγιές περιοχές της Ανατολικής Αττικής πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Ο αρχιεπίσκοπος επισκέφτηκε αρχικώς τις περιοχές του Βαρνάβα, του Μαραθώνα και της Πεντέλης, όπου είχε συνάντηση και με την υπερνομάρχη Αθηνών – Πειραιώς Ντίνα Μπέη και τους μοναχούς της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης.

Στη συνέχεια μετέβη στη Νέα Μάκρη, τον Βουτζά, τον Αγιο Στέφανο, τη Δροσιά και τη Σταμάτα.

Συνομίλησε με τοπικούς παράγοντες και τις αρχές αλλά και τους κατοίκους δίνοντας σε όλους κουράγιο και δύναμη στη συνέχιση του δύσκολου έργου τους.

Σε δηλώσεις του, φανερά συγκινημένος, χαρακτήρισε τραγωδία την καταστροφή του φυσικού πλούτου των περιοχών και ζήτησε εθνική ομοψυχία.

«Αυτές τις ώρες» είπε χαρακτηριστικά «πρέπει να είμαστε όλοι μια οικογένεια». Στη διάρκεια των συναντήσεων με φορείς της τοπικής κοινωνίας τόνιζε διαρκώς την διάθεση της Εκκλησίας μέσω της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» για τη παροχή οιασδήποτε βοήθειας όπου και όταν απαιτείται με κάθε δυνατό τρόπο.

πηγή: ΔΟΛ

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...

Το Πάσχα Πασκαλιά Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο και την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου στην περιοχή στην θέση του κτήμα “Κοντογιάννη Πλατανιάς & Βογατσικού…

Το Πάσχα Πασκαλιά και η Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο εκ των κατοίκων της περιοχής συρρέουν στον θαυματουργό Άγιο Νικόλαο για να Ανάψουν την λαμπάδα στο Άγιο Νικόλαο και να κάνουν το τάμα στην πανάγια και στον Ιησού Χριστού να λέμε...