Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήTerrorismΣυνελήφθη από αστυνομικούς...

Συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου το πρωί της Παρασκευής, σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης της τακτικής ανακρίτριας Ρόδου, ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, κατηγορούμενος για κατασκοπεία.

Μετά το φιάσκο… τους συνέλαβαν σωστά!

Με ένταλμα της ανακρίτριας πέρασαν χειροπέδες στον γραμματέα του τουρκικού προξενείου στην ρόδο και στον Μάγειρα του πλοίου “ΣΤΑΥΡΟΣ” που ανήκει στην εταιρεία ΣΑΟΣ, για κατασκοπία.

Του Άρη Σπίνου Συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου το πρωί της Παρασκευής, σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης της τακτικής ανακρίτριας Ρόδου, ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, κατηγορούμενος για κατασκοπεία.

Στις 11:10 οδηγήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Η ανακρίτρια του έδωσε προθεσμία μέχρι την επόμενη Δευτέρα για να απολογηθεί.

Επίσης συνελήφθη και ο μάγειρας του πλοίου που παραδέχτηκε ότι του έστειλε φωτογραφίες με στρατιωτικές πληροφορίες.

Πιο συγκεκριμένα ο 35χρονος πρόκειται να δώσει σήμερα το πρωί έγγραφες εξηγήσεις σχετικά με τα όσα του αποδίδονται κυρίως από την ομολογία του 52χρονου συγκατηγορούμενού του αλλά και από στοιχεία που έχουν αντληθεί από πολύμηνη παρακολούθηση (από τον Αύγουστο του 2020) από επιτελείς της Κρατικής Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και της Ε.Υ.Π.

Δεν αναμένεται να τοποθετηθεί αναλυτικά αλλά γενικώς να αρνηθεί την κατηγορία.
Αναμένεται εξάλλου να διαπιστωθεί εάν ο Τούρκος πρόξενος θα αιτηθεί αρμοδίως στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου να αποδοθούν στο προξενείο ένας υπολογιστής και ένα τηλέφωνο, που κατασχέθηκαν από την οικία του 35χρονου, όπως έπραξε με επιστολή του στις αρχές.
Στο μεταξύ, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει μια νέα έρευνα για να διαπιστωθεί αν ο 52χρονος και ο 35χρονος κατέγραφαν τις δραστηριότητες αλλά και τις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κω και στη Νίσυρο.

Πέρα από το εύρος των στοιχείων που έχουν συλλέξει οι άνδρες των ελληνικών υπηρεσιών και τα οποία καταδεικνύουν την πολύμηνη δράση των δύο κατηγορουμένων ως κατασκόπων, το γεγονός ότι το πλοίο στο οποίο εργαζόταν ο 52χρονος πραγματοποιούσε επίσης δρομολόγια και στα δύο παραπάνω νησιά έχει οδηγήσει τις έρευνες και προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες πέρα από την ΕΥΠ, επικουρικές έρευνες ως προς τη δράση των δύο κατασκόπων διεξάγουν και στρατιωτικοί κύκλοι, σε μία επιπλέον προσπάθεια να καταγραφεί όχι μόνο το μέγεθος των πληροφοριών που έχουν μεταφερθεί στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ), αλλά και το εύρος των περιοχών και τοποθεσιών στις οποίες επικέντρωσαν τη δράση τους οι δύο κατάσκοποι.
Στην κατοχή τους φέρεται μάλιστα να βρέθηκαν περισσότερες από 2.500 φωτογραφίες ελληνικών στόχων, ονόματα και αριθμοί πλοίων αλλά και στιγμιότυπα υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού κατά τον ελλιμενισμό τους στο λιμάνι της Ρόδου.

Σύμφωνα με επιτελείς του Πενταγώνου, η δράση των δύο κατασκόπων αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική και αυτό παρά την εντύπωση που επιδιώκουν να δημιουργήσουν, ενδεχομένως αθέλητα, ορισμένοι ότι οι πληροφορίες που παρείχαν προς την τουρκική ΜΙΤ ήταν χαμηλού επιπέδου. «Η αξία που έχει η ανθρώπινη εμπλοκή στη συλλογή των πληροφοριών είναι ανεκτίμητη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την όποια τεχνολογία έχει αναπτυχθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Μπορεί να θεωρεί κάποιος ότι αρκεί η δορυφορική εικόνα ή το πέταγμα ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους ή ενός drone πάνω από τον στόχο για να αντληθούν όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται.

Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Μπορεί λόγου χάρη ένα drone να καταγράψει κατά προσέγγιση τον αριθμό των ανδρών πάνω σε ένα νησί, δεν μπορεί να καταγράψει όμως και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Εάν δηλαδή πρόκειται για οπλίτες που απλά εκτίουν τη θητεία τους εκεί ή πρόκειται για άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Επίσης δεν μπορούν να καταγράψουν πλήρως ούτε και το είδος των όπλων που μπορεί να έχουν μεταφερθεί σε κάποια τοποθεσία ή τις δυνατότητές τους. Όλα αυτά όμως γίνονται πιο εύκολα όταν υπάρχει κάποιο «ανθρώπινο μάτι» το οποίο θα δει εκ του σύνεγγυς, θα αξιολογήσει και εν συνεχεία θα μεταφέρει με κάθε ακρίβεια στους αποδέκτες του όλες τις πληροφορίες που κατέγραψε» σημειώνουν χαρακτηριστικά. Ο 52χρονος έχει ομολογήσει μεταξύ άλλων ότι ο 35χρονος τον στρατολόγησε και ότι του έστελνε μηνύματα μέσω της εφαρμογής «what’s up».

Ο ίδιος του απαντούσε είτε με τηλεφωνικές κλήσεις είτε μέσω της εφαρμογής, ενώ του έδωσε πληροφορίες για τις κινήσεις του ελληνικού στρατού τον Οκτώβριο του 2020 δύο φορές και τον Νοέμβριο υπήρξε, όπως ισχυρίστηκε, ρήξη στις σχέσεις τους διότι αντιλήφθηκε ότι ήταν επικίνδυνος.
Φέρεται ο 35χρονος να του απέστειλε μάλιστα με μήνυμα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας ενώ προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί του και δεν απαντούσε στις κλήσεις του.

Μάλιστα, όπως ισχυρίζεται ο 52χρονος, επεδίωκε να τον πείσει να στρατολογήσει κι άλλα πρόσωπα με παρεμφερή καθήκοντα σε πλοία της γραμμής.

Η ιστορία της οικογένειας του 35χρονου διερμηνέα και πρώην καθηγητή, Σεμπαχατίν Μπαϊράμ, ο οποίος κατηγορείται ότι στρατολόγησε τον 52χρονο μάγειρα που φωτογράφιζε ευαίσθητα σημεία του ακριτικού νησιού.

Η ιστορία του Σεμπαχατίν Μπαϊράμ, από τα καπνά της Κομοτηνής, στα φροντιστήρια ως καθηγητής μαθηματικών και από εκεί στη Ρόδο, στο ρόλο του κατασκόπου, σύμφωνα με τις κατηγορίες που του αποδίδονται από τις ελληνικές Αρχές.

Κατηγορίες που προκύπτουν από την ομολογία του 52χρονου μάγειρα, ο οποίος αποκάλυψε στην αστυνομία ότι ο διερμηνέας του τουρκικού προξενείου τον έβαζε από το πλοίο της γραμμής που εκτελούσε το δρομολόγιο Ρόδος – Καστελόριζο να φωτογραφίζει τις διατάξεις των πολεμικών πλοίων, στρατόπεδα και άλλα ευαίσθητα σημεία του ακριτικού νησιού. Τώρα οι Αρχές κάνουν φύλλο και φτερό τους υπολογιστές του 52χρονου μάγειρα, αναζητώντας νέα στοιχεία που ενδεχομένως φέρουν στο φως νέες αποκαλύψεις σχετικά με τις επαφές και τις ύποπτες δραστηριότητες μεταξύ των δύο ανδρών.

Η είδηση ότι ο Σεμπαχατίν Μπαϊράμ από το χωριό Σώστη του δήμου Ιάσμου της Θράκης, είναι μπλεγμένος σε υπόθεση κατασκοπείας εις βάρος της Ελλάδας, είναι το πρώτο θέμα συζήτησης τα τελευταία 24ωρα στην Κομοτηνή.

Η οικογένεια Μπαϊράμ δεν είναι μια τυχαία οικογένεια ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες οικογένειες μουσουλμάνων που ζουν στην Θράκη. Το αντίθετο, λένε κάτοικοι του χωριού Σώστη, στο οποίο γεννήθηκαν τα δύο αδέρφια Μπαϊράμ.

Ο Χαλήλ Μπαϊράμ ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για τον δήμο Ιάσμου με τον συνδυασμό του Οντέρ Μουμίν

Ο Σεμπαχατίν και ο Χαλήλ προέρχονται από οικογένεια καπνοπαραγωγών και για αρκετά χρόνια η παραγωγή καπνού ήταν η μοναδική πηγή εσόδων τους, όπως άλλωστε συνέβαινε κι εξακολουθεί να συμβαίνει για αρκετούς μουσουλμάνους της Θράκης.

Όμως στο πέρασμα των χρόνων η δουλειά έπεσε, οι επιχειρήσεις παραγωγής καπνικών προϊόντων συρρικνώθηκαν και από τις περίπου 70 που λειτουργούσαν πριν από 10 χρόνια, πλέον έχουν μείνει μόλις εννέα.

Ο Σεμπαχατίν και ο Χαλήλ έβλεπαν τους εαυτούς τους μακριά από τα χωράφια καλλιέργειας καπνού. Και οι δυο τους είχαν άλλα όνειρα και τράβηξαν χωριστούς δρόμους.

Ο 35χρονος κατηγορούμενος για κατασκοπεία, Σεμπαχατίν Μπαϊράμ τελείωσε το σχολείο και σπούδασε μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης με σκοπό να διδάξει στην Κομοτηνή, όπως κι έκανε σε ένα από τα γνωστά φροντιστήρια της πόλης, προτού πάρει την απόφαση να μετακομίσει στη Ρόδο για να εργαστεί ως διερμηνέας του Τούρκου προξένου κι όχι μόνο απ’ ότι δείχνουν τα στοιχεία.

Ενδιάμεσα φρόντισε να κάνει θόρυβο μέσω από τη σελίδα του στο Facebook, προπαγανδίζοντας υπέρ της «ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης», ανεβάζοντας αναρτήσεις με εθνικιστικά τουρκικά σύμβολα και γενικότερα είχε μια ξεκάθαρα δεδηλωμένη στάση κατά των ελληνικών συμφερόντων.

Μαζί με τον Σεμπαχατίν βρίσκεται στη Ρόδο και η μητέρα του, η οποία μετακόμισε πριν από περίπου 1,5 μήνα έπειτα από ένα περίεργο περιστατικό κλοπής που συνέβη στο σπίτι της οικογένειας στο Σώστη.

O αδερφός του Χαλήλ, Σεμπαχατίν Μπαϊράμ (με την κόκκινη γραβάτα) σε πολιτιστική εκδήλωση δίπλα στον Τούρκο πρόξενο

Ο 38χρονος αδερφός του, Χαλήλ Μπαϊράμ, παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών, ο οποίος συνεχίζει να κατοικεί στο Σώστη, αποφάσισε πριν από ενάμιση χρόνο να δοκιμάσει την τύχη του στην πολιτική, κατεβαίνοντας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για τον δήμο Ιάσμου με τον συνδυασμό του Οντέρ Μουμίν, «Εμπρός». Ωστόσο δεν τα κατάφερε να εκλεγεί και έτσι αναγκάστηκε να στραφεί σε άλλες λύσεις που θα τον ωφελούσαν. Του πρότειναν να ξενιτευτεί και να δουλέψει σε ναυπηγεία στην Ολλανδία, κάτι που αρχικά τον ενθουσίασε λόγω των οικονομικών αποδοχών που του πρόσφεραν. Όμως δεν άντεξε περισσότερο από τέσσερις μήνες κι έτσι αποφάσισε να επιστρέψει στην Θράκη. Σήμερα εργάζεται σε πρατήριο καυσίμων.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΑΚΟΥΣΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ;

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Στις 19 Δεκεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε ένα σπουδαίο συμβάν, που γενικά πέρασε στα ψιλά των ΜΜΕ! Αυτήν την ημέρα στο Νομισματικό Μουσείο πραγματοποιήθηκε παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του ομόλογού της Τούρκου Μεχμέτ Νουρί...

Απόφαση σταθμός για τις SLAPP αγωγές κατά δημοσιογράφων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ χαιρετίζει την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λάρισας, η οποία χαρακτηρίζει στρατηγική αγωγή κατά της συμμετοχής του κοινού (SLAPP) την αγωγή του Γιώργου Μιχαλόπουλου, Προέδρου του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) και Διευθύνοντα Συμβούλου της...