Ο Κρητικός λυράρης, μουσικός, καλλιτέχνης προσκεκλημένος του δημοσιογράφου Νίκου Βάνη, (23/01/2010) στο στούντιο του ψηφιακού ραδιοφώνου elliniko-fenomeno.com , και στην εκπομπή “Ελληνικό Φαινόμενο”, απαντά σ΄όλες τις ερωτήσεις του δημοσιογράφου για την μέχρι τώρα πορεία του στο καλλιτεχνικό χώρο και τα μελλοντικά του σχέδια.
Ο Νίκος Ζωιδάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά. Τα ακούσματα του ήταν από τους μεγάλους καλλιτέχνες της Κρήτης. Η πρώτη επαφή με την λύρα ήταν σε ηλικία εννέα ετών. Το 1985 έρχεται η πρώτη δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Της αγάπης το χαμπέρι”.
Από τότε έχει ηχογραφήσει είκοσι δίσκους, με όλους σχεδόν τους καλλιτέχνες της Κρήτης. Τρεις απ΄ αυτούς έχουν γίνει χρυσοί οι “Κάτι από την ζωή μου”, “Μια βραδιά με τον Νίκο Ζωιδάκη και την παρέα του”, “Καλωσόρισες καρδιά μου”. Επιθυμία του όπως λέει, είναι “να ακουστεί η Κρητική μουσική, και να αγαπηθεί περισσότερο η λύρα”.
Σήμερα αγαπητοί μου ακροατές και ακροάτριες καθυστερήσαμε λίγο να βγούμε στον αέρα, διότι φιλοξενούμε ένα εκλεκτό καλεσμένο, τον Νίκο Ζωιδάκη. Εμφανίζεται στο νυχτερινό κέντρο“fix 2010” της Θεσσαλονίκης ,μαζί με τον Πάνο Καλίδη και την Βανέσα Αδαμοπούλου, με ένα πλούσιο ρεπερτόριο που περιλαμβάνει από λαϊκά , Κρητικές, μαντινάδες, ώς και έντεχνα τραγούδια, από τον Νίκο Ζωιδάκη.
Νικόλα μου, καλώς μας ήλθες.
Νίκος Ζωιδάκης: Καλώς σας βρήκα φίλε μου Νίκο, καλησπέρα σ΄ όλους τους ακροατές, που βλέπω ότι είναι χιλιάδες, και χαίρομαι γι΄ αυτό.
Ν. Βάνης: Πήρες μια ιδέα το πως μας ακούν, και από πού.
Ν. Ζωιδάκης: Ναι, είναι πολύ σημαντικό αυτό.
Ν. Βάνης: Αυτό στα αναλογικά ραδιόφωνα δεν υπάρχει.
Ν. Ζωιδάκης: Όχι, σε καμιά περίπτωση, εδώ μου δείχνεις ακόμα και από πιο σπίτι μας ακούν αυτήν την στιγμή.
Καλησπέρα σ΄ όλον τον κόσμο, και ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία να επικοινωνήσω, με όλες αυτούς τους χιλιάδες ακροατές.
Ν. Βάνης: Εμφανίζεσαι εδώ στην Θεσσαλονίκη στο “fix 2010”. Θέλω να μου πεις πως προέκυψε αυτή η συνεργασία, και μετά να έλθουμε στους δίσκους σου, που είναι καταπληκτικοί. Θα σου πω κάτι Νικόλα, επειδή μ΄ αρέσει η ειλικρίνεια, δεν γνώριζα ακριβώς την δουλειά σου, σε είχα ακουστά. Εάν και είχες έλθει πολλές φορές στην Θεσσαλονίκη δεν έτυχε να έλθω για να σε ακούσω.
Ν. Ζωιδάκης: Δεν είχες δει από κοντά αυτό που κάνω. Έχω έλθει πάρα πολλές φορές στην Θεσσαλονίκη, και όπως λέγαμε και εκτός αέρα, η σχέση της Θεσσαλονίκης με την Κρήτη είναι κάτι το ιδιαίτερο. Αυτή η χημεία δηλαδή που υπάρχει μεταξύ των δύο πληθυσμών, είναι κάτι το μοναδικό.
Λοιπόν πως προέκυψε η εμφάνιση μου εδώ στο “Fix 2010” ;;;Κατ΄ αρχήν είναι μεγάλη μου χαρά που συνεργάζομαι με τον κύριο Φουρναράκη, τον οποίον θεωρώ ότι είναι ένας από πιο σημαντικούς επιχειρηματίας του χώρου. Δεν είχα εμφανιστεί με πρόγραμμα σε τέτοιου είδους μαγαζιά.
Δηλαδή πολλές φορές με ρωτούν και στην Κρήτη, πως είναι δυνατόν εσένα που σε ξέρουμε, να είσαι μόνος σου στα κέντρα, στα πανηγύρια, στους γάμους, ξαφνικά να πηγαίνεις να λες μαντινάδες σ΄ ένα μαγαζί που ως επί το πλείστον κυριαρχεί το μπουζούκι, και είναι ένα άλλο είδος διασκέδασης.
Ν. Βάνης: Αυτό που λες είναι πολύ σωστό.
Ν. Ζωιδάκης: Άλλον τον εκφράζουν τα Κρητικά, άλλον το μπουζούκι, άλλον τα δημοτικά, άλλον τα Ποντιακά. Θεωρώ ότι ο κόσμος και αυτήν μου την κίνηση την έχει αγκαλιάσει με πολύ αγάπη. Γι΄ αυτό υπάρχει και στο σχήμα του “fix 2010” πολύ χημεία με όλα τα παιδιά.
Είναι άνθρωποι ζωντανοί που επικοινωνούν με το κοινό τους, και έτσι έχουμε καταφέρει και ο Πάνος να κερδίσει το δικό μου κοινό, και εγώ προσπαθώ επάξια στους δικούς του φίλους. Το αποτέλεσμα είναι “Μ΄ έναν σμπάρο δυό τριγόνια”.
Ν. Βάνης: Νομίζω ότι έλειπε αυτό το Κρητικό πάντρεμα από τα κέντρα αυτά, διότι ωφελεί και τις τρεις πλευρές, εσένα, τον Πάνο, και τον επιχειρηματία του μαγαζιού.
Ν. Ζωιδάκης: Το αποτέλεσμα είναι θετικότατο για όλους μας, και αυτό είναι το ζητούμενο, και αυτό ήταν από την αρχή. Μας άρεσε και πιστεύω ότι θα το ξανακάνουμε.
Ν. Βάνης: Και θα το ξανακάνετε, αλλά βλέπω ότι θα υπάρξουν και προτάσεις από άλλους επιχειρηματίες.
Ν. Ζωιδάκης: Δόξα το θεό, υπάρχουν προτάσεις και από άλλους επιχειρηματίες.
Ν. Βάνης: Τους Κρητικούς ξέρεις ότι εδώ στην Θεσσαλονίκη και στην Μακεδονία γενικότερα τους αγαπούν πολύ.Υπάρχει κοινότητα Κρητικών, και σύλλογος εδώ στην Θεσσαλονίκη. Οι Κρητικοί έδωσαν το χέρι τους, στους Μακεδόνες ακόμα και στον Μακεδονικό Αγώνα, για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί Κρητικοί έδρασαν, όπως ο Τσώτος Βάρδας. Πιάσαμε λίγο την ιστορία φίλε μου Νίκο.
Ν. Ζωιδάκης: Όλα χρειάζονται, θέλει εξήγηση το πράγμα, σε όποια πόλη της Μακεδονίας κι αν πας, θα δεις μνημεία που έχουν Κρητικά ονόματα. Αυτό τι σημαίνει, ότι ειδικά στον Μακεδονικό Αγώνα οι Κρητικοί έφευγαν εθελοντές, για να έλθουν να πολεμήσουν στο πλευρό των Μακεδόνων, γιατί πραγματικά, ναι μεν είμαστε Κρητικοί, αλλά πάνω απ΄ όλα είμαστε Έλληνες.
Ν. Βάνης: Είμαστε Έλληνες με την ίδια καρδιά.
Ν. Ζωιδάκης: Ακριβώς, είμαστε έξω καρδιά, μερακλήδες, και εσείς το ίδιο, σμίξαμε λοιπόν τα μερακλήκια μας, και γίνεται εδώ το έλα να δεις.
Ν. Βάνης: Περνάμε ωραία στο “Fix 2010”, όπου έχω έλθει να σας δώ, σχεδόν όλες τις ημέρες.
Ν. Ζωιδάκης: Εσύ χτυπάς κάρτα κανονικά.
Ν. Βάνης: Να πούμε ότι το “Fix 2010” είναι χώρος που μαζεύει πολύ κόσμο, ιδίως την Παρασκευή και το Σάββατο γίνεται της κακομοίρας.
Ν. Ζωιδάκης: Δόξα το θεό, παρ΄ όλο που είναι δύσκολες εποχές, παρ΄ όλο που η ανθρωπότητα διανύσει την οικονομική κρίση, ο Έλληνας έχει το καλό. Και πιο είναι αυτό το καλό, ότι όταν του λες, αύριο θα πεθάνεις, ο Έλληνας λέει ότι θα προλάβω, να κάνω, ότι μπορώ σήμερα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό.
Ν. Βάνης: Έχεις απόλυτο δίκιο Νικόλα μου, πραγματικά ο Έλληνας δεν το βάζει κάτω, μέχρι την τελευταία στιγμή.
Ν. Ζωιδάκης: Γι΄ αυτό άλλωστε έχει επιβιώσει εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Ν. Βάνης: Και να μην ακούς αυτά που λένε για την οικονομία, γιατί τα περισσότερα είναι στημένα.
Ν. Ζωιδάκης: Εντάξει όλα είναι μέσα στο μυαλό μας. Η ψυχολογία όταν είναι λίγο παγωμένη, παγώνουμε όλοι. Ευτυχώς όμως που είμαστε Έλληνες.
Ν. Βάνης: Την ζημία φίλε μου Νικόλα, την κάνουν τα Μ.Μ.Ε, γιατί εγώ βρίσκομαι πολλά χρόνια στο ραδιόφωνο, τηλεόραση, αλλά και στον έντυπο τύπο, τις εφημερίδες. Την ζημιά λοιπόν την κάνει η τηλεόραση η οποία έχει χαλάσει, και πολλά θέματα τα στήνει. Το έχω τονίσει επανειλημμένως όσες φορές φιλοξενήθηκα σε τοπικά κανάλια, ότι η τηλεόραση κάνει την μεγαλύτερη ζημιά, ιδίως στα θέματα που αφορούν την οικονομία της χώρας, και προσπαθεί να ρίξει την ψυχολογία του Έλληνα.
Ν. Ζωιδάκης: Έχουν φοβίσει τον κόσμο, και ξέρεις τι γίνεται η κρίση έαν την έχουν αισθανθεί κάποιοι στην Ελλάδα, εγώ πιστεύω με το που φοβήθηκε ο κόσμος , σταμάτησαν, να κυκλοφορούν τα χρήματα, δεν χάθηκαν, όλοι έχουν λεφτά. Τι φτώχια ζούμε;; Ποιος είναι φτωχός στην Ελλάδα;; Σε κάθε σπίτι το κάθε δωμάτιο έχει και τηλεόραση, Ίντερνετ, έξι κινητά, πέντε αυτοκίνητα. Έτσι είναι η φτώχια;;
Ν. Βάνης: Με μια απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ότι θα φορολογηθούν οι καταθέσεις, έφυγαν σε μια μέρα 5 δις σε ξένες τράπεζες.
Ν. Ζωιδάκης: Έτσι ακριβώς είναι.
Ν. Βάνης: Θέλω να σου πω ότι πολλά είναι πλασματικά, και επειδή έχω ζήσει πολλά χρόνια στην Νέα Υόρκη, έχουμε πολλούς φίλους που μας ακούν εκεί, να στείλουμε τους χαιρετισμούς μας.
Ν. Ζωιδάκης: Να στείλουμε τα φιλιά μας στους ομογενείς μας στην Νέα Υόρκη, αλλά και σ΄ όλη την Αμερική.
Ν. Βάνης: Καθώς επίσης πολλοί μας ακούν από την Αγγλία, Αυστραλία, Αμερική, όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, όλη την Ελλάδα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα. Χθες ψάχνοντας τον χάρτη είδα ότι μας άκουγαν από την μακρινή Ταϊβάν.
Ν. Ζωιδάκης: Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα βρεις Έλληνα.
Ν. Βάνης: Έχεις κάνει καταπληκτικούς δίσκους Νικόλα, ειδικά η ζωντανή ηχογράφηση την οποία παίζουμε τώρα είναι καταπληκτική.
Ν. Ζωιδάκης: Αυτά τα τραγούδια που παίζονται αυτήν την στιγμή είναι από την τελευταία μου δουλειά με τίτλο “Όμορφη παρέα”. Είναι ένα διπλό άλμπουμ το οποίο ηχογραφήθηκε πέρυσι τον χειμώνα στο “Κρητικό κονάκι” που εμφανιζόμουν στην Αθήνα, και τελειώνοντας από το “fix 2010”, θα συνεχίσουμε εκεί.
Ν. Βάνης: Άκουσα ότι έχεις προτάσεις για εμφανίσεις και από άλλους επιχειρηματίες.
Ν. Ζωιδάκης: Υπάρχουν προτάσεις, αλλά εμείς στην Κρήτη λειτουργούμε με τον λόγο τιμής. Εγώ από πέρυσι δεν έχω υπογράψει συμβόλαιο, ειλικρινά στο λέω.
Ν. Βάνης: Έτσι λειτουργεί και ο κουμπάρος σου Β. Καρράς, μάλιστα δεν παίρνει και προκαταβολή.
Ν. Ζωιδάκης: Καλή του ώρα εκεί που είναι.
Ν. Βάνης: Δεν υπογράφει ποτέ, για να μπορεί να φεύγει όποτε θέλει, και να είναι και μάγκας.
Ν. Ζωιδάκης: Από πέρυσι είχα δώσει το λόγο μου στο “Κρητικό κονάκι” ότι θα πάω έναν με ενάμιση μήνα, και τελειώνοντας από το “Fix 2010”, θα κρατήσω τον λόγο μου, και θα πάω στο μαγαζί, σ΄ αυτό πέρυσι πέρασα πάρα πολύ ωραία, και από εκεί βγήκε αυτή η δουλειά “Όμορφη παρέα” που είναι ένα διπλό CD το οποίο ηχογραφήθηκε μια συγκεκριμένη βραδιά στο μαγαζί, και αποθανατίζει αυτό που κάνουμε στο γλέντι. Έχει μέσα μαντινάδες, πεντοζάλια, νησιώτικα, Δημοτικά, έντεχνα του Παντελή Θαλασσινού, και του Μιλτιάδη Πασχαλίδη.
Ν. Βάνης: Ένα τραγούδι που άρεσε στην γυναίκα μου την Αγγελική λέει “ όταν εσκέφθηκε ο θεός να φτιάξει τον πλανήτη, επήρε πέτρες και νερό, και χώμα από την Κρήτη”. Ποιανού είναι αυτό το τραγούδι;;
Ν. Ζωιδάκης: Του στίχους έχω γράψει εδώ.
Ν. Βάνης: Μπράβο Νικόλα μου τέτοια τραγούδια να ακούμε. Να ξέρεις ότι έκανες έναν πραγματικό φίλο, που θα σε βοηθά στον αγώνα σου.
Ν. Ζωιδάκης: Νάσαι καλά. Ξέρεις η δουλειά που κάνω μου προσφέρει αυτά τα δώρα, δηλαδή όχι μόνο σε μένα, σ΄ όλους τους καλλιτέχνες. Ότι τους δίνετε η ευκαιρία στην πορεία τους να γνωρίσουν σημαντικούς ανθρώπους, που ούτε καν εγώ θα μπορούσα να φανταστώ στο ξεκίνημα μου, ότι θα συναντήσω μια μέρα στην Θεσσαλονίκη τον φίλο μου τον Νικόλα, και ξαφνικά θα κάναμε μια εκπομπή, και θα μας ακούει εκατομμύρια κόσμος.
Ν. Βάνης: Και το σημαντικότερο είναι ότι μπορούμε, και βλέπουμε από πού μας ακούν. Να ακούσουμε λοιπόν το 10 που αναφέρεται στην Κρήτη, και έπειτα το “Ήτανε μια φορά”. Νίκο αφήσαμε τους φίλους μας ακροατές να ακούσουν μουσική.
Ν. Ζωιδάκης: Να πάρουμε και μια ιδέα, για το τι γίνεται.
Ν. Βάνης: Ο κόσμος θέλει να ακούσει την φωνή σου ζωντανά (Live), να μάθει ορισμένα πράγματα για σένα, για τις δισκογραφικές σου δουλειές , τα καταπληκτικά τραγούδια σου. Αυτήν την στιγμή ακούμε μαντινάδες.
Ν. Ζωιδάκης: Στις μαντινάδες η μουσική είναι παραδοσιακή, αλλά οι στίχοι είναι δικοί μου.
Ν. Βάνης: Τα τραγούδια του δίσκου σου Νικόλα είναι ένα κι ένα, προηγουμένως ακούσαμε το “Ήτανε μια φορά” του Σταύρου Ξαρχάκου.
Ν. Ζωιδάκης: Αθάνατο τραγούδι, το ερμήνευσε ο μεγάλος, αξέχαστος, αθάνατος Νίκος Ξυλούρης.
Ν. Βάνης: Ο Νίκος Ξυλούρης από πιο μέρος της Κρήτης καταγόταν;;
Ν. Ζωιδάκης: Η πατρίδα του ήταν τα Ανώγεια. Σ΄ όποιο σπίτι και να μπεις στην Κρήτη, ή σ΄όποιο μέρος της γης βρίσκεται Κρητικός, δίπλα από την εικόνα του Χριστού, έχουμε και την εικόνα του αθάνατου Νίκου Ξυλούρη. Πραγματικά ήταν ο τραγουδιστής που έκανε στο ευρύ κοινό γνωστό το Κρητικό τραγούδι. Αλλά και τα τραγούδια που του εμπιστεύθηκαν μεγάλοι συνθέτες όπως ο Σ. Ξαρχάκος, Χ. Λεοντής, Γ. Μαρκόπουλος, τα έκανε Κρητικά, δηλαδή τα έδωσε το Κρητικό χρώμα.
Ν. Βάνης: Ο αείμνηστος Νίκος Ξυλούρης έδωσε αυτήν την μαγεία στην μουσική. Θα πρέπει να αναφέρουμε αυτόν τον καλλιτέχνη, που είχε ακόμα πολλά να δώσει, αλλά έφυγε από την ζωή πολύ νέος. Άφησε όμως μεγάλη παρακαταθήκη στον πολιτισμό μας, και το Ελληνικό τραγούδι.
Ν. Ζωιδάκης: Ξέρεις τι είναι να έρχομαι εγώ στην Θεσσαλονίκη, να λέω την πρώτη λέξη ενός τραγουδιού, και να το τραγουδά ένα μαγαζί ολόκληρο. Πραγματικά μας άφησε μεγάλα τραγούδια, όπως είναι “Η μικροπαντρεμένη”. “Ήτανε μια φορά”, “Σ΄ αυτόν τον κόσμο τον καλό”, “Έβαλε ο θεός σημάδι”, “Ερωτόκριτος”, και πολλά άλλα.
Ν. Βάνης: Τα τραγούδια του συγκεκριμένου δίσκου σου, από την πρώτη στιγμή που τα άκουσα μ΄ άρεσαν πάρα πολύ, άλλωστε πάντα αγαπούμε τα Κρητικά τραγούδια. Ξέρεις εγώ πάντα είμαι αληθινός με το κοινό μου, στο ραδιόφωνο, τον έντυπο τύπο, το διαδίκτυο, αλλά και την τηλεόραση. Σε είδα Live στο μαγαζί, και μου άρεσες πάρα πολύ. Αμέσως το κοινό παίρνει φωτιά, σηκώνεται επάνω, και χορεύει. Στην αρχή όταν έβγαινες εσύ, έπαιρνες όλον τον κόσμο, που σημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη σε ξέρει καλά.
Ν. Ζωιδάκης: Πάρα πολύ καλά, έχω ιδιαίτερη σχέση με την Θεσσαλονίκη, Όταν ερχόμασταν ημέρα Πέμπτη εδώ κα γέμιζε ένα μαγαζί πριν από το “Fix 2010” με 1500 άτομα, και την Δευτέρα γεμίζε 1.000 ατόμα, αυτό κάτι λέει. Ξέρεις το κοινό μου δεν είναι μόνο οι Κρητικοί. Κατ΄ αρχήν έχω ιδιαίτερη σχέση με του Πόντιους.
Ν. Βάνης: Γι΄ αυτό λες και ένα Ποντιακό με τον Πάνο Καλίδη
Ν. Ζωιδάκης: Κάναμε στο μαγαζί ένα θεματάκι, που παίζει ο Πάνος Ποντιακή λύρα, και εγώ Κρητική, και το παντρεύουμε.
Ν. Βάνης: Σ΄ έχω ακούσει να τραγουδάς και Ποντιακά , δηλαδή παντρεύεις το Κρητικό με το Ποντιακό.
Ν. Ζωιδάκης: Έχω βγάλει μάλιστα και ένα κομμάτι που λέει “Οι Πόντιοι και οι Κρητικοί, όπου κι αν βρεθούν, τσίπουρο πίνουν και ρακί, και λύρες κελαηδάνε”
Ν. Βάνης: Νίκος Ζωιδάκης εδώ στο ψηφιακό ραδιόφωνο φίλοι μου ακροατές, φυσικά μας ακούτε ζωντανά, χωρίς να είναι τίποτα στημένο, γιατί δεν μου αρέσουν εμένα τα στημένα πράγματα, ακούτε ωραία τραγούδια από τον Νίκο Ζωιδάκη από το διπλό του Live album. Αυτήν την στιγμή ακούμε μαντινάδες.
Οι ακροατές μας Νικόλα συνεχίζουν να μας ακούν, αυτήν την στιγμή είναι πολλοί οι Θεσσαλονικείς.
Ν. Ζωιδάκης: Θα ξέρεις την μαντινάδα που έβγαλα για την Θεσσαλονίκη.
Ν. Βάνης: Ναι, την ακούω στο μαγαζί.
Ν. Ζωιδάκης: Το λέω και το εννοώ “σε δύο ομάδες αίματος, το αίμα μου ανήκει. Η μια Κρήτη λέγεται, και η άλλη Σαλονίκη”.
Ν. Βάνης: Όσοι θέλετε να απολαύσετε τον Νίκο να πάτε στο “Fix 2010”. Νίκο μέχρι πότε θα εμφανίζεστε στο νυχτερινό κέντρο;;
Ν. Ζωιδάκης: θα είμαστε μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, όπου θα είναι η τελευταία βραδιά.
Ν. Βάνης: Την επόμενη φορά που θα έλθεις στην Θεσσαλονίκη θα τα ξαναπούμε, γιατί μαθαίνω ότι έχεις αρκετές προτάσεις από επιχειρηματίες Θεσσαλονικείς.
Ν. Ζωιδάκης: Νάναι καλά . Η πόλη αυτή με τραβάει, και δεν έχω παράπονο από καμιά γωνιά της Ελλάδας. Ειδικά η Θεσσαλονίκη είναι πλανεύτρα. Εδώ έχω και πάρα πολλούς φίλους. Η πόλη αυτή σε μαγεύει με τον τρόπο της. Ειλικρινά νοιώθω ότι είμαι σαν στο σπίτι μου. Δεν το λέω για να χαϊδέψω κανενός τα αυτιά. Θέλω να έλθεις Νίκο στην Κρήτη να δεις τι γίνεται.
Ν. Βάνης: Θέλω να έλθω, στο Ηράκλειο πήγα δύο φορές, άλλα σε καμιά άλλη πόλη.
Ν. Ζωιδάκης: Όλη η Κρήτη είναι όμορφη, από την μια γωνιά μέχρι την άλλη. Να βλέπεις σε γλέντι το καλοκαίρι να είναι 5.000 άτομα. Εγώ πάντα το αισθάνομαι και καλωσορίζω όλον τον κόσμο που έρχεται, και ρωτώ από Θεσσαλονίκη έχουμε, και μπορεί να σηκωθούν 1500 άτομα, και να ουρλιάζουν, είναι η χημεία.
Ν. Βάνης: Μας τραβά το αίμα εμάς τους Μακεδόνες και τους Κρητικούς. Έχεις ακόμα ώρα Νικόλα μου μέχρι που να φύγεις. Όποτε έρχομαι στο καμαρίνι, πάντα έχει κόσμο.
Ν. Ζωιδάκης: Πάντα έρχονται φίλοι, γιατί υπάρχει σου είπα μια πολύ καλή σχέση. Το είπαμε και εκτός αέρας, εάν ο καλλιτέχνης σταματήσει την ανθρώπινη σχέση με τον κόσμο, νομίζω ότι απρόσωπα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ποτέ.
Πολλές φορές μου έλεγαν πριν μπω σε τέτοιους χώρους να δουλέψω, μας αρέσει ότι υπάρχει άμεση επαφή. Θα έλθουμε κοντά σου, να σου μιλήσουμε, τώρα που θα πας εκεί στα μπουζούκια, φεύγοντας από το πρόγραμμα σου, θα πας να κλειστείς στο καμαρίνι, και δεν θα σε δούμε. Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα, η νοοτροπία δεν αλλάζει.
Ν. Βάνης: Το καμαρίνι σου εδώ πάντα είναι γεμάτο , δεν κλειδώνεις την πόρτα, όπως κάνουν άλλοι καλλιτέχνες.
Ν. Ζωιδάκης: Η πόρτα δεν κλείνει ποτέ, και είναι ανοιχτή, όπως ανοιχτή είναι και η πόρτα της καρδιάς μου.
Ν. Βάνης: Τώρα Νικόλα μου ας ακούσουμε κανένα τραγούδι.
Ν. Ζωιδάκης: Αυτά που ακούμε τώρα είναι Δημοτικά της Κρήτης, παίζουμε απ΄ όλα.
Ν. Βάνης: Ακούμε το “Άλλους γιατρεύει ο χωρισμός”, φοβερό τραγούδι.
Ν. Ζωιδάκης: Για να δούμε εάν θα μάθεις τα Κρητικά.
Ν. Βάνης: Στο τέλος Νικόλα μου θα τα μάθω εάν παίζω τον δίσκο σου όλο το βράδυ, γιατί μ΄ αρέσει η Κρητική μουσική.
Ν. Ζωιδάκης: Είναι αλήθεια ότι η μουσική του τόπου μου έχει παλμό, ξεφάντωμα, σου δημιουργεί την αίσθηση να θέλεις, να χορέψεις αμέσως. Και αυτό είναι που με βοηθά πάρα πολύ, γιατί δεν είναι εύκολο ένα δημοτικό σχήμα να σταθεί σ΄ όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Βοηθά πάρα πολύ ο στίχος, και ο παλμός που υπάρχει στην μουσική μου.
Ν. Βάνης: Νίκο πως ξεκίνησες την καλλιτεχνική σου πορεία;;
Ν. Ζωιδάκης: Ξεκίνησα τελείως συμπωματικά. Τα βιώματα μου κατ΄ αρχήν στην οικογένεια τα ακούσματα ήταν πάντα η Κρητική μουσική. Όλες οι δραστηριότητες και ότι κοινωνικό γινόταν στην οικογένεια είχε να κάνει με την Κρητική μουσική. Στο σπίτι που γεννήθηκα και μεγάλωσα, ακριβώς δίπλα ήταν ένα Κρητικό κέντρο διασκέδασης, που από εκεί περνούσαν όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες της εποχής, ο Στενογαργανουράκης, ο Κωνσταντομουντάκης, ο Σκορδαλός, και πολλοί άλλοι.
Από εκεί επηρεάστηκα, και ήθελα να πάρω λύρα. Έλεγα στον πατέρα μου, να μου πάρει λύρα, αυτός όμως επειδή ασχολούνταν με τις οικοδομές ήθελε να γίνω Πολιτικός Μηχανικός, εγώ όμως βγήκα πολιτικός μηχανικός της λύρας. Σ΄ εκείνο το κέντρο, επειδή ο πατέρας μου δεν μου έπαιρνε λύρα, πάω το καλοκαίρι και βρίσκω τον μαγαζάτορα σε ηλικία 10 χρονών, και του λέω. Θα με πάρεις για να μαζεύω τα πιάτα;; Με πήρε λοιπόν και έτσι χαρτζιλίκι – χαρτζιλίκι μάζεψα 4.000 δραχμές τότε, και είπα στην μάνα μου να με πάει στα Χανιά στο τάδε μαγαζί, για να πάρω μια λύρα.
Έτσι πήρα την πρώτη λύρα στα χέρια μου, που σήμερα την έχω σ΄ ένα πολύ ωραίο έπιπλο στολισμένη, για να την βλέπουν και τα παιδιά.
Ν. Βάνης: Νίκο έχει πολλά μαγαζιά στην Κρήτη που πουλούν είδη μουσικής και όργανα.
Ν. Ζωιδάκης: Υπάρχουν μουσικοί οίκοι, αλλά και πολλοί σπουδαίοι κατασκευαστές στην Κρήτη. Βέβαια η πρώτη λύρα που είχα πάρει ήταν ερασιτεχνική, μην φανταστεί ότι ήταν κάτι μεγάλο. Ο πατέρας μου όταν έπιασα την λύρα αντέδρασε αρνητικά.
Ν. Βάνης: Σου λέει πάει τον έχασα.
Ν. Ζωιδάκης: Με αποθάρρυνε συνέχεια, μου έλεγε, δεν υπάρχει περίπτωση εσύ να κάνεις τίποτα. Και ξέρεις ένα παιδί όταν θέλει κάτι, μπορεί μεν να του σκοτώνεις τα όνειρα, μ΄ αυτά που του λες, αλλά το κάνεις πιο δυνατό. Και του έλεγα τότε, ότι θα δεις στην πορεία. Μου έλεγε δεν θα δω τίποτα.
Μετά από δύο χρόνια που έπιασα την λύρα, βρέθηκα σε έναν γάμο στο ίδιο κέντρο που σου ανέφερα προηγουμένως, με φώναξε ο λυράρης να παίξω μια κοντυλιά, που την λέμε στην Κρήτη, αλλιώς ένα κομμάτι όπως λέμε.
Σαν πιτσιρικάς που ήμουνα έπαιξα το πρώτο κομμάτι, και εκεί βρέθηκε ένας νεαρός και μου λέει, παντρεύομαι την άλλη εβδομάδα , θα έλθεις να παίξεις στον γάμο;; Του λέω και εγώ ναι. Ούτε λαουτιέρη είχα, ούτε συγκρότημα, αλλά ούτε και ρεπερτόριο, γιατί ήμουν νέος. Πάω λοιπόν στον πρώτο γάμο, ήταν ένας κουρέας στα Χανιά που έπαιζε και λαούτο, και το λέω θείο έχω ένα γάμο για την ερχόμενη εβδομάδα, θα έλθεις να παίξουμε;;
Μου λέει πάμε, παίζουμε στον γάμο, και εκεί μου κλείνουν και μια βάπτιση, για την άλλη εβδομάδα. Γι΄ αυτό σου είπα ότι ξεκίνησα συμπωματικά, δεν σκέφθηκα ότι θα κάνω αυτήν την δουλειά, που στην ουσία δεν είναι δουλειά, αλλά αρρώστια.
Βλέπεις ο καλλιτέχνης σε όποια ηλικία κι αν πάει 70-80 έχει πάντα το σαράκι μέσα του. Το ένα γλέντι λοιπόν έφερνε το ένα, το άλλο, και ξαφνικά στα 14 μου χρόνια, παίζω σ΄ ένα γλέντι στην Παλιοχώρα, είναι ένα χωριό των Χανίων, και εκεί ήταν καλεσμένος ο Βαρδουλάκης που είχε την δισκογραφική εταιρεία Panivar, και μου λέει “πιτσιρικά, θέλεις να γράψεις δίσκο;;”
Ν. Βάνης: Παλιά εταιρεία που έβγαλε πολλούς καλλιτέχνες. Αυτή υπάρχει τώρα;;
Ν. Ζωιδάκης: Από εκεί ξεκίνησαν μεγάλα ονόματα. Πουλήθηκε αυτή η εταιρεία, και την πήρε η σημερινή μου, ο Γιαννίκος. Και η πλάκα είναι ότι πριν από ένα μήνα επανακυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος που έγραψα 15 χρονών στην Panivar. Του απάντησα τότε του Βαρδουλάκη ναι, θέλω, ούτε κομμάτια είχα ετοιμάσει, ούτε είχα ιδέα από στούντιο.
Ήμουνα συμμαθητής με ένα μεγάλο λαουτιέρη της Κρήτης τον Μιχάλη Τζουγανάκη, και του λέω Μιχάλη θα έλθεις να πάμε να κάνουμε αυτόν τον δίσκο;; Μου λέει και αυτός ναι, κάνουμε πρόβες σε δύο μέρες, και μπαίνουμε στο καράβι, ανεβαίνουμε στην Αθήνα, και πάμε στο στούντιο master sound όπου έγραψα το 1985 τον πρώτο δίσκο, και μέχρι σήμερα σ΄ αυτό το στούντιο έχω γράψει όλες τις δισκογραφικές δουλειές.
Γράφουμε τον δίσκο και ειλικρινά σου λέω για τα Κρητικά δεδομένα έσπασε ταμεία. Με το που βγαίνει ο δίσκος, μου γίνεται πρόταση να πάω στην Αθήνα σ΄ ένα από τα καλύτερα Κρητικά κέντρα στην “Μεγαλόνησο”. Πάω στην “Μεγαλόνησο”, όπου κάθε βράδυ γίνεται πανικός, και έρχονται και με βρίσκουν για να πάω στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στην Αφρική.
Κάνω λοιπόν και το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό, και από τον πρώτο δίσκο το 1985, μέχρι και σήμερα έχουν γίνει 20 δισκογραφικές δουλειές. Απ΄ αυτές τις 20 οι 5 έχουν γίνει χρυσοί, και ένας πλατινένιος, και αυτό με χαροποιεί, και μου δίνει φτερά να προχωρώ για να δώσω και άλλα πράγματα στον κόσμο.
Μέσα από την εκπομπή σου θέλω να ευχαριστήσω όλον αυτόν τον κόσμο που με ακολουθεί, και όλο γίνεται και περισσότερος.
Ν. Βάνης: Η συνέντευξη του φίλου Νίκου Ζωιδάκη φίλοι μου θα παίζεται στο ψηφιακό ραδιόφωνο και θα αναρτηθεί στην τηλεφημερίδα στο Ίντερνετ elliniko-fenomeno.gr όπου θα έχετε την δυνατότητα να διαβάσετε, καθώς και στην εφημερίδα “Φαινόμενο news”. Νίκο με ποιους από τους μεγάλους λυράρηδες της Κρήτης έχεις συνεργαστεί;;
Ν. Ζωιδάκης: Συνεργάστηκα με τον Μπάμπη Γαργανουράκη, όπως οι Πόντιοι είχαν τον Χρύσανθο, εμείς είχαμε τον αείμνηστο Μουντάκη με τον οποίο έχω συνεργαστεί, ένας από τους μεγαλύτερους λαουτιέρηδες της Κρήτης, καθώς και με τον καλύτερο τραγουδιστή που έχει η Κρήτη τον Μανώλη Κακλή, και όλους τους Κρητικούς καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς. Να είναι καλά όλοι αυτοί που με άντεξαν, γιατί είμαι άνθρωπος που όταν ξεκινάω κάτι, θα πρέπει να το τελειώσω, δεν το αφήνω στην μέση ποτέ. Και όλες οι δουλειές που έχω κάνει με συναδέλφους, έχουν αρχή, καλή πορεία, και αίσιο τέλος.
Ν. Βάνης: Έκανες αρκετές συνεργασίες Νίκο
Ν. Ζωιδάκης: Έχω κάνει και πράγματα που δεν τα περίμενε ο κόσμος που με ξέρει, γι΄ αυτό που πρεσβεύω. Δηλαδή στην προηγούμενη δουλειά “Ένα ταξίδι με την λύρα μου” έκανα ένα ντουέτο με τον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο που έχει τίτλο “Λόγια με τον θεό”. Μ΄ αρέσει να πειραματίζομαι. Επίσης στην προηγούμενη δουλειά, μου είχε δώσει ο αδελφός μου Βασίλης Καρράς ένα ορχηστρικό κομμάτι, το “Ταξίδι με την λύρα μου”, αυτό το κομμάτι είναι και ο τίτλος του προηγούμενου δίσκου. Επίσης ο Βασίλης Καρράς μου έχει δώσει και στίχους, δηλαδή έχω κάνει συνεργασίες με κόσμο εκτός Κρήτης.
Επίσης έχω και έναν σπουδαίο συνεργάτη τον Σπύρο Πατάπη, ο οποίος έγραψε πολύ σπουδαία πράγματα,. Υπήρξε κατά καιρούς συνεργάτης μεγάλων συνθετών. Και έχω μαζί μου και τον Γιάννη Σισάκη ο οποίος έχει γράψει ένα πολύ μεγάλο τραγούδι, δεν ήμουν τυχερός να το τραγουδήσω εγώ, αλλά το Νότης Σφακιανάκης, τα “Γενέθλια”
Ν. Βάνης: Θα σου πω που κουμπώνω εγώ με το τραγούδι “Γενέθλια”. Είναι πολύ καλή σχέση με τον αδελφό του Νότη τον Γιώργο, από πολλά χρόνια, όταν ακόμα δούλευε ως βοηθός σερβιτόρου, και ήταν και εδώ στην Θεσσαλονίκη. Με τον κολλητό του Νότη Σίφη που είναι Κρητικός είμαστε φίλο. Μου λέει λοιπόν ο Γιώργος θα σου φέρω ένα κομμάτι, για να το ακούσεις. Μου έφερε το τραγούδι ηχογραφημένο όχι από τον Νότη.
Ν. Ζωιδάκης: Το τραγούδησε ο Μπικάκης, η μουσική είναι δική του και οι στίχοι του Γ.Σισάκη, είχε κυκλοφορήσει και σε δίσκο.
Ν. Βάνης: Το άκουσα λοιπόν, και συγκεκριμένα του είπα ότι αυτό είναι μεγάλη επιτυχία. Εάν το πει ο Νότης θα γίνει της κακομοίρας. Ο Νότης δεν ήθελε να το συμπεριλάβει στον δίσκο του. Πιάνω τον φίλο μου, συνεργάτη, και μετρ του Νότη Γιώργο Κατσάμπαλη.
Ν. Ζωιδάκης: Τον Γιώργο τον είδα στην Κω.
Ν. Βάνης: Του λέω να πείσει τον Νότη, γιατί το κομμάτι θα γίνει σουξέ. Έτσι και το συμπεριέβαλε στο δίσκο του, και έγινε ο χαμός. Το τραγούδι αυτό το έπαιζα εγώ πολλές φορές στο ραδιόφωνο, όταν δεν το έπαιζε κανείς εδώ στην Θεσσαλονίκη.
Ν. Ζωιδάκης: Το τραγούδι συγνώμη που σε διακόπτω το έβαλε ο Νότης μετά που πέθανε ο αδελφός του. Το έβαλε γιατί ήταν το αγαπημένο του αδελφού του. Αποδείχθηκε ότι ο αδελφός του δικαιώθηκε μετά θάνατον.
Ν. Βάνης: Ο Γιώργος Κατσάμπαλης ήταν η αιτία που το έβαλε το τραγούδι. Όταν δε είχε έλθει εδώ στο “ODEON” ο Νότης και πήγε και τον είδα, μου είπε ότι είχε δίκιο Βάνη. Τότε είχε γίνει και μια παρεξήγηση με τον αδελφό του, και δεν μιλούσαν, και τον πείσαμε εγώ και ο Γιώργος. Η Θεσσαλονίκη κυνήγησε τον Νότη, αυτά είναι καλλιτεχνικά θέματα που δεν τα γνωρίζουν όλοι.
Ν. Ζωιδάκης: Ο Νότης είναι πολύ μεγάλος καλλιτέχνης.
Ν. Βάνης: Από εσένα Νικόλα ήθελα να γράψεις ένα τέτοια κομμάτι.
Ν. Ζωιδάκης: Θα γράψω, υγεία να έχουμε, και ο χρόνος είναι μπροστά, για να γράψουμε πολλά και καλά κομμάτια. Έχουμε την στήριξη του κόσμου που μας δίνει δύναμη, και από εκεί και πέρα, αυτό που λέω κάθε φορά, να είμαστε καλά, για να μπορούμε να ανταποδίδουμε σ΄ όλον αυτόν τον κόσμο, το δώρο που μας προσφέρει, την αγκαλιά και την αγάπη του.
Ν. Βάνης: Σήμερα φίλοι μου μας κάνει την τιμή, να είναι μαζί μας στο ψηφιακό ραδιόφωνο elliniko-fenomeno.com ο Νίκος Ζωιδάκης, φίλος και αδελφός για μένα, είχαμε πολλά ακόμα να πούμε που δεν μας φτάνει μία εκπομπή.
Ν. Ζωιδάκης: Θα κάνουμε και άλλες, υγεία να έχουμε.
Ν. Βάνης: Τον επόμενη φορά που θα έλθεις στην Θεσσαλονίκη, θα μου υποσχεθείς ότι θα είσαι μαζί μας. Θα σου κάνω και ένα αφιέρωμα στην έντυπη εφημερίδα “Φαινόμενο news”.
Ν. Ζωιδάκης: Βεβαίως και θα έλθω με μεγάλη μου χαρά.
Ν. Βάνης: Πάμε να ακούσουμε το “Πότε θα κάνει ξαστεριά”, και μετά το ντουέτο με τον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο “ Λόγια με τον Θεό”, για να μου κάνεις και μια αφιέρωση στο βιβλίο των καλλιτεχνών, μετά θα έλθουμε με την Αγγελική από το μαγαζί.
Ν. Ζωιδάκης: Σας περιμένω οπωσδήποτε.
Ν. Βάνης: Νίκο σ΄ ευχαριστήσω θερμά.
Ν. Ζωιδάκης: Χίλια ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τόσο πολύ κόσμο απανταχού της γης. Σ΄ αυτούς που μας ακούν στέλνω την αγάπη μου.