Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη με τον...

Συνέντευξη με τον Ζαφείρη Μελά

webradiofenomeno.jpgMelasΣτην ψηφιακή μπάντα elliniko-fenomeno.com, και στην εκπομπή “Ελληνικό Φαινόμενο” (13/12/2009), με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη και τον Ζαφείρη Μελά.

Κυρίες και κύριοι, σήμερα είναι μαζί μας ένας μεγάλος λαϊκός καλλιτέχνης, πάνω απ΄όλα όμως παρέμεινε ένας απλός και προσιτός άνθρωπος, παρ΄ όλη την μεγάλη καριέρα του στο Ελληνικό πεντάγραμμο. Από μικρός είχε να μάθει να παλεύει για την ζωή, είχε δε δείξει ροπή προς την μουσική σε πολύ μικρή ηλικία.

Έτσι βρέθηκε να τραγουδά δημοτικό τραγούδι το οποίο αγαπά πολύ, και αυτό στάθηκε ορόσημο για την μετέπειτα λαμπρή πορεία του στο λαϊκό τραγούδι.

Γεια σου Ζαφείρη. Ξέρεις ότι άλλωστε ότι είμαι χρόνια θαυμαστής σου. Ένα δε τραγούδι σου που εμένα αρέσει πάρα πολύ, και έμεινε διαχρονικό έχει τίτλο “Ένα απόγευμα θλιμένο”  Οι δε φίλοι ακροατές  μας ακούνε  πολλά δικά σου τραγούδια από το ψηφιακό πλέoν ραδιόφωνο. 

Ζαφείρης Μελάς: Καλησπέρα Νικόλα μου, τι μου κάνεις;;

Ν. Βάνης: Να πούμε στον κόσμο ότι εμφανίζεσαι στο νυχτερινό κέντρο “Maya – Maya” των Αθηνών. Αληθεύει ότι θα εμφανίζεσαι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου;;

Ζ. Μελάς: Ναι είναι αλήθεια.

Ν. Βάνης: Μαζί σου έχεις δύο πολύ αξιόλογους λαϊκούς καλλιτέχνες την Χαρά Βέρρα και τον Δημήτρη Γιώτη, έναν νέο πολλά υποσχόμενο λαϊκό καλλιτέχνη, σ΄ ένα ζεστό μαγαζί . Πρέπει όμως να μας έλθεις και στην Θεσσαλονίκη.

Ζ. Μελάς: Δόξα το θεό φίλε μου Νικόλα πάνε όλα καλά. Μετά τις γιορτές τελειώνουμε και θα ανέβω Θεσσαλονίκη.

Ν. Βάνης: Έχω στα χέρια μου την τελευταία σου δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Μια φωνή”.  Τα τραγούδια Ζαφείρη μου είναι επίκαιρα. Θα αναφέρω  ενδεικτικά το “Δεν υπάρχει αντίδοτο”, “ Μια φωνή”, “Εάν έχεις να πεις”, “Σου στέλνει μήνυμα ο θεός”, “ Ένα αηδόνι”. θΑ ήθελα  να μου αναφέρεις τους δημιουργούς αυτού του δίσκου.

Ζ. Μελάς: Στα περισσότερα τραγούδια την μουσική  έχει γράψει ο Σταμάτης Γονίδης, αλλά και οι Γιάννης Φουστέρης, Γιώργος Μπήτρος, Ιωσήφ Σαρασίδης, ενώ τους στίχους έγραψαν ο Νεκτάριος Μπήτρος, και η Βιργινία Μπακογιώργου. Είναι παιδιά που έχουν δώσει μεγάλες επιτυχίες στην δισκογραφία. Απλά θέλω να πω ότι έγινε σε λάθος εταιρεία.

Ν. Βάνης: Συμβαίνουν και αυτά Ζαφείρη, αλλά εσύ έχεις τόση προίκα στο τραγούδι, διότι όλα αυτά τα χρόνια που σε γνωρίζω, ο κόσμος σ΄ ακολουθεί γι΄ όλα αυτά που έχεις κάνει.

Ζ. Μελάς: Αυτήν την στιγμή Νικόλα μου είμαι στο στούντιο, ετοιμάζουμε μια δουλειά με τον Γιάννη Πετρίδη, αυτόν τον σπουδαίο μαέστρο, που είναι τιμή για μένα να συνεργάζομαι μαζί του. Είναι βέβαια λίγο σκληρός, με βάζει χέρι, αλλά εντάξει όλα καλά. Θέλει άλλωστε λίγο σκληράδα, δεν μ΄ αφήνει να καπνίζω ο μπαγάσας.

Ν. Βάνης: Ζαφείρη καλό σου κάνει, και όχι κακό.

Ζ. Μελάς: Καλό μου κάνει, αλλά με νευριάζει ρε παιδί μου.

Ν. Βάνης: Προσέχει και την υγεία σου.

Ζ. Μελάς: Πιστεύω ότι έτσι πρέπει να ξηγιέται ένας σοβαρός και καλός μαέστρος. Γιατί κάνουμε μια δουλειά που θα μείνει, και θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει σεβασμός και σοβαρότητα. Ο Γιάννης τα έχει αυτά τα δύο, γι΄ αυτό και θα κάνουμε και επιτυχία. Πάω σε μια εταιρεία που πιστεύω ότι θα με στηρίξει. Όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε , εγώ, ο Γιάννης , αλλά και η εταιρεία, έτσι ώστε ο δίσκος να πάει καλά.  

Ν. Βάνης: Ζαφείρη η επιτυχία του δίσκου σου είναι δεδομένη, όπως άλλωστε έγινε φέτος στο “Maya – Maya” που εμφανίζεσαι, παρ΄ όλο την κρίση που υπάρχει, το νυχτερινό κέντρο δούλεψε πολύ καλά. Θα πρέπει να είσαι πολύ ευχαριστημένος.

Ζ. Μελάς: Όντως είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος. Για να είμαι ειλικρινής όταν μου έγινε η πρόταση, δεν ήθελα να πάω, γιατί είναι ένα μαγαζί της γειτονιάς που λέμε. Και όμως αυτή η γειτονιά έδειξε ότι είναι πάρα πολύ σπουδαία, και το μαγαζί από τις αρχές πάει πάρα πολύ καλά, και είμαι πολύ ικανοποιημένος.

Οι επιχειρηματίες είναι πολύ καλά παιδιά, το πρόγραμμα είναι καθαρά λαϊκό, και η συνεργασία μου με του συναδέλφους μου είναι άριστη, γι΄ αυτό άλλωστε είμαστε πάρα πολύ καλά.

Ν. Βάνης: Εδώ στην Θεσσαλονίκη συζητάς κάποιες προτάσεις για εμφανίσεις, γιατί θα πρέπει να σε απολαύσει και η πόλη σου.

Ζ. Μελάς: Θα δούμε φίλε μου Νίκο, θα πρέπει να ξεκουραστούμε και λίγο. Κάποια στιγμή θα πρέπει να κοιτάξουμε και λίγο τον εαυτό μας.

Ν. Βάνης: Έτσι είναι, γιατί δουλεύεις πάρα πολλά χρόνια, γι΄ αυτό λοιπόν χρειάζεσαι ξεκούραση. Ζαφείρη μ΄ αυτόν τον αξιόλογο μαέστρο πόσα τραγούδια θα γράψετε;;

Ζ. Μελάς: Μέσα από 50 τραγούδια θα διαλέξουμε τα καλύτερα, θα το δούμε αυτό.

Ν. Βάνης: Μήπως ξέρεις να μας πεις πότε θα κυκλοφορήσει η νέα σου δισκογραφία;;

Ζ. Μελάς: Ακόμα δεν το ξέρουμε Νίκο, γιατί τώρα ξεκινήσαμε, πάντως όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Άλλωστε δεν μας πιέζει και τίποτα. Από εδώ και πέρα θα δούμε πότε θα κυκλοφορήσει. 

Ν. Βάνης: Ζαφείρη μια και είσαι πολλά χρόνια στο χώρο αυτό, θα ήθελα να μου πεις πω βλέπεις σήμερα τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Έχουν δυσκολεύσει πολύ τα πράγματα;; Και δεν μιλώ για σένα που δεν έχεις ανάγκη, αλλά κυρίως για τους νέους καλλιτέχνες.

Ζ. Μελάς: Όλοι μας έχουμε ανάγκη. Εδώ στην Αθήνα Νικόλα βλέπουμε σχήματα με 3-4 ονόματα να μην πηγαίνουν καλά. Υπάρχει κρίση, τόσο μάλλον στα νυχτερινά κέντρα. Γιατί η διασκέδαση έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Ο άλλος δεν κοιτά πρώτα το πως θα διασκεδάσει, αλλά το πώς θα περάσει όσο γίνεται καλύτερα η οικογένεια του. Οπότε θα δούμε τι θα γίνει ο θεός είναι μεγάλος. Κάποια στιγμή πιστεύω ότι τα πράγματα θα ανακάμψουν.

Ν. Βάνης: Σήμερα Ζαφείρη βλέπω πως κάποιοι από τους νέους καλλιτέχνες ξεχωρίζουν και έχουν καλές φωνές. Επίσης βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια παρ΄ όλο που πολεμούν το λαϊκό τραγούδι, εκείνο τόσο περισσότερο ανθίζει.

Ζ. Μελάς: Δυστυχώς Νικόλα μου έχουν αλλάξει τα πράγματα. Είναι ορισμένοι παραγωγοί του ραδιοφώνου οι οποίοι δεν παίζουν λαϊκά τραγούδια. Δεν γνωρίζω το λόγο γιατί γίνεται αυτό. Θα σου πω όμως κάτι, δεν είναι πολλά αυτά τα ραδιόφωνα, απλά τα καλά ραδιόφωνα δεν παίζουν λαϊκό τραγούδι. Αυτό είναι το πρόβλημα όλων των λαϊκών τραγουδιστών.

Κάποια όμως στιγμή θα αρχίσουν δειλά – δειλά να παίζουν και αυτά, γιατί τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν, γίνονται μαύρα. Τώρα είναι της μόδας κάποια παιδάκια να τραγουδούν αυτό το είδος, κάποτε αυτό θα ξεπεραστεί. Γιατί το λαϊκό τραγούδι Νικόλα μου ευτυχώς είναι η σημαία μας. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσον κι αν το πολεμούν το λαϊκό τραγούδι θα ζει και θα επιβιώνει πάντα.

Ν. Βάνης: Ζαφείρη έχω να σου πω ένα νέο, για να το ακούσουν και οι ακροατές μας, το καλοκαίρι το κατεστημένο των ραδιοφώνων θα αλλάξει. Θα ξεκινήσουν να παίζουν και λαϊκά τραγούδια, με όλα τα μουσικά όργανα, κυρίως το μπουζούκι, που μέχρι τώρα ήταν απαγορευμένο.

Ζ. Μελάς: Κοίταξε να δεις, είναι σίγουρο ότι θα αλλάξουν τα πράγματα. Ακόμα και στους δικούς μου δίσκους, που είναι καθαρά λαϊκοί, μέχρι τώρα προσπαθούσαμε να αποφεύγουμε πολύ το μπουζούκι, ήταν γραμμή των εταιρειών. Εμένα Νικόλα μου με λυπεί αφάνταστα αυτό. Στεναχωριέμαι ιδιαίτερα γιατί λαϊκό τραγούδι χωρίς μπουζούκι, ρε φίλε δεν γίνεται. Έμαθα και εγώ ότι από το καλοκαίρι θα αλλάξουν πολλά πράγματα στα ραδιόφωνα.

Ν. Βάνης: Από το καλοκαίρι Ζαφείρη μου όλα τα ραδιόφωνα θα παίζουν 50% λαϊκό και 50% μοντέρνο τραγούδι.

Ζ. Μελάς: Μακάρι, γιατί και στο μαγαζί βλέπω παιδιά 18 – 20 – 24 ετών που ακούν λαϊκό τραγούδι, όσο κι αν προσπαθούν ορισμένοι να το αποτρέψουν.

Ν. Βάνης: Σκεπτόμαστε Ζαφείρη με τον συνεργάτη σου τον Αντώνη να διοργανώσουμε μια βραδιά, για να βοηθήσουμε κάποιον συνάνθρωπο μας, και μάλιστα τον φίλο μας τον Μαρκεζίνη, που βρίσκεται στο κρεβάτι του πόνου.

Ζ. Μελάς: Βοηθάμε με τον τρόπο μας φίλε μου Νίκο. Γιατί είναι ο πατέρας μας, ο αδελφός μας, ο φίλος μας, όμως δεν γίνεται μόνο δύο άτομα να βοηθούν. Πιστεύω ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι όλοι μαζί.

Ν. Βάνης: Αυτό είπαμε και με τον συνεργάτη σου τον Αντώνη. Ετοιμάζουμε κάτι καλό, και μάλιστα μίλησα και με ένα επιχειρηματία που θα μας διαθέσει το μαγαζί, μαζί με τον προσωπικό.

Ζ. Μελάς: Αυτό είναι ευχάριστο.

Ν. Βάνης: Θα βοηθήσουμε όλοι, και πιστεύω ότι θα μαζέψουμε πολύ κόσμο.

Ζ. Μελάς: Μακάρι είναι στο χέρι σου. Εσύ είσαι το ραδιόφωνο, έχεις την φωνή, τα μέσα, μακάρι να το κάνουμε.

Ν. Βάνης: Έχουμε την τηλεόραση, τα περιοδικά και τις εφημερίδες. Πιστεύω ότι θα κάνουμε κάτι ξεχωριστό για τον συνάνθρωπο μας, τον Μαρκεζίνη τον οποίο γνωρίζω πολλά χρόνια, γιατί και εγώ είμαι νέος σαν και σένα. Σε γνωρίζω ακόμα όταν ένα καλοκαίρι τραγουδούσες στην Φώκιες της Χαλκιδικής στο νυχτερινό κέντρο “Εδέμ”.

Ζ. Μελάς: Είμαστε πολλά χρόνια φίλοι, τα λέμε, και γεροί να είμαστε για να τα λέμε.

Ν. Βάνης: Άλλωστε ήλθα στην Αθήνα στο μαγαζί για να σε δω

Ζ. Μελάς: Το ξέρω, αλλά όταν έρχεσαι στην Αθήνα, πας σε άλλο καμαρίνι.

Ν. Βάνης: Έχεις δίκιο, άλλωστε την τελευταία φορά μου το είπε και ο Δημήτρης Γιώτης. Νίκο θα πρέπει πρώτα να πηγαίνεις στον Ζ. Μελά.

Ζ. Μελάς: Εμείς είμαστε φίλοι δεν τρέχει τίποτα.

Ν. Βάνης: Εσύ Ζαφείρη γνωρίζεις πολύ καλά ότι πάντα στηρίζω το έργο σου, το δε ραδιόφωνο μου παίζει την ημέρα τουλάχιστον 10 τραγούδια σου.

Ζ. Μελάς: Νάσαι καλά Νικόλα μου.

Ν. Βάνης: Αυτό μου το είπε και ο Χάρης Κωστόπουλος, και εγώ του απάντησα ότι ο Ζαφείρης είναι φίλος μου εδώ και πολλά χρόνια. Να ξέρεις ότι πάντα θα στηρίζουμε το λαϊκό τραγούδι.

Ζ. Μελάς: Χίλια ευχαριστώ φίλε μου Νίκο γι΄ αυτό που κάνεις.

Ν. Βάνης: Ζαφείρη θέλω να σ΄ ευχαριστήσω που ήσουν μαζί μας στο ψηφιακό ραδιόφωνο και την εκπομπή “Ελληνικό Φαινόμενο”. Θέλω να ξέρεις ότι και την νέα σου δουλειά που ετοιμάζεις θα την στηρίξουμε, όπως άλλωστε κάνουμε πάντα.

Ζ. Μελάς: Σ΄ ευχαριστώ πάρα πολύ αδελφέ μου. Νάσαι καλά.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...

Το Πάσχα Πασκαλιά Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο και την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου στην περιοχή στην θέση του κτήμα “Κοντογιάννη Πλατανιάς & Βογατσικού…

Το Πάσχα Πασκαλιά και η Λαμπρή-Στο Άγιο Νικόλαο εκ των κατοίκων της περιοχής συρρέουν στον θαυματουργό Άγιο Νικόλαο για να Ανάψουν την λαμπάδα στο Άγιο Νικόλαο και να κάνουν το τάμα στην πανάγια και στον Ιησού Χριστού να λέμε...

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΤΕΣΙΝΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΛΗΡΩΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.

Της Μαρίας Νεγραπόντη-Δεληβάνη Χθες, 12-2 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία, για τα απλήρωτα, επί 83 χρόνια χρέη των Γερμανών, προς την Ελλάδα, από τη βάρβαρη κατοχή (έχω ήδη τοποθετηθεί στο ΦΒ). Ήταν πρωτοβουλία του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου, πρέσβη ε.τ. Και, αρχικά, είχα πολλούς...