Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙστορικάΣυνέντευξη με την...

Συνέντευξη με την Ευαγγελία Δραγούμη του Δημητρίου, ο πατέρας του ήταν ο Αθανάσιος γεννήθηκαν στο Βογατσικό.

Η ιστορική οικία Δραγούμη στο Βογατσικό Καστοριάς το 1904»

Συνέντευξη με την Ευαγγελία Δραγούμη του Δημητρίου, ο πατέρας του ήταν ο Αθανάσιος γεννήθηκαν στο Βογατσικό.

Στις 21 Ιανουαρίου 2022

Νίκος Βάνης:

Καλησπέρα σας! Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη.

Είναι σημαντικό να μιλήσουμε για την ιστορική οικία Δραγούμη στο Βογατσικό Καστοριάς, η οποία κάηκε από τους Τούρκους το 1912, στο πλαίσιο των απάνθρωπων τιμωριών που επέβαλαν οι τούρκοι καθώς αποχωρούσαν από τη Μακεδονία σε όλες τις ελληνικές οικογένειες, οι οποίες συμμετείχαν ενεργά στον μακεδονικό αγώνα.

Στην φωτογραφία απεικονίζονται Ο Αθανάσιος Δραγούμης μαζί με την μητέρα δάγκουμα η Δραγούμη στο στο Βογατσικό ο προ-προ-παππού του Ίων (Ιωάννης) Δραγούμης και πάππους του Στέφανου Δραγούμη Πρωθυπουργού Ελλάδας.

Ευαγγελία Δραγούμη:

Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ από την πλευρά μου που αναδεικνύετε ένα σημαντικό ιστορικό ζήτημα το οποίο αφορά άμεσα την οικογένειά μου.

Εμείς αποτελούμε την τρίτη γενιά της οικογένειας Δραγούμη από τον 20ο αιώνα και μετά, μαζί με την αδελφή μου, τον αδελφό μου, τον Ανδρέα Δραγούμη που βρισκόταν για πολλά χρόνια στην Αμερική και πέθανε στο Βογατσικό, τον Παύλο Δραγούμη που βρίσκεται στο Λονδίνο κ.ά.

Νίκος Βάνης:

Ποια ήταν η σχέση του πατέρα σας με το Βογατσικό; Αγαπούσε την περιοχή, ερχόταν συχνά;

Ευαγγελία Δραγούμη:

Ο πατέρας μου πήγαινε συνέχεια στο Βογατσικό επειδή είχε ιδιαίτερη αδυναμία στον τόπο και συγκεκριμένη στην τοποθεσία «Μπέλα Μπαΐρ» όπου βρίσκονται τα απομεινάρια της πυρπολημένης οικίας του Δραγούμη στην ομώνυμη οδό του Στεφάνου Δραγούμη, πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Το οικόπεδο όπου βρίσκονται τα απομεινάρια της ιστορικής οικίας Δραγούμη βρίσκεται πιο κάτω από το δημοτικό σχολείο του Βογατσικού. Και εγώ πήγαινα εκεί τακτικά από την ηλικία των 5 ετών μέχρι και 2-3 χρόνια πριν. Σήμερα, λόγω της αυξημένης μου ηλικίας και της πανδημίας έχω περιορίσει δυστυχώς τις πολλές μετακινήσεις και δεν έχω καταφέρει να επισκεφθώ την περιοχή.

Νίκος Βάνης:

Το οικόπεδο αυτό στο οποίο βρίσκονται τα απομεινάρια της ιστορικής οικίας Δραγούμη πουλήθηκε;

Ευαγγελία Δραγούμη:

Απ’ όσο γνωρίζω δεν πουλήθηκε. Επίσης γνωρίζω μετά βεβαιότητας ότι ο πατέρας μου έλεγε «μην τολμήσετε ποτέ να το πουλήσετε γιατί αποτελεί μέρος της ιστορίας του ελληνικού έθνους».

Νίκος Βάνης: Το είχε μήπως δωρίσει ο πατέρας σας στην κοινότητα;

Ευαγγελία Δραγούμη: Ο πατέρας μου σίγουρα όχι. Το λέω κατηγορηματικά. Ούτε ο Ανδρέας Δραγούμης έκανε ποτέ κάτι τέτοιο.

Νίκος Βάνης: Τι θα θέλατε να γίνει η ιστορική αυτή οικία;

Ευαγγελία Δραγούμη: Ο Ανδρέας Δραγούμης, ο οποίος πέθανε στο Βογατσικό(αλλά τάφηκε τελικά στην Αμερική επειδή εκεί βρίσκονταν τα παιδιά του) και ο πατέρας μου Δημήτριος Δραγούμης ήθελαν να γίνει μουσείο. Ήταν κατηγορηματικοί σε αυτό γιατί το θεωρούσαν εθνικής σημασίας.

Νίκος Βάνης: Γνωρίζετε αν κάποιοι καταπατούν το οικόπεδο σήμερα;

Ευαγγελία Δραγούμη: Αποκλείεται να πουλήθηκε από τον πατέρα μου γιατί ο πατέρας μου ήταν το 1903 γεννηθείς και όταν κάηκε το 1912 το Βογατσικό ο πατέρας μου δεν ήταν ούτε 10 χρονών.

Ούτε κάποιος άλλος στενός συγγενής μας όμως το πούλησε.

Εγώ είμαι στο Σύλλογο Μακεδονομάχων και στεναχωριέμαι πολύ που ορισμένοι προσπαθούν να καταπατήσουν το οικόπεδο και να προβάλλουν τη θέση ότι το σπίτι αυτό ποτέ δεν υπήρξε ή ότι δεν μπορεί αν αξιοποιηθεί σήμερα ως ιστορικό μνημείο και να γίνει μουσείο από το δήμο, την Περιφέρεια, το Υπουργείο Αθλητισμού και Πολιτισμού ή άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.

Νίκος Βάνης: Αν τελικά ο Δήμος αποφασίσει να γίνει μουσείο θα δωρίσετε ;

Ευαγγελία Δραγούμη: Σίγουρα Το οικόπεδο από το μερίδιο μου, θα δωρίσω στο δήμο, φωτογραφίες και όποια αλλά αντικείμενα έχω αυτά ανήκουν στο ελληνικό έθνος μας

Επιβάλλεται να αναδειχθεί η ιστορική σημασία του ακινήτου και να γίνει μνημείο.

Έτσι θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Νίκος Βάνης: «ευχαριστώ πολύ»

Ευαγγελία Δραγούμη: ευχαριστώ πολύ Νίκο Βάνη

το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ελεύθερη Ώρα και οπισθόφυλλο  12 2 2022

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...