Η συνάντηση μιας ώρας περίπου με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε ως συνέχεια της επαφής που είχε ο κ. Σαμαράς πριν από περίπου δύο μήνες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και τις τηλεφωνικές επαφές που έχουν οι δύο ηγέτες.
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων από αμερικανούς και ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες και με βάση αυτό το στόχο πραγματοποιούνται οι επαφές του έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτών των επιδιώξεων προωθείται μια επίσκεψη της Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Πένυ Πρίτσκερ, συνοδεία ομάδας επενδυτών, στην Ελλάδα.
Παράλληλα, οι κ. Σαμαράς και Μπάιντεν συζήτησαν της λεπτομέρειες σχεδίου για την εκπαίδευση και, πιθανώς, τον εξοπλισμό των ελληνικών υπηρεσιών φύλαξης των συνόρων και αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.
Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής αποστολής, αξιωματούχοι των υπηρεσιών αυτών έχουν ήδη μεταβεί και θα μεταβούν και άλλοι για εκπαίδευση στις ΗΠΑ.
Ο έλληνας Πρωθυπουργός φέρεται να ανησυχεί ιδιαιτέρως για το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα και καθώς η ΕΕ δεν έχει ενιαία πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος, στράφηκε στις ΗΠΑ που έχουν σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία στον τομέα αυτό.
Οι κ. Σαμαράς και Μπάιντεν συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν την ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο, το ταξίδι του έλληνα Πρωθυπουργού στο Ισραήλ και τις πρόσφατες προσπάθειες του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, για την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρεται ότι ο αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, συζήτησαν ευρεία γκάμα διμερών και περιφερειακών θεμάτων. Ο κ. Μπάιντεν «τόνισε την στρατηγική σπουδαιότητα της Ελλάδας σαν σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και σημαντικός εταίρος για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας από την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική μέχρι τα Δυτικά Βαλκάνια.
Ο αμερικανός Αντιπρόεδρος συνεχάρη τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την συνεχιζόμενη αφοσίωση του στο να κάνει τις δύσκολες, αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει σε οικονομική σταθερότητα». Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι «σημαντική πρόοδος έχει ήδη επιτευχθεί» προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο κ. Μπάιντεν «υποσχέθηκε επίσης την συνεχιζόμενη αμερικανική υποστήριξη προς τις προσπάθειες της Ελλάδας να κάνει την οικονομία της ποιο ανοιχτή και ανταγωνιστική».
Τέλος οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες προς την επανένωση της Κύπρου και επ’ αυτού ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόσφατη απόφαση των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας να συναντηθούν με Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους διαπραγματευτές, αντίστοιχα, σαν ένα θετικό βήμα προς την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών»
πληρ: voanews