Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικά"Στόχος η προσέλκυση...

“Στόχος η προσέλκυση κινέζικων επενδύσεων”

Με τον πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός. Μετά τις συνομιλίες θα υπογραφούν μιά Σύμβαση Παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, μεταξύ του ΟΛΠ και της COSCO, μιά Συμφωνία μεταξύ του ΟΤΕ και HUAWEI, μιά Συμφωνία μεταξύ της ΕΡΤ και της CCTV και ένα Μνημόνιο Κατανόησης για Θέματα διαπίστευσης μεταξύ ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης) και CNAS (China National Accreditation Service for Assessment).

Στη συνέχεια και αφού προηγηθούν δηλώσεις των δύο ανδρών, ο Κώστας Καραμανλής θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τον Πρόεδρο της Κίνας.

Το βράδυ, ο κ.Κ.Καραμανλής θα μιλήσει στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα: «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Υποδοχή του Κινέζου Προέδρου

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χου Ζιντάο (Hu Jintao) . Ο κ. Καραμανλής, σε συνέντευξή του στο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου ως “σημαντικό ορόσημο” στις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας.

 “Η Κίνα διαδραματίζει έναν ολοένα αυξανόμενο ρόλο στα παγκόσμια οικονομικά ζητήματα. Στην παρούσα οικονομική ύφεση, ο ρόλος της Κίνας είναι ζωτικός. Περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος προσδοκά από την Κίνα να αποτελέσει πυλώνα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η επίσκεψη του κ. Χου Ζιντάο θα ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείες σχέσεις και πως η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας προσφέρει ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τους παραγωγούς, τους εξαγωγείς και τους επενδυτές, ειδικότερα δε αναφέρθηκε στους τομείς της εξαγωγής ελαιολάδου και τυποποιημένων οπωρικών.

“Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν πολλά να προσφέρουν η μία στην άλλη”, δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, προτείνοντας – σύμφωνα με το Κινεζικό Πρακτορείο- την υιοθέτηση των απαραίτητων μέτρων και από τις δύο χώρες, για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα το κομβικό σημείο της ευρύτερης περιοχής για την προσέλκυση των κινεζικών επενδύσεων. Ο κ. Ζιντάο τόνισε μετά την άφιξή του: “Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που πραγματοποιώ επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, ύστερα από την ευγενική πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Οι φιλικές επαφές και ανταλλαγές των λαών της Κίνας και της Ελλάδας μπορούν να ανατρέξουν στα βάθη των αιώνων.

Τα τελευταία χρόνια, η Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας εδραιώνεται αδιάκοπα, οι επαφές και η συνεργασία των δύο χωρών σε όλους τους τομείς αναπτύσσονται ταχύρρυθμα. Η κινεζική κυβέρνηση και ο κινεζικός λαός ευγνωμονούν την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την υποστήριξη και βοήθεια προς τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

 Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με την Ελλάδα και είναι πρόθυμη μαζί με την ελληνική πλευρά να καταβάλει κοινές προσπάθειες για ένα καλύτερο αύριο των διμερών σχέσεων. Αναμένω να ανταλλάξω απόψεις σε βάθος με την ηγεσία της χώρας σας πάνω σε θέματα διμερών σχέσεων και κοινού ενδιαφέροντος και να έχω ευρύτερες επαφές με τις προσωπικότητες όλων των κύκλων της χώρας σας.

 Είμαι πεπεισμένος ότι, με τις κοινές προσπάθειες των δύο πλευρών, η επίσκεψη αυτή θα σημειώσει οπωσδήποτε επιτυχία και θα προωθήσει τη Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση Κίνας-Ελλάδας. Εύχομαι στη χώρα σας ευημερία και στο λαό της Ελλάδας ευτυχία”.

Συνάντηση με Κάρολο Παπούλια

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τόνισε, αναφερόμενος στην διεθνή οικονομική κρίση, ότι «το πρώτο μας καθήκον τώρα είναι να δημιουργήσουμε παγκόσμιους μηχανισμούς πιο αποτελεσματικούς τόσο στη διάγνωση των συμπτωμάτων οικονομικών ανισορροπιών όσο κυρίως στην πρόληψή τους».

Μιλώντας στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χού Ζιντάο, ο Κάρολος Παπούλιας επεσήμανε πως η παρούσα κρίση «σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε άφρονα υπεραισιοδοξία». Οφείλεται, σημείωσε, «στη δημιουργία δομών στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που όχι μόνο επέτρεπαν το διαχωρισμό της ευθύνης από τα κέρδη, αλλά και επιβράβευαν αδιαφανείς συμπεριφορές. Πολλές φορές η κοινή απληστία τύφλωνε τη λογική».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως «με την αισιοδοξία αυτού που έζησε την φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την συναδέλφωση των λαών της Ευρώπης ελπίζω ότι θα μάθουμε από την κρίση, για να μην έχει τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα. Και ότι, όταν βγούμε απ’ αυτήν, δεν θα ξεχάσουμε, με την πάροδο των ετών, γιατί συνέβη».

Ο Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε ακόμη ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε τη θετική πρωτοβουλία της παγκόσμιας συνεργασίας που ξεκίνησε με την πρόσφατη σύνοδο των G-20 στην Ουάσιγκτον. Μιας συνεργασίας που, δυστυχώς, δεν υπήρξε στη δεκαετία του ’30». Και τόνισε πως «στην πορεία αυτή για ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό χάρτη η Κίνα, έχει να προσφέρει πολλά. Και είμαι βέβαιος ότι, όπως αρμόζει, η σημασία της Κίνας αλλά και γενικότερα των αναπτυσσόμενων χωρών θα είναι όλο και μεγαλύτερη». Εξ άλλου, ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε ότι η Ευρώπη θεωρεί κεντρική ιδέα της ύπαρξής της τον άνθρωπο και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα συνεχίζει να προσεγγίζει την κρίση και τη θεραπεία της, από αυτή την οπτική γωνία.

Έτσι μόνο η έξοδος από αυτή θα είναι όσο πιο σύντομη γίνεται». Ο Πρόεδρος Παπούλιας τόνισε ότι η παρουσία του Χου Ζιντάο στην Ελλάδα «σηματοδοτεί την αμοιβαία επιθυμία να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τις ήδη άριστες ελληνοκινεζικές σχέσεις. Σχέσεις ανάμεσα σε δύο αρχαίους λαούς που συνεχίζουν μια μακρότατη πολιτιστική παράδοση. Ανάμεσα στα άλλα τους συνδέει και η συνείδηση του ιστορικού τους βάθους, γεγονός που αποτελεί προνόμιο αλλά και πρόκληση ταυτόχρονα. Και για το λόγο αυτό, έχουμε μια κοινή και ιδιαίτερη ευαισθησία στην ιστορία, στο σεβασμό της και στους κινδύνους από την παραχάραξή της».

Ο Κάρολος Παπούλιας επεσήμανε ότι στο πρόσωπο του Προέδρου Ζιντάο «υποδεχόμαστε όχι μόνο μια χώρα που αποτελεί έναν πολύ σημαντικό εξισορροπητικό παράγοντα του διεθνούς συστήματος, αλλά και ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Του οργανισμού, οι αρχές του οποίου συνιστούν το πιο σοβαρό θεσμικό εχέγγυο για την παγκόσμια ειρήνη. Πιστεύω, ότι οι αρχές που διέπουν το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, είναι καιρός να ισχύσουν και στην Κύπρο, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να μη συνεχίζεται η παράνομη στρατιωτική κατοχή. Για να μην είναι η Λευκωσία η τελευταία διαιρεμένη πόλη της Ευρώπης».

Επίσκεψη πρωθυπουργού στο Υπουργείο Μεταφορών

Πιο γρήγορους ρυθμούς και χειροπιαστά αποτελέσματα του κυβερνητικού προγράμματος, ζήτησε ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Μεταφορών, όπου ενημερώθηκε από τον κ. Κωστή Χατζηδάκη για την πορεία υλοποίησης του έργου του Υπουργείου, το οποίο σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό έχει σχέση και με την ποιότητα ζωής του πολίτη, αλλά και για τις εξελίξεις στο θέμα της Ολυμπιακής και του ΟΣΕ.

Περιγράφοντας την πολιτική της κυβέρνησης στον το τομέα των μεταφορών και επικοινωνιών ο κ. Καραμανλής την χώρισε σε τρεις βασικούς άξονες.

Πρώτος άξονας ο εκσυγχρονισμός των ΜΜΜ δίνοντας έμφαση στις πράσινες μεταφορές και την καθημερινότητα του πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε ότι ήδη έχουν παραγγελθεί 520 λεωφορεία νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και φυσικού αερίου. Έμφαση δίνεται και στα μέσα σταθερής τροχιάς και ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2010 θα ολοκληρωθεί η επέκταση του Τραμ στον Πειραιά και το 2013 η επέκταση του ΗΣΑΠ πέραν της Κηφισιάς.

 Παράλληλα προχωράει και το έργο της Τηλεματικής μέσω ΣΔΙΤ (συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα), ενώ τηλεματική θα προχωρήσει και στα ΤΑΧΙ.

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την προώθηση νέων τεχνολογιών στον τομέα των επικοινωνιών. Ήδη η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει-και περιμένει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση- ένα τεράστιο έργο για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, νέας γενιάς προϋπολογισμου 2,1 δις ευρώ. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το 2010 και η υλοποίησή του θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ.

Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με τις διαρθρωτικές αλλαγές και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που έρχονται από το παρελθόν, όπως η Ολυμπιακή. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι για την ΟΑ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 38 επιχειρηματικά και επενδυτικά σχήματα, τον Δεκέμβριο θα προχωρήσει η δεύτερη φάση του σχεδίου με την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών και τον Ιανουάριο θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές.

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει πλήρως την κυβέρνηση και διαψεύδει εκείνους που τόσο καιρό κινδυνολογούσαν. Για τον ΟΣΕ ο πρωθυπουργός είπε ότι προχωράει το σχέδιο εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης του ελληνικού σιδηροδρόμου, που έχει στόχο τον δραστικό περιορισμό των ελλειμμάτων, τα οποία από 550 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2007 θα περιοριστούν στα 80 το 2010.

H Ολυμπιακή και ο ΟΣΕ επιβαρύνουν τον Ελληνα φορολογούμενο με 2,7 εκατ. ευρώ ημερησίως, υπογράμμισε o κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι είναι κρίμα να πηγαίνουν χαμένα τόσα χρήματα και να μην περνάνε σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

Τέλος, ανακοίνωσε το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τα περιφερειακά αεροδρόμια, για τα οποία εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, χωρίς να θίγεται το καθεστώς των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των πυλών εισόδου της χώρας αλλά και να δοθούν ευκαιρίες με νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας για να μείνουν οι νέοι στις περιοχές που κατοικούν.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην διεθνή κρίση υπογράμμισε ότι η οικονομία αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα, με στόχο την επόμενη μέρα όταν θα περάσει η κρίση να τρέξει -όπως είπε ο κ. Καραμανλής- πιο γρήγορα. Το διακύβευμα αυτό σημείωσε, αφορά όλους τους πολίτες αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει την υπευθυνότητα. Ανέφερε ακόμη, ότι οι μεταρρυθμίσεις σήμερα είναι πιο επιτακτικές από ποτέ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη φορολογία και τα αυξημένα έσοδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι οφείλεται στα αυξημένα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και στην ανάπτυξη της οικονομίας, σημειώνοντας ότι το 2009 δεν πρόκειται να επιβληθεί κανένας νέος φόρος. Αντίθετα, είπε ο πρωθυπουργός, υπάρχει και πρόβλεψη να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα στο 25%.

Συνέντευξη Κ. Καραμανλή στο Κινεζικό Πρακτορείο Xinhua

Ως “σημαντικό ορόσημο” στις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας, χαρακτήρισε ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την επίσκεψη στην Αθήνα του Κινέζου προέδρου Χου Ζιντάο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κινεζικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Xinhua,η οποία δημοσιεύεται σήμερα και αναπαράγεται από τα κινεζικά ΜΜΕ.

Ειδικότερα η συνέντευξη προβάλλεται στην εφημερίδα “China Daily” στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “People s Daily”, του China Redio International, καθώς και στην επίσημη ηλεκτρονική σελίδα ενημέρωσης της κινεζικής κυβέρνησης china.gov.cn. Ο κ.Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η επίσκεψη του κινέζου Προέδρου θα ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείες σχέσεις και πως η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας προσφέρει ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τους παραγωγούς, τους εξαγωγείς και τους επενδυτές, ειδικότερα δε αναφέρθηκε στους τομείς της εξαγωγής ελαιολάδου και τυποποιημένων οπωρικών.

Η Ελλάδα,όπως αναφέρει το Κινεζικό πρακτορείο Hinhua, έχει προτείνει την ίδρυση “Ελληνικού Σπιτιού” στο Πεκίνο,στο οποίο οι Ελληνες επιχειρηματίες που επιδιώκουν να διεισδύσουν στην κινεζική αγορά, θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες. “Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν πολλά να προσφέρουν η μία στην άλλη”, δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός,προτείνοντας – σύμφωνα με το Κινεζικό Πρακτορείο- την υιοθέτηση των απαραίτητων μέτρων και από τις δύο χώρες, για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα το κομβικό σημείο της ευρύτερης περιοχής για την προσέλκυση των κινεζικών επενδύσεων. “Η Κίνα διαδραματίζει έναν ολοένα αυξανόμενο ρόλο στα παγκόσμια οικονομικά ζητήματα. Στην παρούσα οικονομική ύφεση, ο ρόλος της Κίνας είναι ζωτικός. Περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος προσδοκά από την Κίνα να αποτελέσει πυλώνα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης”, ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά την αρχή της ενιαίας Κίνας.

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην ταχύτατη ανάπτυξη και στις αξιοσημείωτες αλλαγές που του έχουν αφήσει βαθειά εντύπωση κατά τις δύο επισκέψεις του στην Κίνα το 1979 και το 2006, ευελπιστώντας σε μια νέα επίσκεψή του σύντομα. Αφού εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου,ο πρωθυπουργός κατέληξε με την ευχή για μια πετυχημένη και παραγωγική επίσκεψη του κινέζου προέδρου στην Ελλάδα.

Ο Δ. Σιούφας

Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Αθήνα θα προωθήσει τη συνεργασία και την επικοινωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Βουλής κ.Δημήτρης Σιούφας στο Κινεζικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Xinhua. Οπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο και η Μόνημη Επιτροπή του Λαϊκού Κογκρέσου έχουν ενισχύσει τις επαφές με ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο οργάνων σε διάφορα θέματα τα τελευταία χρόνια.

 Γενικότερα δε η διμερής πολιτική οικονομική και πολιτιστική συνεργασία, ιδιαίτερα έπειτα από την επιτυχημένη διαδοχική διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων σε Αθήνα και Πεκίνο, έχει φτάσει στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων 36 ετών, αφότου οι δύο χώρες σύναψαν διπλωματικές σχέσεις, σχολίασε ο κ. Σιούφας. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι θεωρεί μεγάλη τιμή να υποδεχτεί τον Κινέζο πρόεδρο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και κατέληξε εκφράζοντας την ευχή για την επιτυχία της επίσκεψης.

Δηλώσεις του πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα

 Η επίσκεψη του Προέδρου Χου Ζιντάο στην Αθήνα έχει ιστορική σημασία και θα αναβαθμίσει τις διμερείς σχέσεις,ανέφερε ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Luo Linquan σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Xinhua.

“Η Κίνα και η Ελλάδα απολαμβάνουν αυτή την περίοδο τις καλύτερες σχέσεις στην ιστορία. Ο Ελληνας πρόεδρος κ. Κ. Παπούλιας επισκέφτηκε την Κίνα τον Ιούνιο και ο Κινέζος Πρόεδρος ανταποδίδει την επίσκεψη σε διάστημα μικρότερο των πέντε μηνών.Αυτό είναι πρωτοφανές για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις”,ανέφερε ο κ.Luo.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δημιούργησαν μια γέφυρα φιλίας και συνέβαλαν στην προσέγγιση των δύο χωρών,σχολίασε ο Κινέζος πρέσβης προσθέτοντας ότι η επιτυχημένη διοργάνωση του Πολιτιστικού Ετους της Ελλάδας στην Κίνα, η έναρξη της απευθείας πτήσης Πεκίνο-Αθήνα, η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία και η Τελετή Παράδοσης της στην Κινεζική Επιτροπή Διοργάνωσης έχουν δημιουργήσει μια ανεπανάληπτη συγκυρία για την ανάπτυξη μιας συνολικής στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ελλάδας.

Ο κ. Luo,επίσης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων, σημειώνοντας ότι το διμερές εμπόριο αναμένεται το 2008 να ξεπεράσει τα 4 δισ. δολάρια, ενώ ανήλθε ήδη στο εννιάμηνο σε 3.23 δισεκατομύρια. Στον ναυτιλιακό τομέα η κινεζικών συμφερόντων COSCO, κέρδισε το διαγωνισμό για την παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ του λιμένος Πειραιά, ενώ το 60% της διακίνησης πετρελαιοειδών στην Κίνα και το 50% των εμπορευματοκιβωτίων μεταφέρονται από πλοία ελληνικών συμφερόντων, σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει η Κινεζική Πρεσβεία κατέληξε ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα.

πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ,ERT3

πηγή video;news.xinhuanet 

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...