Τη δυνατότητα παρακολούθησης και ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που χρησιμοποιούν το διατραπεζικό σύστημα Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Επικοινωνίας SWIFT, έχει η CIA, όπως παραδέχεται στέλεχος της εταιρείας, η οποία κατηγορείται ότι συνεργάζεται με τις ΗΠΑ, παρέχοντας ευαίσθητα τραπεζικά δεδομένα, στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».
Η αποκάλυψη από τους Times της Νέας Υόρκης της συνεργασίας της SWIFT με τη CIA έχει προκαλέσει θύελλα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με Tα Νέα, το υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, τα ΕΛΤΑ και περίπου 100 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα -ανάμεσά τους και οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας- χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της SWIFT.
Μέσω του συγκεκριμένου διατραπεζικού συστήματος μεταβιβάζονται εντολές για τραπεζικές συναλλαγές μεταξύ διαφορετικών τραπεζών, αλλά και διαφορετικών υποκαταστημάτων της ίδιας τράπεζας. Με τον τρόπο αυτό, όμως, εντολές για χρηματοπιστωτικές πράξεις από την Ελλάδα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι δυνατό να έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της CIA.
Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, ωστόσο, ποιες και πόσες τραπεζικές συναλλαγές μέσω ελληνικών τραπεζών και εταιρειών παρακολουθήθηκαν από τη CIA στα πλαίσια της συνεργασίας της με τη SWIFT.
Στο ερώτημα ποιες ελληνικές εταιρείες παρακολουθούνταν από τη CIA, ο διευθυντής του γραφείου Εταιρικής Επικοινωνίας της SWIFT Γιούαν Στέλερ, διευκρινίζει:
«Μόνο αν οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν στην αμερικανική κυβέρνηση την κοινοποίηση των στοιχείων για τις ελληνικές εταιρείες που χρησιμοποιούν το σύστημά μας μπορεί να απαντηθεί αυτό το ερώτημα. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η πρόσβαση στα δεδομένα του δικτύου μας από τις αμερικανικές αρχές πραγματοποιείται στα πλαίσια του εντοπισμού των χρηματοδοτών της Αλ Κάιντα».
Σύμφωνα με τον κ. Στέλερ, λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 οι αμερικανικές αρχές με ένταλμα απαίτησαν να έχουν πρόσβαση στα διεθνή δεδομένα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που διαβιβάζονταν μέσω των παραρτημάτων της SWIFT σε αμερικανικό έδαφος. Έτσι απέκτησαν πρόσβαση σε κάποια δεδομένα που προέρχονταν από την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 2005 τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απέστειλαν 16.449.000 και έλαβαν 11.968.000 διατραπεζικά μηνύματα μέσω του συστήματος SWIFTNet FIN, ενώ η κίνηση του συστήματος SWIFTNet FileAct από την Ελλάδα ανήλθε στα 5.663 αρχεία με εκτενείς χρηματοοικονομικές αναφορές, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 24η θέση των καλύτερων «πελατών» των διατραπεζικών συστημάτων της SWIFT.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Στέλερ, τα στελέχη της SWIFT διαπραγματεύθηκαν με την αμερικανική κυβέρνηση τους όρους με τους οποίους θα παρείχαν τις πληροφορίες των τραπεζικών συναλλαγών. /Newsroom ΔΟΛ