Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Στον Ναό του Αγίου Νικολάου το πολύτιμου μνημείου το 1468 μ.χ. στο Κοντογιάννη της Πλατανιάς Βοΐου και Βογατσικού..

Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση η οποία θα αναβαθμίσει την αισθητική και την λειτουργικότητα του μνημείου και θα το εντάξει στον κατάλογο των επισκέψιμων σημείων του ενιαίου προγράμματος θρησκευτικού τουρισμού 

Οι εργασίες ανάπλασης περιλαμβάνουν την συντήρηση ολοκλήρου του κτηριακού συγκροτήματος και την πλήρη αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Ναου Αίγιου Νικολάου , με επιστρώσεις πλακόστρωτων, κατασκευή σκαλοστασίων, τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων, κτίσιμο πέτρινων τοιχίων, η αναπαλαίωση και του καθολικού με το ειδικό καθαρισμό και επανα-αρμολόγηση των λίθων του εξωτερικού του κελύφους. κ.λ.π.

Ο Δημοσιογράφος Νίκος Βάνης επισκεπτόμενος την Δυτική Μακεδονία ,συγκεκριμένα την περιοχή Κοζάνης – Καστοριάς και τα χωριά μεταξύ Πλατανιάς & Βογατσικού, πέρασε πρώτα από την παλιά σιδερένια γέφυρα του Αλιάκμονα, στην συνέχεια την παλιά γέφυρα στην θέση “Σμίξη” η οποία κατασκευάστηκε επί της Αυτοκρατορίας του Φιλίππου Β΄ ,οποίος την χρησιμοποιούσε για τις εκστρατείες του.

Φτάνοντας στην περιοχή στην θέση του κτήμα “Κοντογιάννη”, προσκύνησε την πολύ παλαιά εκκλησία του Αγίου Νικολάου, δίπλα στο ποτάμι Αλιάκμονα,  μοναδικό σε όλη την περιοχή με μεγάλη ιστορία και θρύλο.

Ο Αρχικός ναός είχε ανεγερθεί επί αυτοκράτορα Κομνηνού, κατόπιν αναπαλαιώθηκε το 1897 μαζί με τον μεγάλο γυναικονήτη της εκκλησίας .Τις εικόνες του ναού αγιογράφησαν Μακεδόνες και Ηπειρώτες εικαστικοί . Με πολύ χαρακτηριστικές τεχνοτροπίες και χρωμάτων είναι οι εικόνες της Παναγιάς, του Παντοκράτορα και του Αγίου Νικολάου.

«Όπως διερεύνησα», λέει ο δημοσιογράφος , υπήρχαν και άλλες πολλές μεγάλες εικόνες μέχρι πρόσφατα, τις οποίες για άγνωστο λόγο κάποιοι τις παρέδωσαν σε ενορία της περιοχής, ενώ ποτέ τόσα χρόνια κάνεις δεν της πείραξε , προπαντός κάνεις δεν τόλμησε να της κλέψει.

Όποιος και να το έπραξε το θεωρώ μεγάλη ιεροσυλία το ξεγύμνωνα ενός ναού , για να στολιστεί μια άλλη εκκλησία με τις εικόνες του ναού Αγίου Νικολάου, μάλιστα  τα πρόσφεραν  και ως «Δωρεά»(!!!!),γεγονός που δημοσιεύτηκε  σε τοπική εφημερίδα  και δεν ντράπηκαν , που με ξένα κόλλυβα παριστάνουν τους καλούς Σαμαρείτες.

Εν πάση περιπτώσει, προσωπικά θα καταβάλω κάθε προσπάθεια οι ιερές αυτές εικόνες να ξαναμπούν στην κατοικία του Αγίου Νικολάου»


Τα θαύματα του Αγίου Νικολάου.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...