Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήWikileaksΣτη δημοσιότητα απόρρητα...

Στη δημοσιότητα απόρρητα στρατιωτικά αρχεία για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν

Την έντονη αντίδραση της αμερικανικής και πακιστανικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει η διαρροή περισσότερων από 90.000 απόρρητων στρατιωτικών αρχείων που αναφέρονται με λεπτομέρειες στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα Wikileaks.

Τα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται πλέον στη διάθεση πολλών μεγάλων εφημερίδων, φέρεται να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες, οι οποίες θα έπρεπε να μείνουν μυστικές για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν που δείχνουν τη «ρουτίνα θανάτου» αλλά και τις σκοτεινές πλευρές της επέμβασης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή απορρήτων στην ιστορία του αμερικανικού στρατού, ενώ ιδιαίτερα τρία ΜΜΕ

-ο βρετανικός Guardian, οι αμερικανικοί New York Times και ο γερμανικός Spiegel- έχουν περάσει από «κόσκινο» τα αρχεία και επισημαίνουν ότι φαίνεται να επιβεβαιώνεται η ανησυχία του ΝΑΤΟ ότι Πακιστάν και Ιράν βοηθούν τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Τα έγγραφα, επίσης, αποκαλύπτουν ότι οι Ταλιμπάν διαθέτουν οπλικά συστήματα που μπορούν να καταρρίψουν αεροσκάφη, ενώ αναφέρονται σε ανθρώπινες απώλειες από ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς, οι οποίες δεν έχουν αναφερθεί ποτέ.

Επιπλέον όμως, τα «ημερολόγια του πολέμου» όπως τα ονομάζουν πλέον οι εφημερίδες, δείχνουν την κρυφή και στα όρια της νομιμότητας δράση της μυστικής Task Force 373.

Kαταδίκη της διαρροής και δημοσίευσης απόρρητων εγγράφων

Διερεύνηση ξεκινούν οι Αμερικανικές αρχές για να διαπιστωθεί ποιος διέρρευσε δεκάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα του στρατού σχετικά με τον πόλεμο των τελευταίων έξι χρόνων στο Αφγανιστάν.

Η διαρροή αυτή αποτελεί μια απ’ τις σημαντικότερες παραβιάσεις του απορρήτου στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζέφ Μορέλ, δήλωσε ότι ο στρατός θα κάνει ότι θεωρήσει απαραίτητο για να βρεθούν οι υπεύθυνοι για την διαρροή των πληροφοριών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα χρειαστούν «μέρες ίσως και εβδομάδες» για να διαπιστωθεί πως η διαρροή των 76 χιλιάδων απόρρητων εγγράφων στην ιστοσελίδα Wikileaks, θα επηρεάσει τις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και τους εταίρους τους.

Επίσης αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο περισσότερων διαρροών.

Ο ιστότοπος Wikileaks αναφέρει ότι έχει στην κατοχή του πάνω από 91 χιλιάδες απόρρητα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων και λεπτομερειών για θανάτους αμάχων που προκλήθηκαν από ξένες δυνάμεις κατά τη διάρκεια εφόδων σε βάρος ανταρτικών στόχων. Στα έγγραφα γίνονται επίσης αναφορές για διασυνδέσεις των Πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών με τους Αφγανούς αντάρτες.

Ο διαχειριστής της ιστοσελίδας Wikileaks,Τζούλιαν Ασάνζ, είπε σε δημοσιογράφους την Δευτέρα στο Λονδίνο ότι πιστεύει πως υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν εγκλήματα πολέμου στο υλικό που έχει στην κατοχή του, αλλά πρόσθεσε πως η δικαιοσύνη θα πρέπει να αναλάβει να εξακριβώσει κατά πόσο τέτοια εγκλήματα διεπράχθησαν.

Ο σύμβουλος επί θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά τη δημοσίευση εμπιστευτικών πληροφοριών από άτομα και οργανισμούς που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών και συμμάχων μας και να απειλήσουν την εθνική μας ασφάλεια».

«Ανεύθυνη» χαρακτήρισε τη δημοσιοποίηση των εγγράφων ο πακιστανός πρεσβευτής των ΗΠΑ, Χουσείν Χακάνι και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι προσηλωμένη στον αγώνα κατά των ισλαμιστικών ανταρτών.

Με ανακοίνωσή του τονίζει ότι τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν μέσω της ιστοσελίδας Wikileaks περιέχουν ανακριβείς πληροφορίες, οι οποίες δεν αντανακλούν την πραγματικότητα.

«Οι ΗΠΑ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν είναι στρατηγικοί εταίροι και πολεμούν από κοινού, στρατιωτικά και πολιτικά την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν συμμάχους τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Σοκαρισμένοι, αλλά τα γνωρίζουμε»

«Σοκαρισμένη» δηλώνει η αφγανική κυβέρνηση από τη διαρροή, τονίζει, πάντως, ότι οι περισσότερες πληροφορίες δεν είναι καινούριες και ότι έχουν συζητηθεί στο παρελθόν

Ο εκπρόσωπος του Αφγανού προέδρου είπε ότι η Καμπούλ μελετά τα έγγραφα, ειδικά αυτά που αναφέρονται στις απώλειες αμάχων και στον αποσταθεροποιητικό ρόλο του Πακιστάν εντός του Αφγανιστάν.

«Στοιχεία για εγκλήματα πολέμου»

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής του WikiLeaks παρομοίασε την αποκάλυψη των αρχείων με το άνοιγμα των αρχείων της μυστικής αστυνομίας Στάζι στην Ανατολική Γερμανία. Πρόσθεσε ότι τα έγγραφα δείχνουν πως υπάρχουν στοιχεία για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

«Είναι έργο δικαστηρίου να κρίνει εάν πραγματικά κάτι αποτελεί έγκλημα. Αφού το είπα αυτό, μοιάζουν να υπάρχουν στοιχεία για εγκλήματα πολέμου». Πρόσθεσε ότι αυτά που έχουν διαρρεύσει είναι μόνο η άκρη του παγόβουνου.

 Η αόρατη «Τask Force 373»

Tα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν επίσης τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας Task Force 373, που Guardian και Spiegel παρουσιάζουν ως μυστική επίλεκτη ομάδα στρατιωτών για τον εντοπισμό ηγετικών στελεχών Ταλιμπάν.

Η ομάδα, η ύπαξη της οποίας φαίνεται ότι ήταν άγνωστη ακόμη και σε στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ που υπηρετεί στο Αφγανιστάν, εντόπιζε τους στόχους και κάποιες φορές είχε σκοπό να τους συλλάβει –αρκετές άλλες, όμως, υποστηρίζουν τα έγγραφα, απλώς να τους σκοτώσει επί τόπου, χωρίς δίκη ή έρευνα και χωρίς καν να υποβληθούν σε ανάκριση.

πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό ,voanews

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Με φόρα έρχεται ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση. 

Έντονα με το διψήφιο νούμερο στις κάλπες, με την τέταρτη θέση στο συνολικό αποτέλεσμα και με την τρίτη θέση, μη σου πω τη δεύτερη, στην Βόρεια Ελλάδα. ΣΤΗΝ Βόρεια Ελλάδα ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση , όπου ΤΟ ποσοστό θα είναι 27 της...

Το Κυπριακό ΔΕΝ ”λύθηκε” Ιούλιο 1974… Η Ομογένεια ΗΠΑ, να πράξει.

ΗΠΑ, 2024... Είναι εντυπωσιακή η απραξία-αφωνία του Ελληνισμού ΗΠΑ γιά τα 50 χρόνια από την εισβολή-κατοχή στην Κύπρο, Ιούλιο 1974. Γιά 50 χρόνια παράνομη κατοχή, από την Τουρκία, ποσοστού εδάφους 37% της Κύπρου. Η αφωνία, η απραξία ειδικά των ''ομογενειακών μας Οργανώσεων''...

Η AstraZeneca το νομικό έγγραφο που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, μετά από ομαδική αγωγή, στην εταιρεία.

Η ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια των αποφάσεων (τον περασμένο Μάρτιο) να αποσύρει εθελοντικά την άδεια κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μόλις χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση ενημερώνοντας ότι το εμβόλιο δεν φέρει πλέον άδεια χρήσης. Σημειώνεται ΟΤΙ πως...

Eντυπωσιακή… ΑΠΟΤΥΧΙΑ: Απόδημοι, επιστολική ψήφος.

Ανανεωμένο) Τελικό: 202.556 οι εγγραφές γιά επιστολική ψήφο. Οι περισσότεροι (153.322) είναι κάτοικοι Ελλάδας. 49.234 οι εκτός Ελλάδας που εγγράφηκαν συνολικά, από 128 χώρες. Ποσοστό 84.6% είναι στην δυτ. Ευρώπη, νεομετανάστες βασικά. Οι 49.234 αντιστοιχούν: Ευρώπη: 41.680 (84,6%)... Β. και Ν. Αμερική:...