Ρεπορτάζ Ο δημοσιογράφος Νίκος Βάνης
Για την κατάρτιση της λίστας για τον βαθμό ελευθερίας του Τύπου σε κάθε χώρα λαμβάνονται υπόψη κριτήρια όπως η ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας σε κάθε χώρα (από πολιτικά, επιχειρηματικά, θρησκευτικά ή άλλα συμφέροντα), η ασφάλεια των δημοσιογράφων σε εμπόλεμες περιοχές, σε συρράξεις, διαδηλώσεις κ.α.
και η δυνατότητα να ασκούν το επάγγελμά τους, ο προπηλακισμός ή η κακοποίηση των δημοσιογράφων, καθώς και δείκτες που αφορούν τη διαφάνεια, τον πλουραλισμό και το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των μέσων και της δημοσιογραφίας σε κάθε χώρα.
Η Ελλάδα βρισκόταν πολύ ψηλά στον Πίνακα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα τα χρόνια προ της κρίσης. Περίπου στη θέση 30 παγκοσμίως.
Με την επιβολή των Μνημονίων το 2010, η Ελλάδα άρχισε να κατρακυλάει, όμως η χαριστική βολή που την έφερε στα τάρταρα ήταν το 2013 με το «μαύρο» στην ΕΡΤ.
Από το 2017 άρχισε να ανεβαίνει σιγά – σιγά, έως το 2019, οπότε μέτρησε αρνητικά ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έθεσε υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη την ΕΡΤ και το ΑΠΕ,
Μια απόφαση που «άφησε άναυδη την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο» κάνοντας το 2013 «σημείο καμπής στην ιστορία των ΜΜΕ στην Ελλάδα».
Το 2019, όμως, η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική. Η καθοδική πορεία όχι μόνο είχε ανακοπεί αλλά και είχε αντιστραφεί πλήρως. Σχεδόν 5 χρόνια μετά, η Ελλάδα είχε κερδίσει 26 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, σκαρφαλώνοντας πολύ πάνω από την βάση, στην 65η θέση.
Έντονα, μάλιστα είναι πλέον και τα πρωτοφανή φαινόμενα λογοκρισίας σε έγκριτους κι έμπειρους δημοσιογράφους, οι απειλές σε εργαζόμενους, αλλά και η λασπολογία.
όπως επίσης οι επιθέσεις εναντίον φωτορεπόρτερ στις διαδηλώσεις και η επίθεση στα γραφεία των δημοσιογράφων
Χαρακτηριστικές οι αναφορές της έκθεσης του Οργανισμού Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα το 2014:
«Πολλοί δημοσιογράφοι στην Ελλάδα είναι άνεργοι»
«Τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν χάσει την αξιοπιστία τους λόγω χρόνιων πελατειακών σχέσεων»
«Πολύ συχνά ρεπόρτερς που καλύπτουν διαδηλώσεις πέφτουν θύματα βίας»
«Η συκοφαντία των δημοσιογράφων από κόμματα και οπαδοί στοχοποιούν ανοιχτά τους δημοσιογράφους»
«Οι σωματικές επιθέσεις έχουν συστηματοποιηθεί και οι απειλές θανάτου αυξάνονται»
«Η στοχοποίηση από διάφορους πολιτικούς σχηματισμούς εναντίον της έκφρασης του λογού και του τύπου
«οι απόπειρες δολοφονίες τα τελευταία έτη έχουν αυξηθεί ενάντια των Δημοσιογράφων
«Με δυο λόγια στέκονται πολύ περισσότερα στους νεκρούς δημοσιογράφους, για παράδειγμα, και πολύ λιγότερο στην ουσία της ειδησεογραφίας εν Ελλάδα
«Από την πλευρά της ελληνικής δικαιοσύνης παραπέμπονται μεγάλο ποσοστό Δημοσιογράφων για συκοφαντική δυσφήμιση..
«Το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την Ελλάδα με βάρια πρόστιμα υπέρ των δημοσιογράφων και διάταση να αποζημιώσει των δημοσιογράφους περί ελευθεριά της έκφρασης του Τύπου…