Στην τελική ευθεία υλοποίησης μπαίνει το σχέδιο αλλαγών για τη διόρθωση στεβλώσεων στο φορολογικό σύστημα, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα και ταλαιπωρούν
τους φορολογούμενους, χωρίς να προσφέρουν τίποτα στα δημόσια έσοδα. Στο σχεδιασμό προβλέπονται μειώσεις προστίμων για φορολογικές παραβάσεις, τροποποίηση διατάξεων και διαδικασιών σχετικών με το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, καθώς και αλλαγές στο έντυπο Ε3.
Οσον αφορά τα πρόστιμα, διαπιστώνεται πλέον και από το υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι υπερβολικά υψηλά. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι παραβάσεις δεν πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά. Πρέπει όμως να βρεθεί ένα μέτρο, ώστε και οι παραβάσεις να τιμωρούνται και τα πρόστιμα να εισπράττονται
Με το καθεστώς που ισχύει επί δεκαετίες, προβλέπονται υψηλά πρόστιμα, που προσαυξάνουν υπέρμετρα την αρχική οφειλή, με αποτέλεσμα ναμην εισπράττονται ποτέ. Έτσι εξηγείται και η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, το ύψος των οποίων φτάνει στο ποσό των98 δισ. ευρώ και από αυτά εισπράξιμα είναι μόνο περίπου 20 δισ. ευρώ!
Μεταξύ των προστίμων που θα μειωθούν είναι για την:
– Υποβολή ανακριβούς δήλωσης εισοδήματος και άλλων φόρων
– Μη υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος και άλλων φόρων
– Μη υποβολή ή ανακριβής δήλωση ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων.
Το αποδεικτικό ενημερότητας και το Ε3
Σημαντικές θα είναι οι αλλαγές που σχεδιάζονται στη χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας. Επίκεντρο των αλλαγών θα είναι το καθεστώς που ισχύει σήμερα στις μεταβιβάσεις ακινήτων, όπου, εάν υπάρχουν οφειλές, η εφορία παρακρατεί το ποσό από το τίμημα. Επίσης, λόγω χρεών, μπορεί να μπλοκάρει τη μεταβίβαση ακινήτων μέσω γονικών παροχών ή δωρεών.
Ακόμη, στόχος είναι η μεγαλύτερη χρονική διάρκεια της ισχύος του αποδεικτικού.
Ωστόσο τα νέα πιστοποιητικά ενημερότητας, θα είναι εξατομικευμένα, καθώς θα στηρίζονται και στο «ιστορικό» του φορολογούμενου, δηλαδή, κατά πόσο στο παρελθόν ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις του.
«Με τις αλλαγές θα αντιμετωπιστούν οι «υπερβολές» που δυσχεραίνουν σήμερα τις μεταβιβάσεις ακινήτων», δήλωσε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.
Ακόμη, αλλάζει και το έντυπο Ε3, στο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών και στους φορολογικούς ελέγχους.
Το προσχέδιο του νέου Ε3, θα δοθεί για παρατηρήσεις στους επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς φορείς. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, βασική του φιλοσοφία είναι η συγχώνευση των πινάκων είτε πρόκειται για απλογραφικά ή για διπλογραφικά βιβλία. Παράλληλα, έμφαση δίδεται στην αποτύπωση των κατηγοριών εσόδων και εξόδων των επιχειρήσεων, ώστε η εφορία να γνωρίζει τους μέσους όρους δαπανών ανά κατηγορία, ποιες είναι οι εύλογες δαπάνες και ποιές όχι.
Με βάση το σχέδιο αυτό, ο έλεγχος θα εστιάζει σε εκείνες τις περιπτώσεις που παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις από το μέσο όρο, αλλά θα δίνεται η ευκαιρία στον φορολογούμενο να αποδείξει ότι οι δαπάνες του είναι πραγματικές. ,,,,,,,,,,Δεν αποτελούν εισόδημα και ούτε «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας», τα κεφάλαια που προέρχονται από την πώληση ακινήτων, μετοχών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, διευκρινίζει εγκύκλιος της ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα χρήματα αυτά δεν θα θεωρούνται προσαύξηση περιουσίας, εφόσον είναι εμφανής η προέλευση των χρηματικών ποσών που εμφανίζονται στους λογαριασμούς τους, ακόμα και αν δεν είχαν καταγραφεί στις δηλώσεις.
Αναλυτικότερα, η ΑΑΔΕ κατόπιν ερωτημάτων των πολιτών και των εφοριών, διευκρινίζει τα ακόλουθα:
1. Δεν υφίσταται προσαύξηση περιουσίας στην περίπτωση κατά την οποία είναι εμφανής η προέλευση ενός χρηματικού ποσού το οποίο εμφανίζεται ως πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό του ελεγχόμενου (εισόδημα από πώληση μετοχών, ομολόγων, περιουσιακών στοιχείων, λήψη δανείου) ακόμη και στην περίπτωση που αυτό δεν είχε δηλωθεί από τον φορολογούμενο στην φορολογική του δήλωση ενώ υπήρχε σχετική υποχρέωση.
2. Φορολογούμενοι οι οποίοι κατέθεσαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χρήματα από την πώληση ακινήτων τα οποία δεν αναγράφονται στο συμβόλαιο δεν αποτελεί εισόδημα από αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας. Αυτό ισχύει τόσο στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος προχώρησε στη σύνταξη συμπληρωματικού συμβολαίου για το τμήμα του τιμήματος που δεν είχε αναγραφεί στο αρχικό συμβόλαιο ή ακόμη και αν είχε συνταχθεί νέο συμβόλαιο.
3. Στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος έχει επαναπατρίσει κεφάλαια με τις ρυθμίσεις του 2004 και του 2010 και έχει καταβάλει το σχετικό φόρο τότε εξαντλείται η φορολογική του υποχρέωση για τα ποσά που δηλώθηκαν χωρίς να έχει συνέπειες χαρακτηρισμού τους ως αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας. Στην περίπτωση που τα έχει δηλώσει με τη ρύθμιση του επαναπατρισμού ακόμη και αν δεν έχει φέρει τα χρήματα στην Ελλάδα, μπορεί να τα επαναπατρίσει ανά πάσα στιγμή χωρίς να θεωρηθεί το σχετικό έμβασμα προσαύξηση περιουσίας.
4. Εφόσον αποδειχθεί ότι πιστώσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς του ελεγχόμενου αποτελούν εισόδημα από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα τότε φορολογείται ως τέτοια και όχι με τις διατάξεις περίαδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας. Μάλιστα όπου προκύπτει ΦΠΑ θα πρέπει να βεβαιωθεί και αυτός.