ΚΡΙΣΙΜΕΣ συνομιλίες με την Κοντολίζα Ράις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σε συνάρτηση με την ενδεχόμενη ένταξή της στο ΝΑΤΟ, θα έχει σήμερα το μεσημέρι, στην Ουάσιγκτον, η Ντόρα Μπακογιάννη.
Θα επικεντρωθούν στο θέμα του Κοσόβου και της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια με την ένταξη χωρών όπως η Κροατία, η Αλβανία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Σε ομιλία της τη Τετάρτη στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, εδώ στην Ουάσιγκτον, η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι θα ζητήσει απ’ τις ΗΠΑ να μην πιέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες διαβουλεύσεις πριν καταλήξει σε ενιαία θέση για το Κόσοβο.
Αναμένεται ότι η Αλβανόφωνη ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου θα κηρύξει ανεξαρτησία απ’ τη Σερβία σε μερικές μέρες. Οι ΗΠΑ και ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν δηλώσει ότι θα αναγνωρίσουν ένα ανεξάρτητο Κόσοβο, αλλά η Σερβία, υποστηριζόμενη απ’ τη Ρωσία και ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιτίθεται έντονα στο ενδεχόμενο ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.
Προηγήθηκε, ωστόσο, συνάντηση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών με τον Σκοπιανό ομόλογό της Α.Μιλόσοσκι, οι δηλώσεις του οποίου δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για ενδεχόμενο συμβιβασμό.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ είπε ότι η κα Ράις ενθάρρυνε τα Σκόπια να στηρίξουν τη διαδικασία Νίμιτς για την ονομασία, ο ίδιος όμως αποσυνέδεσε πλήρως το ζήτημα αυτό από την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.
Τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι «μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ που είναι ισχυροί υποστηρικτές της ένταξης της Κροατίας, της Αλβανίας και της Μακεδονίας», ενώ χαρακτήρισε «ανεπιθύμητο βήμα» ένα ελληνικό βέτο, λέγοντας πως εάν η Ελλάδα το ασκήσει «θα πλήξει τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή, αλλά και το ίδιο του ΝΑΤΟ τη στιγμή που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις όπως το Κόσοβο».
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Sitel TV των Σκοπίων, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας έχει εγκρίνει δέσμη 12 μέτρων για την περίπτωση ελληνικού βέτο στο ΝΑΤΟ. Πιο συγκεκριμένα, προτίθεται να καταγγείλει επίσημα την ενδιάμεση συμφωνία, να διακόψει τις διαπραγματεύσεις και να αποστείλει επίσημο αίτημα στον ΟΗΕ για την αναγνώρισή της με τη συνταγματική της ονομασία.
Επίσης, θα διοργανώσει δημοψήφισμα για τη διατήρηση της ονομασίας και θα ξεκινήσει διαδικασίες για την επαναφορά της προηγούμενης σημαίας της χώρας. Παράλληλα, θα προωθήσει εκ νέου το ζήτημα της «μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα».
Τέλος, οδικοί άξονες, δρόμοι, κτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, πλατείες κ.ά. θα λάβουν ονομασίες αρχαίων Μακεδόνων.
πηγή;VOAnews,naftemporiki