Είναι η πρώτη διάσωση από τέτοιο βάθος 700 μέτρων, στην υπεράνθρωπη προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό των 33 μεταλλωρύχων της Χιλής.
Με κομμένη την ανάσα η ανθρωπότητα παρακολουθεί τον απεγκλωβισμό των μεταλλωρύχων, οι οποίοι παρέμειναν παγιδευμένοι για πάνω από δύο μήνες σε μεταλλείο χαλκού στην έρημο Ατακάμα, της Χιλής.
Η άνοδος του κάθε μεταλλωρύχου διαρκεί περίπου 15 λεπτά, αλλά η όλη προετοιμασία του καθενός χρειάζεται γύρω στα 45 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι για να ανέβουν όλοι θα χρειαστούν περίπου δύο ημέρες.
Τον μεταλλωρύχο υποδέχτηκαν οι διασώστες, η οικογένεια του και ο Πρόεδρος της Χιλής, Σεμπάστιαν Πινέρα,ο οποίος ζήτησε από τις εκκλησίες στη χώρα να χτυπήσουν χαρμόσυνα τις καμπάνες.
O 31ος ετών, Φλορένσιο Αβάλος, βγήκε από τον ειδικό μεταλλικό κλωβό, που του έχει δοθεί το όνομα Φοίνικας, φορώντας σκούρα γυαλιά για την προστασία των ματιών του, μετά από 10 εβδομάδες στο σκοτάδι της στοάς του ορυχείου.
Ο ίδιος μεταλλικός κλωβός θα χρησιμοποιηθεί για την ανέλκυση και των υπόλοιπων 32 μεταλλωρύχων σε μια επιχείρηση που αναμένεται ότι θα διαρκέσει δύο μέρες.
Πάνω από χίλιοι δημοσιογράφοι βρίσκονται στο σημείο της ανέλκυσης στην έρημο της Χιλής και η όλη επιχείρηση μεταδίδεται ζωντανά απ’ την Χιλιανή τηλεόραση. Αμέσως μετά την ανέλκυση τους στην επιφάνεια οι μεταλλωρύχοι θα εξεταστούν λεπτομερώς από γιατρούς.
πηγή:voanews, ΑΠΕ