Υπάρχει εισήγηση του Σοσιαλιστή Ελβετού Ανδρέα Γκρος, ο οποίος ανήκει στη Σοσιαλιστική Ομάδα της Ελβετίας ,στην ουσία αδελφικό κόμμα με το ΠΑΣΟΚ.
Ήδη η συγκεκριμένη έκθεση του κ. Γκρος στην Επιτροπή Υποθέσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανακατεύει την τράπουλα για τα νησιά μας Ρόδο και Κω, θέτει ακόμα και θέμα Μουσουλμανικής Μειονότητας.
Ο κ. Γκρος είναι ο άνθρωπος που έθεσε το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι δηλαδή στα νησιά μας Ρόδο και Κω υπάρχει Μουσουλμανική Μειονότητα.
Οι δε, Έλληνες Ευρωβουλευτές απ΄ όλα τα κόμματα καλά κοιμούνται. Αφήνουν τον Σοσιαλιστή Ανδρέα Γκρος να μας κάνει άνω – κάτω.
Που είναι οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ – αδελφοί του κυρίου αυτού;;
Που είναι της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ με την κυρία Τζαβέλα, ενώ παλαιότερα ο κ. Καρατζαφέρης ως Ευρωβουλευτής έκανε αγώνα για τον Ελληνισμό, ενάντια στην Τουρκία;;
Που είναι οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων και του Κ.Κ.Ε;;;
Ο Ελληνικός λαός που ψηφίζει όλα τα παραπάνω κόμματα και με τον ψήφο, τους στέλνει στην Ευρώπη για να μας αντιπροσωπεύσουν, αντί αυτού, οι κύριοι αυτοί κοιμούνται ήσυχα στα έδρανα τους.
Η συγκεκριμένη έκθεση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:
“μια αντιπροσωπεία συναντήθηκε στην Αθήνα την Δευτέρα 19 Απριλίου 2010 με τον γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής και Αποκέντρωσης του Υπουργείου Εξωτερικών, Ανδρέα Τάκη.
Την ίδια ημέρα διοργανώθηκε γεύμα από την Ελληνική Αντιπροσωπεία προς την κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ενώ στις 15: 30 (την ίδια ημέρα) η αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με την γενική γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, την γνωστή και μη εξαιρεταία κ.Θάλεια Δραγώνα.
Εκτός των άλλων, η αντιπροσωπεία είχε συναντήσεις και με Δημάρχους , Νομάρχες της περιοχής των νήσων Ρόδου και Κω, αλλά και με τους υπευθύνους των βακουφίων.
Η συγκεκριμένη έκθεση εκτός από τα παραπάνω, αναφέρει και για τις νήσους Ίμβρο και Τένεδο, που ανήκουν στην Τουρκία, όπου όλα τα Ελληνικά σχολεία είναι κατεστραμμένα, όπως και όλες οι εκκλησίες. Η περιγραφή και αναφορά γίνεται από τον Πατριάρχη προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εκπροσωπείται γι΄αυτά τα πολύ σοβαρά ζητήματα από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως αναφέρει η έκθεση του κ.Γκρος council-of-europe.pdf
Ελεύθερη μετάφραση (google) του εγγράφου από την επιτροπή Νομικών Υποθέσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων .
Η κατάσταση των κατοίκων της Ρόδου και της Κω, με Τουρκικό πολιτιστικό υπόβαθρο
Έκθεσης 1
Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Εισηγητής: κ. Ανδρέας Γκρος, Ελβετία, Σοσιαλιστική Ομάδα
Περίληψη
Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει ότι οι κάτοικοι της Ρόδου και της Κω, με Τουρκικό πολιτιστικό περιβάλλον είναι γενικά καλά ενσωματωθεί στην πολυπολιτισμικές κοινωνίες των δύο νησιών.
Είναι επαινεί την ελληνική κυβέρνηση για την πραγματική δέσμευσή του για τη διατήρηση και ανάπτυξη των νησιών κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. πολυπολιτισμικότητα του νησιού είναι ο καρπός της πλούσια ιστορία τους, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις αιώνες γενικά ανεκτική οθωμανική κυριαρχία Turk.
Η καλή κατανόηση μεταξύ της πλειοψηφίας του πληθυσμού και οι διάφορες μειονοτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που με ένα τουρκικό πολιτιστικό υπόβαθρο, είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την οικονομική ευημερία των νησιών.
Η επιτροπή σημειώνει ότι η καλύτερη γνώση της τουρκικής γλώσσας και του πολιτισμού θα επωφεληθούν όχι μόνο το κάτοικοι με ένα τουρκικό πολιτιστικό υπόβαθρο, αλλά και τους γείτονές τους.
Άλλα θέματα που εγείρει η κατοίκων, περιλαμβάνονται η προφανής έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας της διοίκησης της τα μουσουλμανικά θρησκευτικά ιδρύματα (vakfs), και το ασαφές καθεστώς της μουσουλμανικής θρησκευτικής ηγεσίας σχετικά με την νησιά.
Οι συστάσεις που προτείνει η επιτροπή προορίζεται να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές για την επίλυση αυτά τα θέματα κατά τρόπο εποικοδομητικό.
Α. Σχέδιο resolution2
1. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση σημειώνει ότι οι κάτοικοι της Ρόδου και της Κω με μια τουρκική πολιτιστική υποβάθρου είναι γενικά καλά ενσωματωθεί στην πολυπολιτισμικές κοινωνίες των δύο νησιών. Είναι περήφανοι για την να είναι πλήρως ανεπτυγμένο Έλληνες πολίτες και να συμμετέχουν στην οικονομική ευημερία των νησιών.
2. Η Συνέλευση επαινεί την ελληνική κυβέρνηση για την πραγματική δέσμευσή του για τη διατήρηση και ανάπτυξη κοσμοπολίτικο χαρακτήρα των δύο νησιών », επίσης με την προστασία των ιστορικών μνημείων τους, χωρίς διακρίσεων. πολυπολιτισμικότητα του νησιού είναι ο καρπός της πλούσιας ιστορίας τους, η οποία περιλαμβάνει τέσσερις αιώνες γενικά ανεκτική οθωμανικός Τούρκος κανόνα.
3. Η καλή κατανόηση μεταξύ της πλειονότητας του πληθυσμού και των διαφόρων μειονοτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων ότι με μια τουρκική πολιτισμικό υπόβαθρο, είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την οικονομική ευημερία των δύο νησιών, και ειδικότερα για την ελκυστικότητά τους για τον τουρισμό, κύρια πηγή των εσόδων τους.
4. Η Συνέλευση σημειώνει ότι η καλύτερη γνώση της τουρκικής γλώσσας και του πολιτισμού θα επωφεληθούν όχι μόνο οι κάτοικοι με μια τουρκική πολιτιστικό υπόβαθρο, αλλά και των γειτόνων τους με το ελληνικό ή άλλων πολιτιστικών υπόβαθρα, δεδομένης της εγγύτητας των νησιών αυτών σε μείζονες τουριστικές περιοχές από τις τουρκικές ακτές και το ακόμη σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτο δυναμικό για την περιφερειακή συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.
5. Επομένως, καλωσορίζει την ετοιμότητα που εξέφρασαν οι ελληνικές αρχές για την οργάνωση, μετά από «οι γονείς αιτήματος, τάξεις το απόγευμα στην τουρκική γλώσσα και τον πολιτισμό διδάσκονται από ειδικευμένους καθηγητές και χρηματοδοτούνται από την Υπουργείο Παιδείας. Οι γονείς και στα δύο νησιά δεν φαίνεται να γνωρίζουν επαρκώς τη δυνατότητα αυτή. Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές θα μπορούσε να εξετάσει εκ νέου άνοιγμα της τουρκικής γλώσσας στα σχολεία της κοινότητας.
6. Τρία άλλα θέματα που απαιτούν την προσοχή των αρχών »: η εμφανής έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας της διοίκησης των μουσουλμανικών θρησκευτικών ιδρυμάτων (vakfs), και το ασαφές καθεστώς του Μουσουλμανική θρησκευτική ηγεσία στα νησιά.
7. Η Συνέλευση καλεί, συνεπώς, από τις ελληνικές αρχές:
7.1. διεξαγωγή μιας εκστρατείας ενημέρωσης των γονέων όλων των μαθητών σχετικά με τα δύο νησιά να να τους ενημερώνει για τη δυνατότητα των τάξεων απόγευμα στην τουρκική γλώσσα και τον πολιτισμό που διοργανώνεται από τις εκπαιδευτικές αρχές κατόπιν αιτήσεως γονέων?
7.2. διασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια και τη λογοδοσία της διοίκησης των δύο Δημοσίων μουσουλμανικές Vakfs στη Ρόδο και στην Κω, που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οι δύο πριν από το ελληνικό κράτος και πριν από την μέλη των τοπικών μουσουλμανικών κοινοτήτων, μεταξύ άλλων με την ανανέωση, κατά τρόπο ανοικτό και διαφανή τρόπο, συμβουλίων τους σε τακτά χρονικά διαστήματα και εξασφάλιση σε κάθε μέλος του εν λόγω κοινότητες το δικαίωμα να έχουν πλήρη πρόσβαση σε δημόσιους λογαριασμούς τους?
7.3. εξασφαλιστεί ότι η μουσουλμανικές κοινότητες στη Ρόδο και στην Κω είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τις θρησκευτικές τους ιεροκήρυκες (ιμάμηδες), των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων από τους οποίους θα πρέπει να αποσαφηνισθεί?
7.4. συνεχίσουν το διάλογό τους με τους εκπροσώπους των κατοίκων των νησιών με μια τουρκική πολιτιστική υπόβαθρο για την επίλυση των παραπάνω και κάθε άλλο ζήτημα που προκύπτει στο μέλλον, στο πνεύμα της αμοιβαίας σεβασμό και την κατανόηση που χαρακτηρίζει τη Ρόδο και την Κω.
8. Η Συνέλευση επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς τις ελληνικές αρχές να επικυρώσουν τη Σύμβαση-Πλαίσιο για την την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων (ETS αριθ. 157).
2 Σχέδιο ψηφίσματος που εγκρίθηκε από την επιτροπή στις 16 Δεκεμβρίου 2010.
Έγγρ. 12526 3 Β.
Επεξηγηματική έκθεση του κ. Gross, ο εισηγητής
Περιεχόμενα Σελίδα
Εισαγωγή -Ιστορικό πλαίσιο – Προβλήματα των κατοίκων της μουσουλμανικής / τουρκικής καταγωγής – Εκπαίδευσης την τουρκική γλώσσα -Η έλλειψη διαφανούς διαχείρισης των μουσουλμανικών θρησκευτικών ιδρυμάτων (“vakoufs” / “vakfs “)
-Συντήρηση των πολιτιστικών μνημείων
– Η οργάνωση της λατρείας μουσουλμάνων -Συμπεράσματα
7 1. Εισαγωγή
1. Η πρόταση σχετικά με την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Ρόδο (Ρόδος) και της Κω (Istankoy) 3 και, κατά συνέπεια, η παρούσα έκθεση, μια υπόσχεση που έκανα σε αναγνώριση της συνεργασίας της ελληνικής και Τουρκικά αντιπροσωπειών κατά την εκτίμηση της κατάστασης σχετικά με την τουρκική νησιά Gökçeada (Ίμβρος) και Bozcaada (Τένεδος) .
4 Αφού διαπίστωσε, με λύπη, πως οι πολιτικές των προηγούμενων τουρκικών κυβερνήσεων έχουν την πάροδο του χρόνου κατέστρεψαν την ελληνική πολιτιστική χαρακτήρα των νησιών της Gökçeada (Ίμβρος) και Bozcaada (Τένεδος), ουσιαστικά αντικαθιστά την αρχική εθνοτική ελληνικό πληθυσμό από νέους εποίκους από την Τουρκική ενδοχώρα, είχα προτεινόμενων μέτρων για τη βελτίωση της κατάστασης των υπόλοιπων εθνοτικών Ελλήνων και να δημιουργήσει μια αρμονική, πολυπολιτισμικό περιβάλλον που θα εξασφαλίζει την ευημερία όλων των κατοίκων των δύο νησιών.
Η Τουρκική αντιπροσωπεία, η οποία υποστήριξε περισσότερες από τις προτάσεις μου, με παρότρυνε τη στιγμή, επίσης, να εξετάσει τη κατάσταση των κατοίκων των τουρκικής καταγωγής στα ελληνικά νησιά της Ρόδου και της Κω.
Η παρούσα έκθεση το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής.
2. Θα ήθελα να τονίσω από την αρχή ότι η κατάσταση που βρήκα στη Ρόδο και την Κω είναι σε καμία περίπτωση δεν ανάλογη με εκείνη της Gökçeada (Ίμβρος) και Bozcaada (Τένεδος).
Από τα δύο ελληνικά νησιά που το αντικείμενο της παρούσας έκθεσης, η πολυπολιτισμικότητα ευδοκιμεί, με την ενεργό υποστήριξη των ελληνικών αρχών, και οι κάτοικοι με ένα τουρκικό πολιτιστικό υπόβαθρο καλά ενσωματωμένη στις νησιωτικές κοινότητες.
Ορισμένες προβλήματα που έχουν παραμείνει, ωστόσο, και θα κάνω συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή τους, όπως έκανα και για τους δύο Τουρκικά νησιά.
Ελπίζω ειλικρινά ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να ανταποκρίνονται περισσότερο στις προτάσεις αυτές από η τουρκική έχουν μέχρι στιγμής όσον αφορά την Gökçeada (Ίμβρος) και Bozcaada (Τένεδος) .
5 2. Ιστορική αναδρομή
3. Τα νησιά της Ρόδου και της Κω ανήκει στα Δωδεκάνησα ομάδα νησιών στο νότιο τμήμα του Αιγαίου Βλ., κοντά στην τουρκική ακτή της Ανατολίας. Και τα δύο νησιά έχουν ένα ένδοξο πολυπολιτισμικό παρελθόν, η οποία εξακολουθεί να είναι πολύ εύγλωττο και αποτελεί τη βάση για την ευημερία των κατοίκων τους.
4. Από την παλαιολιθική εποχή, τη Ρόδο και την Κω έχουν εισβάλει και επηρεάζεται από πολλές μεσογειακές πολιτισμών, όπως οι Μινωίτες, Φοίνικες και Δωριείς, οι Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Πέρσες, Ενετοί, Genovese και – 1309 – 1522 – από τους Ιωαννίτες ιππότες.
Μεταξύ κατάκτησή τους από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπής το 1522, και 1912, όταν η Ρόδος και η Κως έπεσε υπό ιταλική κατοχή κατά τη διάρκεια της τουρκο-ιταλικού πολέμου, τα νησιά διέπονται από τους Οθωμανούς Τούρκους, ως επί το πλείστον κάτω από ένα ειδικό καθεστώς αυτονομίας που επιτρέπουν ως επί το πλείστον Έλληνες κάτοικοι υψηλό βαθμό της πολιτιστικής και οικονομικής ανεξαρτησίας, έναντι καταβολής ειδικού φόρου.
Οι νησιώτες, οι οποίοι απολαμβάνουν μια περίοδο σχετικής ευημερίας και de facto αυτονομία κατά ένα μεγάλο μέρος της Τον 19ο αιώνα, δεν έλαβε μέρος στην ελληνική επανάσταση κατά της Οθωμανικής κυριαρχίας. Ιταλικά κανόνας, ο οποίος άφησε μια σειρά κάπως αμφισβητήσιμη αρχιτεκτονικά ίχνη, που έληξε το 1943.
Μετά από μια περίοδο Γερμανική στρατιωτική κατοχή λήγει το 1945 και δύο χρόνια ως βρετανικό προτεκτοράτο, τα νησιά μεταφερθεί σε ελληνική κυριαρχία το 1947.
3 Βλ. Έγγρ. 11904.
4 Βλ. το ψήφισμα 1625 (2008) «Γκιοκτσέαντα (Ίμβρος) και Bozcaada (Τένεδος): διατήρηση του διττού πολιτισμικού χαρακτήρα των δύο τουρκικών νησιών ως πρότυπο για τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και την Ελλάδα, προς το συμφέρον των ενδιαφερομένων προσώπων “, και Έγγρ. 11629.
5 Βλ. παράρτημα 1 (Συνοπτική ενημέρωση για την κατάσταση στην τουρκική νησιά Gökçeada (Ίμβρος) και Bozcaada (Τένεδος)). Έγγρ. 12526 4 5.
Δεδομένου ότι τα νησιά δεν ανήκουν στην Ελλάδα το 1923, οι εθνοτικές Τούρκοι κάτοικοι τους δεν εμπίπτει στο πλαίσιο του «ανταλλαγή πληθυσμών» που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στη Συνθήκη της Λωζάννης, κατά τη διάρκεια της οποία όλοι οι μουσουλμάνοι από την Ελλάδα (με εξαίρεση αυτών που ζουν στην Δυτική Θράκη) και όλων των Ελλήνων από Τουρκία (με εξαίρεση εκείνων που ζουν στην Κωνσταντινούπολη και στα νησιά Ίμβρος και Τένεδος, και αργότερα σε καταστεί Gökçeada και Bozcaada) απελάθηκαν στην “δηλώνει συγγενείς” τους.
Για τον ίδιο λόγο, οι μουσουλμάνοι για Ρόδο και την Κω δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο του ειδικού καθεστώτος της προστασίας των μειονοτήτων σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης που ιδρύθηκε υπέρ των μειονοτικών πληθυσμών που είχαν απαλλαγεί από τον “πληθυσμό ανταλλαγή ”
0.6 Ωστόσο, η συνθήκη με την Ιταλία βάσει του οποίου τα νησιά τέθηκαν υπό συγκεκριμένες ελληνική κυριαρχία ότι όλες οι νομικές κάτοικοι είχαν το δικαίωμα να ελληνική ιθαγένεια και ότι η θρησκευτική και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τους θα πρέπει να τηρούνται.
6. Κατά τη διάρκεια των διαφόρων ελληνικών-τουρκικών κρίσεων, πιο συγκεκριμένα το 1955 (εκδίωξη των Ελλήνων κοινότητα στην Κωνσταντινούπολη) και το 1974 (Κύπρος συγκρούσεων), ορισμένα μέτρα που ελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές η οποία επηρέασε αρνητικά τους κατοίκους τουρκική προέλευση των δύο νησιών, αλλά σταμάτησε σύντομο της πάμπολλες απέλαση και την απαλλοτρίωση.
Με νόμο του 1959,7 «εγκαταλειφθεί» οικόπεδα που ανήκουν σε μουσουλμάνους που έφυγαν Ελλάδα για περισσότερα από πέντε χρόνια απαλλοτριώθηκαν, και οι Τούρκοι που εγκατέλειψαν τα νησιά κατά τον χρόνο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρος αναγκάστηκαν να πουλήσουν τις περιουσίες τους σε μια βιασύνη, και πολλά από αυτά στερήθηκαν τους ιθαγένειας.
7. Αλλά το μέγεθος του μουσουλμανικού πληθυσμού (με μια τουρκική πολιτιστικό υπόβαθρο), το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 4-5 0008 (περίπου 2-3 000 στη Ρόδο και 2 000 για το μικρότερο νησί της Κω), ως ποσοστό του συνολικός πληθυσμός των νησιών (117 000 στη Ρόδο και 31 000 στην Κω), παρέμεινε αρκετά σημαντικές, παρά τη μετανάστευση πολλών νησιωτών και των δύο κοινοτήτων στην ελληνική ή στην τουρκική ενδοχώρα, ή να άλλες χώρες της Ευρώπης.
Πρόκειται για μια σημαντική διαφορά σε σχέση με την τουρκική νησιά Gökçeada (Ίμβρο) και Bozcaada (Τένεδος), των οποίων αρχικά ως επί το πλείστον ελληνικής καταγωγής πληθυσμός έχει αντικατασταθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από εποίκων από το τουρκικό έδαφος κατά την ίδια περίοδο.
8. Έχοντας μιλήσει με πολλούς νησιώτες με ένα τουρκικό πολιτιστικό υπόβαθρο, έχω την εντύπωση ότι είναι γενικά καλά ενταγμένοι στην κοινωνία και υπερήφανοι που είναι Έλληνες πολίτες.
Πολλοί από αυτούς διατηρούν ισχυρούς πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με την τουρκική ηπειρωτική χώρα, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής των παιδιών τους στην Τουρκία από την πλευρά του τους την εκπαίδευση και την επένδυση στον τομέα του τουρισμού σχετικά με τις τουρκικές ακτές. κοινωνική τους κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετικό από αυτό των ελληνικής καταγωγής πλειοψηφίας, καθώς και καλύτερη από εκείνη των «νέων μειονοτήτων» οι οποίοι έχουν Μετανάστευσε από την Αλβανία και από κάποιες αφρικανικές και ασιατικές χώρες κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Πολυάριθμες μεικτοί γάμοι έχουν έρθει για να σφραγίσει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα των κοινωνιών νησιού, το οποίο ένιωσα σε μια πολύ θετικό τρόπο σε ολόκληρη την επίσκεψή μου.
3. Προβλήματα των κατοίκων της μουσουλμανικής / τουρκικής καταγωγής 9.
Τα δύο κύρια ζητήματα που τέθηκαν κατά την επίσκεψή μου εν τουρκική γλώσσα, την εκπαίδευση και την έλλειψη διαφάνειας στη διοίκηση των θρησκευτικών ιδρυμάτων (“vakoufs” ή “vakfs”) στα νησιά.
Άλλα θέματα περιλαμβάνουν τη συντήρηση των πολιτιστικών μνημείων και την οργάνωση της λατρείας μουσουλμάνων.
3.1. Εκπαίδευσης την τουρκική γλώσσα
10. Λαμβάνοντας υπόψη τη σταδιακή μείωση του μουσουλμανικού πληθυσμού στα νησιά και η αυξανόμενη τάση των μαθητές με ένα τουρκικό πολιτιστικό υπόβαθρο για να παρακολουθήσουν το mainstream ελληνικά σχολεία, την ελληνική στρατιωτική χούντα αποφάσισε, το 1972, να κλείσει τις μουσουλμανική τουρκική γλώσσα, τα δημοτικά σχολεία – το τελευταίο στη Ρόδο είναι το “Süleymeniye medresesi”.
Αυτό ερμηνεύθηκε κατά τη στιγμή ως αντίδραση στο κλείσιμο της Ελληνικής γλώσσας στα σχολεία για την Gökçeada (Ίμβρος) και Bozcaada (Τένεδος), το 1964 και της Χάλκης ελληνικής Ορθόδοξη εκπαιδευτήριο κατά το ίδιο έτος.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό του Υπουργείου Παιδείας, η τελευταία Τουρκική γλώσσα, τα σχολεία έκλεισαν το 1991, λόγω του ανεπαρκούς αριθμού των επιλέξιμων παιδιών.
11. Στα ελληνικά σχολεία, τάξεις θρησκεία είναι κατ ‘αρχήν υποχρεωτική. Μη-ορθόδοξοι τα παιδιά δεν είναι υποχρεωμένα να παραστούν, αλλά μουσουλμανική θρησκεία μαθήματα δεν είναι προς το παρόν σε προσφορά.
Η τουρκική πολιτιστικοί σύλλογοι (“Αδελφότητες») με την κατηγορία της θρησκείας προσφορά, και το ίδιο κάνει και ο Ιμάμης της Κω, με τη μορφή «μουσουλμανικό σχολείο της Κυριακής”.
6 Βλ. την έκθεση σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα για τις μη μουσουλμανικές μειονότητες στην Τουρκία και για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη (Ανατολική Ελλάδα), έγγρ. 11860, και το ψήφισμα 1704 (2010).
7 Ν.Δ. 3958/1.7.1959, άρθρο 13.
8 Τα αριθμητικά στοιχεία ποικίλλουν – τις κεντρικές ελληνικές αρχές έδωσαν τον αριθμό 2 000 σε κάθε νησί?
Τις τοπικές ελληνικές αρχές έδωσαν μικρότερα ποσά, ενώ οι εκπρόσωποι των τουρκικών πολιτιστικών συλλόγων ισχυρίστηκε υψηλότερους αριθμούς. Έγγρ. 12526 5 12.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται από το Υπουργείο Παιδείας, υπάρχει επί του παρόντος ένα σημαντικό αριθμό παιδιά με ένα τουρκικό πολιτιστικό υπόβαθρο που θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται για τάξεις το απόγευμα για τους Τούρκους γλωσσικά μαθήματα (σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, 30 από τα 270 παιδιά στην Ιξιά έχουν Τουρκικά πολιτιστικό υπόβαθρο?
Στην παλιά πόλη της Ρόδου 7 από τα 65? Σε Skouro 17 από 135).
Σύμφωνα με την Υπουργείο, το ενδεχόμενο διοργάνωσης αυτών των κατηγοριών υπάρχει, αλλά υπάρχει “δεν είναι πολύ ενδιαφέρον” από την πλευρά του Οι γονείς.
Ο υφυπουργός, τον οποίο συνάντησα στην Αθήνα, 9 μου είπε ότι είναι έτοιμος να έρθει προς τα νησιά και εξηγούνται οι δυνατότητες για την οργάνωση αυτών τουρκικής γλώσσας σε περιβάλλον τάξης το απόγευμα, και με ενθάρρυνε να συμπεριλάβει στην έκθεσή μου.
Οι εν λόγω κατηγορίες πρέπει να είναι “σοβαρή”, διδάσκονται από καθηγητές ειδικευμένους στην Ελλάδα, και επίσης ανοιχτό σε Έλληνες μαθητές που επιθυμούν να μάθουν τη γλώσσα των γειτόνων.
13. Κατά τη διάρκεια της μετέπειτα επίσκεψή μου στα νησιά, κατέστη σαφές ότι οι γονείς με τουρκική πολιτιστική φόντο ήταν απλά δεν γνωρίζει ότι μια τέτοια δυνατότητα υπήρχε.
Μερικοί από τους συνομιλητές μου για τα νησιά που ανήκουν σε αυτή την κοινότητα θα ήθελε να δει την πρώην τουρκική γλώσσα στα σχολεία ξανάνοιξαν κοινότητας, τουλάχιστον σε πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά αυτό φαίνεται ρεαλιστικό, δεδομένου του μικρού αριθμού των ενδιαφερομένων παιδιών και την απροθυμία των ελληνικών αρχών για την επέκταση της Λωζάνης στιλ των δικαιωμάτων των μειονοτήτων για τους κατοίκους της Ρόδος και η Κως με ένα τουρκικό πολιτιστικό υπόβαθρο.
14. Αυτό είπε, θα θεωρούσα πιο σκόπιμο να προβλεφθεί η δυνατότητα της τουρκικής γλώσσας σε τάξεις όλα τα ενδιαφερόμενα παιδιά στα νησιά, να μην αποκλείονται τα άτομα με πολιτισμικές καταβολές άλλες από την τουρκική.
Η γνώση της γλώσσας γείτονές του », είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα τόσο για τη διατήρηση της κοσμοπολίτικης χαρακτήρα των νησιών και για την οικονομική ευημερία τους.
Λαμβάνοντας υπόψη το άνοιγμα των ελληνικών αρχών για την μια τέτοια προσφορά, την υλοποίησή του φαίνεται να είναι κυρίως ένα πρόβλημα της ενημέρωσης. 3.2.
Η έλλειψη διαφανούς διαχείρισης των μουσουλμανικών θρησκευτικών ιδρυμάτων (“vakoufs” / “vakfs”) 15. Το νομικό καθεστώς των ακινήτων που ανήκουν σε θρησκευτικές κοινότητες (“vakoufs” ή “vakfs”) είναι ένα απομεινάρι της Οθωμανικής περιόδου.
Η ιταλική διοίκηση αναγνώρισε και επισημοποίησε τις δομές οθωμανική σε διάφορα διατάγματα, το 10 αλλά το 1940 τον έλεγχο της μουσουλμανικής vakfs παραδόθηκε στον (κατά πλειοψηφία) των τοπικών administrations.
11 υπό βρετανική διοίκηση, τις ιδιότητες vakf επιστράφηκαν στο μουσουλμανικές κοινότητες. Αυτό το νομικό καθεστώς έγινε αποδεκτό από τις ελληνικές αρχές σύμφωνα με τη δήλωση 19/1947 της ελληνικής στρατιωτικής Κυβερνήτης των νησιών και στη συνακόλουθη νομοθεσία.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη των Παρισίων της 1947,12 Ελλάδα ανέλαβε να σεβαστεί το καθεστώς του όλη την περιουσία των κατοίκων των νησιών.
Συνεπώς, η Ελλάδα έπρεπε να σεβαστεί το υφιστάμενο vakfs στα Δωδεκάνησα, αλλά δεν υπάρχουν νέες vakf θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ως του ελληνικού Αστικού Κώδικα, επεκτάθηκε προς τα νησιά το 1947, δεν αναγνωρίζει ένα τέτοιο νομικό πρόσωπο. 16.
Στην πράξη, τα μουσουλμανικά θρησκευτικά ιδρύματα που διαχειρίζεται δύο “οργανισμών” (ένα για τη Ρόδο, ένα για την Κω) με πέντε μέλη, η κάθε μία, οι οποίοι διορίζονται από τις ελληνικές αρχές (το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας). Θεωρητικά (σύμφωνα με το ιταλικό διάταγμα 12/1929, το οποίο είναι ακόμα σε ισχύ), θα πρέπει να διορίζονται κάθε δύο χρόνια.
Στην πράξη, μένουν στη θέση τους, εφόσον απολαύουν της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. θεωρούνται αυτές “οργανισμοί”, όπως και στις επιτροπές για τη διαχείριση του vakf στη Θράκη, ως οι νόμιμοι εκπρόσωποι του συνόλου των vakf σε κάθε νησί.
Υπόκεινται στις ετήσιες οικονομικές έλεγχοι από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, αλλά οι ετήσιοι λογαριασμοί δεν δημοσιοποιούνται.
17. Έχω σημειώσει κάποια δυσαρέσκεια στους συνομιλητές μου με ένα τουρκικό πολιτιστικό υπόβαθρο για την τη διαχείριση των μουσουλμανικών θρησκευτικών ιδρυμάτων.
Οι εντάσεις στον τομέα αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στις Ρόδου. Υπάρχουν καταγγελίες για κακοδιοίκηση, όπως είναι η υπερβολική ξεπούλημα της περιουσίας vakf, αδυναμία εκπληρώσει το καθήκον του vakf να στηρίξει φτωχές μέλη της κοινότητας, και την έλλειψη λογοδοσίας για τη χρήση του έσοδα που παράγονται από τις ιδιότητες vakf.
18. Η μουσουλμανική πολιτιστικός σύλλογος της Ρόδου (“Αδελφότητα”) σύμφωνα με πληροφορίες προσέφυγε πρόσφατα στην Γενικός Εισαγγελέας του νησιού προκειμένου να επιτύχει την ανανέωση της επιτροπής διαχείρισης vakf της Ρόδου μετά από 25 χρόνια, αλλά να μην εκμεταλλευτεί.
Στην Κω, η μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου κατήγγειλαν δημοσίως για την έλλειψη λογοδοσίας της οργάνωσης vakf του νησιού και ζήτησε ειδικά για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον Οργάνωση τέθηκαν και δαπάνησε € 600 000 για την αποκατάσταση των δύο τζαμιών (Lonca Γαζή Χασάν και Ντεφτερντάρ Ibrahim)
.13 9 Βλ. πρόγραμμα της επίσκεψης στο προσάρτημα 1.
10 διατάγματα 85/1915, 12/1925, 93/1938.
11 Διάταγμα 197/1940?
Υπό βρετανική διοίκηση, τις ιδιότητες vakf επιστράφηκαν στο μουσουλμανικές κοινότητες. Αυτή η νομική καθεστώς έγινε αποδεκτό από τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της Διακήρυξης 19/1947 του ελληνικού στρατιωτικού διοικητή των νησιών και τη μεταγενέστερη νομοθεσία.
12 Παράρτημα Αρ. 14, παράγραφος 9. 13
Πηγή: απόσπασμα από το βιβλίο του Κ. Τσιτσελίκης, σ. 7 (με παραπομπές στις σημειώσεις 11-16).
Έγγρ. 12526 6
19. Ένας διαχειριστής vakf μου είπε ότι η οργάνωσή του είχε πωληθεί το 8% από τις ιδιότητές του κατά τα τελευταία έτη, ενώ οι μουσουλμάνοι πολιτιστικός σύλλογος έπρεπε να πληρώσει ενοίκιο για τις εγκαταστάσεις της.
20. Κατά την άποψή μου, η διαφάνεια των “οργανισμών”, vakf θα πρέπει να καθιερωθεί ως επείγον θέμα. Ακόμη και αν στην πραγματικότητα δεν υπάρχει περίπτωση κακής διοίκησης, παρέχοντας διαφάνεια για τους λογαριασμούς vakf θα ήταν μια χρήσιμο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, λόγω της ανησυχίας που εκφράστηκαν από κορυφαίους εκπροσώπους του Μουσουλμανικές κοινότητες και στα δύο νησιά.
Η εκλογή του από την τοπική κοινωνία η ίδια, σε τακτά χρονικά διαστήματα, των πέντε μέλη της κάθε vakf “οργάνωση”, θα αυξήσουν την υπευθυνότητά τους. 3.3. Συντήρηση πολιτιστικών μνημείων
21.Σύμφωνα με τους συνομιλητές μου στα Υπουργεία Πολιτισμού και Εσωτερικών, όλα τα ιστορικά μνημεία σχετικά με τα νησιά προστατεύονται και διατηρούνται με τον ίδιο τρόπο, χωρίς διακρίσεις. Όμως, λόγω της επισφαλή δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, δεν είναι όλα τα έργα αποκατάστασης μπορεί να πραγματοποιηθεί το συντομότερο θα επιθυμητή.
22. Ως παράδειγμα, μου είπαν ότι δύο τζαμιά στη Ρόδο ανακαινίστηκαν με τα δημόσια οικονομικά Τα τελευταία χρόνια, αλλά δύο άλλες τζαμί έργα ανακαίνισης στην Κω ανέμεναν χρηματοδότηση από το 2008.
23. Στη Κω, άκουσα παράπονα ότι το σχέδιο για την επέκταση του λιμανιού απαιτεί την καταστροφή του τρία κτίρια που ανήκουν στην vakf μουσουλμάνος, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην τζαμί. Αλλά το “τζαμί” κτίριο ερώτηση μοιάζει με μια απλή καλύβα, με μια κυματοειδή στέγη του σιδήρου, και δεν έχει χρησιμοποιηθεί για τη λατρεία για ορισμένα χρόνο. Χτίστηκε παράνομα, όπως και τα άλλα ενδιαφερόμενα δύο κτίρια.
Η σύγκρουση, στην οποία το τουρκικό προξενείο αναμείχθηκε από την πλευρά της μουσουλμανικής κοινότητας, δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Άκουσα επίσης ότι ένας μικρός αριθμός Μουσουλμανικές fundamentalists 14 είναι αντίθετη σε κάθε συμβιβαστική λύση, όπως είναι η παροχή μιας εναλλακτικής χώρο προσευχής που προσφέρονται από τις ελληνικές αρχές.
Μια δικαστική υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον των ελληνικών Ανωτάτου Δικαστηρίου.
24. Έχω την εντύπωση ότι δεδηλωμένη προσήλωση των αρχών στην κοσμοπολίτικη πολιτιστική κληρονομιά της νησιά είναι γνήσιο – συμπίπτει με τα συμφέροντα του ελληνικού κράτους, όπως είναι τα ιστορικά μνημεία σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα, κύρια πηγή των νησιών των εσόδων.
Λαμβάνοντας υπόψη την προβλεπόμενη δημοσιονομική κατάσταση την Ελλάδα, μια λεωφόρος για να κινητοποιηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση για τα σχέδια πολιτιστικής κληρονομιάς στα νησιά θα μπορούσε να αποτελέσει πιο αποτελεσματική και διαφανή διαχείριση των μουσουλμανικών vakfs (βλέπε τμήμα 3.2 παραπάνω). 3.4. Η οργάνωση της λατρείας μουσουλμάνων
25. Περίπου το ένα τρίτο του μουσουλμανικού πληθυσμού της Ρόδου και της Κω τακτικά παρακολουθήσουν τζαμί? Φαίνονται να ανήκουν ως επί το πλείστον με την παλαιότερη γενιά. Δύο τζαμιά λειτουργία σε κάθε νησί, είναι κλειστά τα άλλα, όπως ήμουν είπε, για την έλλειψη των οπαδών και / ή επειδή έχουν ανάγκη από ανακαίνιση.
26. Η οργάνωση της λατρείας μουσουλμάνων περιπλέκεται από το γεγονός ότι είναι σαφές ποιος είναι υπεύθυνος. Σε 1947, όταν τα Δωδεκάνησα ήταν συνημμένο στην Ελλάδα, ο Μουφτής της Ρόδου παρέμεινε στην εξουσία ως θρησκευτικές ηγέτη.
Στη Κω, ένα άλλο Μουφτή παρέμεινε στην αρχή ανεπίσημα μέχρι το θάνατό του το 1962. Μετά το 1947, μια σύγκρουση αναπτύχθηκε μεταξύ του Μουφτή της Ρόδου, ο οποίος εκπροσώπησε συντηρητική, ντεμοντέ μουσουλμάνους, και οι Τουρκικό Προξενείο, η οποία ευνόησε μια νεωτεριστική, κεμαλικού και φιλότουρκους ιδεολογία και αγωνίστηκε για την διορισμού νέου Μουφτή.
Η Ελληνική Κυβέρνηση υποστήριξε ανοιχτά την υπάρχουσα Μουφτή και εμπόδισε την την ανανέωση της θητείας Μουφτή της Κω, προκειμένου να προστατευθεί η αρχή του Μουφτή της Ρόδου. Μετά το θάνατο του Μουφτής της Ρόδου το 1961 και του διαδόχου του, το 1974, ο αναπληρωτής του τελευταίου ενήργησε ως Μουφτής μέχρι το 1992.
Αλλά, όπως του 1984, η επίσημη θέση του Μουφτή της Ρόδου ήταν το ερώτημα. Ενώ ο Μουφτής Κομοτηνής απέστειλε Ismail Cakir Salimoglu στη Ρόδο το 1990, ως ιμάμης, προκειμένου να διατηρηθεί σε λειτουργία το γραφείο Μουφτή της Ρόδου, το Ελληνικό κράτος δεν είχε διορίσει επισήμως καμία Μουφτή, αν και οι ανώτατοι εκπρόσωποι των επεξεργασμένων κράτους Ο κ. Salimoglu ως η ανώτατη θρησκευτική αρχή των νησιών σε διάφορες τελετές.
Κατά την ίδια χρόνο, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αρνήθηκαν την επίσημη αναγνώριση ως Μουφτής, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός Μουφτής της γραφεία στην Ελλάδα καθορίζεται από ένα νόμο του 1928 το οποίο δεν αναφέρει ένα τέτοιο γραφείο στη Ρόδο – το οποίο δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι τα νησιά δεν αποτελούσαν μέρος της Ελλάδα το 1928.
27. Η προκύπτουσα κατάσταση είναι κάπως ικανοποιητική.
Η σημερινή ντε φάκτο officeholder, 77 ετών και προφανώς δεν αμφισβητείται στην κοινότητά του, δεν λαμβάνει την κατάλληλη μισθό ή σύνταξη (όπως έκανε και ο προκατόχων και των άλλων Μουφτήδων στην Ελλάδα, αναγνωρισμένη από το κράτος) και, σύμφωνα με τις διοικητικές δικαστήρια, δεν είναι καν καλύπτεται από το κράτος κοινωνικής ασφαλίσεως, η οποία έχει κατ ‘αρχήν, προβλέπει κάλυψη για θρησκευτικές υπουργοί – αλλά από τα διοικητικά δικαστήρια δεν αναγνώρισε τον διορισμό του κ. Salimoglu ως ιμάμης 14
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που χρηματοδοτούνται από τη Σαουδική Wahabi θεμέλια? Κανείς δεν ανέφερε την πιθανότητα στήριξης από την Τουρκία. Έγγρ. 12526 7 ούτε.
Το επίδικο καθεστώς του Μουφτή (ή ιμάμης), της Ρόδου μπορεί να συνέβαλαν επίσης στην άρνηση της Ρόδος συμβούλιο vakf να ανοίξει το δεύτερο τζαμί, το οποίο είναι κατ ‘αρχήν πλήρως λειτουργική, για την Παρασκευή prayers.15
28. Κατά την άποψή μου, είναι ευθύνη της ελληνικής πολιτείας για την επίλυση αυτού του προβλήματος.
Ο νόμος του 1928 θα πρέπει να επικαιροποιηθεί ώστε να ληφθεί υπόψη η ένταξη της Ρόδου και της Κω στην ελληνική επικράτεια. Ορισμένες συνομιλητές στα νησιά με ένα τουρκικό πολιτιστικό υπόβαθρο μου είπε ότι δεν μπορεί πραγματικά να είναι αναγκαίο να έχουν Μουφτής στη Ρόδο ή την Κω σε όλα? αλλά ο νόμος θα πρέπει να διευκρινίσει ποιος είναι ο κατάλληλος θρησκευτική αρχή για την Μουσουλμάνοι που ζουν στα νησιά αυτά.
4. Συμπεράσματα
29. Η κατάσταση των κατοίκων της Ρόδου και της Κω με μια τουρκική πολιτιστικό υπόβαθρο είναι γενικά ικανοποιητική, λαμβάνοντας υπόψη την απτή δέσμευση των ελληνικών αρχών για την προστασία και την περαιτέρω ανάπτυξη της πολυπολιτισμικό, κοσμοπολίτικο χαρακτήρα των νησιών.
30. Τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν – ιδίως όσον αφορά την τουρκική μαθήματα ξένων γλωσσών, η διοίκηση της η Μουσουλμανική θρησκευτικών ιδρυμάτων (vakfs) και ο ασαφής οργάνωση της λατρείας μουσουλμάνων θα μπορούσαν να επιλυθούν με τα ακόλουθα τρία συγκεκριμένα μέτρα:
– Μια εκστρατεία ενημέρωσης των γονέων όλων των μαθητών σχετικά με τα νησιά, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με Τουρκικά πολιτισμικό υπόβαθρο, για να τους ενημερώσει για τη δυνατότητα για το απόγευμα της τουρκικής μαθήματα ξένων γλωσσών, που θα οργανωθεί από τις εκπαιδευτικές αρχές κατόπιν αιτήσεως γονέων?
– Διασφαλίσουν πλήρη ανάληψη ευθυνών από τους διαχειριστές των δύο δημόσιων Vakfs πριν από τα μέλη του τοπικού Μουσουλμανικές κοινότητες και τη δημοσίευση των λογαριασμών τους, και να διασφαλίσουν επίσης ότι οι διορισμοί των Οι διαχειριστές λαμβάνουν χώρα σε τακτά χρονικά διαστήματα?
– Να εξασφαλίσουν ότι τις μουσουλμανικές κοινότητες της Ρόδου και της Κω είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τις θρησκευτικές τους ιεροκήρυκες (Ιμάμηδες), σύμφωνα με το πνεύμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης το ψήφισμα 1704 (2010) σχετικά με την ελευθερία της θρησκείας και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις μη μουσουλμανικές μειονότητες στην Τουρκία και για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη (Ανατολική Ελλάδα) .
16 15 άκουσα ότι οι διαχειριστές vakf φόβο ότι το τζαμί θα τεθεί σε κίνδυνο αν τοποθετήθηκαν στη φροντίδα της μουσουλμανικής κληρικός στην ερώτηση. Αυτό φαίνεται να είναι μια εσωτερική διαφωνία της μουσουλμανικής κοινότητας.
16 Το άρθρο 18.5. Έγγρ. 12526 8
Προσάρτημα
1 Συνοπτική ενημέρωση για την κατάσταση στην τουρκική νησιά Gökçeada (Ίμβρος) και Bozcaada (Τένεδος), ιδίως όσον αφορά τις συστάσεις της Συνέλευσης το ψήφισμα 1625 (2008) 17 (Οκτώβριος 2010) ·
Άδεια η επαναλειτουργία τουλάχιστον ενός σχολείου στην Ίμβρο Ο διάλογος άρχισε τον Μάιο του 2010 σχετικά με την πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη. Τυπική επιβεβαίωση για την πρόθεση των αρχών να ξανανοίξει το σχολείο αναμένεται ακόμη.
· Επιστροφή των απαλλοτριωθέντων ακινήτων στους προηγούμενους ιδιοκτήτες τους Δεν υπήρξε πρόοδος. Αντίθετα, ένα μέρος αυτής της γης έχει δοθεί μακριά σε μουσουλμάνους εποίκους.
· Επιστροφή δημόσια κτίρια που ανήκαν στους ελληνικής εθνοτικής κοινότητας Έξι πρώην ελληνικών σχολείων στην Ίμβρο εξακολουθήσει να παραμένει σε ερείπια ή μισθωμένο για εμπορικούς σκοπούς? Δύο πρώην σχολεία στην Τένεδο να συνεχίσει να λειτουργεί ως ξενοδοχείο και εστιατόριο αντίστοιχα. ·
Επιστροφή θρησκευτικής ιδιοκτησίας ιδρύματα που κατασχέθηκε (ως «mazbut») Από το σύνολο των 304 ακινήτων ισχυρίστηκε τον Αύγουστο του 2009, μόνο 22 αιτήσεις υπέστη. Σε μια θετική σημείωμα, με πρωτοβουλία του δημάρχου του νησιού, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το οποίο ανακαινίστηκε πέρυσι με έξοδα του τουρκικού κράτους, μπορούν να χρησιμοποιούνται για θρησκευτικούς σκοπούς.
· Θέσπιση ειδικών μέτρων για την επιστροφή ή την ορθή καταγραφή των ιδιοτήτων Δεν υπήρξε πρόοδος. Αντίθετα, το 92% της γης γύρω από Σχοινούδι (Dereköy), Gökçeada (4 900 εκτάρια), πέρασε στο Δημόσιο Ταμείο το 2009.
· Εφαρμογή των πρόσφατων τέσσερις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υπεράσπιση κληρονομίας δικαιώματα των μη Τούρκων πολιτών Δεν υπήρξε πρόοδος.
· Προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών Δεν ελήφθη κανένα μέτρο που προτείνεται στο ψήφισμα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.
· Επιστροφή τουρκική υπηκοότητα σε όσους την έχασαν στο παρελθόν και στους απογόνους τους Τον Αύγουστο του 2010, η Πολιτική Γραμματεία του Gökçeada ενημέρωσε ότι η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας και των ελάχιστων υπηρεσίας (30 ημέρες) καταργήθηκε.
Τον Οκτώβριο του 2010, το τουρκικό προξενείο στην Αθήνα, αρνήθηκε την ύπαρξη της κάθε τέτοια νομοθετική μεταρρύθμιση.
· Χάραξη της απευθείας θαλάσσια σύνδεση με την Ελλάδα Τον Ιούνιο του 2010, μια νέα θαλάσσια σύνδεση ιδρύθηκε μεταξύ του νησιού της Λήμνου (Ελλάδα) και Kepes (κοντά Çanakkale). Ίμβρο φαίνεται να έχει αποκλειστεί την τελευταία στιγμή. Ίμβρο και την Τένεδο εξακολουθούν να στερούνται απευθείας θαλάσσια σύνδεση.
· Μηχανισμού διαλόγου Άτυπη Μετά την απουσία συγκεκριμένων αποτελεσμάτων των συζητήσεων είτε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο, δεδομένου ότι, ελπίζει έχει αναβιώσει μετά το δημοψήφισμα Σεπτεμβρίου και το πρόδηλο συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υπουργού, Ο κ. Μπαγκίς Εγκεμέν.
17 Με βάση τις πληροφορίες που ελήφθησαν από τις ΜΚΟ που ενεργούν για την υποστήριξη της ελληνικής εθνοτικής κοινότητας. Έγγρ. 12526 9 Προσάρτημα
2 Πρόγραμμα της διερευνητική επίσκεψη στην Αθήνα, τη Ρόδο και την Κω (19-21 Απριλίου 2010)
Αθήνα Δευτέρα 19 Απριλίου 2010
11:30 Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, Η αποκέντρωση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ο κ. Ανδρέας Τάκης
13:30 Γεύμα διοργανώθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπη
15:30 Συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Δια βίου Μάθηση και θρησκευτικόν, η κ. Θάλεια Δραγώνα
Ρόδος Τρίτη, 20 Απριλίου του 2010
10:00 Συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή, κ. Βασίλειος Brakoumatsos, καθώς και ο Νομάρχης της Ρόδου, Ο κ. Γιάννης Machairidis
11:00 Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ροδίων, κ. Χατζής Hatziefthymiou, καθώς και την Αντιδήμαρχο και Έφορο Αρχαιοτήτων κ. Παπαβασιλείου
12:00 Συνάντηση με τον πρόεδρο του φορέα διαχείρισης του Vakouf της Ρόδου, Ο κ. uzel Όντερ
13:00 Συνάντηση με τον Ιμάμη, ο κ. Ismael Τσακίρογλου
16:00 Συνάντηση με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου των μουσουλμάνων στη Ρόδο “Adelphosini” (“Αδελφότητα”), Zamantakis Μεχμέτ κ. Κως
Την Τετάρτη 21 Απριλίου 2010
10:00 Συνάντηση με τον Δήμαρχο της Κω, κ. Γεώργιος Κυρίτσης, και η Αντιδήμαρχος – αρμόδιος για πολιτιστικά θέματα -, ο κ. Παναγιώτης Θαλασσινός
11:00 12:00 Συνάντηση με τον Νομάρχη της Κω, η κ. Μαρία Κυπραίου Συνάντηση με τον Ιμάμη της Κω, ο κ. Soukri Damatoglou
13:00 Συνάντηση με τον πρόεδρο του φορέα διαχείρισης του Vakouf της Κω, Ο κ. Hussein
15:00 Συνάντηση με τον πρόεδρο της Αδελφότητας των Μουσουλμάνων στην Κω, ο κ. Mazlum Paizanoglou