Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 8-11 Δεκεμβρίου στην Θεσσαλονίκη, θα εκλέξει το επόμενο Προεδρείο, (Πρόεδρο, Ταμία και Γραμματέα) του Κεντρικού ΣΑΕ. Ο νέος εκτελεστικός νόμος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι από την Ελληνική Βουλή (σκοπεύοντας στην ανανέωση και αλλαγή των προσώπων) προβλέπει το μέγιστο 2 θητείες για την ίδια θέση (έχοντας μάλιστα αναδρομική ισχύ).
Ποιος είναι Ο Στέφανος Π. Ταμβάκης .γεννήθηκε και ζει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου αναπτύσσει σοβαρή επιχειρηματική δράση. Έχοντας διατελέσει με επιτυχία Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας από το 1990 και για δώδεκα συναπτά έτη, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Προέδρου της ιστορικής κοινότητας το 2002, χρονιά κατά την οποία εξελέγη Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα.
Στο Προεδρείο της Παγκόσμιας οργάνωσης μετέχει από την ίδρυσή της το 1995, ως Αντιπρόεδρος ΣΑΕ- Συντονιστής Περιφέρειας Ασίας Αφρικής μέχρι και το 2001. Κυριότερα σημεία που χαρακτηρίζουν το έως τώρα έργο του στα ομογενειακά δρώμενα και δη του ΣΑΕ, είναι η ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, η οργάνωση των ομογενών, η επίλυση των προβλημάτων και η προβολή των δραστηριοτήτων τους, καθώς και η στήριξη της Νεολαίας.
Ο κ. Ταμβάκης είναι επίσης μέλος του ΔΣ του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» από το 2003. Για την προσφορά του στον Απόδημο Ελληνισμό και ειδικότερα σε θέματα πολιτισμού και παιδείας βραβεύτηκε το 2004 από τον τ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.
«Το όραμα μου είναι ένα ΣΑΕ ισχυρό, ενωμένο, που θα λειτουργεί ως μια δύναμη πολύμορφη, ευέλικτη και δημοκρατική. Το ΣΑΕ είναι όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού και ειδικότερα οι Νέοι, που δικαιούνται και πρέπει να έχουν ενεργό συμμετοχή. Όλοι εμείς, αξίζει να δώσουμε τη μάχη για μία παγκόσμια οργάνωση που θα μας αντιπροσωπεύει επάξια και να δούμε το πέρασμα της από το καλό, στο καλύτερο.»
Έργο και χορηγίες κατά την τελευταία θητεία του, ως Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ Οι χορηγίες που εξασφαλίστηκαν για την προώθηση θεμάτων του Απόδημου Ελληνισμού είναι οι ακόλουθες:
190.000 $ για το πρόγραμμα παιδείας
300.000 για το πρόγραμμα e-learning ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΖΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
30.000 για την Ανθολογία έργων απόδημων Ελλήνων λογοτεχνών ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, που ξεκίνησε το 2002 με τη στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», συνεχίζεται επιτυχώς στην Ευρώπη και στην Ασία, ενώ επεκτάθηκε σε χώρες της Αφρικής, καθώς και στην Αμερική (Αργεντινή).
Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση του προγράμματος e-learning ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΖΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Στόχος του προγράμματος είναι η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, σε συνδυασμό με την χρήση και γνώση των νέων τεχνολογιών σε παγκόσμιο επίπεδο.
ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΟ .Με προσωπική παρέμβαση του κ. Ταμβάκη επιτεύχθηκε η διατήρηση των διατάξεων που επιτρέπουν στους Απόδημους να σπουδάσουν στην Ελλάδα, χωρίς να χάσουν την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου εξωτερικού, καθώς και η σημαντική μείωση της στρατιωτικής θητείας από έξι σε τρεις μήνες.
Ήδη μεγάλος αριθμός νέων έχει εκδηλώσει την επιθυμία να υπηρετήσει την πατρίδα, μετά από αυτή τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση, προκειμένου να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα.
ΝΕΟΛΑΙΑ. Όλα αυτά τα χρόνια είναι δεδομένη η συνεχής στήριξη και συμπαράσταση του στους προβληματισμούς της Νεολαίας. Στόχος αποτελεί η διεκδίκηση του δικαιώματος της Νεολαίας να αποκτήσει νομικό πρόσωπο, ώστε να κινηθεί διεθνώς με ευελιξία και να συμμετέχει σε προγράμματα που προάγουν το μορφωτικό και πολιτισμικό επίπεδο.
ΕΚΘΕΣΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΥ .Ηθική και υλική συμβολή στην Έκθεση Ομογενειακού Τύπου και Βιβλίου που πραγματοποιήθηκε διαδοχικά με επιτυχία στη Λευκωσία, την Αλεξάνδρεια, το Γιοχάνεσμπουργκ και στην Αθήνα. Την έκθεση διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Ίδρυμα της Κύπρου σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων (ΕΕΛΣΠΗ).
ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ Έκδοση ανθολογίας έργων απόδημων Ελλήνων λογοτεχνών, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» και τη συνεργασία της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων, η οποία αναμένεται ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην ιστορία της λογοτεχνίας του Απόδημου Ελληνισμού.
Στόχοι και προτεραιότητες Διάδοση της ελληνικής γλώσσας σε ομογενείς στις πέντε ηπείρους Οικονομική αυτοδυναμία του ΣΑΕ – Ενεργοποίηση του Εθνικού Ταμείου Ομογενών Διεύρυνση και δικτύωση της βάσης του Απόδημου Ελληνισμού Αμφίδρομη επικοινωνία με τη βάση των αποδήμων άμεση προώθηση των αιτημάτων προς επίλυση Νομική και οικονομική αυτοδυναμία της νεολαίας του ΣΑΕ Συμμετοχή της σε προγράμματα Παιδείας, Τεχνολογίας, Πολιτισμού Επαναλειτουργία του προγράμματος World Camp και της Ελληνιάδας Υλοποίηση και εξάπλωση προγράμματος e learning ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΖΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Διάδοση και προβολή του ελληνικού πολιτισμού ;;
Άσκηση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου Συνεργασία με την Εκκλησία για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μη προνομιούχων ομογενών στις χώρες υποδοχής Εκσυγχρονισμός των Ελληνικών Κοινοτήτων.
Προβολή του έργου του ΣΑΕ Στήριξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας Συνεργασία με ΠΑΔΕΕ (Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση του Ελληνισμού) και με την Επιτροπή Προσωπικοτήτων, ως κορυφαία συμβουλευτικά όργανα στα εθνικά και κοινωνικά θέματα.
Άμεση προώθηση των Ασφαλιστικών θεμάτων των ομογενών Συνεργασία με Οργανισμούς και Ιδρύματα διεθνούς εμβέλειας σε προγράμματα πολιτισμού, παιδείας, τεχνογνωσίας, περιβάλλοντος .
Συνεργασία με ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό Ένταξη ομογενών επιχειρηματιών σε αναπτυξιακά προγράμματα της Ε.Ε .
Άρθρο
Μετά από ώριμη σκέψη αποφάσισα να διεκδικήσω στην προσεχή Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη τη θέση του Προέδρου. Ως ένας πολίτης του κόσμου, γνωρίζοντας από κοντά τα προβλήματα της Ελληνικής Ομογένειας, θέτω στην κρίση όλων το έργο μου, τη συνέπεια των λόγων και των πράξεών μου. Δέσμευσή μου να λειτουργήσω ως Πρόεδρος όλων των ελλήνων ομογενών, χωρίς διακρίσεις, εκπροσωπώντας τους επάξια. Όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα, κι αν υποτεθεί ότι έχουμε και τους ίδιους στόχους, είναι βέβαιο ότι διαφέρει ο τρόπος πραγμάτωσής τους. Το κλειδί είναι η αποτελεσματικότητα.
Πολλά είναι αυτά που πρέπει να γίνουν για το ΣΑΕ και ακόμα περισσότερα αυτά που μπορούν να γίνουν. Η ανάδειξη του συμβουλευτικού και γνωμοδοτικού του ρόλου, τον οποίον αν εξασκήσει σωστά και καίρια, με ρεαλιστικές προτάσεις και αιτήματα, γίνεται αυτόματα και διεκδικητικός. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, πέρα από τα αυτονόητα οφέλη για την επίλυση των προβλημάτων του Απόδημου, ενισχύεται και ισχυροποιείται ο ρόλος των Κοινοτήτων των Ομοσπονδιών και όλων εκείνων των Οργανισμών που υπήρχαν πριν από το ΣΑΕ και καλούνται τώρα να συμπλεύσουν, σαν μία δύναμη ελληνική και ακμάζουσα.
Παράλληλα, χρειάζεται μία ευρύτερη συνεργασία Εκκλησίας-Ομογένειας, που θα βασίζεται στην αλληλοϋποστήριξη, το σεβασμό και την ανιδιοτέλεια. Μία από τις βασικές προτεραιότητες που θέτω στο πρόγραμμά μου, είναι η οργάνωση της βάσης των Αποδήμων, μέσω των Συντονιστών και των Συντονιστικών Συμβουλίων, ώστε να μπορέσει το ΣΑΕ να αποκτήσει μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα, αλλά και καταξίωση στον ευρύτερο κύκλο της Ομογένειας.
Να συνειδητοποιήσει ο Απόδημος Έλληνας ενταγμένος ή όχι σε ομογενειακή οργάνωση- ότι υπάρχει ένα ικανός οργανισμός που τον αντιπροσωπεύει, να απευθυνθεί στο ΣΑΕ, να συμπορευθεί μαζί του.
Η οικονομική αυτοδυναμία του ΣΑΕ μας απασχολεί εδώ και χρόνια. Δεν μας αρέσει να ακούμε ότι είμαστε κρατικοδίαιτοι, ένας Οργανισμός που στηρίζεται οικονομικά στη ελληνική πολιτεία, έχουμε άποψη και σκέψη πώς μπορεί να επιτευχθεί έστω και σταδιακά, ώστε να μπορέσει ο Απόδημος να έχει μία ελευθερία κινήσεων, χωρίς να επιβαρύνει το ελληνικό Κράτος.
Πρώτο μέλημά μου θα είναι η ανάπτυξη παγκόσμιου οικονομικού σχεδίου, το οποίο θα ολοκληρώσουμε σε συνεργασία με το νέο 11μελές Προεδρείο του ΣΑΕ, προς όφελος της Ομογένειας.
Ο υποστηρικτικός ρόλος του ΣΑΕ αφορά περισσότερο στα εθνικά και κοινωνικά θέματα. Θεωρώ επιβεβλημένη μία στενότερη συνεργασία με την ΠΑΔΕΕ (Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση του Ελληνισμού), την οργάνωση των ελληνικής καταγωγής εκλεγμένων βουλευτών σε πολλές χώρες των πέντε ηπείρων. Παράλληλα η σύσταση μίας Παγκόσμιας Επιτροπής Προσωπικοτήτων, που θα αποτελείται από άτομα με γνώσεις και πείρα γύρω από τον Απόδημο Ελληνισμό, με την πολύτιμη συμμετοχή του κ. Ανδρέα Α. Άθενς, πιστεύω ότι θα είναι ενισχύσει δραστικά την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, στην οποία θα μας έχει αρωγούς.
Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην ανεκτίμητη προσφορά του κ. Άθενς, ο οποίος αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στο ενεργητικό μας και είμαι βέβαιος ότι στην προσεχή Γενική Συνέλευση θα ανακηρυχθεί επίτιμος Πρόεδρος του ΣΑΕ, κατόπιν προτάσεώς μου, που ψηφίσθηκε ομόφωνα από το προεδρείο.
Γνωρίζοντας ότι η Παιδεία είναι ο πιο ευαίσθητος, αλλά και πολύπαθος τομέας του Απόδημου Ελληνισμού, πιστεύω ότι δεν υπάρχει χρόνος για άλλη χρονοτριβή. Θεωρώ απαραίτητη μία στενή συνεργασία στα θέματα αυτά με το Υπουργείο Παιδείας, καταθέτοντας ρεαλιστικές προτάσεις, σε συνεργασία με τις μεγάλες Ομογενειακές Οργανώσεις (Ομοσπονδίες, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ινστιτούτα του εξωτερικού κ.ά).
Παράλληλα η συνεργασία με αξιόπιστους φορείς και ιδρύματα, όπως το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», θα δώσει νέα προοπτική και εκπληκτικές δυνατότητες σε χιλιάδες Ελληνόπουλα και φιλέλληνες, όπως το πρόγραμμα e learning OMΙΛΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΖΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ που θα λειτουργήσει από το 2007 σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και την UNESCO.
Πρόθεσή μου είναι να αξιοποιήσουμε τις δράσεις για την παιδεία, καλύπτοντας όσο το δυνατόν περισσότερες εφαρμογές σε όλον τον κόσμο.
Μία πρόκληση που καλούμαστε να πετύχουμε είναι η προσέλκυση της Nεολαίας και η ενεργή συμμετοχή της, ώστε να υπάρξει συνέχεια στο έργο του Απόδημο Ελληνισμό για τον Απόδημο Ελληνισμό. Να αφουγκραστούμε τις δικές της καινοτόμες προτάσεις, να της δείξουμε εμπιστοσύνη και να της δώσουμε βήμα στο ΣΑΕ.
Προς αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαία η ανασυγκρότηση των Οργανισμών που εκπροσωπούν τον ελληνισμό και μετάλλαξή τους σε σύγχρονες, μοντέρνες εστίες με κίνητρα για την προσέλκυση μεγάλου αριθμού νέων, αλλά και ομογενών κάθε ηλικίας που απείχαν μέχρι σήμερα από τα κοινά.
Η Ελληνιάδα και το World Camp είναι δύο θεσμοί που πρέπει να συνεχιστούν και αυτό θα επιδιώξω, με γνώμονα ότι ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι ένας ιδανικός τρόπος για να εκδηλωθεί και να συσπειρωθεί ο Ελληνισμός, να προσελκυσθεί και να αναδειχθεί η δυναμική της Νεολαίας, ισχυροποιώντας παράλληλα και τους δεσμούς με την πατρίδα.
Η αξιοποίηση του Διαδικτύου θα διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο στην προβολή, επικοινωνία, την ανταλλαγή απόψεων και τη συνεχή επαφή της Νεολαίας. Ταυτόχρονα, θα παραχωρηθούν πρωτοβουλίες στους νέους, ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν δράση και να κινηθούν αυτόνομα, σε συνεργασία με το ΣΑΕ και όχι υπό την κηδεμονία του.
Το ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολλούς Απόδημους σε όλο τον κόσμο, στο οποίο αποδίδω μεγάλη προσοχή. Θα επιδιώξω άμεσα την εξέταση των θεμάτων αυτών, τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν ανά χώρα, και ποιες είναι οι εναλλακτικές, ώστε να σταθούμε αρωγοί στην επίλυσή τους, σε συνεργασία με την ελληνική πολιτεία. Όλα τα έγκυρα Ομογενειακά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (ΟΜΜΕ), που συνιστούν τη φωνή του Απόδημου Έλληνα, θα στηριχθούν με κάθε τρόπο, για να συνεχίσουν το έργο τους.
Το ΣΑΕ σε αναγνώριση της προσφορά των ΟΜΜΕ θα πρέπει να καθιερώσει ειδικά βραβεία για τα καλύτερα ΟΜΜΕ, που θα απονέμονται κάθε τέσσερα χρόνια κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης.
Τέλος, θεωρείστε τη διαφάνεια των πεπραγμένων τόσο στο θέμα των οικονομικών, όσο και όλων των δραστηριοτήτων που αφορούν το ΣΑΕ, ως προσωπική δέσμευση.
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να σας θυμίσω έναν στίχο του Κ. Π. Καβάφη, καθώς αυτό ακριβώς σκοπεύω να τιμήσω.
«Υπήρξεν έτι το άριστον εκείνο, Ελληνικός ιδιότητα δεν έχ η ανθρωπότης τιμιοτέραν εις τους Θεούς ευρίσκονται τα πέραν» (Επιτύμβιον Αντιόχου βασιλέως Κομμαγηνής»)
Στέφανος Π. Ταμβάκης, Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΑΕ