Υπό την αιγίδα της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη έγινε στην Ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον μια λαμπρή εκδήλωση, με τίτλο “Ακολουθώντας τα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Αφγανιστάν”, για την ενίσχυση της πολιτιστικής ανάπτυξης στο Αφγανιστάν.
Ομιλητής ήταν ο Fredrik Hiebert, επικεφαλής της ομάδας αρχαιολόγων του περιοδικού National Geographic και έφορος της έκθεσης Θησαυροί από το Μουσείο της Καμπούλ, που παρουσιάστηκε με επιτυχία στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον και περιέχει μεταξύ άλλων αρχαιολογικά ευρήματα του Αφγανιστάν εμπνευσμένα από την κλασσική Ελλάδα και την εκστρατεία του Μεγαλέξανδρου.
Μιλώντας στην Φωνή της Αμερικής ο διακεκριμένος αρχαιολόγος είπε: «Είναι μια υπέροχη έκθεση. Θα την έχουν δει πάνω από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί μέχρι τον άλλο μήνα που ανοίγει στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης.
|
|
έκθεση δείχνει πως αναπτύχτηκε ο πολιτισμός στην αρχαιότητα μέσω των διασυνδέσεων της Ελλάδας με την Κεντρική Ασία και ειδικότερα με το Αφγανιστάν».
Οι θησαυροί τους οποίους έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Αφγανιστάν προγραμματίζεται να επιδειχθούν σύντομα και στον λαό που ενέπνευσε την δημιουργία τους. Κατά τον Fredrik Hiebert:
«Μετά την Νέα Υόρκη σχεδιάζουμε η έκθεση να πάει στην Ευρώπη κι όταν φθάσει εκεί θα περιοδεύσει και στην Ελλάδα. Ελπίζουμε να παρουσιαστεί στην Αθήνα σύντομα»
Οικοδεσπότης της εκδήλωσης, στην οποία προβλήθηκε επίσης και το ντοκιμαντέρ του BBC που ακολουθεί τα αχνάρια του Μεγαλέξανδρου στο Αφγανιστάν, ήτανε ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αλέξανδρος Μαλλιάς. Έκδηλα περήφανος για την επιτυχία της βραδιάς ο κ. Μαλλιάς μας δήλωσε:
«Ήτανε μια εκδήλωση η οποία προετοιμαζότανε επί αρκετούς μήνες. Απέβλεπε να δείξει την σημαντική παρουσία του Ελληνικού πολιτισμού στο Αφγανιστάν από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ταυτόχρονα όμως και να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα τόσο διμερώς όσο και μέσα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ με την παρουσία της στην ISAF (International Security Assistance Force) στο σημερινό Αφγανιστάν.
Τους ιστορικούς δεσμούς Αθήνας-Καμπούλ ανέπτυξε ο Αφγανός Υφυπουργός Πολιτισμού Omar Sultan, άλλοτε μαθητής του αρχαιολόγου Μανώλη Ανδρόνικου, ο οποίος ανακάλυψε τους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας το 1977. Όταν έμαθε ότι η σύντομη τηλεοπτική συνέντευξη που του ζήτησα να μας δώσει προορίζονταν για ελληνόφωνο κοινό, ο Omar Sultan προθυμοποιήθηκε να μας μιλήσει στα Ελληνικά. Είπε μεταξύ άλλων:
«Διαβάζοντας την ιστορία μαθαίνουμε πως ο Ηρόδοτος έγραψε σε βιβλίο του ότι πριν ακόμα έρθει ο Μέγας Αλέξανδρος στο Αφγανιστάν υπήρχανε εκεί Έλληνες. Να σας πω πως. Υπήρχανε στην Περσία μισθοφόροι Έλληνες οι οποίοι όταν άρχισαν οι πόλεμοι δεν μπορούσανε να πάνε πίσω στην Ελλάδα ούτε και να μείνουνε στην Περσία, γιατί τους ξέρανε.Τότε πήγαν στο Αφγανιστάν, στην Βακτριανή»
Στην επιτυχία της εκδήλωσης, στην οποία παρέστη μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Αμερικής Νίνα Γκατζούλη, βοήθησε και η χρονική στιγμή της διεξαγωγής της. Σύμφωνα με τον Πρέσβη της Ελλάδας:
«Όσο και αν το είχαμε προγραμματίσει ποτέ δεν θα πετυχαίναμε η εκδήλωση αυτή να γίνει στην καλύτερη δυνατή συγκυρία, ήτοι ένα μήνα ακριβώς μετά την συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου το ζήτημα του Αφγανιστάν ήτανε κυρίαρχο και όπου η Ελληνική κυβέρνηση διά στόματος πρωθυπουργού ανακοίνωσε την ουσιαστική της συμβολή, και λίγα μόνον 24ωρα μετά την επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος επίσης εξειδίκευσε την Ελληνική συμβολή στις εδώ συνομιλίες του.
Δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή στιγμής και διότι σήμερα στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν κύριος Karzai κι αύριο έρχεται ο Πρόεδρος του Πακιστάν κύριος Zardari για τριμερείς συνομιλίες με τον Πρόεδρο Obama».
Η εκδήλωση έδειξε ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει παρούσα στην διεθνή προσπάθεια για την σταθεροποίηση του Αφγανιστάν, προς μεγάλη ικανοποίηση πολλών προσκεκλημένων και ιδιαίτερα του ελληνομαθούς Omar Sultan που πάνω στον ενθουσιασμό του μας έκανε την εξής εξομολόγηση:
«Νομίζω ότι η σχέση Αφγανιστάν κι Ελλάδας είναι πολύ βαθύτερη. Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα που μας έδωσε υποτροφίες αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Με μια από τις υποτροφίες αυτές σπούδασα κι εγώ εκεί. Τώρα ακούω πως σχεδιάζουνε να δώσουνε σε πολίτες μας υποτροφίες του Υπουργείου Αμύνης για να σπουδάσουνε ιατρική στην Ελλάδα.Αισθάνομαι πως η δεύτερη πατρίδα μου είναι η Ελλάδα».
Στην επιτροπή που διοργάνωσε την εκδήλωση στην Ελληνική Πρεσβεία της Ουάσιγκτον συμμετείχαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού του Αφγανιστάν, ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Kabul, το Ίδρυμα Nouristan Foundation και πολλοί Αμερικανοί βουλευτές, περιλαμβανομένων των φιλελλήνων Lee Hamilton, John Sarbanes και Chris Van Hollen.
O Αλέξανδρος Μαλλιάς τιμάται από το Κογκρέσο
Οι φίλοι της Ελλάδας στο Αμερικανικό Κογκρέσο συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα σε μια μεγάλη αίθουσα επισήμων εκδηλώσεων κάτω ακριβώς από την επιβλητική ροτόντα του Καπιτωλίου και ένας-ένας χαιρέτισαν τον Πρέσβη της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλέξανδρο Μαλλιά, που συμπληρώνει τέσσαρα χρόνια επιτυχημένης θητείας στην Ουάσιγκτον κι επιστρέφει στην Αθήνα όπου θα θέσει τώρα την μεγάλη πείρα του και το πλούσιο διπλωματικό ταλέντο του στην διάθεση της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία του αναθέτει από τον Σεπτέμβρη καθήκοντα συμβούλου της.
Στην δεξίωση είδαμε πολλούς Γερουσιαστές όπως ο Robert Menendez από την Νέα Υερσέη και ο Benjamin Cardin από την Μέρυλαντ οι οποίοι έχουνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θέματα που αφορούν την Ελλάδα και βουλευτές όπως η IleanaRos-Lehtinen από την Φλόριντα, ο John Sarbanes από την Μέρυλαντ και η Shelley Berkley από την Νεβάδα, που επίσης διαδραματίζουν υποστηρικτικό ρόλο στα πλαίσια της λεγόμενης κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης Ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο.
Σε κάποια στιγμή που η αίθουσα του Καπιτωλίου ήταν κατάμεστη από κόσμο ανακοινώθηκε ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και πρώην υποψήφιος για την Προεδρία των ΗΠΑ, Γερουσιαστής John Kerry εισηγήθηκε και καταχωρήθηκε στα πρακτικά του Κογκρέσου ειδικό αφιέρωμα στον Πρέσβη κ. Μαλλιά για το έργο του.
Ο Γερουσιαστής Kerry επισημαίνει ότι κατά την πολυετή θητεία του στον νομοθετικό κλάδο είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με πρεσβευτές πολλών κρατών στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά αποφάσισε να κάνει ιδιαίτερη καταχώρηση στα πρακτικά του Κογκρέσου γιατί ήθελε να γίνει ευρύτερα γνωστή η πολύπλευρη συμβολή του απερχόμενου Έλληνα πρέσβη. Κατά την έκφραση του Γερουσιαστή Kerry: «Ο Πρέσβης κ. Μαλλιάς εργάστηκε σκληρά για να αντιπροσωπεύσει κατά τον καλύτερο τρόπο στις Ηνωμένες Πολιτείες και την κυβέρνησή μας, την Ελλάδα και την πολιτιστική κληρονομιά της, την οποία μοιράζονται και κάπου τρία εκατομμύρια Αμερικανοί Ελληνικής καταγωγής.
Εκτός του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ελλάδα είναι στρατηγικοί εταίροι και συνεργάζονται αρμονικά για την αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων, από το Αφγανιστάν μέχρι τις πρόσφατες επιχειρήσεις για την καταστολή της πειρατείας, έχουν παράλληλα και κοινές αρχές που βρίσκονται υπεράνω των κοινών συμφερόντων μας, και στις οποίες περιλαμβάνεται ο αμοιβαίος σεβασμός για την δημοκρατία και την ελευθερία, τόσο στην Βοστώνη όσο και στην Αθήνα».
Στην καταχώρηση στα πρακτικά της Γερουσίας τονίζεται επίσης: «Κατά την διάρκεια της θητείας του (στην Ουάσιγκτον) ο Πρέσβης κ. Μαλλιάς ανέπτυξε ιδιαίτερη δράση στο Κογκρέσο διοργανώνοντας ειδικές παρουσιάσεις και ενημερωτικές εκδηλώσεις για Γερουσιαστές, Βουλευτές και επιτελάρχες των μελών της νομοθετικής εξουσίας. Ιδιαίτερα εκτιμώ τις προσπάθειες που κατέβαλε για να καταστήσει τόσο αποτελεσματική την πρόσφατη επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη, την οποία είχα την χαρά να φιλοξενήσω σε ένα γεύμα εργασίας της Γερουσιαστικής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων.
Ο Πρέσβης διατηρούσε επίσης δεσμούς με δεξαμενές σκέψης, ομάδες προώθησης ειδικών θεμάτων, λαϊκές οργανώσεις και πανεπιστήμια και ταξίδευε σε πολλά μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών για να ενημερώνει και να ανταλλάσει απόψεις με κοινοτικούς παράγοντες, Ελληνοαμερικανούς, φοιτητές και άλλα πρόσωπα γύρω από σημαντικά διμερή θέματα.
Τέλος, η δραστηριότητές του στην Εβραϊκή και την Αφροαμερικανική κοινότητα ήταν τόσο σημαντικές που τιμήθηκε γι αυτές με διάφορες διακρίσεις, περιλαμβανομένου του Βραβείου MartinLutherKing. Σε πολλούς από εμάς στο Κογκρέσο θα μας λείψει η εξαίρετη δουλειά που έκανε ο Έλληνας Πρέσβης, στον οποίον και ευχόμαστε κάθε καλό». Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε προς τιμήν του κ. Μαλλιά στο Κογκρέσο, ο Γερουσιαστής Cardin του επέδωσε πιστό αντίγραφο του κειμένου της καταχώρησης αυτής, την οποία έκανε ο Γερουσιαστής Kerry εκ μέρους όλων των μελών της Βουλής και της Γερουσίας.
Το Σαββατοκύριακο οι μεγάλες Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις ΑΧΕΠΑ και Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον διοργανώνουν αποχαιρετιστήριο δείπνο σε πολυτελές ξενοδοχείο της Αμερικανικής πρωτεύουσας για τον Πρέσβη κ. Μαλλιά και την σύζυγό του Francoise Mallias, η οποία με την εξαίρετη προσωπικότητά της τον βοήθησε να αυξήσει όσο γίνονταν περισσότερο τους φίλους της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες./voanews