Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή-ΕυρωπαϊκάΣτέιτ Ντιπάρτμεντ για...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα-Κύπρο-Τουρκία.

steitdipartmentΟι αυξημένες ρατσιστικές και ξενοφοβικές δραστηριότητες σε βάρος μεταναστών και άλλων, ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των μεταναστών και οι συλλήψεις πολιτικών και άλλων ατόμων που κατηγορούνται για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, μεγάλωσαν σε έκταση το σχετικό με την Ελλάδα κεφάλαιο της έκθεσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο κεφάλαιο του αντισημιτισμού επισημαίνει ότι έλαβαν χώρα αρκετές εκφράσεις του ιδίως σε εξτρεμιστική μερίδα του τύπου και σε συγκεκριμένα μπλογκς. Επισημαίνεται επίσης η έκφραση ανησυχίας μεγάλου Εβραϊκού οργανισμού (εννοεί την Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή) για το διορισμό του υπουργού Υγείας (Αδωνι Γεωργιάδη), «εξ αιτίας αναφορών που σύμφωνα με δημοσιεύματα προκάλεσαν ταραχή στους Εβραίους και για τη δημόσια προβολή αντισημιτικού βιβλίου. Ο υπουργός αρνήθηκε δημόσια πως ήταν αντισημίτης», γράφει η έκθεση.

 

Θετική εικόνα για την Κύπρο παρουσιάζει η έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.Και φέτος στο κεφάλαιο της Κύπρου υπάρχει ο διαχωρισμός σε «Κυπριακή Δημοκρατία» και σε «περιοχή που διοικείται από τους Τουρκοκύπριους».

Στην εισαγωγή του κεφαλαίου διευκρινίζεται ότι «από το 1974 το νότιο τμήμα της Κύπρος βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ το βόρειο τμήμα, το οποίο διοικείται από τους Τουρκοκύπριους, αυτοανακηρύχθηκε ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ») το 1983. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν την “ΤΔΒΚ”, όπως και καμιά άλλη χώρα εκτός της Τουρκίας

 

Εκτενές κι αναλυτικό είναι το κεφάλαιο για την Τουρκία, στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σ’ όλο τον κόσμο. Μεγάλο μέρος των αναφορών σχετίζονται με τις διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολή κι άλλες πόλεις της χώρας και τη βία που χρησιμοποίησαν οι αρχές, τη δίκη της Εργκενεκόν, τις μηνύσεις που υπέβαλε ο Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος πολιτικών του αντιπάλων, τους αντιτρομοκρατικούς νόμους και πως χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, τις φυλακίσεις και διώξεις σε βάρος δημοσιογράφων κ.α.

Ως τα πιο σημαντικά προβλήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του έτους θεωρεί:

Την κυβερνητική παρέμβαση στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι

Στον ποινικό κώδικα και στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία διατηρούνται πολλά άρθρα τα οποία περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης, του Τύπου και του διαδικτύου.

Στην επιβολή του νόμου και την απονομή της δικαιοσύνης:Η έκθεση επικρίνει την γενική εφαρμογή των νόμων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και άλλων απειλών κατά του κράτους και επισημαίνει την έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τη δίωξη τέτοιων κατάχρησης εξουσίας και την περιορισμένη πρόσβαση των θυμάτων στη δικαιοσύνη. Χαρακτηρίζει το δικαστικό σύστημα πολιτικοποιημένο και υπερφορτωμένο,

Αναφέρεται σε στενή σχέση μεταξύ των εισαγγελέων και των δικαστών, που δίδει την εντύπωση παρατυπίας και προκατάληψης. τις συνεχείς αντικαταστάσεις από την κυβέρνηση δικαστικών οι οποίοι χειρίζονταν τις υποθέσεις διαφθοράς σε βάρος υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων.

Η έκθεση καταγγέλλει πως η τουρκική κυβέρνηση δεν προστατεύει αποτελεσματικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των παιδιών και των λεσβιών, γκέι , αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών ( LGBT ) ατόμων, από την κοινωνική κακοποίηση, τις διακρίσεις και τη βία.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και σε αναφορές των αντισημιτικών περιστατικών, σε βάρος μελών της εβραϊκής κοινότητας, που αριθμεί στην Τουρκία στους 20.000. Διαπιστώθηκαν πολλά άρθρα και διαφημίσεις σε εφημερίδες, αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές που περιείχαν αντισημιτικά μηνύματα, ενώ αντισημιτική λογοτεχνία, ήταν κοινή θέα σε βιβλιοπωλεία.

Η έκθεση παραθέτει δήλωση του κ. Ερντογάν στο Παγκόσμιο Φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών στη Βιέννη, στις 27 Φεβρουαρίου 2014, που ανέφερε ότι η « ισλαμοφοβία πρέπει να αναγνωριστεί ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας –  ακριβώς όπως ο Σιωνισμός, ο αντισημιτισμός κι ο φασισμός».

Τον Ιούλιο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεσίρ Αταλάι κατηγόρησε την και την « εβραϊκή Διασποράς».

Ο Αρχιραβίνος και το συμβούλιο της εβραϊκής κοινότητας στην Τουρκία εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν που καταδίκαζε τις δηλώσεις σε βάρος εβραϊκών ομάδων.

πληρ: από  greeknewsonline

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...