Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣπύρος Σαραμάντης

Σπύρος Σαραμάντης

στην Ραδιοφωνική εκπομπή “Ελληνικό Φαινόμενο” με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη. Σπύρο καλώς μας ήλθες στο Ράδιο Σπορ 98,7. Τον Σπύρο Σαραμάντη φίλοι μου τον παρακολουθώ καλλιτεχνικά εδώ και αρκετά χρόνια, και αυτό μου δίνει το δικαίωμα να έχω μια σφαιρική εικόνα όσον αφορά τον καλλιτέχνη και τον άνθρωπο. Υπηρετεί το λαϊκό τραγούδι επάξια με την καθαρή λαϊκή φωνή που διαθέτει. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια οι λαϊκοί τραγουδιστές είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του χεριού μας.

Σ. Σαραμάντης: Νίκο σ΄ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Προσπαθώ να υπηρετώ το λαϊκό τραγούδι όσο καλύτερα μπορώ.

Ν. Βάνης: Επειδή έχω να σε δω πολύ καιρό σε βλέπω ανανεωμένο, επίσης έχεις κάνει μια πολύ καλή δισκογραφική δουλειά ζωντανή (Live).

Σ. Σαραμάντης: Η δουλειά μου αυτή κυκλοφόρησε πέρυσι τα Χριστούγεννα και πάει πάρα πολύ καλά.

Ν. Βάνης: Γιατί πολλοί καλλιτέχνες κάνουν Live δουλειές;; Πόσους δίσκους έχεις στο ενεργητικό σου;;

Σ. Σαραμάντης: Για μένα είναι η πρώτη μου ζωντανή ηχογράφιση, και με δικές μου επιτυχίες. Είναι δε ο όγδοος κατά σειρά στα 18 χρόνια που είμαι επαγγελματίας τραγουδιστής. Η ζωντανή ηχογράφιση εκτός από δικά μου περιλαμβάνει τραγούδια του Βασίλη Καρρά, του Πασχάλη Τερζή, του Ζαφείρη Μελά, του Μανώλη Αγγελόπουλου και πολλών άλλων, 27 τον αριθμό.   

Ν. Βάνης: Είσαι κατ΄ εξοχήν λαϊκός τραγουδιστής και ο κόσμος γλεντά πολύ επάνω στην πίστα.

Σ. Σαραμάντης: Μ΄ εκφράζει το λαϊκό τραγούδι. Ο κόσμος μ΄ αυτό γλεντά, γι΄ αυτό και το αγαπά, μ΄ αρέσει να χορεύει. Πολλά τραγούδια μου αγαπήθηκαν και αυτό το βλέπω κάθε βράδυ. Το τραγούδι “Είσαι αμαρτωλή” που έγινε τώρα μεγάλη επιτυχία, στην πρώτη εκτέλεση το 1991 δεν είχε την ανάλογη. Το έχει γράψει ο Σωτήρης Χριστοδουλόπουλος, αδελφός του Μάκη, και την μουσική ο Κώστας Πέτσος ένας παλιός μου συνεργάτης. Έγινε το Νο1 σ΄ όλη την Ελλάδα.

Ν. Βάνης: Φέτος στην Θεσ/νίκη, αλλά και στην επαρχία εν γένει έγιναν καινούργια νυχτερινά κέντρα, αλλά απ΄ ότι ακούω από τους επιχειρηματίες υπάρχει έλλειψη τραγουδιών.

Σ. Σαραμάντης: Δεν το γνωρίζω αυτό. Η Ελλάδα έχει πολλούς και καλούς τραγουδιστές, και ειδικά η Βόρειος Ελλάδα.

Ν. Βάνης: Να πούμε δε ότι ο Σπύρος είναι ξάδελφος του Νίκου Κουρκούλη. Ο Νίκος μου είπε Σπύρο τα καλύτερα λόγια για σένα. Σ. Σαραμάντης: Ο Νίκος είναι μεγάλος καλλιτέχνης, καλό παιδί, με ευαισθησίες στα κοινωνικά θέματα, και του εύχομαι ο θεός να του χαρίζει πάντα υγεία. Όλες αυτές οι κακίες που είδαν το φως της δημοσιότητας του έκαναν καλό.

Ν. Βάνης: Θέλω την γνώμη σου εάν όντως υπάρχει στροφή όλων προς το καλό λαϊκό τραγούδι.

Σ. Σαραμάντης: Η στροφή έχει ήδη γίνει. Ο κόσμος αγαπά το λαϊκό τραγούδι, και κάθε βράδυ γίνεται χαμός. Όλα τα λαϊκά μαγαζιά πήγαν πολύ καλά, και θα πηγαίνουν πάντοτε.

Ν. Βάνης: Πως γίνεται πολλοί τραγουδιστές στην Αθήνα να μένουν άνεργοι, και εδώ στην βόρεια Ελλάδα να δουλεύουν όλοι;;

Σ. Σαραμάντης: Αυτή την ερώτηση να την κάνεις στους καλλιτέχνες των Αθηνών, εμείς εδώ είμαστε μια χαρά. Εγώ δόξα το θεό ποτέ δεν έμεινα από δουλειά και αυτό οφείλεται στην αγάπη του κόσμου.

Ν. Βάνης: Πόσο ακόμα θα εμφανίζεσαι στο “Πιατάδικο” της Πτολεμαΐδας;;

Σ. Σαραμάντης: Πρώτα ο θεός μέχρι τα Χριστούγεννα, δηλαδή όλον τον χειμώνα. Όταν θα κυκλοφορήσει ο νέος μου δίσκος θα κατεβώ στην Αθήνα. Η εταιρεία μου ανέφερε ότι εάν δεν μπορέσει να κυκλοφορήσει μέχρι τα Χριστούγεννα, θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 2003, και θα περιλαμβάνει 15 καινούργια τραγούδια. Οι συντελεστές δε είναι μεγάλοι, μικροί, μεσαίοι, απ΄ όλες τις τάξεις, στιχουργοί και συνθέτες. Για μένα δεν υπάρχει μεγάλος και μικρός, όλοι είναι ίδιοι. Μετά λοιπόν τα Χριστούγεννα θα είμαι Αθήνα, σ΄ ένα πολύ δυνατό σχήμα του οποίου θα ηγείται μια πολύ μεγάλη κυρία του τραγουδιού. Δεν είναι όμως της ώρας να το ανακοινώσουμε από τώρα.

Ν. Βάνης: Έχω μάθει Σπύρο ότι είχες τρεις προτάσεις για τον χειμώνα από επιχειρηματίες της Θεσ/νίκης και μάλιστα μεγάλα νυχτερινά κέντρα.

Σ. Σαραμάντης: Όντως είναι έτσι, αλλά προτίμησα να είμαι εκτός Θεσ/νίκης. Φυσικά θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σ΄ αυτούς που μου έκαναν την πρόταση. Οι τραγουδιστές της πόλης μας είμαστε χωρισμένοι σε δυτικούς και ανατολικούς. Εμείς οι πιο λαϊκοί είμαστε των δυτικών συνοικιών. Φέτος στην αρχή της σαιζόν μου έγιναν προτάσεις από μεγάλα μαγαζιά της ανατολικής Θες/νίκης, αλλά προτίμησα να πάω στην Πτολεμαΐδα, γιατί ο επιχειρηματίας είναι πολύ φίλος μου, με στήριξε πολύ σε παλαιότερες εποχές, και ήταν χρέος μου ότι έπρεπε να τον βοηθήσω.

Ν. Βάνης: Θέλω να μου πεις τις διαφορές που έχουμε εμείς εδώ με την Αθήνα, γιατί εσύ έχεις δουλέψει στην Αθήνα.

Σ. Σαραμάντης: Κατ΄ αρχήν ο δικός μας κόσμος εδώ, επειδή και εγώ είμαι Μακεδόνας, ξέρει να ακούει, να κρίνει την καλή λαϊκή φωνή, ενώ στην Αθήνα μπορώ να πω απλά ότι όλα είναι στα χαμένα, δεν ξέρουν να αξιολογούν τον καλλιτέχνη. Όποιος τραγουδιστής περάσει από Θεσ/νίκη, και τον δεχθεί ο κόσμος έγινε και όνομα. Αυτό το λένε όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι όλοι οι Βορειοελλαδίτες τραγουδιστές είναι πρώτα ονόματα στην Αθήνα.

Ν. Βάνης: Έχεις κάνει συναυλίες στο εξωτερικό;;

Σ. Σαραμάντης: Έχω πάει Αμερική, Καναδά, Ισραήλ, Κωνσταντινούπολη, Βέλγιο, Κάϊρο. Πιο πολύ έμεινα στο Ισραήλ, τρία ολόκληρα χρόνια.

Ν. Βάνης: Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι πιο ζεστοί από μας προς τον καλλιτέχνη;;

Σ. Σαραμάντης: Εάν και έχουν μείνει πίσω στο θέμα της διασκέδασης, είναι όμως πιστοί στο παλιό λαϊκό τραγούδι, γιατί τα περισσότερα αναφέρονται στην ξενιτιά. Ειδικά στον Καναδά όλοι ζητούσαν τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη.

Ν. Βάνης: Τελικά ο Στέλιος έχει αφήσει μεγάλη παρακαταθήκη στο λαϊκό τραγούδι, ήταν ο Παρθενώνας της Ελλάδος.

Σ. Σαραμάντης: Εμείς οι νεότεροι δεν μπορούμε καν να τον βάλουμε στο στόμα μας, αυτόν τον ογκόλιθο της λαϊκής μουσικής. Το μεγαλύτερο όνομα που πέρασε από την καλλιτεχνικό χώρο, τον τραγουδιστή του λαού. Πριν λίγο καιρό ήταν η επέτειος του θανάτου του, βγήκα και είπα από το μικρόφωνο, και θεώρησα σωστό μαζί με τον κόσμο να πούμε δικά του τραγούδια για την μνήμη του. Όλο το μαγαζί σηκώθηκε όρθιο και τραγούδησε το “Αγριολούλουδο”, χωρίς να τους ακολουθεί η ορχήστρα.

Η χώρα μας έχασε ένα μεγάλο Έλληνα με όλη την σημασία της λέξης. Δυστυχώς όμως η Ελλάδα λένε ότι τρώει τα παιδιά της. Κάποτε Νίκο είχα την τύχη να τραγουδήσω σε ένα μαγαζί στην Χαλκίδα όπου ο Στέλιος ήταν θαμώνας, έτρεμαν τα πόδια μου επάνω στην πίστα. Κάποια στιγμή ήλθε ο σερβιτόρος και μου λέει, είπε ο Στέλιος να πεις ένα τραγούδι του. Δεν μπορούσα να το πιστέψω, έτρεμα ολόκληρος, τελικά είπα ένα τραγούδι του. Είναι μεγάλη τιμή για μένα που τον γνώρισα.

Ν. Βάνης: Το πρόγραμμα σου τι τραγούδια περιλαμβάνει;;

Σ. Σαραμάντης: Όπως είπα και προηγουμένως εμφανίζομαι στο “Πιατάδικο”, μαζί με την Καίτη Τσεπέρη, και τον Γιάννη Ρίζο, έναν μεγάλο καλλιτέχνη της παλιάς φουρνιάς. Λέω λοιπόν τα πάντα από λαϊκά φυσικά. Το ρεπερτόριο μου είναι μεγάλο. Δουλεύουμε από Τετάρτη μέχρι Κυριακή. Να σου πω και μια είδηση ότι οι επιχειρηματίες ετοιμάζουν “Πιατάδικο” και την ανατολική Θεσ/νίκη που θα δουλεύει χειμώνα – καλοκαίρι.

Ν. Βάνης: Θέλω να μου πεις τις εμπειρίες σου από το Ισραήλ. Πως είναι ο κόσμος εκεί;;

Σ. Σαραμάντης: Εκεί οι Έλληνες είναι λιγοστοί. Παρ΄ όλα αυτά όμως οι Ισραηλινοί ξέρουν τα Ελληνικά τραγούδια καλύτερα από τους Έλληνες. Στο Ισραήλ Νίκο υπήρχε ένας θαμώνας που μου διόρθωνε το τραγούδι εάν κάποια στιγμή έκανα λάθος σε κάποιο κουπλέ ή ρεφραίν. Ξέρω σχεδόν όλα τα παλιά τραγούδια του Σ. Καζαντζίδη, Μ. Αγγελόπουλου Π. Γαβαλά κ.λ.π. Από δε τους νεότερους στο Ισραήλ λατρεύουν τον Β Καρρά , Ζ. Μελά, τον Γ. Νταλάρα, και την Γλυκερία. Τα CD των Ελλήνων καλλιτεχνών έχουν μεγάλη ζήτηση.

Ν. Βάνης: Πως βλέπεις σήμερα τα νέα παιδιά του χώρου σας;;

Σ. Σαραμάντης: Δυστυχώς τα σημερινά παιδιά βιάζονται πολύ. Θέλουν γρήγορα να γίνουν φίρμες. Ο νέος καλλιτέχνης για να παραμείνει διαχρονικός θα πρέπει να προχωρά με αργά, αλλά σταθερά βήματα και να δουλεύει πολύ. Διαπιστώνω δε ότι ξεχνούν εύκολα δεν λένε ευχαριστώ στους ανθρώπους που τους βοήθησαν και δεν σέβονται τους παλιούς καλλιτέχνες. Ο κόσμος λοιπόν βλέπει και κρίνει, γι΄ αυτό και αγαπάει τους παλιούς καλλιτέχνες. Δεν έχω ακούσει κακιά κουβέντα για τον Β. Καρρά, τον Ζ. Μελά, ή τον Π. Τερζή, και δανείζομαι τρία ονόματα δικά μας.

Ν. Βάνης: Θέλω την γνώμη σου για τον φίλο μου και φίλο σου Χρήστο Πάζη.

Σ. Σαραμάντης: Είναι φίλος μου ο Χρήστος, είναι καλό παιδί με ήθος, και ο μόνος από την νέα γενιά που είναι καθαρά λαϊκός τραγουδιστής, και έφτασε με την αξία του και την πολύ δουλειά ως εδώ. Του αξίζει ένα μεγάλο μπράβο.

Ν. Βάνης: Βλέπω Σπύρο ότι στα πολιτιστικά κέντρα και σ΄ αυτά που εμφανίζεσαι εσύ και εδώ στην Θες/νίκη, ότι διασκεδάζουν πολλές γυναίκες, εν συγκρίσει με μας τους άνδρες.

Σ. Σαραμάντης: Σήμερα επικρατεί το φουστάνι, δηλαδή το τσιφτετέλι, οι άνδρες όμως είναι στο ζεϊμπέκικο που είναι κατ΄ εξοχήν ανδρικός χορός.

Ν. Βάνης: Σε ποια νυχτερινά κέντρα δούλεψες στην Αθήνα και με ποιον καλλιτέχνη είσαι περισσότερο δεμένος και περάσατε καλά.

Σ. Σαραμάντης: Στην Αθήνα δούλεψα σ΄ όλα τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα, πρώτα και δεύτερα. Ένα και δεν έχουμε δουλέψει μαζί, είναι πολύ φίλος μου εδώ και 15 χρόνια με τον Ζ. Μελά. Οι μεγαλύτερες όμως συνεργασίες που έκανα ήταν με την μεγάλη κυρία του λαϊκού τραγουδιού Καίτη Γρέυ στην Αθήνα, και στον Ισραήλ με την Γλυκερία. Ήταν η σημαντικότερη στιγμή στην καριέρα μου. Έχω όμως δουλέψει με πάρα πολλά ονόματα του Ελληνικού τραγουδιού.

Ν. Βάνης: Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;;

Σ. Σαραμάντης: Το πρώτο πράγμα αυτήν την στιγμή που μ΄ ενδιαφέρει είναι να είμαι καλά στην υγεία μου για να τελειώσω τα υπόλοιπα τραγούδια που θα περιλαμβάνονται στο καινούργιο μου CD , και να πάει καλά.

Ν. Βάνης: Σπύρο σ΄ ευχαριστώ που ήσουν μαζί μας. Σου εύχομαι πάντα επιτυχίες σ΄ αυτό που κάνεις, και να σου χαρίζει ο θεός υγεία για να μπορείς να διασκεδάζεις τον κόσμο με τα τραγούδια σου.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...