Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
Αρχικήκυνηγός σκυλοςΣκύλος ιχνηλάτης για...

Σκύλος ιχνηλάτης για μικρό κυνήγι, άριστος για κυνήγι του λαγού, ιδιαίτερα στην πεδιάδα, αλλά και στα δάση.

Σκύλος ιχνηλάτης για μικρό κυνήγι, άριστος για κυνήγι του λαγού, ιδιαίτερα στην πεδιάδα, αλλά και στα δάση. Έχει πολύ καλή και λεπτή όσφρηση, ακολουθεί με πολύ σιγουριά το ντορό κάτω από δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες. Έχει μεγάλη αντοχή και καταδίωξη, κυνηγάει το θήραμα για πολλές ώρες, σε όλα τα εδάφη. Έχει μέτρια αλλά συγκρατημένη ταχύτητα. Σκύλος θαρραλέος με πολύ ζωηρή εξυπνάδα και είναι μια από τις καλύτερες ράτσες για το κυνήγι του λαγού. Κυνηγάει τόσο το λύκο, όσο το αγριογούρουνο και το ελάφι, αλλά δεν πλησιάζει καθόλου την αλεπού, ένα μεγάλο πλεονέκτημα για ιχνηλάτη της σημερινής εποχής μας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ο σκύλος της Αρτουά  είναι η μπρικέ μορφή του μεγάλου σκύλου της Αρτουά. Κατάγεται όπως και το μεγάλο μπλε της Γασκώνης, από την ποικιλία με μαύρο τρίχωμα των σκύλων Σαίντ Υμπέρ, σε επιμιξία με αγγλικούς ιχνηλάτες. Η ράτσα αυτή δεν υπάρχει πια σήμερα στην αρχαία μορφή της, όλα σχεδόν αυτά τα χαρακτηριστικά της ράτσας, τα ξανασυναντούμε στο Μπρικέ της Αρτουά, που έχει διατηρηθεί πολύ καλύτερα. Δημιουργήθηκε με επιλογή των μικρότερων ζώων της παλιάς αρτεσιανής  ράτσας που πιθανόν διασταυρώθηκε με μπρικέ νορμανδικής καταγωγής για αυτό και το κεφάλι του Μπρικέ της Αρτουά θυμίζει το κεφάλι του σκύλου της Νορμανδίας.
ΓΕΝΙΚΗ ΟΨΗ
Το μπρικέ της Αρτουά, είναι ένας ιχνηλάτης μέσου ύψους με λείο τρίχωμα. Καλοφτιαγμένος, μυώδης και δυνατός, όχι πολύ μικρόσωμος, διαφέρει από τον Αρτεσιανό νορμανδικό τύπο, ως προς τις βραχύτερες γραμμές, το ισχνότερο κεφάλι του και τα επίπεδα αυτιά του.
ΚΕΦΑΛΙ
Δυνατό, εντυπωσιακό, πλατύ, μάλλον βραχύ. Κρανίο ελαφρά φουσκωτό, με τονισμένο ινιακό οστό. Ρύγχος πλατύ και ίσιο, λίγο επίμηκες. Ακρορρίνιο μαύρο, δυνατό, ανοικτά τα ρουθούνια. Χείλη λίγο χοντρά, που πέφτουν καλύπτοντας αρκετά έντονα το κάτω σαγόνι. Μάτια προεξέχοντα, μεγάλα, πολύ ανοιχτά. Αυτιά λίγο χοντρά, πλατιά, σχεδόν επίπεδα, μακριά, κολλημένα στο ύψος του ματιού.
ΚΟΡΜΟΣ
Λαιμός μακρύς, δυνατός με λίγο διπλοσάγονο. Στήθος πολύ βαθύ κατεβασμένο μέχρι τους αγκώνες. Ράχη μέσου μήκους, συμπαγής και πολύ μυώδης, κυρίως προς της ωμοπλάτες. Πλευρά αρκετά στρογγυλά. Οσφύς πλατιά και μυώδης. Πλευρές κατεβασμένες πολύ γεμάτες. Νώτα πλατιά και λίγο λοξά καλά συνδεδεμένα με την οσφύ. Ωμοπλάτες ίσιες, πολύ μυώδεις. Μπροστινά σκέλη δυνατά, αρθρώσεις κάθετες. Μηροί κατεβασμένοι και γεμάτοι. Πόδια δυνατά, ισχνά και σφιχτά. Πέλματα μαύρα ανθεκτικά και συμπαγή.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...