“Σκληρό “πόκερ” παίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Κύπρο να προσπαθεί να διορθώσει, όσο το δυνατόν, τα ευάλωτα σημεία της στον τομέα της εθνικής ασφάλειας.
Την περίοδο που η Τουρκία έχει μεταφέρει drone στα Κατεχόμενα και ετοιμάζει σχέδια για την δημιουργία αεροναυτικής βάσης, η Λευκωσία κινείται με αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί, την αγορά ραντάρ υψηλής τεχνολογίας
Η Ναυτική Βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” είναι κυπριακή ναυτική βάση που βρίσκεται στη νότια ακτή του νησιού δίπλα στη βιομηχανική περιοχή του Βασιλικού και τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας. Πριν από τις 11 Ιουλίου 2011 ήταν η κεντρική βάση της διοίκησης του πολεμικού Ναυτικού της Κύπρου.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας, στόχος των Κυπρίων είναι η παραχώρηση στην Εθνική Φρουρά από τους ιδιώτες επενδυτές μέρους των λιμανιών για ελλιμενισμό αποκλειστικά πολεμικών πλοίων.
Αρχικά θα αναβαθμιστεί για στρατιωτικούς λόγους το λιμάνι Λεμεσού και στην συνέχεια το λιμάνι της Λάρνακας.
Ευρωπαϊκές χώρες και σύμμαχοι από τη Μέση Ανατολή, όπως Ισραήλ και Αίγυπτος, θα έχουν πρόσβαση στην κυπριακή ναυτική βάση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Αυτό θα προκαλέσει στους Τούρκους ένα ακόμα εμπόδιο, καθώς θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια πιο ισχυρή και σίγουρα πιο συχνή παρουσία των εμπλεκόμενων χωρών, γεγονός που θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την έως τώρα ανεξέλεγκτη προκλητικότητα της Άγκυρας.
Όσο για την βάση στο Μαρί, υλοποιείται με χρήμαατ της Κύπρου, και με τρόπο που θα εξυπηρετεί τον ελλιμενισμό ξένων πολεμικών πλοίων, από χώρες που αναζητούν ναυστάθμους στην περιοχή.
Με αυτό τον τρόπο θα λυθούν ζητήματα ασφάλειας, αλλά και αυτά ευρωπαϊκών και αμερικανικών κολοσσών, τα συμφέροντα των οποίων αφορούν την κυπριακή ΑΟΖ, και την τουρκική προκλητικότητα.
Κυπριακές πηγές αναφέρουν ότι, “στο πλαίσιο των αναγκών της Εθνικής Φρουράς, θα αγοραστεί ένα νέο σύστημα ραντάρ υψηλής τεχνολογίας, συμπληρώνοντας ένα πιθανό ισραηλινό ραντάρ στην Κρήτη, “κλειδώνοντας” ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, από την κυπριακή ΑΟΖ, μέχρι νοτίως της Κρήτης.
Σχέδια από κυπριακής πλευράς, τα οποία έχουν στόχο την θωράκιση της άμυνας του νησιού, κάτι πολύ δύσκολο σύμφωνα και με τα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας, που έχει βάλει πλώρη να ελέγξει ολόκληρη την Α.Μεσόγειο.
Πρόκειται για πραγματικά ανατρεπτική εξέλιξη στα σχέδια των Τούρκων και στους λεονταρισμούς τους έναντι της Κύπρου η οποία έπραξε το αυτονόητο σε σχέση με την Ελλάδα η οποία δεν έχει ανακηρύξει ακόμη δική της ΑΟΖ.