Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΣε ρυθμούς Brexit...

Σε ρυθμούς Brexit η Ευρωπαϊκή Ένωση

brexit_bremainΜέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι αναζητούν βηματισμό. Πολιτική κρίση στη Βρετανία

Εβδομάδα έντονων διεργασιών για την διαχείριση του Brexit σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι αυτή που ξεκίνησε σήμερα. Η αρχή θα γίνει σήμερα στο Βερολίνο, εκεί όπου η Γερμανίδα Καγκελάριος θα φιλοξενήσει μια «μίνι» σύνοδο κορυφής, με τις Γερμανία και Γαλλία να έχουν ήδη συμφωνήσει στην στρατηγική αντιμετώπισης των νέων συνθηκών που διαμορφώθηκαν στην Ευρώπη, μετά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της Βρετανίας. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι πιέζουν για άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50 και του «διαζυγίου» με την Βρετανία, η οποία εν μέσω πολιτικής κρίσης επιλέγει να «τρενάρει» την κατάσταση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται εδώ και ημέρες σε συνεχείς τηλεφωνικές συνομιλίες και επαφές, προκειμένου να αναλύσουν τα δεδομένα που προέκυψαν από το Βρετανικό δημοψήφισμα και να επιλέξουν την ευρωπαϊκή στρατηγική στο άμεσο μέλλον, με αφετηρία την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μια «μίνι» σύνοδος θα λάβει χώρα σήμερα στο Βερολίνο, εκεί όπου η Ανγκελα Μέρκελ θα υποδεχθεί τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Φρανσουά Ολάντ. Στόχος είναι η οριοθέτηση του πολιτικού πλαισίου, βάση του οποίου οι ηγέτιδες δυνάμεις της ΕΕ θα κινηθούν στο ζήτημα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Σε αναζήτηση χρονικού οδικού χάρτη η καγκελάριος έχει προσκαλέσει στις 16.00 ώρα Ελλάδος τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος νωρίτερα θα συναντήσει στο Παρίσι τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Στη συνέχεια η γερμανίδα καγκελάριος θα υποδεχθεί τον γάλλο πρόεδρο στο Βερολίνο, όπου μαζί με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, η χώρα του οποίου αναβαθμίζεται πλέον μέσα στην ΕΕ, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Ανάμεσα στις διπλωματικές πρωτοβουλίες ανήκει και η ενημέρωση που κάνει το πρωί ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στους ομολόγους του από τις χώρες του Βίζεγκραντ, την Τσεχία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Σύμφωνα με διασταυρούμενες πηγές που επικαλείται το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο το γερμανογαλλικό δίδυμο, που θεωρείται και η ατμομηχανή της ΕΕ, εξετάζει σχέδιο επανεκκίνησης της ΕΕ. Το υπονόησε και ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος αναφέροντας χθες ότι «ανήκει στην ευθύνη της Γερμανίας και της Γαλλίας να αναλάβει πρωτοβουλίες». Σε αντίθεση με την κυρία Μέρκελ, που φαίνεται να υιοθετεί έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο απέναντι στο Λονδίνο λέγοντας ότι χρειάζεται πρώτα ψύχραιμη ανάλυση της κατάστασης, η Γαλλία δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι επιθυμεί τη διαδικασία εξόδου των Βρετανών όσο πιο επώδυνη γίνεται.

Όπως σχολιάζει η die Welt, δεν πρόκειται για φτηνά αισθήματα εκδίκησης, αλλά για να δοθούν τα σωστά μηνύματα προς τους ευρωσκεπτικιστές μέσα στην ίδια τη χώρα. Ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2017 και ενός δημοψηφίσματος για Frexit, που έσπευσε να ζητήσει η Μαρί Λε Πεν, αρχηγός του εθνικιστικού Λαϊκού Μετώπου, ο γάλλος πρόεδρος επιδιώκει καθαρές λύσεις ξέροντας, όπως προανήγγειλε η Λε Πεν, ότι η Ευρώπη και το Brexit θα κυριαρχήσουν στην προεκλογική εκστρατεία.

Πλήρης συμφωνία Βερολίνου-Παρισιού για διαχείριση του Brexit

Ηδη πάντως Φρανσουά Ολάντ και Ανγκελα Μέρκελ είχαν χθες τηλεφωνική συνομιλία, όπου σύμφωνα με την γαλλική προεδρεία, «διαπίστωσαν την πλήρη συμφωνία τους στον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης».

Η συνομιλία των δύο ευρωπαίων ηγετών κράτησε περίπου μισή ώρα και κατά την διάρκειά της, σύμφωνα πάντα με τη γαλλική προεδρεία, «η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Ολάντ θέλουν την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ευκρίνεια, ώστε να μην μείνει καμία αβεβαιότητα. Επίσης, τόνισαν την ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών για την Ευρώπη και την ανάγκη για ταχεία δράση γύρω από συγκεκριμένες προτεραιότητες». Αυτό που διαφαίνεται είναι πως Παρίσι και Βερολίνο επιθυμούν την επίσπευση των διαδικασιών για την εφαρμογή του Brexit, καθώς εκτιμούν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα ήταν επιζήμια για την ΕΕ.

Η στάση της Βρετανίας

Στην Βρετανία επικρατεί πολιτική «θύελλα» και αναταραχή μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα ενημερώσει την Τρίτη τους ευρωπαίους ηγέτες για τις εξελίξεις στην χώρα του. Ο κ.Κάμερον δεν επιθυμεί επίσπευση των διαδικασιών για την οριστικοποίηση του διαζυγίου ανάμεσα σε ΕΕ και Βρετανία και θέλει την μετακύλιση του ζητήματος για τους επόμενους μήνες.

Στο μέτωπο των Συντηρητικών, ο Μπόρις Τζόνσον που πρωτοστάτησε στην καμπάνια υπέρ του Brexit και φαίνεται ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον εμφανίστηκε ενωτικός χαμηλώνοντας τους τόνους σε ό,τι αφορά τη έξοδο της χώρας του από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Θα συνεχιστεί το ελεύθερο εμπόριο και η πρόσβαση στην ενιαία αγορά», έγραψε ο Τζόνσον στην τακτική του στήλη στην εφημερίδα Daily Telegraph, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «μεγάλη βιασύνη» για να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ. Δήλωσε επίσης πως  «η Βρετανία είναι κομμάτι της Ευρώπης -και έτσι θα παραμείνει για πάντα. Νομίζω ότι δεν μπορώ να το τονίσω αυτό παραπάνω» και πως «όσοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας μας στην ΕΕ είναι 16 εκατομμύρια. Αυτοί είναι αδέλφια και γείτονές μας. Στη δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία, η ψήφος καθενός μας, όμως, έχει ίση αξία».

Στους Εργατικούς ο Τζέρεμι Κόρμπιν είδε δέκα στελέχη του Κόμματος να αποσύρουν την υποστήριξή τους από την ηγεσία του, βυθίζοντας το κόμμα σε κρίση. Μερικοί από τους παραιτηθέντες ανέφεραν σε δηλώσεις ότι αμφισβητούν την ικανότητα του Κόρμπιν να οδηγήσει το κόμμα στη νίκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Εντωμεταξύ έκανε την εμφάνισή του και το λεγόμενο «Bregret», η υποτιθέμενη αλλαγή γνώμης των μετανιωμένων Βρετανών που συνειδητοποιούν τις συνέπειες της επιλογής τους και επιθυμούν τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος. Για το θέμα αυτό υποτίθεται πως έχει αρχίσει συλλογή υπογραφών με περισσότερα από τρία εκατομμύρια άτομα να έχουν υπογράψει την ηλεκτρονική αίτηση. Ωστόσο, τόσο ο Guardian, όσο κι άλλα βρετανικά ΜΜΕ, κάνουν λόγο για ενδεχόμενη παραποίηση των στοιχείων, ενώ σημειώνουν πως η διαδικασία βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις κοινοβουλευτικές αρχές. Όπως είναι προφανές, το σχετικό αίτημα θα πρέπει να υπογράφεται μόνο από βρετανούς πολίτες και κατοίκους της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, τα δεδομένα στην πλατφόρμα συγκέντρωσης υπογραφών δείχνουν ότι υπάρχουν υπογραφές από άλλες χώρες του κόσμου μεταξύ των οποίων η Ισλανδία, τα Νησιά Κέιμαν και η Τυνησία.

Η στάση Σκωτίας-Βορείου Ιρλανδίας

Η Σκωτία, όπου ζουν 5 εκατομμύρια άνθρωποι, ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με 62% έναντι 38% στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, σε αντίθεση με το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, που ψήφισε με 52% έναντι 48% υπέρ του Brexit.

Βάσει των περίπλοκων διευθετήσεων που έχουν γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αποκεντρωθούν ορισμένες εξουσίες στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, η νομοθεσία που θα ψηφιστεί στο Λονδίνο ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ, θα πρέπει να κερδίσει τη συγκατάθεση των τριών αποκεντρωμένων κοινοβουλίων.

Ερωτηθείσα από την τηλεόραση του BBC αν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ζητήσει από το σκωτσέζικο κοινοβούλιο να μπλοκάρει τη νομοθετική συγκατάθεσή του, η Στέρτζον απάντησε: «Φυσικά».

Σύνοδος Κορυφής με Brexit, χωρίς ενεργοποίηση άρθρου 50

Στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη (και δεν θα συμμετέχει η Βρετανία), το Brexit θα αποτελέσει το βασικό ζήτημα στην ατζέντα των ευρωπαίων ηγετών. Ωστόσο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν θα συζητηθεί θέμα ενεργοποίησης του άρθρου 50, για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό που θα τεθεί επί τάπητος είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνει η ΕΕ, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της και να αποφύγει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στο «προφίλ» και τη λειτουργία της, το πρόσφατο δημοψήφισμα στη Βρετανία.

Επίσης αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς και οι δράσεις που θα αναλάβει η ΕΕ, για να δρομολογηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα η αποχώρηση της Βρετανίας. Αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο τάσεις στις Βρυξέλλες. Η πρώτη κάνει λόγο για άμεση αποχώρηση των Βρετανών και φαίνεται να έχει την στήριξη του γαλλογερμανικού άξονα, ενώ η δεύτερη είναι πιο μετριοπαθής αντιμετώπιση του ζητήματος.

sofokleousin

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...