Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΣε Λαύριο και...

Σε Λαύριο και Σίνδο Θεσσαλονίκης τα νέα κέντρα υποδοχής μεταναστών


SKOPIA-lathro3-Όχι του Δήμου Λαυρεωτικής στην εγκατάσταση προσφύγων στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ

-Στην Θεσσαλονίκη,5 νταλίκες νύχτα μετέφεραν τα προκάτ σπίτια που θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες στα όρια του δήμου Ωραιοκάστρου , οι δε δήμαρχοι της περιοχής δεν είχε την παραμικρή ιδέα, πιάνοντας  τους  τελείως  απροετοίμαστους.

Δύο νέα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών πρόκειται να δημιουργηθούν στο Λαύριο και  Σίνδος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ενώ είναι σε αναζήτηση και άλλων χώρων.

Στο Λαύριο έχουν επιλεγεί οι εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, ενώ στη Σίνδο έχει εντοπιστεί ένα παλιό κτίριο στη βιομηχανική περιοχή. Και στις δύο περιπτώσεις έχει γίνει η απαραίτητη αυτοψία και σχεδιαστική αποτύπωση των χώρων και προχωράει η δημιουργία των κέντρων. Τα δύο κέντρα θα έχουν χωρητικότητα 500-700 ατόμων.

Τα δύο κέντρα θα δημιουργηθούν στα πρότυπα του Ελαιώνα και θα αφορούν στη σύντομη παραμονή των προσφύγων πριν την πλήρη ταυτοποίησή τους ή πριν την αναχώρησή τους για άλλους προορισμούς.

«Είναι εντελώς έξω από τη λογική μας και το δηλώσαμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ότι δεν θα κάνουμε τη χώρα μας ένα απέραντο στρατόπεδο. Αυτό που φτιάχνουμε είναι χώροι μικρής φιλοξενίας. Δηλαδή χώροι, όπου οι πρόσφυγες θα παραμένουν μία- δύο μέρες πριν αναχωρήσουν ή πριν ταυτοποιηθούν πλήρως. Δεν πρόκειται να φτιάξουμε φυλακές. Δεν πρόκειται να μεταφέρουμε μέσα στις πόλεις στρατόπεδα προσφύγων» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, τα δύο ανοιχτά κέντρα θα λειτουργήσουν σε λιγότερο από ένα μήνα, ενώ όπως εκτιμά ο κ. Μουζάλας η αλλαγή κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει τον όλο σχεδιασμό.

Για την επιλογή των δύο χώρων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, το υπουργείο έχει έρθει σε επαφή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να στείλει αίτημα ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Μουζάλας απαντά χαρακτηριστικά: «Όχι, όχι, όχι. Είναι απόφαση της κυβέρνησης να μην ζητήσουμε ενεργοποίηση».

Όχι του Δήμου Λαυρεωτικής στην εγκατάσταση προσφύγων στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ

Αρνητικός στη χωροθέτηση ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο είναι ο δήμος Λαυρεωτικής, όπως δηλώνει ο δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς.

Ο κ. Λουκάς χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις ακατάλληλες για τη φιλοξενία προσφύγων, καθώς συνορεύουν με μία ενεργή βιομηχανία παραγωγής εκρηκτικών (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα).

Όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, έλαβε τη δέσμευση από τον υπηρεσιακό υπουργό Επικρατείας Λευτέρη Παπαγεωργακόπουλο, ότι δεν θα προχωρήσει η δημιουργία του κέντρου μέχρι τις εκλογές και το θέμα θα ξανασυζητηθεί με τη νέα κυβέρνηση «ώριμα και ψύχραιμα».

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου πρόβλημα για τη δημοτική αρχή, καθώς το δημοτικό συμβούλιο τοποθετήθηκε αρνητικά στη δημιουργία ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας σε όλη την περιοχή.

«Η απόφαση του δήμου είναι ξεκάθαρη, όμως από την άλλη πρόκειται για ένα πρόβλημα εθνικό, κρίσιμο και φλέγον, οπότε πρέπει να το δούμε ως ζήτημα με εθνική σημασία», δηλώνει ο κ. Λουκάς.

«Το Λαύριο από τη δεκαετία του ’50 έχει εμπειρία με τους πρόσφυγες, λειτουργεί Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στην περιοχή και έχουμε αγκαλιάσει τους ανθρώπους αυτούς. Το Λαύριο δεν υπήρξε ποτέ ρατσιστική πόλη», κατέληξε

Νύχτα μετέφεραν τα σπίτια που θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες στα όρια του δήμου Ωραιοκάστρου

ntalikes stin nyxtaΟι πέντε νταλίκες που μετέφεραν τα προκατασκευασμένα σπίτια έφτασαν στο χώρο που θα φιλοξενηθούν οι μετανάστες περίπου στις 11 χθες το βράδυ συνοδεία περιπολικών της αστυνομίας, σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα  politesoraiokastrou.gr.

Στάθμευσαν σε ένα μεγάλο άνοιγμα το οποίο βρίσκεται δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές του τρένου, με τους σιδερένιους πασσάλους (χωρίς συρματόπλεγμα) να οριοθετούν την περιοχή που θα τοποθετηθούν οι προκάτ οικίες.

Διοικητικά ο χώρος αυτός ανήκει στο δήμο Ωραιοκάστρου αφού -σύμφωνα με πληροφορίες- βρίσκεται στα όρια του δημοτικού διαμερίσματος Νεοχωρούδας της Δ.Ε Καλλιθέας, στα σύνορα με τον δήμο Δέλτα.

Ο δήμαρχος Δέλτα κ. Φωτόπουλος μιλώντας στους «Πολίτες» τόνισε πως δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το τι θα γίνει στην περιοχή (θεωρώντας στην αρχή πως ήταν στα δικά του διοικητικά όρια) υπογραμμίζοντας μάλιστα πως τρεις μέρες παρακολουθούσε το στρατό να “ισιώνει” το χώρο χωρίς να μπορεί να καταλάβει το γιατί.

“Ούτε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου είχε ιδέα μέχρι τη στιγμή που τον ειδοποίησα να έρθει στο σημείο” θα μας πει. “Είναι 11 το βράδυ βρισκόμαστε εδώ που έχουν φέρει τα πρώτα σπίτια και σας λέω πως δυστυχώς η τοπική κοινωνία δεν είχε ενημερωθεί.

Μας έπιασαν απροετοίμαστους δεν ξέρω για ποιο λόγο το έκαναν, τι είναι αυτό που τους φοβίζει. Ούτε ξενοφοβία έχουμε και προς θεού βρισκόμαστε πάντα κοντά και βοηθάμε ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας. Όμως υστερούμε σε υποδομή και οργάνωση κάτι που πρέπει να δούμε πάρα πολύ προσεκτικά.

Ελπίζω να γνωρίζουν τι κάνουν για να μπορέσουν ουσιαστικά να στηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους. Εμείς δηλαδή δε μπορούμε να προσφέρουμε; Δε χρειάζονται τίποτα από την τοπική κοινωνία; Θα προγραμματίσουμε εκδηλώσεις καλώντας τον κόσμο να μας φέρει τρόφιμα και φάρμακα”.

Αλλά και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ Α. Γαβότσης διαμαρτύρεται έντονα για την παντελή έλλειψη ενημέρωσης αναφορικά με τη δημιουργία μέρους φιλοξενίας μεταναστών στα διοικητικά όρια του δήμου υπογραμμίζοντας πως “ενημερώθηκα λίγα λεπτά πριν φτάσουν οι νταλίκες με τα σπίτια στο χώρο που διαμορφώνεται για την υποδοχή τους”…

πληρ:από ΑΠΕ,politesoraiokastrou

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...

Μεγάλη Τετάρτη σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στην μετάνοια, την προδοσία ενώ σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους για τον Ιησού με τον Μυστικό Δείπνο.

Ο πρωί τελείται o Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Είναι η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία του έτους. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης...

2023 Εκθέσεις Χώρας για Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ελλάδα.

Τομέας 2. Σεβασμός στις Πολιτικές Ελευθερίες ΕΝΑ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Το σύνταγμα και ο νόμος προέβλεπαν την ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μελών του Τύπου και άλλων μέσων ενημέρωσης, και η κυβέρνηση γενικά...