Στο παζλ της κακοδιαχείρισης και της σπατάλης του δημόσιου χρήματος από την προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ έρχεται να προστεθεί ένα νέο κομμάτι,το τρίτο κατά σειρά πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Διοικητική ανεπάρκεια, αδιαφάνεια, αυτονόμηση των υπηρεσιών,ανορθολογισμό και σπατάλη είναι όσα συνάντησε κατά τον έλεγχο που διενήργησε στην κρατική τηλεόραση ο κ. Αριστείδης Μπουρδάρας.
Ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ),ηγήθηκε επί μήνες του κλιμακίου που διενεργεί ελέγχους για τα πεπραγμένα στην ΕΡΤ κατά την περίοδο 2006-2010 και σήμερα μιλάει στο «Βήμα της Κυριακής» για την εικόνα κακοδιοίκησης που επικρατούσε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Εκείνο που τον εντυπωσίασε περισσότερο απ΄ όσα μέχρι στιγμής συνάντησε κατά τον έλεγχο είναι «η διαπίστωση ότι η ανάθεση της παραγωγής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 2006 σε συγκεκριμένη εταιρεία όχι μόνο έγινε κατά παράβαση των σχετικών προβλέψεων του Κανονισμού Προμηθειών της ΕΡΤ, αλλά υπήρξε και βεβαίωση ότι η εταιρεία διέθετε την απαραίτητη εμπειρία στον χώρο του θεάματος και εξειδικευμένο προσωπικό ενόσω η εταιρεία αυτή δεν είχε ακόμη συσταθεί!», όπως χαρακτηριστικά εκμυστηρεύεται στο «Βήμα».
Δηλώνει μάλιστα αδυναμία να ξεχωρίσει περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά ευρήματα, «διότι όλα συνθέτουν μια εικόνα διοικητικής ανεπάρκειας, αδιαφάνειας, αυτονόμησης των υπηρεσιών,ανορθολογισμού και σπατάλης».
Σημειώνει χαρακτηριστικά «τη χορήγηση σε στελέχη και υπαλλήλους μπόνους ποσού 2.329.867 ευρώ κατά τα έτη 2006 και 2008,ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν πληρούνταν ούτε οι ελάχιστες προϋποθέσεις χορήγησής τους», ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στη «μη σύννομη», όπως τη χαρακτηρίζει, «ανάθεση του ανασχεδιασμού των λογοτύπων της ΕΡΤ, αντί συνολικού ποσού 1.406.841 ευρώ, χωρίς η σχετική σύμβαση να σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον απαιτούμενο έλεγχο».
Ο κ. Μπουρδάρας δεν φείδεται των λόγων του σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή στη δημόσια τηλεόραση κατά την περίοδο 2006-2010.
«Οι αιτίες της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατούσε στην ΕΡΤ πιστεύω ότι είναι ο τρόπος με τον οποίο ασκούνταν η διοίκηση, η απαξίωση του τακτικού προσωπικού, η αυτονόμηση των υπηρεσιών και οι αδιαφανείς διαδικασίες αναθέσεων και προσλήψεων», ενώ με λύπη του διαπιστώνει ότι «δυστυχώς σημειώθηκαν σοβαρές παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων και της διοίκησης στη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΡΤ, με συνέπεια την κατασπατάληση πόρων».
Διαφωνεί όμως με την κοινή πεποίθηση ότι δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία απόδοσης ποινικών ευθυνών, παρά τη σωρεία παρατυπιών που διαπιστώθηκε σε τρία πορίσματα.
«Δεν είναι έτσι» δηλώνει ο κ. Μπουρδάρας. «Για τις πειθαρχικές ευθύνες υπαλλήλων και στελεχών της ΕΡΤ που αποτυπώνονται στα πορίσματα ζητήθηκαν και ήδη ασκήθηκαν πειθαρχικές διώξεις. Παράλληλα, οι τέσσερις εκθέσεις του ΣΕΕΔΔ έχουν κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών και η Δικαιοσύνη έχει ήδη επιληφθεί και επιτελεί το έργο της».
Χαρακτηρίζει όμως «ατυχή» τη δήλωση του πρώην προέδρου της ΕΡΤ κ. Χρ. Παναγόπουλου, περί πολιτικής δίωξης, αλλά και την απειλή του ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον του Σώματος Ελεγκτών.
«Στα πορίσματα του ΣΕΕΔΔ επισημαίνονται και περιγράφονται μη σύννομες λειτουργίες και πράξεις της ΕΡΤ κατά την ελεγχόμενη περίοδο και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ο κ.Παναγόπουλος σπεύδει να αναλάβει την πατρότητά τους.
Σε κάθε περίπτωση δεν θα ήθελα να δώσω συνέχεια στην υπόθεση αυτή. Οι επιθεωρητές επιτελούν το έργο τους με αντικειμενικότητα, ευθύνη,ζήλο και μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες».
Καταλήγοντας, ο κ. Μπουρδάρας τονίζει ότι είναι ικανοποιημένος από τη συνεργασία του Σώματος με τη σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ.
«Το ΣΕΕΔΔ είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένο από την ανταπόκριση της νέας διοίκησης της ΕΡΤ στην υλοποίηση των προτάσεων των εκθέσεων» λέει και απαριθμεί συγκεκριμένες ενέργειες:
«Ηδη μεταξύ άλλων δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την τροποποίηση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού και τον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού Προμηθειών.
Ενεργοποιήθηκε σχετική πρόβλεψη του Κανονισμού Προσωπικού και έχει καταρτιστεί σχετικό σύστημα αξιολόγησης.
Αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση της διαδικασίας ανάθεσης και εκτέλεσης μεικτών παραγωγών».
Παρατυπίες και «δωράκια» αποκαλύπτει το τελευταίο πόρισμα
Το τρίτο κατά σειρά πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης παραδόθηκε ήδη στον υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο , στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού κ. Τ. Χυτήρη, στη διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ και έχει κοινοποιηθεί στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.
Το νέο πόρισμα εστιάζει στην ανάθεση της παραγωγής του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 2006 και της Χριστουγεννιάτικης Συναυλίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την ίδια χρονιά στην εταιρεία Βug Stage ΑΕ.
Οπως προκύπτει από τον έλεγχο, η ανάθεση της παραγωγής του Φεστιβάλ στη συγκεκριμένη εταιρεία ήταν μη σύννομη και έγινε κατά παράβαση του Κανονισμού Προμηθειών της ΕΡΤ, αφού έπρεπε να είχε γίνει ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός.
Επιπλέον, όπως τονίζεται στο πόρισμα, τα δύο στελέχη της ΕΡΤ, ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Γ. Χουλιάρας και ο διευθυντής παραγωγής κ. Π. Παπαδημητρίου , που ανέλαβαν να συλλέξουν προσφορές για την ανάθεση της διοργάνωσης δεν ήταν αρμόδια για τον σκοπό αυτόν, δεδομένου ότι η σχετική αρμοδιότητα ανήκει στη Διεύθυνση Προμηθειών.
Οι ελεγκτές σημειώνουν ότι τα δύο στελέχη συνέλεξαν προσφορές από τρεις εταιρείες που είχαν άμεση σχέση μεταξύ τους και παρουσίαζαν κοινό εταίρο.
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2006 σε εισήγησή του προς το ΔΣ της ΕΡΤ ο κ. Χουλιάρας σημειώνει:
«Επειτα από έρευνα και λήψη προσφορών από εταιρείες με εμπειρία στον χώρο του θεάματος, κρίναμε ως οικονομικότερη και πιο συμφέρουσα την προσφορά της εταιρείας Βug Stage ΑΕ».
Τα δύο στελέχη υπέβαλαν στη Διεύθυνση Προμηθειών της ΕΡΤ την προσφορά της Βug Stage στις 13 Σεπτεμβρίου 2006, ημερομηνία κατά την οποία η εταιρεία δεν είχε καν συσταθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία ουσιαστικά άρχισε να υφίσταται στις 30 Οκτωβρίου 2006, ημερομηνία όπου καταχωρίστηκε στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών, η δε καταχώρισή της στο ΦΕΚ Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ έγινε στις 22 Νοεμβρίου 2006.
Επίσης, παρά τις διαβεβαιώσεις και των δύο στελεχών ότι η εταιρεία διέθετε την απαραίτητη εμπειρία στον χώρο του θεάματος και εξειδικευμένο προσωπικό, όπως προκύπτει από τον έλεγχο η εν λόγω εταιρεία, όταν τελικά συστάθηκε, δεν απασχολούσε κανέναν εργαζόμενο για το 2006 και ως εκ τούτου δεν ίσχυαν τα βεβαιωθέντα κατά τον κρίσιμο χρόνο της βεβαίωσής τους.
Ως προς την εκτέλεση της σύμβασης, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι, σύμφωνα με τα παραστατικά της εταιρείας, το Φεστιβάλ κόστισε συνολικά 183.689 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κέρδους 14% της εταιρείας παραγωγής.
Εν τούτοις η ΕΡΤ κατέβαλε στην εταιρεία το ποσόν των 278.353 ευρώ.
Σχετικά με την ανάθεση στην ίδια εταιρεία της παραγωγής της Χριστουγεννιάτικης Συναυλίας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, οι ελεγκτές διαπιστώνουν ότι και αυτή δεν ήταν σύννομη και έγινε κατά παράβαση των διατάξεων του Κανονισμού Προμηθειών.
Επίσης, διαπιστώνεται ότι ο γενικός διευθυντής ραδιοφωνίας της ΕΡΤ κ. Α. Ανδρικάκης εισηγήθηκε την πραγματοποίηση της συναυλίας μόλις τρεις ημέρες πριν από την εκτέλεσή της, με αποτέλεσμα τη μη σύννομη απευθείας ανάθεση στην εταιρεία Βug Stage ΑΕ.
Επίσης, διαπιστώνεται ότι η συναυλία κόστισε συνολικά 37.175 ευρώ συν 4.311 ΦΠΑ, και συνακόλουθα η εταιρεία έπρεπε να είχε λάβει από την ΕΡΤ το ποσό αυτό με τον επιπλέον υπολογισμό εύλογου κέρδους.
Εν τούτοις η ΕΡΤ κατέβαλε στην εταιρεία 68.465 ευρώ συν 13.038 ευρώ ΦΠΑ, δηλαδή 81.473 ευρώ.
πηγή:ΒΗΜΑ