Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙστορικάΣαν σήμερα στις...

Σαν σήμερα στις 31 Ιουλίου του 1920 δολοφονήθηκε ο Ίων Δραγούμης

Ο Ίων Δραγούμης ήταν διπλωμάτης, πολιτικός, λογοτέχνης. Υπήρξε βασικός οργανωτής των Ελληνικών κοινοτήτων κατά του Μακεδονικού αγώνα. Υποστήριξε την δημιουργία ενός πολυεθνικού κράτους, εκφραζόμενος από το 1908 εναντίον της μεγάλης ιδέας.

Ο Ίων Δραγούμης δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τα τάγματα ασφαλείας του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έδωσε την εντολή της δολοφονίας στο πρωτοπαλίκαρο του Παύλο Γύπαρη.

Ο Ίων Δραγούμης όταν είχε ξεκινήσει πλέον ο Μακεδονικός αγώνας στην σκλαβωμένη Μακεδονία, συναντήθηκε κρυφά με τον Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη.

Μια ημέρα νωρίτερα είχε συναντηθεί στη ιδιαίτερη πατρίδα του το Βογατσικό Καστοριάς με τον ιερέα και δάσκαλο Παπαδήμο και του εξομολογήθηκε ότι, ο Ελευθέριος Βενιζέλος τον είχε βάλει στο στόχαστρο για να τον βγάλει από την μέση. Για τον Ελευθέριο Βενιζέλο όμως ο Ίων Δραγούμης ήταν από τους καθαρούς πολιτικούς.

Με τον Παύλο Γύπαρη γνωρίστηκαν όταν ήταν στην σχολή Ευελπίδων μαζί με τον γαμπρό του Παύλο Μελά. Εκεί γνώρισε και Κρητικούς αξιωματικούς οι οποίοι πήραν μέρος στον Μακεδονικό αγώνα.

Ο Ίων Δραγούμης έλεγε στον ιερέα Παπαδήμο ότι, ο Παύλος Γύπαρης δεν τον βλέπε με καλό μάτι. Ο δε ιερέας του απάντησε ότι, όλα αυτά θα πρέπει να τα αφήσουμε πίσω και να κοιτάξουμε στο πως θα απελευθερωθεί η Μακεδονία από τους Τούρκους και τους Βουλγάρους.

Ο Μακεδόνας πολιτικός εξομολογήθηκε στον ιερά Παπαδήμο, “δεν εμπιστεύομαι τους πολιτικούς διότι το μόνο που γνωρίζουν είναι να διορίζουν μη ευπατρίδες προξένους. Εάν μπορούσα θα κατέστρεφα το Ελληνικό κράτος, διότι είναι σάπιο και παίρνει εντολές από τους Άγγλους και συγκεκριμένα η οικογένεια Ρότσιλ.

Επίσης ο Ίων Δραγούμης έλεγε ότι, δεν δουλεύω για την Ελλάδα, αλλά για τον Ελληνισμό και την Μακεδονία.

Η οικογένεια Ρότσιλ διοικεί και σήμερα την Ελλάδα.

Πολλοί ήταν εκείνοι που κατηγόρησαν τον Ίωνα Δραγούμη για εθνικιστή, ό ίδιος όμως ήταν νεοφιλελεύθερος, γινόταν όμως εθνικιστής για το καλό της πατρίδος.

Ο Ίων Δραγούμης κινητοποιούσε την σκέψη του Έλληνα, αλλά και τις κοινότητες όπου ζούσαν οι σκλαβωμένοι Έλληνες. Πάντοτε τα έβαζε με το κράτος λέγοντας ότι “το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος απαιτεί φορολογία η οποία υποκαθιστά τις λειτουργίες της οικογένειας. Το κοινοτικό σύστημα απαιτούσε οικογενειακούς δεσμούς μέσα στις κοινότητες.

Σήμερα με τον Καλλικράτη η Ευρώπη διέλυσε τις κοινότητες συγχρόνως δε και τις οικογένειες. Τώρα το 2013 με την Τρόϊκα έχουν διαλυθεί περιφέρειες, Δήμοι, στρατός και όλα τα χρήματα του Ελληνικού λαού πάνε στην οικογένεια Ρότσιλ.

Εάν ζούσε σήμερα ο Μακεδόνας πολιτικός, λογοτέχνης, διπλωμάτης θα εξηγούσε στους Έλληνες  το τι σημαίνει εθνικιστής.

Εθνικιστής είναι αυτός που αγαπά την πατρίδα, την οικογένεια, τον Ελληνισμό και την Μακεδονία.

Αντιθέτως οι πολιτικοί μας σήμερα φαίνεται ότι, δεν αγαπούν τίποτα απ΄ όλα αυτά, αλλά  είναι υποταγμένοι στους ξένους και στο Εβραϊκό κεφάλαιο. Κανείς από τους πολιτικούς μας εάν η πατρίδα κινδυνεύσει δεν θα αγωνιστεί,  και όλοι θα  λακίσουν.

Ο ποιητής Κωνσταντίνος Π. Καβάφης, φίλος του Ίωνα Δραγούμη όταν δολοφονήθηκε δήλωσε,

“Δεν τον έφαγαν οι Τούρκικες και Βουλγάρικες σφαίρες, αλλά έπεσε από αδελφικές σφαίρες”.

Τιμή και δόξα σ΄ αυτόν τον μεγάλο πατριώτη, πολιτικό, διπλωμάτη, λογοτέχνη

Από  ιστορικό  αρχείο  (αλληλογραφία    ιεροδιδάσκαλο Παπαδήμου  Οικονόμου και του  Φίλιππου  Δραγούμη , αδελφός του Ίωνα ) του Νίκου  Βάνη, δημοσιογράφου.

          

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Νίκος Βάνης σας εύχεται Χρονιά Πολλά και Κάλο Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Αυτά έκαναν το Χριστός Ανέστη,και αβγά κόκκινα Κεριά, λαμπάδες, φως της Ανάστασης.. Το Πάσχα (Πασκαλιά, Λαμπρή, Λαμπροφόρα, Καλολόγος) στολίζεται η εκκλησία με κορδέλες και δεντρολίβανο. Οι πιστοί παλιότερα...

Μεγάλο Σάββατο Πορεία προς το θείο πάθος.

Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, την θεόσωμον Ταφήν, και την εις Άδου Κάθοδον του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν δι’ ών της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκε». Tο απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφότου εξέπνευσε...

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια.

Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία αφιερώνεται στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση: Ο Μυστικός Δείπνος, το ιερό δείπνο του Ιησού...