Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΣαντάμ Χουσεΐν εκτελέστηκε...

Σαντάμ Χουσεΐν εκτελέστηκε !

766260_b.jpg Δι’ απαγχονισμού ο πρώην ηγέτης του Ιράκ στις 06:05 (τοπική ώρα) το Σάββατο, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε σε ασφαλή εγκατάσταση στη βόρεια Βαγδάτη. Η είδηση του θανάτου του πρώην ηγέτη έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τους σιίτες και ανάμικτες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα. Πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε στην σιιτική Κούφα. Σύμφωνα με το στενό συνεργάτη του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι, Σάμι αλ Ασκάρι, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της εκτέλεσης, ο Σαντάμ Χουσεΐν αντιστάθηκε αρχικά, όταν μεταφερόταν από το κελί του στις αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές, ωστόσο στις τελευταίες του στιγμές ήταν ήρεμος.

Ο Ιρακινός πρώην ηγέτης, ντυμένος στα μαύρα και κρατώντας στα χέρια το Κοράνι, αρνήθηκε να δηλώσει κάτι πριν από την εκτέλεσή του και προσευχήθηκε μαζί με ένα σουνίτη κληρικό. Όταν τον μετέφεραν κοντά στο ικρίωμα αρνήθηκε να φορέσει καλύπτρα στο κεφάλι και πριν του περάσουν το σχοινί, φώναξε:

«Ο Θεός είναι μεγάλος. Το έθνος θα νικήσει και η Παλαιστίνη είναι Αραβική».

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ο 69χρονος ηγέτης κατέληξε ήρεμα και σύντομα. Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις ασφαλείας στην σιιτική γειτονιά της Βαγδάτης, Καζιμίγια.

 Εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης δήλωσε ότι μεταχειρίστηκαν τον Σαντάμ Χουσεΐν με σεβασμό όσο ζούσε, αλλά και μετά το θάνατό του και πως «η εκτέλεση ήταν 100% ιρακινή· η αμερικανική πλευρά δεν ενεπλάκη». Η σορός του Σαντάμ Χουσέιν μεταφέρθηκε με αεροπλάνο των ΗΠΑ στη γενέτειρα της οικογένειάς του, Τικρίτ, για να ταφεί εκεί.

H κόρη του Σαντάμ Χουσεΐν, Ραγκντ, εξόριστη στην Ιορδανία, βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες της φυλής της οικογένειάς της προκειμένου να βρεθεί ένα ασφαλές μέρος ταφής. Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του Ιρακινού πρώην ηγέτη Μπούσρα αλ-Χαλίλ, η ταφή μπορεί να γίνει ακόμη και την Κυριακή. Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις κόρες του πρώην ηγέτη ζουν στο εξωτερικό, ενώ οι γιοι του Οντάι και Κουσάι σκοτώθηκαν στη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής τον Ιούλιο του 2003 και κηδεύτηκαν ακριβώς έξω από τη γενέτειρα πόλη Τικρίτ.

Υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο από την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν. Η ιρακινή τηλεόραση, το δίκτυο Αλ Αραμπίγια και αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν μαγνητοσκοπημένο υλικό, περίπου ενός λεπτού, που απεικονίζει τον Σαντάμ Χουσεΐν να οδηγείται στο ικρίωμα και να του περνούν το σχοινί γύρω από το λαιμό. Δεν προβλήθηκε η στιγμή του θανάτου του. Ο αντίκτυπος στο Ιράκ Η είδηση του θανάτου του Σαντάμ Χουσεΐν έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τους σιίτες, δεδομένου και του γεγονότος ότι η θανατική καταδίκη του πρώην ηγέτη σχετίζεται με την εκτέλεση 148 σιιτών στο χωριό Ντουτζάιλ το 1982, έπειτα από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Χουσεΐν.

Στη Σάντρ Σίτι της Βαγδάτης, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους με σημαίες του Ιράκ. Φώναζαν συνθήματα, χόρευαν και έριχναν στον αέρα με τα όπλα τους. Η κυβέρνηση δεν επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως συνέβη όταν ανακοινώθηκε η θανατική καταδίκη του, για το φόβο επιθέσεων αντεκδίκησης.

 Αντίθετη η εικόνα στην σουνιτική πόλη Τικρίτ, που αποτελούσε τη βάση του Σαντάμ Χουσεΐν, καθώς ο κόσμος θρηνούσε το χαμό του. Για λόγους ασφαλείας, οι αρχές απαγόρευσαν την είσοδο και έξοδο από την πόλη για τέσσερις ημέρες. Από το γραφείο του πρωθυπουργού του Ιράκ εξεδόθη ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν είναι ένα «ισχυρό μάθημα» για τους αδίστακτους ηγέτες που διαπράττουν εγκλήματα κατά του ίδιου τους του λαού.

 «Δεν θεωρούμε με κανένα τρόπο το Σαντάμ εκπρόσωπο κάποιας σέκτας στο Ιράκ, επειδή ο τύραννος εκπροσωπεί μόνο την κακιά ψυχή του» επισημαίνεται. Πολύνεκρη επίθεση στην Κούφα Ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Σαντάμ Χουσεΐν σημειώθηκε έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Κούφα, μία από τις ιερότερες πόλεις των σιιτών στο Ιράκ. Η επίθεση σημειώθηκε σε αγορά της πόλης και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι και να τραυματιστούν 58 άλλοι. Ασθενοφόρα και οχήματα της αστυνομίας έσπευσαν στην περιοχή και την απέκλεισαν. Παράλληλα, 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 65 τραυματίστηκαν από τρεις ταυτόχρονες εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων που σημειώθηκαν στη Χουρίγια, σιιτική συνοικία της Βαγδάτης, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο, ο Δεκέμβριος έγινε ο πιο φονικός μήνας των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, τα τελευταία δύο χρόνια, αφού σκοτώθηκαν συνολικά 109 στρατιώτες -τρεις περισσότεροι απ’ ό,τι τον Οκτώβριο. Η αντίδραση της Δύσης Όπως ήταν αναμενόμενο, την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν χαιρέτισε πρώτος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζ.Ο.Μπους, κάνοντας λόγο για ορόσημο στην ιστορία του Ιράκ. Η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν «σηματοδοτεί το τέλος μιας δύσκολης χρονιάς για τον Ιρακινό λαό και για τα στρατεύματά μας» επισήμανε ο Τζορτζ Ο.Μπους, ωστόσο παραδέχθηκε ότι ο θάνατός του δεν σημαίνει ότι θα τερματιστεί η βία στο Ιράκ. «Είναι σημαντικό ορόσημο στην πορεία του Ιράκ να γίνει δημοκρατική χώρα, που μπορεί να κυβερνάται, να αμύνεται και να αποτελεί σύμμαχο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στο Λονδίνο, η υπουργός Εξωτερικών Μάργκαρετ Μπέκετ δήλωσε ότι ο Σαντάμ έχει «τώρα λογοδοτήσει τουλάχιστον για ορισμένα από τα απαίσια εγκλήματά του κατά του ιρακινού λαού». Η Βρετανία καταδικάζει την θανατική ποινή, ωστόσο σέβεται τις αποφάσεις των ιρακινών αρχών.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει τα εγκλήματα που διέπραξε ο Ιρακινός πρώην ηγέτης, καθώς και την θανατική ποινή, δήλωσε η Κριστίνα Γκάλαχ, εκπρόσωπος του Χαβιέρ Σολάνα, ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Παράλληλα, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα ανάπτυξης, Λουί Μισέλ χαρακτήρησε την ενέργεια βάρβαρη και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να μετατρέψει τον πρώην ηγέτη σε μάρτυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί δήλωσε: «Η Γαλλία, η οποία όπως και το σύνολο των ευρωπαίων εταίρων, υποστηρίζει την κατάργηση της θανατικής ποινής παγκοσμίως, έλαβε γνώση της εκτέλεσης του Σαντάμ Χουσεΐν το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου. Η απόφαση αυτή ανήκει στον λαό και στις κυρίαρχες αρχές του Ιράκ. Η Γαλλία καλεί όλους του Ιρακινούς να κοιτάξουν το μέλλον και να εργασθούν γιά την εθνική συμφιλίωση και ενότητα».

 Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε την εκτέλεση του Ιρακινού πρώην δικτάτορα, σημειώνοντας πως «σεβόμαστε την ετυμηγορία, αλλά η γερμανική κυβέρνηση είναι γνωστό πως αντιτίθεται ως θέμα αρχής στη θανατική ποινή». Η Α.Μέρκελ δήλωσε πως οι σκέψεις της βρίσκονται με τα πολλά αθώα θύματα του καθεστώτος Χουσεΐν και ευχήθηκε «να μπορέσει ο ιρακινός λαός να βαδίσει στο δικό του δρόμο με ειρήνη και χωρίς βία».

Την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν επέκρινε το Βατικανό. Η εκτέλεση του Ιρακινού πρώην ηγέτη είναι «ένα τραγικό γεγονός, όπως όλες οι θανατικές ποινές» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Βατικανού και σημειώνεται ότι θέτει το ρίσκο να οδηγήσει σε βεντέτα και νέο ξέσπασμα βίας στο Ιράκ.

Ανησυχία για κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ εξέφρασε η Μόσχα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε: «Δυστυχώς, οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις από έθνη και διεθνείς οργανισμούς στις αρχές του Ιράκ να μην εκτελέσουν τη θανατική ποινή δεν εισακούστηκαν. Η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της στρατιωτικής και πολιτικής κατάστασης και των εθνικών και θρησκευτικών εντάσεων».

«Ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν υπεύθυνος για μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αιτιολογήσει τη θανατική ποινή, που είναι μια ποινή σκληρή και απάνθρωπη» υπογράμμισε η οργάνωση Human Rights Watch.

πηγή-in.gr,  Associated Press

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η Ελλάδα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα της παλαιά Μονής Εσφιγμένου και προσέφυγε στον ΟΗΕ.  

Άγιο Όρος: Η Μονή Εσφιγμένου προσέφυγε στον ΟΗΕ για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η παλαιά  Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, έπειτα από χρόνια αντιπαράθεσης με την ελληνική πολιτεία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσφεύγει για πρώτη φορά στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ,...

“ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ” – Όλοι οι Έλληνες μαζί με Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή για την αναγέννηση της Ελλάδας.

Από το 2021 ( είχαμε καλέσει δημόσια Σαμαρά και Καραμανλή να ρίξουν τον Μητσοτάκη, απαλλάσοντας την χώρα από τον "χώρο" των "woke" και της ερμαφρόδιτης πολιτικής στα ζωτικά εθνικά μας θέματα, ενώ το 2023 καλέσαμε στο "Ολοι Μαζί", σε...

Σε βάθος χρόνου δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα σχετικά με τη ρύπανση Αλιάκμονα.

Σε βάθος χρόνου δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα σχετικά με τη ρύπανση Αλιάκμονα των υδάτινων πόρων και την ποιότητα του πόσιμου νερού Αλιάκμονα, από τα τέσσερα σημεία του ποταμού Αλιάκμονα από Καστοριά Κοζάνη Γρεβενά Βέροια – Θεσσαλονίκη από τα τέσσερα σημεία...